Tovarăşa balerină… (P)

Vă mai amintiţi cînd eram cu toţii „tovarăşi”? Vă amintiţi cum suna?

Tovarăşe elev,
tovarăşu soldat,
tovarăşe capitan,
tovarăşa profesoară,

Ce oximoronică exprimare! O ciudăţenie!
Tovărăşia, camaraderia, presupunea egalitatea, eliminarea elitei, dar vă amintiţi cu ce slugărnicie erau pronunţate chestii ca

tovarăşu preşedinte,
tovarăşu secretar general

Unde era egalitatea? Dispariţia elitelor?

2004-12-19-part6_photo.jpg

Cel mai comic mi s-a părut aşa:
tovarăşu pictor,
tovarăşu sculptor,
tovarăşu scriitor,
tovarăşu ziarist,
tovarăşu scenarist,
tovarăşu solist
tovarăşa balerină.

Arta era tovărăşită,
cultura era tovărăşească.

Oamenii erau întovărăşiţi cu forţa.

Totul era terfelit în noroi, în ţărînă sau unsoarea de piese de tractor pătrundea şi în călimara scriitorului, iar bagheta dirijorului de orchestră simfonică se potrivea foarte bine pe strung.

Egalitatea comuniştilor înseamna coborîrea tuturor, nu înnobilarea clasei muncitoare.

Artiştii erau nişte oameni ai muncii, nişte robotitori, adicătelea, în slujba poporului.
Care popor???

Cine îşi dorea în blocurile din Iaşi, care frizeriţă sau mecanic de locomotivă dintre vecinii mei îşi doreau să fie tovarăş cu balerina?
Cui îi plăceau prostiile alea de scălîmbăieli, baletul „Construirea socialismului”, tematic, baleriniii erau în salopetă şi coregrafa le-a arătat cum să mimeze punerea bîrnelor de cale ferată … pe scenă, la TEatrul Naţional, ca să vadă muncitorii cum muncesc ei de fapt… să fie pusă în scenă chestia cu buloanele de prindere a traverselor.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Vorba lui Petre Ţuţea, ajunge să ieşim în stradă să vedem că nu sîntem egali, că egalitatea şi abolirea elitei este o mare gogoriţă.

Creştinismul este elitist. Chemarea lui Cristos creează o elită, dar pe alte principii decît minciuna egalitaristă a comuniştilor care a produs o elită a nemernicilor (în sens etimologic ne-mernic, „cel care nu merită”).

Cei chemaţi de Cristos sînt mulţi, dar puţini aleşi. Elita creştină a luat fiinţă prin pogorămînt. El s-a coborît să fie ca noi, pentru ca noi să fim ca El.

Cei chemaţi, competenţii (în înţelesul lui Augustin, com-petentes, cei care cer împreună intrarea în Biserică), devin părtaşi firii Dumnezeieşti.

Eclesiologia creştină presupune autoritate, ierarhie, dar ierarhul este slujitorul tuturor.

Creştinismul pare a avea o formă de egalitarism, de aceea ne numim cu toţii fraţi şi surori, dar sînt fraţi mai mari şi mai mici.

Asistăm la o tristă confuzie între Biserică, Trup al lui Cristos şi biserică-o societate camaraderească, cu pretenţii egalitariste. În Faptele Apostolilor nu ni se descrie o societate comunistă, iar faptul că salvarea ne-a fost dată tuturor prin Acelaşi Cristos nu presupune egalitatea în drepturi şi autoritate.

Paradigma „familiei” exclude egalitarismul de tip comunist. Biserica este o comunitate, nu este o societate, este o comunitate elitistă, nu egalitaristă, este o familie de fraţi şi surori, nu de camarazi, este un trup, nu un organism, este fundamentată pe legea dragostei, nu a dreptăţii sociale.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, dulce Românie, Gînduri, Perplexităţi, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

33 de răspunsuri la Tovarăşa balerină… (P)

 1. Petre Ţuţea are dreptate, „ajunge să ieşim în stradă să vedem că nu sîntem egali, că egalitatea şi abolirea elitei este o mare gogoriţă”.
  Nici comunismul nici democratia nu au reusit sa faca oamenii egali. Comunistii erau ipocriti si vorbeau de omul nou si de tovarasi, acolo unde de fapt era o colcaiala de interese bazale si o ierarhie de partid mai mult sau mai putin evidentiata in scris.
  Democratia a ales o varianta mai eleganta desi isi are si ea ipocrizia ei in abordarea egalitatii. Democratia nu mai sustine ca oamenii sunt egali, ea sustine ca promoveaza egalitatea in drepturi si oportunitati.
  Se vede foarte bine cat sunt de egali oamenii in drepturi cand ne uitam ce pedeapsa primeste un amarat care fura o gaina si ce pedeapsa primeste un politician care fura cateva miliarde. La fel de bine se vede si egalitatea de oportunitati,un om oarecare e bucuros daca isi poate trimite copilul imbracat decent, cu mancare si rechizite la scoala din zona, noii ciocoi isi trimit copii la scoli bine cotate ca sa le faca CV-ul si „pedigree-ul” pentru viitoarele slujbe in politica s administratie.
  Conceptul de egalitate sociala nu e decat o utopie rezultata din nevoia de a depasi inechitatile sociale care au marcat toate societatile umane.

 2. Alin Cristea zice:

  La pocăiți e aceeași problemă… tovărășească.

  Ba chiar e și mai… tovărășească.

  Pace, frate! – Frate? Pace?

 3. mihu zice:

  Amin frate Marius! Amin la ultima parte, ca nu prea am apucat partea cu comunismul, eram cel mai probabil tovarasul copil pe vremea aceea.
  Biserica intr-adevar nu trebuie sa fie un loc in care sa se ceara egalitatea, ci fiecare in parte sa-si doreasca sa slujeasca mai mult fratilor sai si sa se smereasca mai mult si mai mult, in asa fel incat sa nu aiba timp sa se gandeasca cat de egal este cu ceilalti. Biserica e un loc in care toti sa privim catre Domnul Isus si sa ne vedem micimea, si in acelasi timp dragostea lui Hristos care ne ridica la nivel inalt, de slujitori ai Dumnezeului Cerurilor, si chiar lucratori impreuna cu Dumnezeu, „si ce vom fi ..nu s-a aratat inca”.
  Chiar ma gandeam in urma cu ceva timp, ca noi chiar avem nevoie de dragoste mai multa si mai multa, in urma careia oamenii sa ne poata numi: tovarsul cersatorului de pe strada, tovarasul bolnavilor de cancer, de HIV, tovarasul celor lipsiti,etc..

 4. Pomisor zice:

  Dreptatea sociala implica si ea neegalitati si o absoluta ierarhie… altfel nu ar mai fi dreptate. Si orice lege sau regula implica discriminari: cei care o respecta si cei care nu… Ideea de a nu face discriminari este buna sau rea in functie de criteriile dupa care facem acea discriminare, cat de absurde sunt… Daca pentru noi un om este egal cu doar 2 maini de lucru, nu va conta ca este barbat sau femeie sau ce are in cap atat timp cat isi indeplineste munca, sunt toti egali 😀 … Ei daca vedem lucrurile mai in detaliu vedem ca este destul de ridicol ca o femeie sa lucreze in mina si un barbat sa croseteze… deci nu sunt chiar atat de egali la acest nivel… Mergand mai aproape de realitate observam si alte amanunte…

  Egalitatea nu exista in natura… este doar o utopie…

 5. adrian zice:

  Si acum ne conduc elitele?! Sunt mai „elita” „mernicii” de azi decat activistii de ieri?!

  Hai sa te contrazic nitel, ca tot mi se spune ca beau mereu apa dupa tine. 🙂
  Bagheta dirijorului nu se face singura, nu-i asa?!
  Fara unsoare de tractoare scriitorul nu poate scrie (nu avem productii de calitate ale scriitorilor aflati in stare de inanitie – chiar si „Foamea” lui Knut Hamsun e scrisa cu stomacul plin :-)).
  Am asistat la multe discutii gen „nu ai de unde sa stii asta, esti…” (si urmeaza de obicei o profesie tehnica). Ca si cand a fi intelecutal implica musai cunostinte despre Kant, dar nu si despre, aleg la inatmplare… sudarea fontei. Daca ai citit ‘Critica ratiunii pure’ esti „elita”, daca nu stii diagrama fier-carbon nu e nicio paguba (imi aduc aminte aici si de celebra polemica Gabriel Andreescu – Octavian Paler, pentru ca a fost unul dintre rarele momente in care Paler a fost incoerent: esti intelectual daca ai citit umanioarele, nu are importanta daca nu stii ecuatiile campului electromagnetic :-)).
  Cultura este doar cultura umanista sau si cea tehnica? Daca un pod nu se rupe cand trece autobuzul cu scriitori pe el, asta e un act de cultura (tehnica) sau nu este?!

  Nu cred ca elitismul de plastic de astazi este mai bun decat egalitarismul de lemn de ieri.

  De fapt, e chiar mai rau decat atunci, sub anumite aspecte. Azi dicteaza elita financiara. Becali vine la un scriitor si il intreaba: „Ia spune, bai zdreanto care esti zdreanta, cati euro ai tu in buzunar acum?” (caz real). Si scriitorul se apuca si (re)citeste ‘Capitalul’ si vede ca ipochimenul este descris destul de exact acolo…

  Cineva spunea ca orice revolutie nu este altceva decat o aducere a periferiei in centru. Asa a fost si „revolutia” comunistilor, asa a fost si „revolutia” din 1989: neghina ajunge sa se dea drept grau.
  Candva aveam inflatie de „tovarasi”, azi avem inflatie de „domni”. Arta si cultura de atunci era „tovarasita”, arta si cultura de azi este „domnita”.
  Acum suntem „domniti” cu forta.

  Ai dreptate, in Faptele Apostolilor nu ni se descrie o societate comunistă. Dar nici una liberal-capitalista. Modelul de acolo nu se raporteaza la nicio schema de inginerie sociala.
  Capitalismul hedonisto-consumism de astazi nu are nimic de-a face cu tipul de comunitate descris in Fapte. De fapt, nu mai are nimic de-a face nici macar cu capitalismul descris de Weber. Din pacate…

  • Maria zice:

   Good job!

  • Marius David zice:

   Ce să spun…. De acord!
   Foarte bine spus. Acum mă bucur din inimă că am făcut și mate fizică. Îți voi mărturisi cum am ajuns să fac filologie clasică. În nciun caz pentru că nu mi/a plăcut matematica.
   Intelectălăi găsești destui și printre umaniști.

   A propos știi că prescurtarea pentru unitatea de măsură a bădărăniei este b, Mb, Gb, Tb, adică becali, megabecali, gicabecali, terabecali. Am auzit de undeva, nu știu de unde. Sigur de la un inginer 🙂

 6. elisa zice:

  In fata Creatorului suntem egali;lucru care ne face sa ne smerim si sa devenim ceea ce El ne-a cerut”slujitorii tuturor”,daca vrem sa fim „mari”trebuie sa fim „cei ce slujesc pe altii”

 7. Tovarăşe Marius, am să-ţi citesc cîteva rînduri. Tov. critic Manolescu zice aşa în cartea sa „Viaţă şi cărţi”, la pag. 155, că în comunism şi nu numai, „unul care citeşte, în loc să meargă după fete la plimbare, face o impresie proastă, fiind suspect de apucături condamnabile.”
  Apoi, „cartea este opusă… muncii şi cel ce citeşte e bănuit a fi un parazit. El nu numai că-i sfidează pe cei care trudesc, dar îşi permite să se sustragă ritmului colectiv al vieţii.” Vezi!?
  Iar aici, te rog să fii foarte atent, că zice de tine, tovarăşe decan: „E imposibil de ştiut ce e mai rău: să citeşti ziua (cînd oamenii cinstiţi lucează) sau să-ţi pierzi nopţile cu cititul (cînd oamenii cinstiţi dorm)?”
  Nu te mai frămînta, tovarăşu pastor, tovarăşul Adrian, deşi scrie ca un duşman al poporului, are dreptate: elitele suntem noi, becalii. 🙂

  • Pomisor zice:

   Off daca nu ar avea dreptate Manolescu acesta!!!… 😦

  • Marius David zice:

   Toarășu doctor,
   a propos… o mamă și-a prezentat băiatul proastpăt absolvent de doctorantură în computere…. : știți, acesta este fiul meu, este doctor, dar nu din acela care ajută oamenii 🙂

   mai nou eu citesc ziua și nu mă mustră conștiința. Am făcut atîta școală ca atunci cînd citesc… toată lumea să îmi treacă chestiunea la MUNCĂ.
   Nu la fel este la tine. Tu ai nevoie de o gardă mai lungă…. tovarășe. 🙂

 8. Conteaza? zice:

  Trebuie sa recunosc…Asta a fost una din problemele cu care m-am confruntat pe la 20-21 de ani. Desi nu am trait decat vreo 5 ani pe vremea comunismului, a fost nevoie sa inteleg ca Domnul CHIAR ne vrea diferiti, nu doreste roboti standardizati! Da, tindem spre Isus ca si model, El este Cel fata de care ne raportam, insa suntem profund diferiti, ca si constitutie interioara, darurile pe care le primim sunt diferite si nu e nimic rau in asta. Fiecare madular se face folositor acolo unde a fost gandit!

  A fost nevoie sa inteleg asta pentru ca eram destul de confuza in ceea ce priveste „egalitarismul” crestin. Nu puteam fii de acord cu el.

 9. Fideistul de Serviciu zice:

  Tovarasu Adrian e tare. Imi place stilul. Scrie cum as fi scris eu daca nu ar fi scris el deja. M-as bucura sa-l cunosc dar mai bine nu. In ultima vreme am avut parte de atatea dezamagiri incat nu as mai putea suporta inca una. De exemplu, daca este exact ca si mine si scrie mai bine decat vorbeste, sau de exemplu, daca vorbeste mai bine decat gandeste. Sau invers. Nu cred ca as rezista socului…
  Imi place si tovarasul rasvancristian. E tare, e sarcastic acolo unde trebuie, penetrant si clarvazator. Scrie bine si nu da rateuri.
  Ma intreb daca nu am mai putea gasi vreo doi tovarasi de calibru si sa punem de un ceape intelectualo-tehnic, o intovarasire asa, sa nu se supere nici un cadru de nadejde. Dar fara chimisti!

  • adrian zice:

   🙂
   Buna ideea cu ceapeul intelectualo-tehnic, poate scoatem o productie record de n-spe mii de kile de gandire pe neuron.
   Eu zic sa nu discirminam si sa primim si chimisti, da’ sa nu se ocupe de polimeri, ci numai de poliperi, polipruni si policaisi.

   Tovarasu Fideist, un fizician burghez spunea ca ecuatiile lui sunt mai destepete decat el. Asa si cu mine, randurile scrise de mine sunt mai destepte decat mine.
   🙂

   • Marius David zice:

    draga Adrian și Fideist,
    nu este pentru mine bucurie mai mare decît să știu că oameni ca voi se întîlnesc într-un astfel de mediu.
    iată că o astfel de agoră poate să adune și alt soi de discurs decît cel diogeniac

  • Marius David zice:

   TE asigur, Fideistule, ca nu vei fi dezamagit.
   m-am intilnit de mai multe ori cu oameni pe care i-am cunoscut mai intii din scris, de pe bloguirile mele. Intilnirea cu Adrian a fost sarbatoreasca si la propriu si la figurat. Era duminica.
   Am avut o singură dezamagire cruntă, dar cunoșteam persoana și dinainte….
   Ce să mai facem CAP/ul ca este făcut deja….
   găsiți voi ceva care să se potrivească cu CAP…

 10. Fideistul de Serviciu zice:

  Ok. Sper sa am si eu ocazia tovaraseasca sa ma intalnesc cu ceva blogosferici. Undeva, candva…

 11. paul chis zice:

  Sunt curios daca si pastorii inainte de 1989 erau numiti tot tovarasi.
  Tovarasul pastor
  Tovarasul presedinte de comunitate
  Tovarasul presbiter

  Se foloseau expresii de genul acesta.
  In biserici poate ca era cu frate pastor.
  Dar in intalniri cu oficialitatile statului ,se folosea expresia tovaras pt. a desemna pe liderii bisericilor?

 12. Alin Cristea zice:

  Pe stradă, oamenii îl salutau pe bunicul meu cu: Domnul Cristea.

  Cred că a avut 4 clase, dar pînă azi încă nu am întîlnit în viața mea un așa om respectat. Și am cunoscut o droaie de oameni!

  Mi-aduc aminte că și tatăl meu era salutat astfel, își ridicau pălăria, înclinau capul, spunea: Cu respect, vă salut, domnule Cristea!

  Vorbim de perioada predecembristă.

  • Marius David zice:

   Cinstită îi fie memoria, dar cred că ai stat prea puţin pe lîngă dînsul…

   Categoria respect, nu mai vorbim de ultima ieşire thymotică faţă de Iosif Ţon, ţi-e complet străină.
   Eşti în eroare, camarade!

   Mă abţin că-i Săptămîna.

   • adrian zice:

    fara sa vrei, m-ai facut curios sa caut despre ce fel de „iesire” e vorba… 😦

    • Marius David zice:

     Alin Cristea (după cum observi, evit domnul sau toarăşu) s-a dat la Iosif Ţon într-un mod jalnic (nu numai tonul, dar şi argumentaţia) acuzîndu-l pe bătrînul de 75 de ani de exact lucrul pe care şi el îl face la rîndu-i: lipsa de respect pentru conlocutor.

     S-a găsit cine să glăsuiască despre chestiune! Corect! În Rromînika nu te plictişeşti.

     Da, şi eu am scris despre Iosif Ţon, dar n-am scris altfel decît i-aş fi scris tatălui meu şi despre tatăl meu.
     nicicum cu tonul acela şi în limbajul acela de „mahala” în care se esprimează A.C.-ul moralist.

     Dar să lăsăm, nu-ţi strica ziua de naştere şi nici Săptămîna Mare, că-i păcat.

 13. Pingback: Avantajele circumciziei, tovarăşa balerină, crai îmbrăţişat, « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.