Ziua 3 (P)

-De ce taci, Vitalie? Fă ceaiul.

-Azi nu am văzut nimic despre care să întreb, toate îmi sunt clare. Ceainicul este aici, este vizibil şi clar, nu trebuie privit printre gene ca să îmi fie şi mai clar. Ierburile sînt aici, au miros şi consistenţă. Nu este nimic metafizic legat de ele. Sînt ca un hamburger cînd îmi este foame, ca o farfurie cu spagetti, ca o pizza aburindă. Toate acestea sînt scăldate de concreteţe, nimic metafizic în ele, maestre.

-Dragă Vitalie, pînă în urmă cu 50 de ani, cultura occidentală semăna cu un sandwich uşor de analizat, îl iei pe Platon[1] şi pe Aristotel, suprapui peste ei Augsutin şi Toma şi înţelegi despre ce este vorba, daca mai condimentezi şi cu Kant şi Hegel, aproape că îţi dădeai seama încotro mergea lumea. Cultura generaţiei mele este de tip „spagheti”, tragi de una şi nu ştii în cîte şi pe unde este încîlcită. Mulţi din generaţia care îmi urmează sunt cu yoga, arte marţiale, muzică de enya, vangelis, coranul şi derrida.

Sincretismul face din cultura noastră, o cultură greu de analizat, şi dacă ne este greu să formulăm problema, ne este greu să îi dăruim lumii sarea şi lumina unei culturi alternative.

Trăim într-o cultură de tip „pizza”, cu de toate, care nu are legătură neapărat cu postmodernismul, nici cu starea noastră de balcanici, probabil, cultură de screensavers, de mozaic, de spaghetti impleticite.


[1] The safest general characterization of the European philosophical tradition is that it consists of a series of footnotes to Plato” a spus Whitehead, Alfred N. (1929), în Process and Reality, An Essay in Cosmology, Gifford Lectures in the University of Edinburgh during the Session 1927-1928, The Free Press, The MacMillan Company, New York, 1979, p. 39

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Ficţiune, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Ziua 3 (P)

  1. naomi zice:

    Ce inseamna cuvantul „Sincresm” ?

  2. adrian zice:

    probabil ca e o greseala de typing, de la „sincretism”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.