Dalai Lama şi Thomas Merton

Se tot vorbeşte de ecumenism între diferitele confesiuni creştine. Ce părere aveţi de această în-frăţire spirituală între Dalai Lama şi Thomas Merton?

Oare putem imagina unitatea anulînd înţelegerile noastre asupra adevărurilor şi Adevărului?

Acest fel de discurs este foarte optimist, dar are implicații enorme în momentul în care ne gîndim la baza dogmatică de la care pleacă orice religie. 

C.K.Chesterton discută în Ortodoxia faptul că doar în aparență religiile spun același lucru, de fapt numai din punct de vedere formal religiile seamănă, în esență sînt cu totul diferite. 

Dacă este așa, atunci înseamnă că idealul ecumenic este cu totul imposibil de realizat.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Dalai Lama şi Thomas Merton

 1. ileana zice:

  Nu am computer performant ca sa „ascult” mesajul dar am dorinta sa inteleg „cu ce se mananca” ecumenismul.Lucrez la o organizatie de pe langa biserica evanghelica germana din oras,sunt crestina care merg la biserica baptista, botezata cu acte in regula, cred ca pot spune ca sunt prietena cu preotul german, avem angajati din toate cultele si cred ca „ecumenismul” sanatos se petrece la nivelul trairii credintei, zilnic, iubindu-L pe Dumnezeu si pe aproapele. Mi se pare ca Pavel spune sa fim impreuna in lucrurile esentiale ale credintei noastre si cred ca valorile de baza ale crestismului nu se negociaza.In rest, trebuie sa fim sare si lumina-sa aiba lumea cum sa-L cunoasca pe Dumnezeu. Ecumenismul, asa cum se vede el azi cred ca este politica.Bunica mea imi spunea de multe ori sa am grija cum traiesc fiindca in rai vor fi multi ortodoxi si crede ca nu toti bptistii! Si ea a trait cu frica de Dumnezeu, respectand oamenii.

  • Marius David zice:

   Ileana, există o formă de ecumenism sănătoasă, atîta vreme cît nu ne negociem adevărurile şi cît nu ne punem pumnul în gură unii altora.
   Există o formă de ecumenism bolnăvicioasă prin care ne este mai prieten Platon decît adevărul şi propria identitate.
   Ah, şi aici este o discuţie foarte interesantă şi de purtat, CE ESTE ADEVĂRUL? Care adevăr, a cui?
   Care identitate?
   Am putea vorbi foarte mult depsre ecumenism. Eu nu mă consider un ecumenist ca Dănuţ Mănăstireanu, spre exemplu, nu în acelaşi fel, dar avem prieteni comuni din alte culte, la care ne raportăm sensibil diferit, dar cu dragoste, sper eu …
   Particip la congrese sau simpozionane de patristică unde mă întîlnesc cu prieteteni din toate cultele. Există cîteva chestiuni asupra cărora cădem de acord cu toţii şi nişte reguli de respect reciproc, de dialog şi civilitate.
   Eu îmi păstrez identitatea, condiţie fără de care văd foarte dificil, aproape imposibil, dialogul.

 2. Rodica Botan zice:

  Aseara am trecut cu fiica mea pe la o prietena de-a ei care este indianca, si care avea o problema si era in distress. Am incercat sa-i spun ca noi crestinii avem o speranta dincolo de omenesc si ca Dumnezeu ne ajuta si uneori deschide usi si ferestre acolo unde noi nu vedem nimic.

  Mi-a raspuns ca si ea crede intr-un Dumnezeu…ca nu este Hindu ca este sick (nu stiu daca asa se scrie).Mi-a spus ca si dumnezeul in care crede ea este la fel ca si al nostru…Am lasat-o sa spuna; in primul rind vorbind asa uitase sa mai plinga.Am alunecat discutia inadins la cum este in India, cum trec oamenii instariti nepasatori pe linga cei saraci „si de neatins”, casta cea mai de jos, carora nu le da nimeni nici macar o coaja de piine sa nu moara de foame, sa nu le strice Karma…A recunoscut ca traditiile la ei sint asa si ca oamenii nu se amesteca…

  Am intrebat-o daca si ei cred ca Dumnezeu a creat lumea si pe Adam, primul om. A zis ca da. Am intrebat-o cine a decis atunci ca unii oameni sint sortiti la mizerie si altii la bogatii?

  Oare cum poate cineva sa amestece religiile crestine cu cele pagine? Ce punct comun or avea? Doar pentruca zic ca au un singur dumnezeu , ca recunosc o singura dietate, nu inseamna ca se inchina aceluiasi Dumnezeu.

  Allah de pilda pentru cine citeste numai un pic din Koran …este un dumnezeu rau si care bleastama tot timpul…Dumnezeul nostru binecuvinta, este rabdator, iubeste…

  As fi curioasa sa stiu daca mai exista un dumnezeu intre religiile necrestine care sa iubeasca pe toti oamenii si sa se sacrifice pentru ei…

  • Marius David zice:

   Recomand tuturor cartea lui Chesterton tradusă în româneşte de curînd, Ortodoxia, mai ales pasajele care tratează diferenţele dintre religii.
   Este o lectură plăcută, Rodica.

   De asemenea, o hipersimplificare în analiza diferenţelor dintre religii este mai mult decît păgubitoare.

 3. sali sabri zice:

  Sora Rodica,

  As dori sa-ti atrag atentia asupra declaratiei tale: „Allah de pilda pentru cine citeste numai un pic din Koran …este un dumnezeu rau si care bleastama tot timpul”…nu este chiar asa. Eu am crescut citind Kuranul. Si il citesc in continuare. Intr-adevar, Allah al musulmanilor este un pic dur. Dar daca vei observa, de fiecare data aproape cand este pronuntat numele lui Allah in Kuran, i se spune „Cel Milostiv” Allah are aproximativ 99 de nume in Kuran, 90 la suta dintre ele au de aface cu Mila si Suveranitatea Lui.
  Nu,nu vreau sa apar conceptia musulmanilor despre Allah. Spun doar cum anume il concep ei pe Allah.
  Cum multa dragoste, Sali Sabri

 4. Rodica Botan zice:

  Acum e seara Sali Sabri si la ora asta trebuie sa ma culc…dar miine dupa ce vin de la lucru am sa caut koranul care il am…o traducere in engleza si am sa-ti spun exact ce scrie. Citind cartea asta m-am speriat…

  „Curse be”…ceea ce inseamna „blestemat sa fie” …este o expresie ce apare atit de des ca mi s-a facut pielea gaina citind. Bineinteles se refera la dusmanii lor la infideli… adica…crestini.

  Imi pare rau ; mi-ar place sa fie altfel.Mai sint si alte religii cu care crestinismul nu are nimic in comun, dar sint religii care sint mai pasnice. Nu insa religia islamica.

  Am cunoscut o femeie tinara cu ceva timp in urma care nu avea mai mult de 20 de ani, cu patru copii, sotia unuia de 60 de ani, care avea mai multe sotii…aci in America. I-ai fi plins de mila. Avea 16 ani cind batrinul ce i-a devenit sot a venit cu koranul im mina si i-a amenintat familia in asa fel incit au trebuit sa i-o dea de nevasta.

  Sint crime care se comit in numele lui Allah…crimele nu par acte de milostenie…nici jihadul proclamat impotriva intregii lumi nu mi se pare a fi facut „de mila”.

  Allah nu este Dumnezeu…si Dumnezeu nu este Allah…nu vorbesc la fel, nu se comporta la fel…nu sint din aceeasi natura si mi se pare ca sint chiar la poluri opuse. Continui sa cred acest lucru din toata inima. Citind Biblia vei fi inspirat sa iubesti si sa ajuti si sa te jertfesti pentru aproapele tau.

  Cei ce citesc koranul insa…stii tu ce fac!!!

 5. eMi zice:

  „Sint crime care se comit in numele lui Allah…crimele nu par acte de milostenie…nici jihadul proclamat impotriva intregii lumi nu mi se pare a fi facut “de mila”.”

  1. Sa fim cinstiti, si sub semnnul crucii (mi-e greu sa spun in numele lui Dumnezeu) s-au savarsit multe atrocitati. Am uitat de cruciade? Am citit o carte (avea si ilustratii preluate de pe niste matrite metalice pastrate de mult) despre persecutiile indurate de anabaptisti prin olanda, germania, elvetia cu secole in urma: oameni pusi la prajit efectiv – unul chiar a spus celui ce-l chinuia sa-l intoarca si pe cealalta parte ca pe asta s-a fript destul!; pentru a opri o femeie de la a vorbi despre Dumnezeu in timp ce era arsa de foc mocnit (ca sa nu moara repede), chinuitorii i-au insurubat limba de cerul gurii!
  2. Oare Israel nu a fost condus chiar de Domnul in razboaie? Nu El a poruncit sa treaca prin ascutisul sabiei pe toti, de la mic la mare? (Deut. 13:15)

  Sau, venind la Christos, nu ne-am prea obisnuit cu imaginea Sa de Miel? Uitam ca El e Leul? (http://ora11.wordpress.com/2009/04/21/miel-junghiat/)

  Iar despre cei ce citesc koranul si ce fac ei, avem oameni ‘pe teren’ care ii cunosc; trebuie tinut cont si de treptele de sfintenie, raportat la care fac ceea ce fac (unii).

  Genesa 17:19-21: Dumnezeu a zis: „Cu adevarat, nevasta-ta Sara iti va naste un fiu; si-i vei pune numele Isaac. Eu voi incheia legamantul Meu cu el, ca un legamant vecinic pentru samanta lui dupa el. Dar si cu privire la Ismael te-am ascultat. Iata, il voi binecuvanta, il voi face sa creasca, si il voi inmulti nespus de mult; doisprezece voievozi va naste, si voi face din el un neam mare. Dar legamantul meu il voi incheia cu Isaac, pe care ti-l va naste Sara la anul pe vremea aceasta.”

 6. sali sabri zice:

  Urasc Islamul. Urasc musulmanismul. E adevarat: crimele pe care le fac ei in numele lui Allah, jihadul si asa mai departe, sunt grave(putin spus)

  Majoritatea musulmanilor, care l-au cunoscut pe Domnul nostru, declara faptul ca Dumnezeul pe care l-au cunoscut acum (din V.T.) nu este foarte diferit de Allah din kuran. O, da, islamismul nu este o religie pasnica. Tot ceea ce ai spus tu este adevarat. Inteleg ravna ta impotriva lor. Eu urasc islamul, dar ii iubesc pe musulmani.
  Musulmanii bleasta-ma in numele lui Allah, eu as dori Biencuvintez in Numel Lui Dumnezeu! Pentru musulmani, Allah este doar unul. Pentru mine Dumnezeu est Unul (Tatal, Fiul si Duhul Sfant).Aceasta este diferenta dintre Allah si Dumnezeu, atat si destul.

  Poti sa-mi spui te rog: ce termen pot folosi pt Dumnezeu in limba musulmanilor? Da,ei il concep GRESIT pe Allah, dar Dumnezeu este Allah asa cum este si God. Asta,cel putin pentru mine. As dori sa-l citez pe fratele Marius Cruceru, care in anul I la scoala ne spunea: „Incercati sa priviti oamenii dincolo de perdeaua parerii preconcepute”. Toti trebuie sa invatam din asta. O, da, e greu pentru americani sa priveasca la fel lumea musulmana.
  Repet, eu urasc islamismul, dar ii iubesc pe musulmani. Stop. Enough.

 7. Rodica Botan zice:

  Nici eu nu-i urasc pe musulmani. O parte din ei sint victime si ei ale acestei religii. N-am nici scuze pentru ce au facut unii in numele crestinismului, sau pentru ce fac chiar acuma. Si sint predicatori aici si poate si acolo care predica o evanghelie falsa a bunastarii si au facut circ din biserici.

  Nu stiu cum i-ar zice musulmanii la adevaratul Dumnezeu…cind o sa-l cunoasca si cei car eil cunosc ii stiu numele cu siguranta.
  Sali Sabri…Domnul cu tine…

 8. ioan zice:

  aceasta tema despre ecumenism imi aminteste de conversatiile avute de tata cu A.Popovici despre HAR cand imparteau inpreuna un apartament pe Str.Berzei-interminabile-.Incercati un blog numai despre ECUMENISM si veti ajunge la pensie fara KONETZ.
  DOAMNE AJUTA.pS.118:25

 9. sam zice:

  @ Rodica Botan
  Indraznesc sa va propun un exercitiu practic: la o eventuala urmatoare intalnire cu cineva din alta religie sau cult incercati sa nu va ganditi deloc la religia respectivei persoane ci numai la ea ca fiinta umana (care are capacitatea de a-si analiza singura pozitia fata de divinitate). Nu veti avea nimic de pierdut, dimpotriva.
  Iar musulmanii sunt oameni care au nume, familii, unii sunt vecini cu noi si restul e treaba Sefului.
  Traiesc de peste 8 ani in cel mai cosmopolit oras din lume si nu m-am simtit amenintat de musulmani ci de infractori de toate culorile si religiile.
  Respingerea lor in grup ar putea trada un instinct primar si anume frica.

 10. rodica botan zice:

  Sam…Frica isi are si ea rostul ei ca si durerea. Uite, iei un virus, dar habar n-ai ca esti bolnav pina nu ai niscaiva durere. Atunci abia iei masuri. Eu am vreo 30 % din nervi arsi…Ma pot arde cu ulei, gatind de pilda si n-am habar pina nu mi se face basica si o vad si atunci iau masuri.

  Frica isi are si ea rostul ei. Nu totdeauna facem toate de buna voie si de drag. Uneori insa frica ne tine la distanta de unele lucruri. Ar fi ideal sa fim cumsecade de la natura…dar …din natura noastra sintem mai degraba rai…ne-am nascut asa…remember?

  Stiu ca ai parere ca frica este primara…si poate exista teorii despre ea. Eu cred ca ea este inceputul intelepciunii pentru unii oameni; ma numar printre ei. Curioasa cum sint as fi calcat in mai multe strachini decit am calcat deja. Frica ma tine pe tarm…la distanta de multe primejdii. Or mai fi si altii asa? Poate.

  Cit despre islam, ca sa nu mai vorbesc de oameni, ca de drept numai Dumnezeu stie inima oamenilor…dar islamul…care se intinde si cuprinde lumea…(nu ca as crede ca Dumnezeu a pierdut controlul), nu te ia asa cu friguri cind te gindesti?

  Uite cum lucreaza…se muta intr-un cartier marginas, au familii mari, isi aduc neamurile…deja deschid un magazin cu mincare halal. Sint suficienti sa deschida scoli…vorbesc limba lor…habar n-ai ce invata pe copii lor…doar te trezesti intr-o zi ca prin cartierul ala e greu sa mai treci. De inmultit se inmultesc…cerceteaza sa vezi. Franta si Anglia cunosc deja muzica asta. In cele din urma sint suficienti de multi sa ceara legea lor sa fie respectata…mai intii de ei apoi si de restul care ajunge minoritate. Deocamdata Sam, traiesti bine cu ei pentruca inca nu s-au inmultit suficient sa-ti spuna ei cum trebuie sa traiesti…dar …Doamne fereste ca „Allah willing” sa ajungi sa vezi ce pace si liniste ai sa ai cind or sa iti spuna ei ce si cum. Muta-te in Afganistan, Pakistan …acolo unde Islamul a „inflorit” si vezi cum se traieste.

  Apoi…mai pe scurt. Islamul cere ca toti evreii sa fie omoriti… si Israelul sters de pe fata pamintului. Cit ti se pare ideea asta de pasnica? Pentru fiecare

 11. Pingback: Trans-creiere, Dalai Lama şi Thomas Merton, OM, S-a votat legea gravitaţiei, « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.