Vîrsta intrării în politică: 50 de ani!

Zilele trecute am avut o discuție foarte interesantă cu un prieten. Era cumva legată de ultimele alegeri, de politicienii tineri, de reușita Ebei, de ministresa turismului, scandalul Ridzi etc.

Discuția a fost extrem de interesantă  și mi-a dat de gîndit, mai ales că între timp au  mai apărut cîteva reacții demne de interes.

Doamna Ridzi face circ, iar la o școală  cu un profil special avem o prea tînără persoană care este considerată de cațavenci foarte…. Blondă.

Este clar: în Rromînika este imposibil să ne plictisim!!!

Am afirmat atunci: nimeni n-ar trebui să intre în politică mai devreme de 50 de ani.

Prietenul meu a izbucnit în zîmbet și mi-a spus să nu mai spun niciunde acest lucru că mă fac de rîs.

Voi insista totuși, cu riscurile previzibile. Dacă este o prostie, atunci, dacă am exprimat-o, cel puțin am scăpat de ea. Scrisul este și o formă de exorcizare a prostiei. Dar dacă nu este o prostie?

Eu, dacă mi-ar trece prin cap să intru în politică, aș intra după vîrsta de 50 de ani din pricina următoarelor argumente:


  1. Cadrul biblic. Este adevărat că în Biblie există personaje care își încep viața politică destul de timpuriu, dar după o perioadă de ucenicie și o formare specială. Au existat împărați-copii, dacă a moșteni regatul este echivalent cu o intrare în politică (aici este de discutat: cazuri speciale și condiții speciale). Dacă este mai timpurie vîrsta, cu atît mai dramatice sînt condițiile formării politice. Vezi cazul lui Iosif (pușcărie), Daniel (formare în robie), iar aceștia își dau rodul politic la vîrsta maturității. Și cînd culeg roadele implicării lor? La bătrînețe. Toată Biblia vorbește, atunci cînd se referă la vreo formă echivalentă instituțiilor parlamentare de orice fel, de bătrînii cetătii, bătrînii poporului, bătrînii lui Israel, bătrînii tării, bătrînii lui Moab, lui Madian, bătrînii de la porțile cetăților (referințele sînt numeroase). Căpeteniile popoarelor sînt așezate în același context cu bătrînii, ceea ce înseamnă că aceștia sînt implicați în conducerea țării (Deut.5:23), în actul de justiție (Deut 22 și 25, Deut 29:10), bătrînii au autoritate spirituală, autoritate religioasă, sînt purtători și transmițători ai tradiției, înțelepciunii colective etc. După Solomon, în Israel a venit un rege care a avut de ales: să asculte bătrînii, care i-au dat un sfat înțelept, sau tinerii. Tinerii l-au nenorocit și pe el și întreaga țară prin sfatul pe care l-au dat. Regula nu este tînărul în autoritate, ci bătrînul. Norma biblică este ucenicia celui tînăr în fața și la picioarele celui în vîrstă.  Ce înseamnă acest lucru? Că un tînăr nu are ce căuta în politică? Sigur că da, acolo se formează, dar în spate, în penumbră, în ucenicie și perioada de formare nu este deloc scurtă și deloc ușoară. Apostolul Pavel la picioarele lui Gamaliel se pregătea și pentru o carieră politică.
  Iată ce spune Ieremia în plîngerile sale:

  Este bine pentru om să poarte un jug în tinereţa lui. Să stea singur şi să tacă, pentrucă Domnul i l-a pus pe grumaz; să-şi umple gura cu ţărînă, şi să nu-şi piardă nădejdea; să dea obrazul celui ce-l loveşte, şi să se sature de ocări.

  2. Familia. Cred că este important pentru oricine dorește să intre într-o poziție de autoritate să fie cu problemele familiale într-un punct în care a ajuns să își închidă anumite albume cu fotografii, pentru a le deschide pe cele de bunic, în cazul în care nu a ales celibatul. Ce viață este aceea pentru o Ebă care dorește să se căsătorească, spre exemplu, și se plimbă hai-hui pe la Bruxelles imediat după luna de miere. Ne putem imagina o gravidie parlamentarizată, ca să nu mai intru în alte detalii post-partum. Dar un tînăr tată, care are doi copii de crescut, la vîrste preșcolare, copii pentru care acest turist politic spre București sau Bruxelles devine un fel de nene, care îi vizitează din cînd în cînd pe ei și pe mama lor? Diferența dintre acesta și un căpșunar este venitul obținut, nu venitul-dusul care le construiește casele, dar le distruge familiile și unuia și altuia. Vîrstele acestea dinainte de 50 de ani au frumusețea lor: douăzeciștii se căsătoresc, treizeciștii cresc copii, patruzeciștii se luptă cu adolescenții (Ah, veți spune că la 40 de ani este o vîrstă bună pentru politică? Nu! Eu am început devreme. M-am căsătorit la 20 de ani și am avut primul copil la 21. Nu are acum fiica mea de 17 ani nevoie de mine mai mult sau fiul meu de 12 n-ar trebui să fie ucenicit mai dihai de un bărbat-tată prezent în casă?). Cine le va rezolva conflictele lăuntrice, rebeliunea, în absența tatălui. Ca unul care am crescut fără tată le-aș spune tuturor taților să stea acasă în perioadele în care copiii li se ridică de la pămînt și să rămînă acolo pînă aceștia zbară din cuib. Să mai amintim de faptul că un tînăr soț trebuie să stea lîngă soție și soția trebuie să beneficieze de sprijinul emoțional, relațional al soțului în creșterea copiilor, ca să nu mergem spre zona tentațiilor mai puternice în anumite contexte la anumite vîrste? Cincizeciștii și șaizeciștii ne pot demonstra prin familiile lor că sînt lideri cu adevărat, că ne putem încrede în ei, pentru că familiile le sînt în echilibru, copiii realizați, cu alți copii la rîndul lor. Cred că același principiu prin care aș delega autoritatea spirituală cuiva în Ecclesia, același principiu ar putea fi transferat și proiectat și în spațiul Polisului. Dacă cineva nu știe să se îngrijească de ai lui, va putea oare să poartă de grijă cetății? Mă îndoiesc.

VA URMA

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Analize, Fabrica de barbati, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Vîrsta intrării în politică: 50 de ani!

 1. martzian zice:

  Interesanta abordarea.

  Ce e drept, asta este impresia cu care m-a lasat si pe mine doamna ministru: imaturitate. Penibilul in care se scalda vine tocmai dintr-o astfel de realitate.

  Acum nu stiu nici daca varsta de 50 de ani poate garanta faptul ca persoana este matura… In ideea in care am intalnit exemple elocvente si sub si peste aceasta referinta.

 2. Radu Voda zice:

  Faza cu familia e buna…ca trebuie sa acorzi atentie familiei…dar prima parte, e cam…
  Haideti sa o luam cronologic….
  LA evrei, un baiat devenea barbat la 30 de ani..atunci era considerat matur…
  Iosif a fost vandut in adolescenta…apoi a stat o gramada de ani in puscarie (nu imi vine acum numarul anilor)..Dar, se presupune ca a ajuns prim-ministru al Egiptului dupa 30 de ani…poate avea sub 40..
  Iar exemplul suprem> Domnul Isus si-a inceput lucrarea la 30 de ani, varsta la care un evreu era considerat matur.
  Deci, faza cu 50 de ani e cam…. asta exluzand faza cu grija familiei..dar chiar si atunci, nu trebuie sa ai si o cariera in paralel, ca sa iti poti intretine familia si sa faci si un bine societatii? Bineinteles, trebuie avut in vedere un echilibru intre familie si politica (sau cariera)….

 3. DanH zice:

  Care este atunci, varsta intrarii in pastoratie?
  Ce parere ai de „ciobanasii” de 20 si ceva de ani, calcatori in strachini si care se califica dand cu turma in gropi?

 4. Meea zice:

  Contra Argumente:
  1. Politicianul roman de azi, cu varsta de peste 50 de ani, sigur a fost sau a lucrat cu Securitatea.(vezi raportul Tismaneanu)
  2. In general o persoana peste 50 de ani,nu mai da randamentul unuia de 30 de ani de exemplu.

  In concluzie: varsta ideala de a intra in orice domeniu de autoritate este cea de 30 ani!

 5. Marius David zice:

  dragi prieteni,

  Meea, la contraargumentele tale:
  1. nu este adevarat, am avut si Coposu si Ticu Dumitrescu nu numai Iliesti si Nastasei, chiar in finalul acestei serii voi aminti de aceasta problema, putintica rabdare
  2. nu este adevarat, si cind vei avea 50 de ani vei descoperi ca pentru unele lucruri, da, ai mai putina capacitate, ceea ce face foarte ine la politica, dar pentru politica esti tocmai buna sau bun la 50 de ani, in urmatorul post tocmai despre asta vorbesc, ca la 50 de ani se mai potolesc niste lucruri in noi, care, lasindu/ne in pace, ne faciliteaza concentrarea,

  Dan H. pastorul, daca nu se senilizeaza si daca ramine pocait este ca vinul, cu cit este mai batrin cu atit mai bun
  Te/ai lasa sfatuit in viata de familie de un june care are fix sase luni de casatorie?
  ti/ai lasa copiii adolescenti consiliati de cineva care n/a schimbat un scutec in viata lui?

  Viata de pastorala ar trebui inceputa pe la 30 de ani cel mai devreme, eu am inceput la 25 si multumesc Domnului si Bisericii din Alesd ca a avut rabdre cu mine, dar am facut ucenicie cu un alt pastor mai in virsta trei ani, pina la 28 de ani.

  Radu Voda,
  da, nu ne contrazicem, daca Domnul Isus, care a fost Dumnezeu de/adevaratele n/a inceput mai devreme de 30 de ani lucrarea publică… ce sa mai spunem de noi…

  dar gindeste/te te rog la ce virsta au copiii tai, oricit de devreme i/ai avea la 30 de ani…

  Acum, Martzian, asta este durerea mea, ca avem adolescenti si de 50 si de 60 de ani, asta este una din marile crize din bisericile noastre, avem o gramada de masculi, dar prea putini barbati

 6. danutchidon zice:

  50 e virsta la care „gargaunii” se invalmasesc in mintea barbatilor….asa ca, ori inainte ori dupa ori mai bine niciodata ! de ce sa intram noi in politica si nu invers ?!

 7. Spurgeon avea în jur de 20 de ani şi umplea biserica. Să ne rugăm să ne dea Dumnezeu tineri bogaţi, nu să îmbătrînească calicii.

 8. Bănuiesc că nici lor… 🙂

 9. Pingback: La mulţi ani, mamă! | Marius Cruceru

 10. Pingback: Gata cu blogul? | Marius Cruceru

 11. exoligu zice:

  Argumentul numărul 2 îmi întăreşte o idee la care am revenit destul de des în ultimele săptămâni: că lucrurile bune nu vin întotdeauna împreună, ba uneori se concurează reciproc.

 12. Pingback: Eu aș defila prin conferințele pastorilor evanghelici și i-aș întreba… | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.