Cînd se termină rugăciunea? (P)

Dacă intrăm greu în Prezenţa Domnului, putem ieşi la fel de uşor?

Cînd intri în lumea rugăciunii este precum intrarea în dulapul din Narnia.

Intri într-un dulap, neatrăgător, plictisitor, care pare să nu ofere nimic fascinant. Miroase a naftalină, între haine vechi, este întuneric.

Dar dacă vei continua să mergi mai departe, dacă vei trece de podeaua scurtă a dulapului, a pregătirii în rugăciune, vei descoperi o lume fascinantă. O lume în care, dacă afară este iarnă, acolo este vară, dacă afară este vară, acolo este iarnă, acolo timpul curge altfel, două minute în Narnia sînt săptămîni în afară, săptămîni afară sînt clipite în Narnia.

Asta este rugăciunea, o trecere în altă lume.

Ca să ieşi de acolo trebuie să treci printr-un postludiu, să treci din nou prin mirosul de naftalină şi printre uşile dulapului mîncate de carii.

Reîntoarcerea la viaţa „reală” , la activitatea de fiecare zi, ar trebuie să fie dureroasă, cumplită, o suferinţă pentru omul spiritual.

Noi abia aşteptăm să ne deschidem telefonul mobil şi computerul, ca să vedem ce legături ne mai oferă lumea de aici.

Lumea rugăciunii se descoperă în deconectare faţă de cele de aici, trăirea pentru un moment în kairos-ul veşniciei, pentru a ne reîntoarce cu greu şi silă la lumea în care ne mai este dat puţin de trăit, chinuiţi de chronos-ul curgător, Zeul nemilos care şi-am mîncat copiii.

Cum se termină rugăciunea? În timp şi cu greu. Aşa ar trebui.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati, intrebările lui Naum, Pt. studenţii mei, Pătrăţoşenii, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Cînd se termină rugăciunea? (P)

 1. soulrended zice:

  dar, e posibil sa ne rugam… neincetat?

 2. naomi zice:

  Asa trebuie sa se manifeste la toti? Sa ne doara cand iesim din rugaciune?
  Eu nu simt durere, simt o pace care ma face sa zburd sa radiez, sa arat acea iubire care-i gata sa dea pe laturi. Pe mine ma schimba rugaciunea si atunci cand ies mi se pare ca o parte din cer a ramas lin mine. Dar nu cred ca exista o regula, la fiecare se manifesta altfel, nu?

 3. antiqul zice:

  Si eu simt o pace in suflet cand patrund in rugaciune si apoi cand ies. Uneori imi e greu sa ies. Pur si simplu trebuie sa simt mmentul in care trebuie sa ies. Altfel nu pot.

 4. Alin zice:

  fantastica descriere !

 5. Ioan Szasz zice:

  Imi permit o intrebare, fara nimic din sarcasmul care s-ar putea întrevede. Dacă este atât de importanta (şi este) rugăciunea, indiferent de formele ei (atât în conţinut, cât şi în modul de exprimare), de ce la slujbele din Bisericile Baptiste „Serviciul Divin” începe după terminarea „opţionalului” timp de rugăciune? Pun această întrebare, pentru că nu am înţeles niciodată de unde vine aceast mod de a „face biserică”, în care foarte mulţi credincioşi merg doar la „Serviciul Divin”, timpul de rugăciune fiind doar pentru câţiva, mai trecuţi prin viaţă.
  Remarcabil pentru un păstor baptist acest curaj de a folosi imaginea „pierderii” în rugăciune, a deplasării prin lumile spirituale… S-ar putea că va trebui să daţi explecaţii pentru unii care vor să priceapă raţional toate experienţele spirituale. Ups… am folosit cuvântul „experienţă”.
  Felicitări pentru articol. Cred că rugăciunea este veriga lipsă, sau veriga slabă a lanţului.
  God Bless You!

 6. Domnul sa ne ajute sa iubim rugaciunea.
  Ravenhill scria despre un prieten , ceva de genul: <>.

 7. George zice:

  Cind se termina rugaciunea?? cind incepe rugaciunea?? Acesta este timpul cind stai de vorba cu Domnul si asta face mult. Ma rog ca Domnul sa-mi de-a putere sa stau cit mai mult si mai des in rugaciune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.