Şi totuşi există speranţă…

şi viitor…

Am auzit în ultimul timp vorbe de clacă de genul: „totul va fi mai rău, nu mai avem viitor, tinerii de azi… ” et cetera.

Am venit foarte optimist de la Valea Drăganului, şi nu numai cu plămînii curăţiţi de aerul pur de acolo, ci foarte bucuros după ce am petrecut două zile cu 11 familii tinere din Biserica Creştină Baptistă Sion din Oradea.

Toţi sub 30 de ani, copii mici, un grup un pic atipic pentru vîrsta lor. De diverse profesii, cu interese foarte diverse, dar toţi foarte interesaţi de Scripturi, de lucrarea bisericească, de implicare în viaţa celorlalţi. Cu mult bun simţ la ascultare, cu întrebări penetrante.

Am trecut împreună prin mai multe texte din Scripturi căutînd răspuns la două întrebări: „Cum arată portretul unei soţii înţelepte care îşi zideşte casa?”, „Cum arată portretul unui bărbat înţelept?”. Am discutat, de asemenea, despre tradiţie, homeschooling, relaţia dintre viaţa privată şi viaţa publică, despre creşterea copiilor, despre ucenicia transgeneraţională, despre piramida vieţii de cuplu, despre cîteva obiceiuri sănătoase şi reguli simple de aşezat în casă.

Am fost foarte încurajaţi şi soţia mea, Natalia, şi eu să vedem un grup de familii închegat, cu principii sănătoase, valori biblice şi priorităţi bine structurate. Pastorul lor, colegul meu, asist. drd. Viorel Ile (ce amintiri frumoase am depănat, mi-a fost student chiar în prima generaţie, alături de conf. dr. dr. Corneliu Simuţ, drd. Alex Stroe, Paulian Petric şi alţii) mi-a spus secretul:

Aceşti tineri vin din familii care au preţuit nespus Biserica, au considerat lucrarea bisericească o prioritate deasupra altora în casa lor. I-au încurajat pe copiii lor să fie parte din misiunile şi activităţile eclesiale şi în acest fel le-au cultivat dragostea pentru cele sfinte. Din pricina aceasta sînt aşa uniţi şi doresc să stea împreună, să poarte poveri împreună.

Din păcate observăm ca pastori apariţia unor noi generaţii în bisericile noastre care au dor şi drag de lucrare, dar sînt descurajaţi tocmai de părinţi, paradoxal şi suprinzător. Ce se întîmplă cu aceştia care vin din urmă? Primul semn pe care l-am observat împreună cu fostul meu student, actualmente coleg: a dispărut camaraderia, parcă sînt izolalţi unii faţă de alţii, se iau în băşcălie tot timpul, se „fac de rîs” unii pe alţii în public, sînt parcă tot timpul într-o competiţie fără niciun fel de miză.

Cred că lecţia este foarte simplă: cel mai uşor se transmit principiile, valorile, priorităţile de la taţi spre fii, de la mame spre fiice. Aşteptăm ca pastorii să ne educe copiii? Aştetpăm degeaba! Pastorii înşişi se luptă uneori fără prea mare succes cu propriile lor case.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Biserica Baptista, Fabrica de barbati, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Şi totuşi există speranţă…

 1. Agnusstick zice:

  Ultimul paragraf este puţin contradictoriu, sau nu-l înţeleg eu. Pare să existe o problemă specială a pastorilor, de care restul sunt scutiţi.

  • Marius David zice:

   nu înțeleg la ce te referi, Agnusstick, care este acea problema?

  • Agnusstick zice:

   Păi, din text:
   -de la părinţi spre copii e bine
   -de la pastori spre copiii noştri nu merge
   -pentru că pastorii au probleme insolvabile cu propriii copii
   -rezultă că noi nu avem aceleaşi probleme pe care le au pastorii, ei nu reuşesc nici cu copiii lor nici cu ai noştri.

   • Marius David zice:

    aha, acum văd comentariul…
    nu, mă refeream la faptul că cei care au mai multe șanse la educație sînt cei care petrec mai mult timp cu copiii.
    De ce să îmi ceri să îți educ copilul cînd tu petreci 112 ore cu el și eu numai 2?
    cam asta era ideea,
    nu este prost crescut din cauza mea, ci din cauza ta.

   • Agnusstick zice:

    Ei, dacă ar ţine numai de cantitate sau durată… Dar „nimeni nu e profet în satul lui” pare să se aplice foarte bine părinţilor moderni, sau măcar părinţilor scufundaţi în traiul zilelor noastre. Uneori, numai cineva din exteriorul familiei poate corecta lipsa de autoritate a părinţilor. Dar acest cineva trebuie să fie disponibil… măcar ca supernanny.

  • Agnusstick zice:

   Nu caut nod în papură, dar pe mine m-a frapat. Sigur, se poate trage şi concluzia că pastorii pot educa băieţii, fetele rămânând în sarcina mamelor, dar nu cred că asta ai vrut să spui. Deşi nu este exclus să fie o legătură involuntară cu postarea despre pozele doamnelor şi domnişoarelor fe Facebook – pastorii au eşuat, mamele la fel, ecce poza!

   • Marius David zice:

    tot nu înțeleg la ce te referi, Agnusstick!
    sigur, pastorii pot și trebuie să își educe băieții, să facă ucenici etc.

    că sînt atîția pastori care au eșuat în educarea băieților lor, copiiilor lor, asta este altă postare.

 2. disa zice:

  „cel mai uşor se transmit principiile, valorile, priorităţile de la taţi spre fii, de la mame spre fiice”.
  Foarte adevarat! Sunt recunoscatoare parintilor mei pentru bunul-simt cultivat noua, copiii lor.

 3. naomi zice:

  Parinti sunt cei care formeaza copii, pastorul, liderul, educatorul, doar ajuta, complecteaza. Conceptia ca educatia copiilor este de datora educatorului, liderului, pastorului, este gresita si duce la ceea ce avem noi astazi; adolescenti razvratiti.
  Ar fi nevoie sa educam parintele in momentul in care un copil „o ia pe ulei”, de acolo vine probleme si acolo trebuie rezolvata.

 4. elisa zice:

  Pastorul samana saminta, parintii samana tot ce paote in ce priveste caracterul crestin, daca este si el crestin..dar a cui paote fi vina daca copilul nu da semne bune?
  Am crescut de mica in biserica ,am avut o mama cu adevarat pocaita(zic cei care au cunoscut-o si s-au rugat cu ea).De mine nu s-a prins NIMIC, decit cele rele; adica dupa ce am terminat liceul m-am tot dus….mama avea sase copii, vaduva fiind de la 35 ani…a trait ca o sfinta!
  Eu am avut ce invata…m-a dus –S –in pustie si acolo am ramas pina ce copiii mei au inceput sa se roage pentru mama lor…spre rusinea mea o marturisesc…dar acesta e
  adevarul.
  Deci, nu cred ca un pastor care are copiii in lume este vinovat, nu el , ci Domnul
  ii lumineaza.
  M-am gindit de ce m-a lasat Domnul atita vreme? paote ca daca m-as fi intors mai devreme as fi cazut?….n-am fost coapta inca?daca muream? rugaciunile mamei, bunicilor au fost ascultate si mai apoi a baietilor.
  Mila Lui m-a pazit si m-a asteptat….nu-mi ajung zilele sa-I multumesc….nimic bun nu locuiste in mine,,,ce e bun e de la El, daca am ceva>
  Fie slavit Numele Sau in veci de veci.

 5. Mihai-Sorin zice:

  @”apariţia unor noi generaţii în bisericile noastre care au dor şi drag de lucrare”
  cati dintre acestia care au „dor si drag de lucrare”
  si se inscriu la institut sa o faca ca slujitori duhovnicesti ordinati, ar mai avea acelsi dor si drag de lucrare daca statutul Baptist s-ar completa cu o definire scripturala a pastorului…???????

  Motto:
  Vai de păstorii .. care se pasc pe ei înşişi! Ezechiel 34:2

  Pastorul si Pastoratia de la.. definire la dedicare

  I
  Cand se vorbeste despre „lucrare”, in mod automat (desi nu exclusiv) se face asocierea cu pastoratia.
  Crestinul de rand (sau cel de „ne-rand”, de tip bereean) studiind Scriptura, ajunge mai devreme sau mai tarziu la niste intrebari pertinente dar fara raspuns..
  Aceasta lipsa de raspuns conduce ulterior, comparand realitatea Cuvantului cu cea a cuvantatorilor (pastorii), la concluzii deprimant-depesive d.p.d.v. al sperantei in schimbarea starii actuale de lucruri.
  Daca Scriptura e etalonul organizarii si conducerii bisericii, atunci negresit se impun cateva intrebari justificate:
  Atata timp cat Dumnezu a dat in biserica:” pe unii apostoli; pe alţii, prooroci; pe alţii, evanghelişti; pe alţii, păstori şi învăţători” Efes.4:11
  atunci de ce:

  1. „In top” se afla pastorii, care sunt de fapt randuiti in penultima categorie? Nu e cumva o inversare de autoritate/de pozitie?
  Nu cumva e la fel ca in cazul titlurilor nobiliare structurate si ele pe importanta si autoritate (?) print, duce, marchiz, conte, baron (?)
  Comparand structura ierarhica nobiliara cu cea prezentata in Scriptura si aplicand logica similaritatii rezulta concret faptul ca acesti „conti spirituali” contemporani (pastorii) au uzurpat pozitia si autoritatea „printilor lgitimi spirituali (apostolii), a ducilor spirituali (prorocii) si marchizilor spirituali (evanghelistii).
  2. unde sunt apostolii ? (daca o biserica are pastor/pastori conform randuielii date de Dumnezeu de ce nu are si apostoli conform aceleiasi randuieli?
  3.Dar prorocii?(daca o biserica are pastor/pastori conform randuielii date de Dumnezeu de ce nu are si proroci (recunoscuti ca avand acest statut in biserica) conform aceleiasi randuieli?
  4.In lipsa unei minime dovezi Scripturale referitoare la „inutilitatea” lucrarii apostolice si a prorocilor dupa primul veac, de ce nu sunt recunoscute aceste doua categorii azi in biserica?
  5.de ce evanghelistii (misionarii ) sunt intotdeauna asezati ierarhic intr-o pozitie de subordonare pastorala cand dupa randuiala Lui Dumnezeu ei ii devanseaza pe acestia ?
  6.De unde pana unde, daca exista aceste cinci categorii (cu rol de conducere si coordonare spirituala in biserica), pastorii au acaparat doar ei statul de plata si drepturile de pensie,
  adica apostolii, evanghelistii, prorocii si invatatorii de ce nu sunt platiti? si de ce nu au stat de plata la fel ca pastorii?
  7.Nu cumva avem de-a face cu mari abuzuri si fraude spirituale?
  In concluzie, din cinci categorii instituite de Dumnezeu si prezentate ierarhic in Scriptura, una a acaparat deplin
  si pozitia de conducere la varf (desi sunt pe locul 4 din cinci) si drepturile pecuniare si toate celelalte avantaje.

  II

  In opinie personala, problematica in cauza are de-a face atat cu „superficialitatea traditionala” cat si cu o gandire preconceputa, impusa prin forta lucrurilor, prin traditia cultica,
  care nu doar ca nu deranjeaza pe cei mai multi dar, si mai grav, se secularizeaza si incepe sa devina, ” invizibila”, insesizabila confundandu-se de fapt cu crestismul pur.
  S-a scris si s-a vorbit mult despre pastori.
  corupti, semicorupti si necorupti.
  Despre pastori competenti sau incompetenti.
  Lasi sau curajosi.
  Avand caractere puternice sau „slabi de inger”.
  Santajabili si „securizati” sau nesantajabili si expusi suferintelor.
  Interesati sau dezinteresati etc

  Insa cine se intreaba de fapt „ce sunt pastorii?”
  Aceasta este si poate fi o intrebare vindecatoare.
  Un raspuns corect, biblic, acceptat in sinceritatea poate vindeca biserica de marile probleme provocate de pastori.
  Deci ce este pastorul?
  Definitia lui, ce se intelege prin pastor?

  III

  Propunere
  In virtutea celor prezentate, se impune definirea termenului de „pastor”, in conformitate cu Sfintele Scripturi si se propune completarea Statutului baptist ( penticostal..etc dupa caz) astfel:

  Art.25 (statutul Baptist)

  alin 1 se va completa dupa cum urmeaza

  Prin pastor se intelege persoana care are statutul de slujitor duhovnicesc ordinat (hirotonit), ales de catre biserica, in conditiile impuse de Scriptura si de Statut,
  si care potrivit specificului functiei are datoria de a:

  – intari membri slabi in credinta ai bisericii pastorite
  – vindeca si ingriji spiritual membrii bolnavi si raniti sufleteste
  – cauta pe cei pierduti sau cazuti in vederea intoarcerii la credinta

  in mod nediscriminant si continuu avand obligatia de a face vizite pastorale in toate zilele lucratoare (sau in mod exceptional doar saptamanal) membrilor bisericii pe care o carmuieste si din ai caror bani isi asigura salariul, atat ca o datorie duhovniceasca (cf. Ezechiel 34) cat si ca o responsabilitate specifica posturii in care se afla.

  PS.

  e cu totul si cu totul strigator la cer ca, avand calitate de pastor, sa faci orice altceva in afara de vizite pastorale si evident nu din cele de curtoazie /prietenie.
  e strigator la cer sa nu cunosti problemele membrilor propriei biserici
  e strigator la cer sa ajungi ca pastor (caz concret) sa propui spre excudere o persoana decedata de 3 ani
  sa te ocupi de afaceri cu terenuri masini etc
  si sa confuzi, sa reduci pastoratia cu predicarea.

  Cand pastorii (evident e vorba de cei in cauza, ca exceptii intotdeauna au existat), vor recunoaste si vor dori sa rezolve marile probleme din „ograda lor sus pusa”, atunci intr-adevar poporul prea slab si prea infricosat de megaabuzurile lor, va putea sa se gandeasca la speranta.

 6. CRISTIAN zice:

  man, Sorin, rezolva-ti ISSUE-ul urgent ca deja devii obsedant si imi produci tulburari cu textele tale indreptate spre fratele pastor….fiti barbati, intalniti-va si rezolvati problema….unul din voie va trebui sa renunte mmcs la tot!!!

 7. Mihai-Sorin zice:

  Cristian,

  daca te referi a o anume situatie si la un anume pastor,
  pur si simplu, in contextul specific, propui o tripla imposibilitate:

  1. in primul rand o problema se poate rezolva barbateste doar intre doi barbati .

  ( daca citesti acest blog vei intelege deplin diferenta intre barbatie si masculinitate,
  si relatia de limitare de manifestare a celor doua conditii/statute, mascul/barbat
  pe care Marius o prezinta corect, autentic in mai multe mesaje/comentarii)

  Butadic se poate exprima astfel:

  orice barbat este in mod obligatoriu si mascul, dar nu orice mascul este obligatoriu barbat.

  2. ceea ce propui,
  s-a realizat de fapt, de mai multe ori, in intalniri pe care dupa cum se vede nu le cunosti defel,

  insa ca urmare, in loc de rezolvare in dragoste si Adevar, au aparut grosolane si ucigatoare (ale binecuvantarii, si a multor suflete) greseli voite, maniestate atat prin actiuni cat si prin non-actiuni (la care il obliga Scriptura, Statutul si Societatea prin normele sale legislative ) pe pastorului respectiv,
  sustinut in contra Adevarului de majoritatea presbiterilor si diaconilor aferenti bisericii
  (cu doua demne exceptii, din circa 17 persoane)

  3. intalnirile (despre care se pare nu stii tu si alte cateva sute de membrii) s-au realizat pe relatia sau din pozitia
  om versus crestin sau cetetean versus crestin si nu crestin/crestin cum ar fi fost normal,

  intrucat o parte, si anume exact cea care avea obligatia sa demonstreze un crestinism autentic (crestinism care, printre altele i-a crescut copii si i-a intretinut casa, lucru deloc neobisnuit pentru un pastor, dar care prin asta se constituie in realitati ce nasc responsabilitati mari fata de fiecare cele circa „1200 de maini” care il hranesc, sau 600 de perechi) s-a comportat dintr-o perspectiva umana si nu doar atat, ci chiar cu manifestari pregnante firesti, ba mai mult chiar cu unele dracesti in cel mai propriu inteles al cuvantului
  ajungandu-se pana la limita vilolentelor fizice (care in ultima fractiune de secunda totusi nu a fost trecuta) fapt ce poate fi adeverit cu martori si trecandu-se deasemenea :
  – cu mult de limita celor 7 ani de acasa,
  – a bunului simt,
  – a cadrului legal (s-au manifestat concret fapte incriminate de Codul Penal),
  – a cadrului crestinismului,
  – a cresterii spirituale presupuse, obligatorii pentru o persoana cu experienta de zeci de ani in pastorat,
  cu doctorat in lauda si inchinare (pe care unii stiu exact cum l-a facut),
  – intr-o negare viscerala a dragostei, a adevarului, a smereniei.

  si in acest caz, exprimarea butadica reflecta un adevar netagaduibil :

  orice crestin e prin esenta om, dar nu orice om este si crestin.

  Daca esti frate in Domnul,
  si ai inima si motivatiile curate
  frateste iti spun:
  stai deocamdata departe nu te baga, in lucruri prea grele , cu consecinte teribile spirituale.

  caci daca intr-adevar cunosti situatia
  vei intelege ca
  atunci cand Vorbesti impotriva Adevarului
  si te manifesti ca atare
  din motive de imagine si interese

  atunci Adevarul vorbeste impotriva ta.

  Nimeni nu se joaca cu acest Foc Mistuitor.

  daca cunosti foarte bine situatia nu se poate sa poti face analogia ca
  lovitura Domnului a vizat exact domeniul (locul) in care l-a clasificat ca are probleme, inspre discreditare, pe cel care
  l-a confruntat cu Adevarul.

  PS.
  postarea vizand fata de presbiter cu berea de pe face-book e
  „carte de colorat” fata de alte postari pe internet care atesta prezente
  in locuri in care chiar si dintre cei din lume se duc foarte putini,
  evident prezente de fiice/fii de presbiteri/diaconi, fii de pastori..
  spuma tineretului ..adunariilor..

  si daca tot am pomenit de butade inca una:

  orice membru al Bisericii face parte sau trebuie sa faca dintr-o adunare
  dar nu oricine face parte din adunare este parte din Biserica.

  P.S.
  Marius,
  folosindu-ti moderatia si intelepciunea posteaza acest mesaj, dupa cum ai incredintare.
  in caz de nepostare trimite-l pe privat lui Cristian,
  dar atunci retrage-i si lui commentul
  alminteri se impune un drept la replica in Adevar

  Asa e corect.

 8. CRISTIAN zice:

  Sorin, multumesc pentru lamuririle exhaustive. Cu toate ca nu asteptam un raspuns, este exact ceea ce banuiam. Avand in vedere background-ul si istoria STIU ca situatia nu se va rezolva astfel si aici, din nefericire, si crede-ma am fost bagat in lucruri foarte grele deci situatia descrisa, din perspectiva ta, nu poate decat sa imi confirme ca SOLUTIA rezida doar in Adevarul pe care il cunosc prea bine si la TIMPUL ADEVARULUI si deci nu poate sa ma darame spiritual prin perspectiva consecintelor ei ci mai degraba sa ma maturizeze in a intelege si a cauta solutiile altfel si altcum; iti doresc intelepciune si pace.
  Referitor la subiectul postului, de fapt si de drept, ma bucur de marturii despre speranta, pentru ca tocmai in acest context eu o cam pierdusem de tot! Prin urmare astept limpezirea apelor si aici la mine, pentru a se putea intrevedea lucrarea NADEJDII, topicul principal.
  „un om Cristian”

  • Mihai-Sorin zice:

   Cristian,
   Cristos in viata ta deplin !

   Dupa cativa ani grei de lupte si incercari teribile in toate planurile,
   prin care am trecut din cauzele povestite (lucrurile sunt de fapt mult mai adanci, mai extinse, mai complexe si mai grave desi e greu de imaginat totusi asa e)

   se intrezareste acum o diafana in-luminare sidefie a sperantei
   in intunericul aceasta adus de lumina ingerilor de lumina care au inlocuit Slava si sfintenia locasului Domnului cu slava omului

   slava creata artificial prin slugarniciile celor cu sufletele cumparate
   pe o slujba la vreo asociatie crestina, un post la vreun post de radio, o prezenta in comitet, o insarcinare de usier, o sacosa sau mai multe cu alimente, o vorba buna pusa la vreun institut, sau chiar pe o mica „reprezentatie” de dedicare in slujire inspre captarea inimilor, ori in alt fel.

   comparand lucrurile cu o lupta la categoria grea, caci intr-adevar lupta e de nivel profesionist, am fi undeva in repriza a 9/10 mai sunt circa doua runde poate trei..apoi intervine Arbitrul,
   Acesta deja a sanctinat pe unul pentru lupta in afara regulilor, anti-fair-play, obstructii repetate, lovituri in zone interzise, atacuri din spate si toata suita de tehnici anti-gentlemanice, de slabire a oponentului, tehnici ale unuia care

   doreste cu orice pret sa castige..dupa cum se vede chiar cu pretul pierderii..

   lucrul trist e ca in arena/pe tatami/ in ring sau in cusca adica locurile unde, cu echivalente spirituale, s-a dus lupta s-au intalnit doi care ar fi trebuit sa reprezinte aceeasi tara „Sky-Land” sa fie in aceeasi echipa „Holly-Team” si sa lupte impreuna in contra „Hell-Horde”..

   si pana la un anume punct aceasta s-a si intamplat, cand s-a trecut de „calificari” insa, cineva a observat ca cel care era

   capitanul lotului „Holly-Team” lupta in asa fel incat sa aduca victorii pentru „Hell-Horde” evident in mod constient,

   cei din echipa amintita, ii ofereau se pare la schimb, un fel de „eritro-poetina-spirituala” (pentru necunoscatori specificatia ca: substanta nu are legatura cu literatura, cu poezia ) supranumita „Pride-win” ori „Money-Silence/Peace”
   si al carei consum ii asigura victorii si siguranta ..in lupte pe alte taramuri.

   Din acel moment, partenerii au devenit oponenti..iar cei din sala si spectatorii internauti nu inteleg inca ce se petrece, care-i treaba..

   de ce lupta unul impotriva altuia, doi din aceeasi echipa..?

   si isi spun ingrijorati : uite la ala..a luat-o razna..ma, nu lupta chiar cu seful lotului!..ce ai patit? te-ai ticnit?..scoate-ti-l afara!..huaa..ma nenorocitule..da cum indraznesti ?..afara din echipa..pana te-ai mai intrema psihic..

   din cauze pe care le subantelegi, ei insa, cei multi, spectatorii..nu au aflat inca faptul ca..
   liderul lor, demult nu mai lupta pentru „Holly-Team” desi inca o conduce..cu succes..(aparent).

   Ehei si ce frumos ar fi fost sa fi ramas ca la inceput..

   asta-i cu libertatea omului..te lasa sa faci ce vrei..
   bine ori rau..
   evident cu culegerea roadelor la final..

   Iti doresc multa speranta Cristian..
   din ce am observat in acesti ani..
   exista o stricta legatura intre gradul de sfintire personala si marimea sperantei..singura care te face sa nu disperi..in conditii in care altii ar fi cedat de mult..

   Sa auzim de bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.