De ce să „Numeri” şi de ce să „Cronici” (P)

De ce există pasaje „plictisitoare” în Biblie? Păi cred că este o explicaţie: ca să ne în-răbdăm noi, de aia.

Zilele trecute spuneam într-un comentariu că n-ar trebui să ne apucăm să ne citim blogurile să comentăm pînă nu vom fi făcut ceva care ţine de disciplina spirituală lăuntrică şi de abstinenţa pe care ar trebui să o cultivăm mai ales acum în post.

Să nu scriem mai mult cuvîntul omului decît vom fi citit din Cuvîntul lui Dumnezeu. Mi-am dat seama că pot scrie pe zi cîteva mii de cuvinte. Atunci trei sau patru capitole din Biblie nu este mult de citit în fiecare dimineaţă.

M-am simţit incomod cînd cineva mi-a spus: „Eh, pastore, chiar înainte de a citi biblia mă apuc să citesc pe blog… „.

„Rău, i-am spus, de ce vrei să afli bîrfele şi răutăţile oamenilor înainte de a afla despre bunătatea lui Dumnezeu?”

Cînd Rotundu, care se pretinde într-un continuu dărdălaş cu pătrăţosii (deşi m-a ameninţat că nu mă mai salută pe stradă şi că mă va primi cu dispreţ pe blogul său, dar astea sînt detalii… de aceea tot mă mir cum arată ăia „taclale”) … deci Rotundu a aflat acest lucru şi a afişat trei capitole din Biblie, dar nu de oriunde. Aşa ca să ne-nvăţăm minte! 🙂

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Mi-am amintit de o întîmplare dintr-o familie cu 8 copii.

familia-achim1.jpg

Ei citesc Biblia în fiecare an, aşa după cum se obişnuieşte în familia bisericii noastre, în fiecare an o dată. Cînd au ajuns la aceste pasaje „plictisitoare”, unul dintre copii a întrebat:

“Tati de ce sînt scrise aşa de multe nume aici şi toate aşa de greu de pronunţat şi de ce nu sărim peste ele… mi-e somn…”

Tatăl a avut o sclipire:

“Draga tati, cum crezi că ne vom obişnui să ascultăm atîtea nume care vor fi citite din cărţile lui Dumnezeu în ceruri, asta va fi parte din ce vom face acolo… ştii, cum spune cîntarea: Cînd se vor citi numele … acolo-i fi? Trebuie să ne învăţăm să avem răbdare la citirea tuturor numelor pe care Dumnezeu le va rosti”

Pentru asta ne trebuie răbdare, toate numele cu toate faptele:

„Apocalipsa 20:11 Şi am văzut, iar, un tron mare alb şi pe Cel ce şedea pe el, iar dinaintea feţei Lui pământul şi cerul au fugit şi loc nu s-a mai găsit pentru ele.
12 Şi am văzut pe morţi, pe cei mari şi pe cei mici, stând înaintea tronului şi cărţile au fost deschise; şi o altă carte a fost deschisă, care este cartea vieţii; şi morţii au fost judecaţi din cele scrise în cărţi, potrivit cu faptele lor.
13 Şi marea a dat pe morţii cei din ea şi moartea şi iadul au dat pe morţii lor, şi judecaţi au fost, fiecare după faptele sale.
14 Şi moartea şi iadul au fost aruncate în râul de foc. Aceasta e moartea cea de a doua: iezerul cel de foc.
15 Iar cine n-a fost aflat scris în cartea vieţii, a fost aruncat în iezerul de foc”

Dumnezeu vrea să ne cultive răbdarea prin citirea acestor pasaje aparent plictisitoare din Biblie. Numai că trebuie să avem priceperea lucrului cînd facem asemenea exerciţiu spiritual… altfel nu ni se îngălbenesc paginile bibliei pe acele secţiuni.

Eu, cînd ajung aici, citesc cu voce tare, ca nu cumva să mă apuce ispita să sar peste aceste pasaje şi rămîn la acelaşi sfat… înainte de blog… Biblia, înainte de scris, rugăciunea, înainte de a vorbi eu, să vorbească Domnul.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Întrebările lui Ghiţă, Biserica Baptista, Fabrica de barbati, Oameni, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la De ce să „Numeri” şi de ce să „Cronici” (P)

 1. dori`s zice:

  frumos! Domnul sa va tina sfatul care ma gandesc ca este un obicei, si noua la fel 🙂

  • Marius David zice:

   Aşa să fie! Astă seară am citit pe maşină la lumina telefoanelor mobile 🙂
   E foarte interesant, mă gîndesc cum era cititul la foc, la lumiina lumînărilor, la lumina lămpii cu petrol, la lumina lanternelor.

 2. Vasilis zice:

  Pentru mine Numeri si Cronici inseamna ordine, totu-i ordonat acolo, ce sa faci, cum sa faci, unde sa fie, cum sa fie, cine sa fie etc.. Dumnezeu este un Dumnezeu al ordinii, sper ca aceasta ordine se va Cronici-za si in viata mea.

 3. Claude zice:

  Frate David, recent am primit niste intrebari din partea unui sceptic referitor la macelurile din Numeri, in special cel din Numeri 31…intrebarea a fost : Cum poate Dumnezeu sa permita uciderea pruncilor si violul fetelor virgine? Eu i-am rapuns prin faptul ca Dumnezeu cunoaste toate lucrurile dinaite de a exista, stia viitorul tuturor belelusilor si a vrut sa ii invete mereu o lectie pe Israel. insa in legatura cu fetele nu am stiut ce sa raspuns.

  Dumneavoastra cum va explicati aceste lucruri?

  Multumesc si Dumnezeu sa va dea intelepciune si binecuvantare in tot ce ve-ti face pe acest pamant.

  • Marius David zice:

   Nu ştiu ce să spun. Încerc să nu Îi salvez onoarea lui Dumnezeu.
   Se pare că este cam sîngeros. Cam incomod. Uuupss!
   Nici mie nu-mi convine, dar n-am ce face. Altul mai bun şi să fie şi Viu şi Adevărat nu am găsit.
   Explică-i prietenului tău că este adevărat şi chiar că este mult mai „rău”. De aceea merită să tremure un pic la gîndul întîlnirii cu El.
   Încearcă să nu îi descrii un Dumnezeu blîndoc şi bunoc, bun de pus la rană.
   A propos, Isus nu este blond şi cu plete bucălate, nici cu obrajii rozalii.
   Îţi spun eu sigr, l-am întîlnit azi dimineaţă.

 4. Claude zice:

  Multumesc pt raspuns. Am gasit mai multe detalii pe Wikipedia referior la Peor-Baal la care s-au inchinat Israelitii din cauza Madianitelor, fapt care a adus urgia in care au murit 24.000. Peor-Baal citand alte surse ar putea fi zeul egiptean HORUS, iar stim foarte bine cum priveste Dumnezeu lucrurile acestea.

  Da, nici eu nu cred ca YAHWEH, Tatal nostru, e un bunic batran si bland cu toti..Gandurile Lui sunt de ganduri de pace chiar daca noi interpretam de multe ori lucrurile cu o ratiune carnala, fireasca si stiu ca TOT ce e in Biblie e in perfecta armonie cu Sfintenia Infinita, Dreptatea Infinita si Dragostea Infinita a Creatorului nostru.

  Intr-adevar nu stim cum a aratat Mantuitorul nostru, putem doar sa presupunem, insa stiu ca familia Borgia(Papa al VI-lea) a avut un rol extrem de important, ce se leaga de Isusu-l pictat in toate icoanele.

  Pace si binecuvantari.

 5. Pingback: Ce ne-a lipsit, Steindhardt, Borşul, Numeri, Shofar, Biblia ca film de groază « La patratosu

 6. Benny Andone zice:

  Reblogged this on Benny Andone and commented:
  Cititi „NUMERI” ? si restul cartilor PLICTISITOARE din Biblie?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.