Două sfaturi pentru tinerii căsătoriți sau „Solus cum sola”… UPDATE

Astăzi am ajuns în sfîrșit la vîrsta majoratului. Am împlinit 18 ani de căsnicie.

Ieri am participat la o nuntă deosebită, ieri a fost și aniversarea nunții sorei mele.

Tot ieri am început să număr cam cîte cupluri am condus spre altar, dintre prieteni, biserica noastră, studenți, colegi… Cam 50 de cupluri, cu o grămăzime de sfaturi…

În această atmosferă de celebrare m-am gîndit cum aș putea rezuma cîteva sfaturi pastorale esențiale pentru cuplurile tinere. Dacă aș putea să fiu cît mai scurt, oare ce aș spune?

Am observat în acești ani că toate manualele, cărțile de consiliere premaritală și maritală, studiile biblice se ridică pe rafturile de sus în biblioteca noastră și s-au umplut de praf.

cuplu cu biblie

Am descoperit cîte sfaturi inutile și cîte rînduri sînt scrise pentru chestiuni care țin de bunul simț și de absolut necesara bună creștere, acum recent, cînd mi-am mutat biblioteca.

Nu mai știu dacă se mai colectează maculatură, dar sînt foarte ispitit să le încarc pe toate într-un sac și să merg la un centru de colectare să iau niște bănuți pentru înghețata de azi.

Astăzi ne întîlnim cu o familie care și-a salvat căsnicia dintr-o situație foarte dificilă urmînd o soluție extrem de simplă, formată din două sfaturi care pot fi urmate de orice credincios, fără licență în teologie. Tot ce trebuie este corzi vocale și capacitatea de a citi, o inimă deschisă, poate disperată înaintea lui Dumnezeu şi genunchi destul de flexibili:

  1. Am descoperit în acești ani că citirea cu voce tare a Scripturii unul către altul ne-a ajutat să descoperim dulceața și frumusețea Cuvîntului într-un mod cu totul diferit decît în studiul personal. Citiți împreună cu voce tare Biblia, unul către celălalt. Nu este melodie mai dulce, nu este sunet mai frumos decît înţelepciune care se coboară de sus prin vocea celui sau celei iubite. Anul acesta copiii noștri, Neriah, 17 ani, și Naum, 12 ani, ne citesc ei Biblia. Eu ţin cîte o chitară în mînă şi acompaniez citirea lor. Redescoperim fraze, cuvinte, accente pe care nu le-am mai auzit pînă acum. Citirea Bibliei este o inspirație spirituală pentru plămînii spirituali ai oricărei căsnicii.
  1. Rugăciunea cu voce tare. Comunicăm foarte bine între noi. Soția mea a făcut niște progrese impresionante în anii aceștia dinspre o introvertă cu o tăcere de Iceberg spre un partener de discuții fascinant. Cu toate acestea sînt gînduri pe care nu ni le putem comunica aşa de simplu în ciuda deschiderii cîştigate în aceşti ani. Exemplu: eu mă rog din cînd în cînd Doamne, te rog să ne omori pe amîndoi dintr-o singură lovitură, Tu să alegi, accident de mașină sau de avion, Please!, Ea intervine: Oprește-te, de ce te rogi așa, nu te mai ruga așa… nu te gîndeşti la copii?. Eu îi răspund: Draga mea, așteptă să termin de vorbit cu Dînsul și apoi vorbim noi doi. De unde să fi știut ea ce îmi trece mie prin minte? La fel aflu și eu gîndurile copiilor, gînduri pe care nu le putem comunica decît în fața Stăpînului.

Am descoperit în cursul anilor că această respirație a căsniciei, inspirație Cuvîntului și vărsarea inimii înaintea Domnului în rugăciune, expiraţie absolut necesară după lăcomirea de Cuvînt, este cel mai simplu mod de a întreține o căsnicie, ba chiar de a salva o căsnicie din ghearele celui despărtitor.

Din momentul în care am descoperit aceste două lucruri simple, cînd am în față cîte un cuplu cu probleme, îi întreb:

– Citiți Biblia?

– Nu prea?

– Aţi făcut-o vreodată?

– Nu! Am citit din cînd în cînd fiecare separat.

– Vă rugaţi împreună?

– Nu!

– Aţi încercat vreodată?

– Da, în perioada în care eram prieteni…

– Aţi dori să încercaţi un experiment foarte simplu? Nu vă dau 200 de mătănii, nici 1000 de Tatăl Nostru sau Ave Maria, doar atît: citiţi Biblia, cîte doua sau tre capitole pe zi cu voce tare, unul faţă de altul şi apoi rugaţi-vă împreună…

– Cu voce tare?

– Cu voce, cum viva voce…

– Pare foarte simplu

– Aproape scandalos de simplu… încercaţi.

După şase săptămîni..

Este absolut incredibil… parcă este o magie. Am întrerupt şi abonamentul la psihiatru, nu mai avem nevoie de bancuţa lui…

– Asta e…

– Totul s-a îmbunătăţit, totul s-a schimbat în bine, în relaţiile dintre noi, parcă atmosfera este alta în casă, relaţiile cu copiii …. chiar şi în viaţa intimă …

– Pare prea simplu, nu-i aşa? Se pare că unele chestii complicate au soluţii de ieşire extrem de simple…

UPDATE

Tocmai am dat peste un cîntec de-al lui John Dowland, Solum cum sola, ale cărui versuri spun cam aşa: Solus cum sola non cogitabuntur orare Pater Noster, adică Singurel cu singurică numai la Tatăl nostru nu se gîndesc se roage, o piesă de dragoste, foarte căutată printre lutenişti din pricina felului în care sună, dar şi din cauza ironiei englezeşti a versurilor.

Iată piesa:

şi o altă variantă

Ei, ba da, se poate … Se poate, dar în contextul sănătos al căsniciei.

Post post Scriptum

La cererea lui Dani, o poza facuta in urma cu 18 ani

noi

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Fabrica de barbati, Gînduri, Lauta, Meditaţii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Două sfaturi pentru tinerii căsătoriți sau „Solus cum sola”… UPDATE

  1. dani zice:

    Încântător articolul și mai încântătoare realizarea! Mulți ani încărcați de binecuvântări înainte!
    Am fi apreciat totuși o poză a cuplului d-voastră…

  2. Marius David zice:

    Da, rezolvat, dacă te uiţi încă o dată în articol 🙂
    La Pătrăţosu, la PUPILA PĂTRATĂ sînt mai multe

  3. viorica zice:

    Dumnezeu sa va binecuvinteze .am inteles ca aveti o sotie dreasa cu sare.Intelepciunea pe care o da Dumnezeu nu se cistiga pe bancile scolilor si in amfiteatrele universitatilor.Intelepciunea lui Dumnezeu ,de care ajungem sa avem parte cand studiem Cuvintul Lui si cand ,asemenea Mariei ,stam la picioarele Celui care este intelepciunea;Isus Cristos.

  4. Alex zice:

    La mulţi ani fericiţi şi întru toate binecuvântaţi, dragă Marius! Mă bucur din inimă pentru voi şi vă admir sincer. Domnul să vă binecuvinteze împreună cu copiii şi toţi cei dragi!

  5. Ghita Holhos zice:

    Da, imi cade asa de bine si mie sa aud, in aceste vremuri, din nou, ca rezolvarile, iesirile din crize, sunt posibile-sigur!-prin calea asa de simpla, veche, dar tainica a asimilarii Cuvantului- a glasului de Dumnezeu- si a raspunsului in rugaciune.
    Va apreciez, frate Marius, si pentru pregatirea dumneavoastra, dar cu atat mai mult, pentru acest sfat simplu, la indemana tuturor, nu doar a celor cu pregatire.
    Cand auzi ca cel ce te invata , face si el asta, e cu atat mai motivator. Multumesc.
    Ghita H.

    • Marius David zice:

      Ghita Holhos, nici mie nu mi-a venit să cred, dar funcţionează. am văzut divorţ întrerupt în urma unui asemenea tratament.
      Nu-i aşa că este simplu?
      De ce să ne complicăm acolo unde lucrurile sînt atît de simple?

  6. Tim zice:

    Stiinduva un mare iubitor de muzica las mai mult ca ea sa va vorbeasca http://www.youtube.com/watch?v=wHRbAQCgjsA

    – Multa binecuvintare.Oare cind pasii va vor ajungr si pe la antipozi??

  7. viorica zice:

    In localitatea nostra da in fiecare simbata seara o ora formatia lui Ghather,imi place muzica lor clasica .Iar Dumineca seara la ora 8 ne uitam la o biserica din Pensacola-Florida pastor Ray Jonson ,o biserica foarte buna si serioasa ,cantareti imbracati frumos ,nu vezi nici o femeie in pantaloni nici chiar fetitele .Cantarile lor sint cantate ca in cer .Ma simt ca in Romania la biserica mea pe timpuri .Daca aveti ocazie vizitati si acesta biserica .

  8. elisa zice:

    Va doresc toata binecuvantarea Domnului,Cel caruia Ii slujiti cu dragoste si cu pasiune,intr-o insorita vale,
    atunci cand au intrat in ceata culmile dealului . 🙂
    un binecuvantat nou avant spre culme,
    dupa strabaterea vaii,
    minunate si sfinte zboruri catre libertate:
    libertatea stralucita a intalnirii cu Creatorul,
    care v-a inmultit talanturile ca sa-I slujiti cu dragoste.
    Domnului Hristos sa-I slujiti orice ar fi pana la capatul vietii impreuna,uniti fiind de acelas fior arzator datator defoc nestins.

    Domnul sa va fie in toate TOTUL prin invaluirea cu Harul Sau!

    LA MULTI SI BINECUVANTATI ANI !

  9. vesteabuna zice:

    CUPLU, acest cuvant oribil, animalic, inventat de oameni pentru a denumi perechile de …”cupluri”…NU…NU ….nu de familii…asa: de cupluri!
    „Toate familiile pamantului vor fi binecuvantate in tine”…cuplurile nu.
    Ne-a coplesit limba sodomica.
    Pe mine ma zgarie la urechi acest cuvant: „cuplu”, suna animalic.
    Iertare!

  10. Pingback: Două sfaturi pentru tinerii căsătoriți sau “Solus cum sola”… « Despre Taina Căsătoriei

  11. Vasilis zice:

    EVR 3:13 Ci indemnati-va unii pe altii in fiecare zi, cita vreme se zice: ,,Astazi,„ pentruca niciunul din voi sa nu se impietreasca prin inselaciunea pacatului

    Sunt pacate prin comitere sau prin omitere.

    Am omis o perioada indelungata acest indemn care-si gaseste in primul rand aplicarea in familie. Recent am inceput sa iau din nou aminte la el, Slavit fie Domnul!

  12. Laura zice:

    Frate Marius, mi-ati fost profesor de greaca in anii 1998-2000, teologie pastorala.V-am descoperit blog-ul si m-am gandit ca, (desi poate nu stiti cine sunt) sa va salut si sa adaug si eu cate ceva aici. Am plecat din Institut dupa 2ani, deoarece D-zeu a avut cu totul alte planuri pt mine, am terminat alt profil la Univ. Oradea, iar acum sunt casatorita in SUA de 7 ani si avem un baietel.

    EDITAT DE MODERATOR

    Dumnezeu mi-a format rabdarea, dependenta, maturitatea, dragostea de El ca niciodata, etc… Prea multe substantive sa le insir aici. Din experienta mea: RUGACIUNEA + CREDINTA + RABDAREA sunt cuvintele cheie intr-o casatorie. Tb sa cautam mai intai Imparatia lui Dumnezeu si casatoria noastra este binecuvantata. Cand casatoria noastra era intr-o stare deplorabila, I-am spus lui D-zeu: „Tu Creatorul casatoriei, asta doresti de la noi??”

    EDITAT DE MODERATOR

    Dar eu am ramas „marcata” pt Imparatia Lui. Acum inteleg de ce.
    Si apropos, sotului meu ii plac discutiile teologice si doctrinale. Contactul si cunoasterea lb. greaca, printre altele, capatata in Institut a sprijinit multe discutii aprinse in relatia noastra ca parteneri. LOL.

    Multe binecuvantari!

    < Laura 🙂

    • Marius David zice:

      draga Laura, ce surpriza!!! Bine ai venit aici! Sigur că îmi aduc aminte de tine.
      Îţi mulţumesc pentru mărturisirea ta. Am editat-o, pentru a nu fi folosită împotriva ta şi pentru ca soţul tău să nu se supere cumva.
      ma bucur să aud de tine
      Ma bucur ca acum casnicia ta merge bine. Slava Domnului!

  13. Printesa zice:

    Da, intr-adevar momentele de partasie zilnica impreuna cu sotul meu sunt niste comori la care, ma rog Domnului, sa nu renuntam cat vom trai.Cand ceva scartie ne dam seama de ce…Sio noi citim cu voce tare, meditam cu voce tare apoi ne rugam cu voce tare impreuna.Este hranitor si de multe ori ma gandesc ce urata ar fi viata de casatorie fara Dumnezeu.Chiar cred asta si incurajez pe cei cu care ma intalnesc sa faca partasia impreuna.

  14. anca zice:

    multumesc Domnului pentru sfaturile pe care le-ati pus aici,eu le gasesc foarte,foarte bune.Sant casatorita doar de 2 luni si practicam citirea bibliei cu voce tare si apoi rugaciunea cu voce tare.Am pus deoparte multele carti pe care le-am citit despre casatorie ,parca nu imi mai gasesc raspuns la gandurile si intrebarile pe care le am,asa cum imi gasesc in cuvant si rugaciune.Simt si vad puterea Domnului in casnicia noastra,El ne-a unit si tot prin EL cred ca vom ramane impreuna uniti tot mai mult.Ma rog Domnului sa ne tina aproape de EL.

  15. Dragos PETRESCU zice:

    Intru totul de acord cu citirea cu voce tare in casele noastre.
    Asa pentru intarirea acestui fapt as dori cateva referinte biblice.
    Multumesc!

  16. dorina zice:

    bine ar fi daca toti tinerii ar face asa, Dumnezeu ar rade in Ceruri de bucurie!!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.