Homo universarmalis (P)

Nu sîntem nici unul puri din punct de vedere profesional. Ultraspecialistul.

Îmi scrie un priten care a fost inginer şi a devenit teolog. Rîdea de mine ca filolog.

Nu putem rîde de profesiile vechi şi nici de cele noi. Nici el nu a devenit cu totul teolog, nici eu n-am lăsat cu totul filologia pentru a deveni teolog.

Sîntem între profesii într-o epocă în care intersecţia dintre specializări sau specializările la graniţa dintre cele două pot crea fie poligloţi fie impostori. Mai probabilă este ultima.

Este ca în bancurile cu olteni şi cu moldoveni. Nu pot rîde de bancurile cu olteni pentru că tata a fost oltean şi soţia îmi este tot olteancă, nu por rîde de cele cu moldoveni, pentru că am accent de moldovean, am stat 15 ani acolo, dacă rîd de ardeleni, buletinul îmi este de Oradea, dacă încerc caragialismul muntenesc, atunci certificatul de naşter îmi arată că sînt născut în Ploieşti.

Sîntem noua specie: un homo universarmalis.

Se spune că sarmalele repreztintă mîncarea tradiţională românească. Fals. Mîncarea este grecească. Nici mămăliga nu este românească. S-ar fi putut face fără descoperirea americii? Nici Mioriţa nu este românească, la fel cum nici Meşterul Manole nu este românească.

Noi românii sîntem un neam perichoretic, al întrepătrunderilor şi amestecurilor. Ne simţim cel mai bine între graniţe, cu picioarele în două bărci, şi cu ruşii şi cu nemţii.

Ţara noastră este bogată în sare. Avem munţi şi mări subterane sărate, mulţime de droburi de sare (vezi Povestea Prostiei a lui Creangă), sîntem bogaţi în nuci şi vaci şi umorul românesc cel mai productiv este în zona autoironiei. Atunci cînd vrem să rîdem ca români, atunci nu putem face altceva mai bun decît să „facem de rîs” (ne facem nouă şi altora, ne fabricăm de rîs cu materialul propriu)

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie, guest post, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Homo universarmalis (P)

 1. Adi zice:

  Nu mă îndoiesc că pentru tine e clar, dar eu cînd citesc „specializările la graniţa dintre cele două pot crea fie poligloţi fie impostori”, nu înțeleg ce sînt cele două.

  • Camix zice:

   Cele vechi (la modă acum o vreme) şi cele noi (la modă acum). Acelea sunt cele două, menţionate în text…

   • Marius David zice:

    multumesc, Camix, este adevărat că fraza mea este barocă, dar am încercat s-o clarific cît de cît.

    • Radu Voda zice:

     am mai auzit una…”fraza baroca”… mai nou sunteti homos multifunctionalus…sunteti si specialist in arte…. s-a rasturnat carutza cu talente la dvs in curte?:d

     • Marius David zice:

      draga Radu, barocul nu se foloseste numai la artele vizuale. Se vede ca nu ti-ai facut temele de casa, dar critici fara sa stii despre ce vorbesti.
      Barocul este un stil, nu se refera numai la muzica baroca, numai la arhitectura baroca. Fraza baroca inseamna fraza complexa, puternic ornamentata, cu multe subordonate, deci ramin tot la profesia mea cind spun asta.

      In principiu sint de acord cu ultima fraza: da, s-a rasturnat caruta cu talente in curtea mea, lauda Domnului pentru asta!
      asta ma face si mai responsabil de tot ce Domnul mi-a dat. Pretul? Voi muri repede! … spre bucuria dusmanilor

    • Adi zice:

     Una din probleme este că uneori profesia zisă veche nu are tangențe cu cea nouă. Ingineria și teologia nu par să se întrepătrundă; filologia și teologia, da.
     În rest, cuvântul poliglot mi-a sărit în ochi de la prima citire. Nu prea se potrivește sensul său cu ce ai scris tu în frază.

     • Marius David zice:

      era o ironie la adrea poligloabelor. Poliglot înseamnă iniţialmente, etimologic vorbind, doar cineva care vorbeşte mai multe limbi, atît. Poţi să vorbeşti în limbi omeneşti şi îngereşti şi să dai dovadă de o incultură strigătoare la al IX-lea cer.

 2. Cristian zice:

  Very funny, frate Marius 🙂
  Si eu sint de acord cu ce ati scris

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.