Comunitatea Bisericilor Creştine Baptiste de Oradea şi Satu Mare
Tăcerea ciocanelor,
Pastorala de Paşti,
Dragi credincioşi,
Domnul ne-a dăruit o Scriptură care poate fi imaginată, dar şi auzită. Există o sonosferă a Noului Testament, despre care s-a scris şi vorbit cu multă ştiinţă, există şi o sonosferă a Vechiului Testament. Sonosfera reprezintă totalitatea sunetelor pe care le putem „auzi” prin imaginaţie şi credinţă atunci cînd ne apropiem de textul sfînt.
Să ne îndreptăm spre o primă scenă, din Vechiul Testament:
1 Regi 6:7 Când era zidit templul, la zidirea lui au întrebuinţat pietre cioplite, lucrate mai dinainte. Aşa că nici ciocan, nici topor, nici orice altă unealtă de fier nu s-au auzit la zidirea lui.
Cînd a fost zidit Templul lui Solomon a fost tăcere. Uneltele nu au fost auzite. Nici un fel de bătaie, plescăit, troznet de cioplire, fier pe fier, fier pe lemn, fier pe piatră, piatră de piatră. Templul pentru Dumnezeu a fost construit într-o tăcere din care s-a auzit mai apoi strigătul de laudă însoţit de jertfele mieilor şi mugetul boilor sacrificaţi la dedicare.
Cînd a fost zidit Templul mîntuirii noastre în Domnul Isus Cristos, nu s-a auzit Mielul care a fost dus la tăiere pentru noi şi pentru a noastră mîntuire. Mielul a tăcut.
Isaia 53:7 Când a fost chinuit şi asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la măcelărie şi ca o oaie mută înaintea celor ce o tund: n-a deschis gura.
8 El a fost luat prin apăsare şi judecată; dar cine din cei de pe vremea Lui a crezut că El fusese şters de pe pământul celor vii şi lovit de moarte pentru păcatele poporului meu?
9 Groapa Lui a fost pusă între cei răi şi mormântul Lui la un loc cu cel bogat, cu toate că nu săvârşise nici o nelegiuire şi nu se găsise nici un vicleşug în gura Lui.
Mielul a tăcut, dar ciocanele au bătut în Trupul sfînt. La construirea Noului Templu al Mîntuirii noastre s-a auzit ciocanul pe fier şi fierul a intrat în carne şi în lemn, dar Mielul a tăcut. Sonosfera răstignirii este plină de zgomot, de urale, de huiduieli, de bocete, de plînset, scrîşnete de scripeţi, dar dincolo de acestea răsună cuvintele de pe cruce, şapte cuvinte care sfîşie inimile pămînteşti şi Cerul.
Şi Învierea a fost nezgomotoasă, fără asistenţă, discretă, fără mecanisme, scripeţi şi ciocane, care să forţeze rostogolirea pietrei. Dumnezeu a fost subtil şi tăcut la cel mai mare eveniment al omenităţii.
Acum, zidind Biserica Sa, după Învierea Domnului şi Revărsarea Duhului Sfînt, dragi credincioşi, pietre vii în Templul Domnului, Domnul Dumnezeu Tatăl, prin Domnul Cristos şi prin Duhul Sfînt de viaţă Dătătorul, ne lucrează, dar tot fără bătaie, ne ciopleşte fără zgomot.
Templul, Noua Zidire, Biserica este construit din pietre vii ca mine şi ca tine, cioplite şi montate în loc sigur în Trupul Său. Nici Trupul Său, Biserica, nu mai este străpuns prin bătăie de cuie. Acum este străpuns de Dragoste şi Pocăinţă.
De aceste Sfinte Sărbători să ne lăsăm străpunşi în inimă de părerea de rău pentru păcate, dar să strigăm de bucurie pentru că am primit Lumina Mîntuirii. Noi, Trupul Său, zidiţi împreună, să cerem unitate şi dragostea care ne poate lega fără cuie şi scoabe într-o singură clădire care să arate Slava Sa.
Vicepreşedinte,
Pastor Conf. Univ. Dr. Marius David Cruceru
Pentru ziarul Crişana
Pingback: Marius Cruceru: Pastorala de Paşti « Oradea Evanghelică
Pingback: Marius Cruceru: Pastorala de Paşti « Pastele
e cam bai daca doar „De aceste Sfinte Sărbători…”.
Da, este adevărat, R. Nu numai de aceste sărbători trebuie să fim pocăiţi şi străpunşi de păcate, dar este un motiv bun să ne aducem aminte… nu-i aşa?
Pingback: Lista cu articole care dezbat sarbatoarea Pastelui « Stiri Crestine - Fii un crestin informat!
Pingback: Două Pastorale de Paşte pentru prietenii care sărbătoresc astăzi Învierea | Marius Cruceru
Pingback: Anul fără Pastorală de Paște | Marius Cruceru