De ce rezistă încă bine românii la criză?

Din cel puţin două motive:

1. Aţi auzit ce face un român cînd nu mai are bani? Schimbă 100 de euro. Românii au fost destul de speriaţi, conservatori sau prea săraci (toate cazurile sînt în listă) pentru a practica consumul discreţionar prin împrumutul din bănci. În consecinţă există încă destul de mulţi bani „la saltea”. Probabil cam în şase luni maxim de aici înainte aceşti bani se vor fi epuizat. Atunci va veni valul cu adevărat, după părerea mea. Vom avea criza vacanţei, din iunie pînă prin septembrie cu un cosor foarte ascuţit.

2. Românii, mai ales cei peste 40 de ani încă îşi amintesc cum era pe vremea lui Ceauşescu. Aceştia vor rezista încă bine. Au încă pielea tăbăcită şi reflexele formate. Acea generaţie este o generaţie de supravieţuitori. Românul se descurcă. La fel ca atunci cînd era carnea la raţie, era interzis tăiatul viţeilor, zahărul şi uleiul se dădeau porţionat, la fel cu pîinea, cumva cumva frigiderele noastre erau pline şi la revelioane, la Paşti şi Crăciun nu ne lipsea nimic de pe masă.

Oricum ar fi de rău nu vom ajunge din nou să ne ducem în magazine şi să avem de cumpărat doar conserve de sardine. Categoria care va suferi cel mai mult va fi cea a young urban professional, yuppies, comis-voiajorii, birocraţii din firmele private de consultanţă, managerii de departamente. Aceşti copiii ai REvoluţiei vor fi loviţi din plin pentru că au avut venituri mari, au făcut împrumuturi mari pentru investiţii mari (ce părere aveţi de o rată la bancă de 27 de milioane pe lună în creştere?). Aceştia, după o perioadă de relaxare şi bun trai vor muşca ţărîna destul de rău şi vor trebui să ia juguri cu gura plină de ţărînă.

Cîteva observaţii:

Dacă criza va dura mai mult, o întreagă generaţie va fi secerată economic. Aceşti oameni vor rămîne cu traume destul de mari. Ce să mai spunem că unii economişti dau un timp cam de 10 ani pentru durata crizei. OAre nu la fel este şi cu cei care spun că în doi ani vom ieşi din criză? Oare nu poate fi la fel ca minciunelele pe care le sesizează Dan Popa pe blogul său? Să ne amintim! Ce? Să ne uităm la ultima criză! Ultima criză s-a sfîrşit cu un război mondial şi a determinat o serie de alte crize. Vom vedea oare America în plin comunism în 20 de ani de aici înainte dacă tot încep cu spreading the health?

Ce înseamnă asta? Că istoria se va derula extrem de rapid şi s-ar putea să asistăm la diluarea şi prăbuşirea clasei medii în Statele Unite mai ales, dar şi în Europa.

Ce va determina asta? Creativitate, cercetare, noi invenţii şi s-ar putea ca cei care pornesc afaceri fundamentate pe criză (în special providerii de servicii) să înflorească. Să vedem!

Unde mai puneţi lîngă asta factorul demografic. Pe fondul unei crize lungi, cam de 10 ani, imaginaţi-vă scăderea numărului de contributori la fondurile de pensii, prelungirea duratei de viaţă a beneficiarilor fondurilor de pensii, o rată de 50% între contributori şi beneficiari (pensionari). Asta înseamnă colaps economic. Fondurile de pensii nu vor putea susţine o majoritate de pensionari de hrănit în defavoarea unei „clase muncitoare” din ce în ce mai rarefiată, mai ales din pricini biologice.

Faptul că nu ni se mai nasc copii de vreo 20 de ani încoace ne va lovi din plin în anul 2020, cînd, din 16 milioane de români cît vor mai fi rămas în ţară, cîteva milioane vor fi pensionari, restul elevi şi studenţi, cu o studenţie prelungită dincolo de orice limită suportabilă pentru economie în mastere şi doctorate fără sfîrşit.

Vom avea deci copii puţini, foarte bine educaţi, o inflaţie de diplome, prea puţini care să ofere servicii utile, prea mulţi în birouri şi în faţa calculatoarelor, prea puţini în stradă, în construcţii.

Emigraţia economică se va reduce dramatic din cauza falimentelor europene, sărăciţii de acolo vor veni înspre noi, fenomen care deja a început. Aceştia vor continua o vreme să scoată bani de sub saltea. Întrebarea este ce se va întîmpla cu cei care s-au obişnuit să muncească cu 1000 de euro pe lună şi se vor întoarce aici unde vor fi plătiţi cu 300 de euro pe lună? Cum se vor adapta?

Viitorul nu sună bine. A propos de asta, deja firmele de telefonie mobilă suportă căderea cifrelor de afaceri prin contractele care se reziliează şi …. totuşi…

Trebuie să ne amintim că Domnul este pe tron, tronul său nu se clatină, iar criza economică poate fi pentru Biserică şi credincioşi o „mină de aur”, perioadă şi prilej în care să ne arătăm felul în care înţelegem textele din Matei capitolul 6 sau texul din Filipeni

Filipeni 4:6  Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri.

Cred că un asemenea text este o atît de bună terapie în criză, dar poate fi şi un prilej de plîns şi scrîşnirea dinţilor.

Matei 6:19  Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina, şi unde le sapă şi le fură hoţii;
20  ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură.
21  Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.
22  Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină;
23  dar dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric. Aşa că, dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta!
24  Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celalt; sau va ţine la unul, şi va nesocoti pe celalt: Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.
25  De aceea vă spun: Nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca sau ce veţi bea; nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Oare nu este viaţa mai mult decât hrana, şi trupul mai mult decât îmbrăcămintea?
26  Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu samănă, nici nu seceră, şi nici nu strâng nimic în grînare; şi totuşi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu Sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele?
27  Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui?

28  Şi de ce vă îngrijoraţi de îmbrăcăminte? Uitaţi-vă cu băgare de seamă cum cresc crinii de pe câmp: ei nici nu torc, nici nu ţes;29  totuşi vă spun că nici chiar Solomon, în toată slava lui, nu s-a îmbrăcat ca unul din ei.
30  Aşa că, dacă astfel îmbracă Dumnezeu iarba de pe câmp, care astăzi este, dar mâine va fi aruncată în cuptor, nu vă va îmbrăca El cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor?
31  Nu vă îngrijoraţi, deci, zicând: „Ce vom mânca?” Sau: „Ce vom bea?” Sau: „Cu ce ne vom îmbrăca?”
32  Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele.

33  Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.
34  Nu vă îngrijoraţi, deci, de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la De ce rezistă încă bine românii la criză?

 1. DANA zice:

  Wow ce sumbru este descris viitorul socio-economic !!!
  Na ce sa zic, era si timpul sa vina ceva peste noi. Stand de multe ori de vorba cu sotul si cu alti prieteni ne intrebam ce ar putea face din nou sa reuneasca Biserica, sa se reaprinda focul din nou.
  Daca am avea cap, am putea sa beneficiem de aceste vremuri de restriste, numai ca tare mi ca ranile, gafele, facute pe timp de pace si prosperitate se vor vindeca mai greu…aici se va vedea puterea dragostei cat de mare este…
  Eu personal vreau sa il cred pe Domnul pe cuvant. Am simtit puterea Cuvantului Lui chiar nu demult si chiar imi propun sa nu ma ingrijorez…..si sa Il las pe Domnul sa fie Sef si peste finantele mele, si peste casa care nici nu imi este inceputa si peste visele mele si stiu ca El nu va dori sa falimenteze. Nici un patron nu vrea sa falimenteze, o vrea El cumva? Nicidecum!

 2. Anonim zice:

  PENTRU CEI PESIMISTI:
  –––––––
  Psalmii 124:8 Ajutorul nostru este în Numele Domnului, care a făcut cerurile şi pământul.
  Psalmii 125:1 Cei ce se încred în Domnul sunt ca muntele Sionului, care nu se clatină, ci stă întărit pe vecie.
  Psalmii 125:2 Cum este înconjurat Ierusalimului de munţi, aşa înconjoară Domnul pe poporul Său, de acum şi până în veac.

  PENTRU CEI DESCURAJATI:
  –––––––-
  Isaia 54:10 Pot să se mute munţii, pot să se clatine dealurile, dar dragostea Mea nu se va muta de la tine, şi legământul Meu de pace nu se va clătina, zice Domnul, care are milă de tine.”

  PREFERATUL MEU – SFAT PE TIMP DE CRIZA:
  –––––––––––––
  Luca 6:38 Daţi, şi vi se va da; ba încă, vi se va turna în sân o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra. Căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceea vi se va măsura.”

  • Marius David zice:

   Mulţumim, Anonim, pentru setul de versete.pentru pesimişti, descurajaţi…
   Ceva pentru preaoptimişti n-ai?
   Pentru guvenanţii noştri care iau pulsul ţării în comă şi spun că zburdă prin curte?
   Pentru cei care văd criza terminată în cîteva luni de zile?
   Ceva pentru creştinii cu capul în nori şi cu picioarele în copaci n-ai?

 3. Anonim zice:

  DANA –
  (o parere personala)
  Poate ca viitorul va fi mai mult decat sumbru. Si mai mult ca sigur.. in curand ne vom ura „bine ati venit in Apocalipsa!”. Iar toate scenariile „horror” care le vedem in Apocalipsa in Biblie le vom trai.

  Insa si daca nu va fi aceasta in viitorul apropiat prea roz nu are cum sa fie. Lumea a uitat ce inseamna teama de Dumnezeu. Ne complacem foarte, foarte usor cu pacatul. Spun aceasta in dreptul meu. Oare exista cineva in zilele noastre asemenea celor din Biblie care atunci cand pacatuiau constiinta lor ii sanctiona direct si isi recunosteau pacatul si isi cereau iertare instant? Cred ca de la atata imbibare de pacat am uitat de teama sfanta si de latura cealalalta a lui Dumnezeu…

  Dumnezeu nu falimenteaza niciodata. Insa ai grija in viata ta. Poate vor veni falimente sau incercari „prea grele” nu pentru ca Dumnezeu falimenteaza, ci pentru ca vrea sa te testeze, sa te purifice, sa aleaga graul curat. IMPORTANT E SA ACCEPTI VOIA LUI ASA CUM ESTE! A SE LUA VIATA LUI IOV CA EXEMPLU!

  Ne rugam de mult timp pentru doi frati din biserica.. unul are o problema cu rinichii si un altul s-a oferit sa-i doneze un rinichi.. au mai fost ceva incercari esuate de donat rinichi de la mama respectivului si alte probleme medicale… ne-am rugat si i-am incurajat mult. INSA cel care trebuie sa primeasca rinichiul a ramas surprins cand m-am rugat ceva de genul: „Tata.. te rog ajuta-l sa inteleaga si sa accepte voia Ta. Indiferent de ce decizi in privinta lui, iti multumesc ca esti un Dumnezeu suveran si ca tot ceea ce faci Tu este perfect. Ajuta-l te rog sa fie supus vointei Tale”……

 4. viorica zice:

  Dana draga sa sti ca sunt multi si in zilele noastre care isi recunosc pacatul si isi cer iertare .Viata noastra crestina ar fi serbada daca nu ar fi asa . Nu a spus nimeni ca Dumnezeu falimenteaza ,nu.Daca venim la El cu pacatele noastre El ne iarta ,nu mai sa stim sa ne pocaim .El se bucura cind ii cerem ajutorul si avem incredere in deciziile Lui pentru viata noastra .

 5. gamaliel zice:

  De ce va temeti? Oare nu sunt adevarate cuvintele ” preaiubitilor Lui le da paine cea de toate zilele”?
  Vreodata ati vazut un „preaiubit” cersind painea de la FMI? Sau ati vazut ” un preaiubit” scotocind pe la tomberoanele cu gunoi? Sa fim seriosi. Sa ne speriem doar atata cat este necesar ca sa fim responsabili de munca noastra.

 6. Erik zice:

  Eu n-aș zice că articolul e sumbru… Îl găsesc foarte realist…
  Sper că nu supăr pe nimeni dacă pun aici un citat dintr-un articol de pe Washington Post:
  „Ce se va întâmpla dacă eforturile lui Obama nu vor reuși? Aceasta este întrebarea care mă îngrijorează cu adevărat când mă uit în istorie. În timpul anilor 1930, politicienii europeni nu au reușit să rezolve criza economică prin mijoace democratice normale. Așa că publicul a căutat altceva. Oamenii au devenit atât de supărați pe bancheri și pe marii afaceriști și pe parlamentarii care toată ziua se certau, că s-au întors spre conducători autoritari care au promis acțiune națională – în forma fascismului.” Tot articolul la http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/03/11/AR2009031103214.html

 7. Anonim zice:

  O ULTIMA SPERANTA:

  Iona 4:11 Şi Mie să nu-Mi fie milă de Ninive, cetatea cea mare, în care se află mai mult de o sută douăzeci de mii de oameni, care nu ştiu să deosebească dreapta de stânga lor, afară de o mulţime de vite!’

  Insa se pare ca este ceva si pentru acestia descrisi de dvs.:

  Ieremia 6:19 Ascultă şi tu, pământule! Iată, voi aduce peste poporul acesta o nenorocire, care va fi rodul gândurilor lui; căci n-au luat aminte la Cuvintele Mele, şi au nesocotit Legea Mea.

  Apocalipsa 3:17 Pentru că zici: „Sunt bogat, m-am îmbogăţit, şi nu duc lipsă de nimic”, şi nu ştii că eşti ticălos, nenorocit, sărac, orb şi gol,
  Apocalipsa 3:18 te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur curăţit prin foc, ca să te îmbogăţeşti; şi haine albe, ca să te îmbraci cu ele, şi să nu ţi se vadă ruşinea goliciunii tale; şi doctorie pentru ochi, ca să-ţi ungi ochii, şi să vezi.
  Apocalipsa 3:19 Eu mustru şi pedepsesc pe toţi aceia, pe care-i iubesc. Fii plin de râvnă dar, şi pocăieşte-te!

  dar cum:

  Apocalipsa 9:21 Şi nu s-au pocăit de uciderile lor, nici de vrăjitoriile lor, nici de curvia lor, nici de furtişagurile lor.

  din pacate:

  Apocalipsa 20:10 Şi diavolul, care-i înşela, a fost aruncat în iazul de foc şi de pucioasă, unde este fiara şi proorocul mincinos. Şi vor fi munciţi zi şi noapte în vecii vecilor.
  Apocalipsa 20:12 Şi am văzut pe morţi, mari şi mici, stând în picioare înaintea scaunului de domnie. Nişte cărţi au fost deschise. Şi a fost deschisă o altă carte, care este cartea vieţii. Şi morţii au fost judecaţi după faptele lor, după cele ce erau scrise în cărţile acelea.
  Apocalipsa 20:13 Marea a dat înapoi pe morţii care erau în ea; Moartea şi Locuinţa morţilor au dat înapoi pe morţii care erau în ele. Fiecare a fost judecat după faptele lui.
  Apocalipsa 20:14 Şi Moartea şi Locuinţa morţilor au fost aruncate în iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua.
  Apocalipsa 20:15 Oricine n-a fost găsit scris în cartea vieţii, a fost aruncat în iazul de foc.

 8. Pingback: Awakenings, Japonia, românii şi criza « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.