Cît va dura criza?

Chiar: cît va dura criza? Unii spun că am şi trecut de coama valului şi acum nu mai urmează altceva nimic decît… coborîrea de surf pînă la udarea completă prin intrarea la apă controlată şi sistematică.

Alţii spun că avem de-a face cu o criză medie, de vreo cinci ani de zile, dar care se va manifesta diferit în diferitele părţi ale lumii. Economiile puternice vor rezista binişor şi vor ieşi la suprafaţă pe umerii celor slabi sau slăbiţi de acestă criză. Marii sacrificaţi? Rusia, China şi India! Marii cîştigători? America şi Statele Unite 🙂

Blogării spun una şi alta.

Despre ce ne spun politicienii noştri? Nu contează. Sînt în campanie, sînt incompetenţi, aşa cum au dovedit-o din plin pînă acum sau prea politicieni ca să spună adevărul dintr-o dată, aşa cum cred că este cazul lui Isărescu.

Printre altele, trăgînd cu urechea la prietenii mei economişti, am înţeles că avem de-a face cu o îngenunchere controlată a unui imperiu care risca să o ia pe urmele marilor imperii din trecut, care au făcut implozie din cauza dispariţiei duşmanilor naturali. Rusia este îngenuncheată de cîţiva ani, America trebuia îngenuncheată şi ea, dar controlat, pentru a se ridica pe umărul Rusieis spre reechilibrarea puterilor economice, deci … şi militare. Un Iran cu arme nucleare, o Coree de Nord flămîndă şi cu butoane roşii pe masa verde de metal a lansatorului de rachete, o Chină din ce în ce mai capitalistă, dar cu ideologie comunistă… nu convenea nimănui.

În sfîrşit: al treilea scenariu este că vom avea o criză lungă şi care se va sfîrşi, ca orice criză istorică, cu un război. Care este rolul unui război cumsecade decît să reechilibreze resursele economice. Din păcate „istoria ne învaţă că oamenii nu învaţă nimic de la istorie”. Istoria recentă ne-a arătat că acest fel de crize mondiale, mondiale datorită globalizării feroce, nu s-au sfîrşit în bună pace.

O pandemie de genul gripei aviare sau porcine ar potenţa un asemenea conflict.

Nu sînt adeptul scenaritelor, dar înclin să dau dreptate unor voci care reproduc declaraţiile unor tipi ca Soros: „această criză este capodopera vieţii mele”. Problema, dacă scenariştii au dreptate, problema este că o asemenea criză provocată poate deveni necontrolabilă din cauza felului în care se rotesc economiile mari ale lumii, cu o inerţie de Titanic, nu sînt bărcuţe cu motor.

Ce va fi? Cît va dura? Dar… de ce discutăm noi pînă la urmă acest fel de chestiuni, nefiind specialişti în economie?

1. Discutăm pentru că ne afectează, dacă ne afectează … măcar atît să ne dăm cu presupusu şi părerea în buna tradiţie românească.

2. Că veni vorba de buna tradiţie românească: chestiunile fundamentale ale naţiei se discută moromeţeşte. Cum eu nu merg la crîşmă, ca Moromete, nici ziar la poartă nu citesc, blogoslovim, domniile voastre, despre una despre alta, că n-o fi foc.

3. Cine ştie? Dacă ne pregătim pentru ce-i mai rău… poate chiar ne pregătim mai bine.

Deci:

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Fabrica de barbati, Linkomandări, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Cît va dura criza?

 1. Robert M zice:

  Interesante vremuri traim pe Pamant:

  – interdependenta economico-financiara
  – interdependenta virtualo-sociala (si superficiala)
  – prea multa informatie
  – totul intr-o urgenta
  – totul intr-o continua schimbare

  • Marius David zice:

   Robert, tu esti specialistul.
   Sa auzim.
   Voi sinteti guru acum.
   Spuneti-ne ce urmeaza, baieti.
   Nu vreau sa il deconspir pe Robert, dar stie ce vorbeste, lucreaza in domeniu.

   • Robert zice:

    Raspunsul corect din partea mea este: nu stiu. Nu stiu cat va dura criza. Nu stiu daca a fost orchestrata, si daca da, de cine. Dar e posibil.

    Stiu cateva lucruri, de bun simt.

    1.Traim vremuri financiare. Probabil cel mai respectat ziar economic cotidian se numeste “Financial Times”. Probabil cel mai respectat saptamanal economic, care trateaza mai multe subiecte defapt (politice, economice si alte “treburi lumesti” – “world affairs”) se numeste “The Economist” si nu “The Politician”. Sugestiv. Societatea moderna este din ce in ce mai dependenta de economie, de schimb (“trade” sau comert), iar sistemul financiar a devenit absolut fundamental in “bunul” mers al economiei.

    Ce s-a intamplat in aceasta criza economica a fost blocarea sistemului financiar. De ce?

    2. Sistemul economic si financiar de astazi se bazeaza pe incredere. Increderea sta la fundamentul economiei, un rezultat al realitatii credintei care sta la fundamentul vietii. Asa am ajuns ca intr-o perioada in care oamenii poate de cele mai multe ori spun si chiar nu au incredere in alti oameni, cei care poate nu ar incredinta 2 banuti vecinului lor, paradoxal au ajuns sa incredinteze averea lor unor oameni total necunoscuti (celor ce administratu asa numitele fonduri de investitii, multe si diverse).

    S-au facut niste investitii bazate pe consum care s-a bazat pe datorie. Oamenii au consumat ceea ce nu aveau, in special in SUA, imprumutati fiind de alte tari care economiseau ceea ce nu consumau. Aceasta situatie a luat amploare. Scriptic averea tuturor crescuse: a celor ce imprumutau pe imprumutati, dar si a celor imprumutati a caror proprietati (in special imobliare) cresteau ca valoare datorita influxului de capital care intra in tara lor. Toata lumea era fericita, pana cand aceasta “bula”, cum se mai numeste, s-a spart. In acel moment valorile au scazut, oamenii nu au mai putut sa isi plateasca datoriile, toata lumea a pierdut. Cele mai mari 500 de companii din lume au pierdut 42% din valoarea lor pe bursa. Aceste valori, nu demult, erau in contabilitatea unor oameni care au consumat la randul lor pe baza acestei averi. Azi nu mai sunt.

    3. Ceea ce s-a mai intamplat a fost o lipsa de incredere care s-a instaurat in economie, in special in sistemul bancar care are rolul de a credita economia. Bancile nu mai stiau cine are si cine nu are puterea sa plateasca datoria inapoi. Asa ca au inceput sa nu mai imprumute. Atata timp cat bancile nu isi recapata increderea economia va fi in criza, spun specialistii, pentru ca nu vor da drumul la creditare. Trista situatie, pentru ca traim vremuri financiare, este ca fara datorie se pare ca nu exista crestere economica.

    4. Si ce s-a mai intamplat a fost faptul ca nesustenabilitatea consumului a dus si la o scadere a cererii pentru produse. Banuiesc ca asta se aplica si la producatorii romani, de aceea avem someri.

    5.Daca avem someri, acestia nu cumpara, deci cererea scade si mai mult. Dar nu mai cumpara nici cei care nu sunt inca someri, incercand sa fie vigilenti si pregatiti.

    (Paranteza: Interesant este situatia de azi in care, in acord cu teoria unui economist englez pe nume Keynes, guvernul incurajeaza populatia sa consume pentru a crea cerere, pentru a crea productie, pentru ca intreprinderile sa angajeze oameni. Dar in acelasi timp in care oamenii sunt incurajati sa cheltuie, companiile la care lucreaza reduc costurile, iar ei sau colegii lor sunt disponibilizati. E cam greu asa sa te lasi convins sa cheltuiesti in aceasta situatie.)

    6. Deci, este nevoie de credit pentru a repara ceea ce creditul a stricat. Credit ca oamenii si afacerile sa aiba bani pentru a cheltui, pentru a crea cerere, pentru a crea productie, pentru a crea locuri de munca.

    Cand se va termina criza? Specialistii spun ca poate deja de anul asta o sa fie o linistire a situatiei, si poate la anul vom avea crestere din nou (desi nu stiu daca in Romania). Poate va fi asa, poate nu. Economistii laureati isi bat acum capul cu acest subiect. Sau cei care au orchestrat aceasta situatie. Eu nu stiu, inca.

 2. Marius David zice:

  dragi prieteni, va recomand cîteva materiale de aici

  http://theologica.blogspot.com/2009/05/money-greed-and-god-interview-with-jay.html
  De asenemea, pe acelaşi blog găsiţi o recoamndatere către o conferinţă audio despre acelaşi subiect

 3. Rodica Botan zice:

  Poporul evreu stia cit dureaza crizele. Cind se razvrateau impotriva lui Dumnezeu ii cotropeau dusmanii si le mergea rau; atunci isi aminteau iarasi de Dumnezeu si El se indura iarasi de ei…dupa bunatatea Lui cea mare.

  Sint sigura ca si noi n-am ajuns in criza asta de acum decit in acelasi fel. Inainte de criza economica era evident ca eram intr-o criza sociala si spirituala…

  Daca asta este tiparul obisnuit, si pare ca este, criza economica se va scfirsii cind criza spirituala va inceta…si aia depinde de …noi toti, nu-i asa?

 4. Beni zice:

  Parerea mea, subiectiva, bineinteles. Criza asta e ca un L, nu ca un U. Economia nu va mai fi la nivelul unde a fost. Si e bine, slava Domnului. Era prea de tot.

 5. Bogdan Negru zice:

  Criza este cu adevarat. Insa cea financiara este probabil cea care ne afecteaza cel mai putin. Este o criza de „limite”, pentru ca nu ne mai cunoastem lungul nasului. Am ajuns de ne uitam la ceea ce are tot cartierul si nu avem noi (cand pe vremuri se uitau cateodata doar peste gard). Este o lacomie prezenta atat in cartierele de beton din Romania dar si extrapolat, la nivel de guverne, grupuri financiare de interese, si alte organizatii cu autoritate (fie ea economica, politica sau sociala).
  Apoi viteza cu care cu care se manifesta aceasta lacomie creste vertiginos, si atunci cand depasesti limitele unui mecanism imperfect (sau „bula de sapun”), se strica – si functionalitatea lui scade la cote minime, chiar negative pe alocuri.
  Cred ca fara limite nu poate exista echilibru.
  Solutia corecta: fiecare sa priveasca in ograda lui, si sa reinceapa sa puna ordine acolo unde de mult nu a mai privit, prea ocupat de ceea ce au altii…
  Sigur ca, privind imaginea in ansamblu, haosul pare necontrolat. Dar El are un plan care nu poate da gres, si cred ca acesta este singurul lucru care ne poate da un echilibru in vremurile acestea tulburi. E timpul sa facem curatenie acolo unde nu am privit de mult, la relatia cu Creatorul, de mult uitata.

  • Marius David zice:

   Bogdan, cineva îmi spunea ieri că România nici măcar nu este în criză reală. Ştia ce vorbeşte, este din domeniu. Asta înseamnă că valul nu ne-a ajuns încă? Voi ştiţi, economiştii.
   Ai dreptate cu lăcomia.

 6. pass zice:

  Realitatea crizei este direct proportionala cu marimea economiei…la noi e mai mult indusa decat reala.
  Oricum nu-mi explic explozia de milionari autohtoni(in euro) in cativa ani….

 7. Marius David zice:

  draga Pass, bine ai venit, cineva care se pricepe la economie mi-a spus că România nici n-a intrat încă în criză. SE aşteaptă. Ceea ce este cumplit, dacă ne gîndim bine.

 8. DANIEL zice:

  Sincer sa fiu aceasta ciza va dura ce va ani . Dar sa nu uitam ca totul pleaca de la americani . In primul rind baciile acestea care au acordat credite frumoase la uni si la alti cu ce isi vor achita rata somajului este in floare , jafuri la banci si case de amanet tot timpul se intimpla , nu o spun cu rautate va fi si mai greu . O vom lua de la capat . Un nou comunism o noua era o invatatura . Peste tot in lume nici un loc de munca nu mai este sigur . Va fi un haos mondial . Cu toti stiim ca suntem condusii si manipulati de masoni .

  • Marius David zice:

   Daniel, gîndeşte-te la felul în care te exprimi: „sincer să fiu… criza va dura” 🙂 Nimeni nu te acuză de nesinceritate, nici nu ai cum să ne minţi 🙂 Este un reflex pe care ni-l formăm… de genul „sincer îţi spun, sincer să fiu… „. Încearcă să scapi.
   Acum: bun venit!
   Nu, nu pleacă totul de la americani… dacă pleca de la ei rămînea la ei. Economia globală este … globalizată. Este simplu!
   Lumea este un sat un pic mai mare. Nu gîndi simplist, nici scenarist… las-o baltă cu masonii!
   Nici măcar ei n-au putut prevedea criza. 🙂
   Eu am nişte lilieci trimişi de masoni să mă streseze pe balcon.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.