Abwoon (P)

Abwoon D’bashmaya este rugăciunea Tatăl Nostru în limba aramaică. Unii spun că astfel ar fi sunat limba în care a vorbit Mîntuitorul. Am pronunţat, citind de pe ecran, guturalele cu lăcomie. Mărul lui Adam mi s-a mişcat neliniştit la fiecare grupare dificilă de consoane.

Prima. Mai suportabilă pentru urechea occidentalului, poartă totuşi tristeţea orientului. Atmosfera este de cîntec de leagăn, construcţia melodică este simplă, de şlagăr, uşor de intonat.

A doua. Orchestra umple cu mult sunet golul lăsat de voce. Aici coloratura, alunecările la distanţe de come, glissando-urile, ne duc mai departe spre Orient. Atmosfera este mult mai puternică. Parfumul tare, ca un vas de alabastru spart.

A treia. O voce masculină în surdină. Consoanele sînt îndulcite, parcă sare peste ele.

M-am apucat să cînt Tatăl nostru, dar mi-ar trebui altă linie melodică. N-am găsit în melosul pe care îl am la dispoziţie. Voi căuta, voi scormoni peste tot, în toate notele care merg cu ş-urile şi ţ-urile noastre şi cu ă-urile şi î-urile şi cu „Tatăl Nostru” la fel de bine ca „Abwoon D’Bashmaya”

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Muzica, Predica de pe Munte, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Abwoon (P)

 1. teo zice:

  Pe cel trecut in vesnicii,Ioan Paul al ii lea l-am ascultat odata intonand rugaciunea Tatal Nostru la televizor si am incercat sa gasesc inregistrarea.N-am reusit.Am intrebat si la o biserica greco-catolica pe preotul acesteia.N-avea…Mi-a placut mult si as dori s-o reascult!M-ajuta cineva?Multumiri!

 2. maria zice:

  Multumim.

 3. CNI zice:

  Am auzit de cateva ori aceasta rugaciune cantata/recitata in siriaca, in cateva biserici siriene, „iacobiti” si „nestorieni”.

  • Marius David zice:

   Da, pe mine m-a interesat mai mult din punct de vedere muzical şi lingvistic, mai ales pronunţarea unor guturale pe muzică şi transcrierea fonetică.

   Restul… este pură încîntare.

 4. nicu c zice:

  va multumesc si pt aceasta postare!
  prin ianuarie am dat de blogul Dvs., si l-am perceput ca o adevarata oaza! Am avut indrazneala sa intervin pe blogul Dvs de curand si m-am simtit dator sa fac afirmatiile de mai sus, sperand ca va fi o imbarbatare pt dvs.

 5. Pingback: Scrabble, Abwoon, Călăul anesteziat « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.