Instrumente de percuţie melofone cu înălţime nedefinită – CLOPOTE

CU ÎNĂLŢIME NEDEFINITĂ


CLOPOTE DE BISERICĂ Bergamo- Biserica San Francesco Carillonr 8 clopote


CLOPOTE DE BISERICĂ acţionate electric “Gloria”


CLOPOTELE catedralei din Erfurt


CLOPOTELE catedralei din Koln


CLOPOTELE catedralei Sf. Petru din Roma


mecanism de producere a sunetului la CEASURI CU MUZICĂ (chime) prin bătăi în bare metalice


mecanism de produs SUNETE LA CEASURI (chime) prin bătăi în discuri sonore


CROTAL (metalofon acordat) disc de metal suspendat central


triangle


TRIANGLU (demonstraţie în limba franceză)


GONG MIC


GONG MIJLOCIU


GONG din templu budist (clopot)


KOW BELL


CLOPOT din temple budhiste


CLOPOT ORIENTAL cu o foarte lunga reverberatie

mulţumiri dr. Dorin Frandeş pentru colectare şi explicaţii.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în instrumentul săptămînii, Muzica, Schimb de iutuburi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Instrumente de percuţie melofone cu înălţime nedefinită – CLOPOTE

 1. dorin zice:

  Va propun un exercitiu de imaginatie.
  Oare cum se aude sunetul clopotelor atunci cind esti in biserica si cind esti in afara ei. (Si la propriu si la figurat) Intre crestini este foarte interesant de remarcat faptul ca, teoretic, in afara clopotarului nimeni nu are voie sa actioneze clopotul. In religiile orientale fiecare participant la o reuniune religioasa poate sa declanseze sunetele clopotelor. In citeva cazuri in orient actionarea clopotului de rugaciune este echivalenta cu rostirea acesteia, la fel ca si rularea sulurilor de rugaciune din lamaseriile tibetane.
  Revenind la clopotele catarate pe turnurile inalte ale bisericilor ele pot fi auzite din ori ce punct al localitatii,ba chiar si pe o mare raza in afara ei. Insa ele se aud intr-un anumit fel pe o ulicioara stimta, si in alt fel in tumultul unei piete, in zi de tirg, etc.

  • Marius David zice:

   Stimate Dorin,
   Am experimentat asta, ascultarea clopotelor din diferite unghiuri.
   Iaşiul are foarte multe biserici, deci… foarte multe clopote. Tot felul de clopote.
   Interesant ce spunetţi despre clopotar. În satul soţiei era clopotar un copil cu handicap mental, dar niciunul nu bătea clopotele ca el. Distinct epntru fiecare sărbătoare. PArcă făcea să cînte clopotele cu cuvinte.. „DU-MI-NI-CĂ” sau „MORT – MORT – MORT – MORT ”
   Am scris un text mai demult

   sînt curios ce părere aveţi despre acest fenomen
   http://patratosu.wordpress.com/2008/02/11/clopotnita-cu-termopan/

   • dorin frandes zice:

    Da,despre Iasi se spune ca ar avea 400 de biserici. Ce e interesant acolo este faptul ca ele se afla dispersate nu doar in plan ci si in elevatie. Chiar in centru este mica si cocheta Trei Ierarhi, incadrata de doi „mastodonti” Mitropolia si Catedrala catolica, nu departe mica biserica alaturata casei Dosoftei si un pic mai incolo cea a Manastirii Golia. Zidul de incinta al acesteia face probabil si niste modificari ale sunetului clopotelor. Unele armonice sunt „ajuta” altele sunt estomate, un fel de filtraj. Toate aceste biserici si inca altele se afla cam pe aceiasi curba de nivel, ea, daca bine tin minte, este practic inconjurata pe trei parti de locuri mai joase Podul Ros, Tatarasi, Ripa Galbena in care cu siguranta sunt amplasate biserici si bisericute. Totul insa este dominat de cele doua manastiri cu bisericile aferente Nicolina si Galata. Cit de interesant, poate chiar frumos si de folos ar fi ca scotindu-ne difuzoarele MP3-urilor din urechi sa auzim, in locul clantanitului tramvaielor sau al sirenelor politiei, salvarii si pompierilor dagatul atit de diferit filtrat de atmosfera al atitor clopote, trase de atitia cloopotari iscusiti. Poate sunt prea romantic insa dangatul unui clopot are o dezvoltare in timp, schimbindu-si componenta armonicelor care-l alcatuiesc, in functie de aliaj, de temperatura, umiditate, stare a preajmei sonore, sau starea de spirit a ascultatorului. Oricum ele nu suna niciodata la fel, desi semnalizeaza mereu acelasi lucru, probabil intoarcerea cu fata catre Dumnezeu.
    Referitor la „textul” clopotelor lucrarea de doctorat al domnisoarei Cristescu, cadru universitarea care a fost o vreme profesoara la Arad analizeaza toaca, un alt „instrument” de semnalizare sonora folosit in cultul ortodoxsi dar si „cintecul” de toaca.Ne aducem aminte ca ortodoxia este varianta de crestinism care elimina instrumentele de la inchinare. Si ea remarca faptul ca cineva care asculta atent acest sunet poate „deslusi” cuvinte cheie, chiar versete de psalmi in felul in care cel care bate toaca minuieste ciocanelele. In toate „meseriile” exista artisti. Unii au si har.
    Foarte interesanta postarea despre termopanizarea spatiului de rezonare a semnalului sacru, inclusiv comentariile.
    Nu m-as hazarda sa ma alatur celor pe care turlele bisericilor ii deranjeaza. De la cea a bisericii de lemn de la Surdesti, Maramures la cele ale Sfintei Familii din Barcelona. Evident ca exista si o multime de kitch-uri. Dar lumea s-a obisnuit si cu minaretele care flancheaza Hagia Sofia din Istambul la fel cum tuturor li se pare fireasca stralucitoarea cupola a moscheii care troneaza peste fundatia Templului din Ierusalim sau cu acea cupola aurie, aproape identica cu cea precedenta, care domina provocator orasul Haifa din mijlocul gradinilor Bahaii. Totul mi se pare problema de adecvare, de asortare.
    din pacate ne obisnuim cu cele mai ciudate alaturari si ele devin normalitate.

    • Marius David zice:

     da, știu fiecare colțișor. Zona Tîrgu-Cucu, Copou, Sărărie este plină.
     Există un singur clopotar recunoscut pe plan european în România din cîte știu eu. Singurul cre lucrează după formule bine definite, nu la întîmplare.
     Ah, mi-ați amintit de toacă, fascinantă chesiunea. Sînt interesat de teza doamnei de care ați pomenit. Este publicat studiul undeva?

     • dorin zice:

      Da. Din pacate nu stiu daca este pe piata, este un cărţuloi cu o multime de pagini şi mii de exemple muzicale si poze. O sa fac sa va parvina exemplarul pe care l-am primit eu.
      Probabil cind ve-ti ajunge la Arad.

 2. Patrix zice:

  Dommnule Dorin, multumim pentru aceste iutuburi. Inteleg ca dvs. sunteti responsabil pentru asta.

  Sunt foarte utile pentru mine. Nu am cultura atat de vasta ca sa inteleg rolul clopotelor, dar acum inteleg mai mult despre diversitatea lor.

  • dorin frandes zice:

   Doar partial. Ideea apartine autorului acestui blog. Este inceputul unei incercari de ordonare a surselor de sunete care sa reflecte inimaginabila diversitate de sunete pe care Dumnezeul le-a pus la indemina omului. Mai departe este partea omului de a le ordona sunetele in alcatuiri care sa fie spre slava lui Dumnezeu, sau spre slava omului, sau chiar a lui satan. La un atit de temerar demers m-as bucura sa participe cit mai multa lume. Youtubul este un imens si inepuizabil depozit de informatie si poate cuiva i-ar fi de folos ca macar o parte din ele sa fie sistematizate.
   Ceea ce trebuie insa luat in considerare este faptul ca sunetele nu au fost create spre a fi admirate. Ele fac parte dintr-o modalitate de exprimare pe care cineva o face catre altcineva.
   Sursa suntem noi cei care manevram instrumentele. Important este destinatarul.

 3. dorin zice:

  Cu siguranta sunt inca multe modalităţi de semnalizare sonoră cu ajutorul unor corpuri metalice. Multă vreme în trecutul apropiat în satele noastre erau atârnate -dar la îndemâna tuturor- tot felul de obiecte din metal în care să se bată în caz de incendiu. În mentalitatea creştinilor europeni clopotele au o mulţime de funcţii dintre care principalele sunt legate de doctrină (eu pe acestea nu le cunosc prea bine,deci nu mă voi referi la ele, nu am găsit nici o referinţă biblică nici la clopote nici la toacă). Alte funcţii insă sunt sunt legate tot de semnalizare. În cazul apropierii unui pericol cel care se afla de veghe în turla bisericii )similar catargului vaporului) vedea mai departe decât cei care, aflându-se la sol aveau orizontul mult limitat, de construcţii sau vegetaţie.Printr-o convenţie între clopotar şi membrii colectivităţii după cum suna clopotul, după cum era bătut (una din modalităţi se numea „bătaie în dungă”) aveau informaţii dintre cele mai variate: apropierea unui pericol, moartea cuiva, etc. Prin tragerea clopotelor, mai precis prin stârnirea a cât mai mare zgomot se crede că se alungă norii ameninţători, cei care probabil sunt purtători de grindină, deci sunt o ameninţare directă pentru roadele trudei de peste an.
  Din turn clopotul a ajuns în artă şi este folosit în numeroase lucrări muzicale, cu precădere din perioada romantismului muzical.

 4. Daniela zice:

  Multumesc pentru clopotele din Erfurt. Mi-era dor sa le aud:). A fost o surpriza foarte placuta!

 5. horga ionel zice:

  Buna ziua
  Am rugamintea la dumneavoastra sa-mi indicati o sursa de documentare pentru pentru executia unui clopot, respectiv corelatia intre dimensiunile de gabarit ale acestuia (diametru interior si exterior, inaltime),greutate si tonalitate . Informatiile pe care le-am gasit pana acum sunt ambigue , fara posibilitatea stabilirii tuturor factorilor corecti in executia modelului de sablonare .
  Cu stima -I.Horga tel EDITAT DE MODERATOR – Galati

  • Marius David zice:

   draga Horga Ionel,
   din păcate nu ştiu mai mult decît am învăţat din Andrei Rubliov, filmul,

   atît.
   am auztit că există un foarte mare clopotar în zona Baia Mare, dar nu ştiu mai multe detalii.
   Am şters datele tale de contact din motive de siguranţă.

   cu drag,
   mc

 6. Pingback: Foto-grafeme, Clopote, Jocul de-a teologia « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.