Citat despre Evanghelizarea modernă

“De ce este gândirea neglijată constant? De ce atâta apel la sentiment? De ce atât de puţin conţinut pe baza căruia să se ia decizii? De ce atâta insistenţă pe “suflete” şi mai puţin pe persoane complete? De ce se recurge la evidenta exloatare a mărturiilor “celor mari şi celebri”? De ce cu cât mesajul e mai simplist, tehniciile sunt mai sofisticate? De unde ideea că trebuie să devenim tot mai importanţi, mai plini de succes? De ce se creează imperii umane ce se sprijină pe un singur om şi în care lipseşte responsabilizarea (socoteala?)? De ce se recurge la manipulări ale inconştientului sau infracţiuni flagrante în discuţii cu oameni care habar nu au despre ce li se vorbeşte? Sunt o mulţime de alte întrebări care ne vin în minte şi pe care trebuie să ni le punem într-un mod cât se poate de serios. De pildă, de ce astăzi sunt atât de puţine persoane inteligente care Îl primesc pe Cristos? … Parte din eşecul nostru de a-I determina pe intelectuali să ia în serios Evanghelia se datorează unui deficit de credibilitate. Pretindem că Credinţa creştină este adevărată, pretenţie inacceptabilă după standardele contemporane, dar apoi ne ciuntim singuri din convingeri printr-o evidentă inconsecvenţă în trăirea adevărului. Acţiunile noastre se aud mai tare decât cuvintele noastre. Fără trăirea adevărului, mişcarea evanghelică riscă să devină o imensă gură instituţională. Sau, aşa cum E.M. Forster o numeşte în batjocură: “creştinism slab şi foarte vorbăreţ”.

spune Os Guiness

C.S.Lewis a spus acelaşi lucru într-una din cărţile sale. Ascultaţi cum formulează el:

“Au existat oameni atât de preocupaţi să dovedească existenţa lui Dumnezeu, încât au ajuns să nu le mai pese de Dumnezeu Însuşi, de parcă Bunul Dumnezeu nici nu are altceva de făcut decât strict să existe. Au fost unii atât de preocupaţi să răspândească creştinismul, încât nu s-au gândit nici măcar o clipă la Cristos Însuşi. Tiparul se observă şi în lucrurile mici, nu-I aşa? Nu cunoaşteţi împătimiţi ai cărţilor care, cu toate ediţiile de lux, exemplarele semnate pe care le deţin, şi-au pierdut interesul să le citească? Sau nu cunoaşteţi oameni de caritate care şi-au pierut dragostea faţă de săraci? Aceasta este una din cele mai subtile capcane. Toţi poeţii, muzicienii şi artiştii, dacă n-ar fi harul lui Dumnezeu, se îndepărtează de dragostea faţă de lucrurile despre care vorbesc şi se îndrăgostesc de felul în care vorbesc despre ele, încât, până nu ajung în adâncul iadului, nu sunt interesaţ de Dumnezeu Însuşi, doar de ceea ce spun ei despre El. Şi se afundă tot mai mult, devenind interesaţi doar de propria lor personalitate şi reputaţie şi de nimic mai mult.”

Traducerea ambelor texte: Natan Mladin

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în In-text-esant. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Citat despre Evanghelizarea modernă

 1. A.Dama zice:

  Cele două citate au puncte comune, dar în primul, ideea de bază este critica adusă unei evanghelizări în care se apelează la afect, inconştient… Se denunţă puterea pe care un singur om o capătă prin manipularea unei mase de oameni. Vestea bună nu mai este asumată conştient. Oamenii sunt uşor impresionaţi, iar când vin primele furtuni, se duce firul de grâu, că nu era în pământ bun, cum zice şi pilda semănătorului. Evanghelizarea e vorbărie fără fond.

  În al doilea citat, critica este îndreptată asupra celor care sunt hiperstudioşi, care „intelectualizează” căutarea lui Dumnezeu, care caută cu toată sârguinţa adevărul, dar se îndrăgostesc de propria căutare şi pierd din vedere obiectul căutării. Ei se mulţumesc cu calea (proprie) şi uită de Cale.

  Sigur că sunt subiecte de meditat. Îndeosebi legat de propria trăire. Ce văd oamenii în noi? Oare chiar Îl văd pe Isus?

 2. Marius David zice:

  M-au placut enorm.

  Imi place cum gindeste Os Guiness. Iata ca şi sociologii au cite ceva de spus.

  Food for thought

 3. Camix zice:

  Unii spun că evanghelizarea e bine, în primul rând, că se face. Indiferent de felul în care se face. Şi că e bine că sunt care acceptă credinţa în El; indiferent prin ce mijloace ajung să o accepte.

  Ne este indiferent cum se întâmplă lucrurile…? De mult timp mă macină gândul că manipularea în evanghelizare e mai rea decât neevanghelizarea, pentru că cel care spune că evanghelizează nu mai lasă Duhul Sfânt să lucreze la inima omului, ci preia el însuşi frâiele; deşi în exterior pretinde a fi lucrarea Duhului, în fapt, prin tehnica psihologică se transmite ideea că lucrarea e doar a duhului (omenesc). Şi atunci, mă întreb cum poate fi binecuvântată o lucrare presupus divină făcută cu mâini strict omeneşti…

  E ca o lipsă de credinţă… Până decide Domnul să salveze masa aceasta de oameni (pentru că orientarea va fi către mase, nu către individ), se descurcă cu ce ştiu…

  În al doilea text, din nou o chestiune care mă interesează de ceva vreme…, cred că sunt tot mai puţini mari intelectuali (şi procentele sunt foarte alarmante) care cred pentru că încearcă să explice totul raţional. Se încearcă înghesuirea lui Dumnezeu într-un pahar vizibil, pipăibil al inteligibilului, raţionalului. Şi se pierde din vedere faptul că vorbim despre o credinţă, nu despre… o ecuaţie care trebuie doar înţeleasă şi demonstrată.

  Sunt teme provocatoare acestea…

 4. Marius David zice:

  evanghelizarea oricum este o manipulare, CAmix.
  Am mai scris despre asta.

  Domnul face pietrele să vorbească, daca noi nu vorbim, dxar acele pietre vor vorbi şi împotriva noastră.
  Prefer un evanghelist rîvnitor şi neînţelept uneori decît unul care prea se filozofează şi nu îndrăzneşte să îşi mărturisească credinţa.

  • mihu zice:

   Frate Marius, cunosc eu pe unul ravnitor , care stie textele din biblie desi nu are explicatie pentru multe din ele, le invata si le descopera semnificatia tot mereu. E student la Emanuel, Oradea. Vorbeste adesea cu oameni necredinciosi si pune suflet cand le vesteste Evanghelia… fara sa aiba diplome in teologie, si .. il apreciez mult! Cu persoane ca el imi place sa umblu!
   Deci sunt de acord cu ce ati zis: „Prefer un evanghelist rîvnitor şi neînţelept uneori decît unul care prea se filozofează şi nu îndrăzneşte să îşi mărturisească credinţa.

 5. Camix zice:

  Bineînţeles că nu încurajam tăcerea. Dar este totuna dacă e manipularea noastră sau cea a lui Dumnezeu…? Întrebarea asta o ridicam…

 6. Marius David zice:

  Draga Camix, Dumnezeu este suveran 100%, noi sîntem responsabili 100%, cam aşa văd eu lucrurile

 7. aliz zice:

  Cum se numeşte cartea din care este citat Os Guiness? Mulţumesc

 8. pakeha zice:

  In tara in care traiesc multi din oamenii care aud ca ai fi crestin, se duc imediat cu gindul la canalele crestine de pe televizinea prin satelit. Sint departe de orice dorinta de a intelege ceva din fundamentele crestine pentru ca singura imagine care persista e cea de la finalul mesajului in care esti incurajat persistent sa donezi si neaparat sa cumperi carti,cd-uri,etc. Pentru ei orice invitatie e o incercare de a vinde ceva, o simpla afacere, sincer nici nu pot sa-i invinovatesc. E o evanghelizare cantitativa, fara rezultat cuantificabil. Aceasi oameni devin curiosi cind afla ca nu a existat si nu exista o alta femeie in viata ta decit sotia, ca te enervezi ca oricine dar nu injuri si incerci sa iei partea opusa la pumni, ca nu bei si nu ai fost niciodata sub influenta a tot felul de alcooluri, ca nu nutresti ginduri de bogatie absoluta. Invariabil te intreaba apoi daca toate astea sint din cauza ca esti religios. La fel de invariabil le raspund nu. Discutia care urmeaza e deocamdata evanghelizarea care functioneaza pentru mine ca individ.

 9. dani zice:

  Intrebari intrebatoare:
  Ce face oare Dumnezeu in timpul evanghelizarilor fie manipulatoare fie mai putin manipulatoare?
  Sau cine este mai important in ochii LUI: cel care evanghelizeaza sau cel evanghelizat?
  Oare se aseaza Dumnezeu intr-un colt si nu mai lucreaza atunci cand evanghelistu’ e ‘manipulant’ zicand: in conditiile astea Eu nu pot sa lucrez, nah!!!
  Nu patrunde dorinta Lui de mantuire dincolo de problema evanghelistului manipulator … sau mai putin manipulator…

 10. mihu zice:

  Am invatat ca Domnul Isus era Evanghelia, si EL propovaduia Vestea Buna, adica le vorbea despre Sine oamenilor,… numai ca un numar foarte mic si-a dat seama ca le vorbea despre El.
  Alaltaieri am studiat putin din Geneza, despre cei care zideau Turnul Babel ca au vrut sa-si faca un nume. Crestinii ar trebui sa fie preocupati nu de cum sa-si faca ei un nume (prin vorbirea lor, prin afacerile lor, muzica lor, etc.) ci de a face Numele Domnului Isus cunoscut inaintea oamenilor.
  Cred ca acel crestin care promoveaza pe Domnul Isus Hristos inaintea oamenilor, care le spune despre darul fara plata al lui Dumnezeu care este viata vesnica in Isus Hristos, Domnul, …. acel crestin face evanghelizare. Si pentru ca e vorba de modul in care se face evangehelizarea in zilele noastre… am vazut de atatea ori lucruri noi care strica toata evanghelizarea. Cel mai bine invatam despre Domnul Isus din Cuvant, din ce a ramas scris. Cred ca asta e cea mai buna metoda de evanghelizare, sa le spunem oamenilor ce scrie in biblie, … si cuvinte greu de crezut vor fi transformate de Duhul Sfant in inimile celor ce asculta.
  „Credinta vine in urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvintul lui Hristos.” (Romani 10:17).
  Nu stiu daca ati patit sa fiti undeva la o evanghelizare, sau intr-un loc in care s-a vestit atat de clar Evanghelia, si apoi sa cante nu stiu ce grup/ formatie niste cantari rock care sa va lase un gust amar. Sau pe internet poate ati vazut cum predica cate unii si glumesc toata predica iar mai apoi citesc un pasaj si fac „marea chemare”, si ridica multi mainile dand impresia ca s-au pocait de pacatele lor. Ce parere aveti despre acele evanghelizari, mai ales ca patrunde curentul respectiv tot mai abundent si in Romania?

 11. Dyo zice:

  „De pildă, de ce astăzi sunt atât de puţine persoane inteligente care Îl primesc pe Cristos?”

  Hm. Mi se pare o întrebare capcană. În primul rând imi aduce aminte de Celsus care considera crestinismul o religie a oamenilor ne-educaţi şi proşti ( si a femeilor! ). Mă întreb ce întelege Guiness prin inteligenţă si de unde stie el ca „sunt asa de putine persoane inteligente care il primesc pe Cristos”? Mi se poate oferi un criteriu, niste indicatori sociologici prin care să despart pe cei inteligenti de cei mai puţin doxaţi … ca oile de capre?
  Ma îngrozesc când văd pe youtube ca sunt atâţia care il consideră pe Christopher Hitchens „inteligent” si chiar sclipitor. Ori sunt clipurile cenzurate, ori mi se ascunde mie ceva, dar nu am intâlnit însă o remarcă inteligentă a sa – doar băşcălie şi vorbe în vânt.
  Să înţeleg că ar trebui să consider că majoritatea fraţilor mei în Crostos nu sunt inteligenţi – în afară, binenţeles de mine 🙂 ?
  În rest, perspectivele expuse sunt interesante … doar expresia de mai sus mi se pare scăpată prea uşor de sub peniţă …

  • Marius David zice:

   Apostolul spune că Dumneezeu a ales lucruirle slabe ale lumii ca să le facă de ruşine pe cele tari.
   Pavel Însuşi se face că nu ştie… că nu-i cultivat…

   Despre Hitchens, cu totul de acord, în afara de flegme impachetate în neologisme şi retorică preţioasă n-am văzut altceva.
   Documentarul despre TEreza de Calcutta este o dovadă în acest sens. Una dintre cele mai mari porcării mediatice pe care le-am văzut.

   Noroc că ateii sînt pe cale de dispariţie. Dawkins însuşi se pare că se îngrijorează de problemă. 🙂

   http://www.dilemaveche.ro/sectiune/din-polul-plus/articol/religie-i-demografie

 12. Cristina L. zice:

  Nu doar in cadrul evanghelizarilor, ci si in timpul slujbelor divine de prin bisericile evanghelice, predicatorii apeleaza prea mult la sentimente(le noastre) si prea putin la ratiune. E deranjant. Parca am suferi de ceva handicap (retard) mental. Trist ! Nu spun ca toti fac asta.
  „Roadele” unor astfel de evanghelizari sunt „crestini sentimentali”, oameni condusi de sentimente, asadar, nestatornici, instabili, imaturi. Oameni care, cred eu, nu ajung niciodata sa isi cunoasca Dumnezeul, nu reusesc sa se raporteze corect la Dumnezeul lor si nici la semeni. Despre acestia as putea spune ca sufera de un „handicap spiritual” – nu se dezvolta, nu cresc spiritual.
  Am citit zilele trecute o predica care se incheia cam asa: ” In Noul Ierusalim vor ajunge doar cei indragostiti de Printul Cerului, de Cel care S-a dezbracat de slava si S-a imbracat cu smerenie”. Si este adevarat. Insa dragostea e mai mult decat sentiment. Sentimentele isi au rolul lor, nu putem face abstractie de ele, pentru ca sunt parte din noi , dar nu e ingaduit nici sa facem abuz.

 13. Cristina L. zice:

  Am uitat sa precizez: imi place foarte mult primul citat! 🙂

 14. dori`s zice:

  „Toţi poeţii, muzicienii şi artiştii, dacă n-ar fi harul lui Dumnezeu….”, din pacate azi pe langa artisti vedem si slujitori la amvoane care ar predica la fel si scaunelor goale cum predica atunci cand sunt suflete in acea incapere. asa cum ne-a prevenit Domnul prin apostolul Pavel asistam la acea racire a dragostei. parca nu mai avem ochi sa vedem ca accetul a cazut cel mai mult pe dragoste, care era semnul distinctiv al unui crestin.
  cea mai buna remarca a lumii evanghelice actuale am gasit-o tot la fratele Tozer. in esenta el spunea ca am inceput sa mutam accentul de pe „a fi” pe „a face”. si eu ma intreb oare in ochii Domnului ce este mai important ce suntem sau ce facem?
  cred ca in febra incercarilor de a face ceva pentru Dumnezeu am cam uitat de multe ori sa ne cercetam ce suntem. Domnul sa aiba mila de noi si sa ne calauzeasca in voia Sa!

 15. Pingback: Evanghelizare, Trinitatea pe limba copiiilor, “for consideration purposes only” « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.