Obama şi pluralul

Traducătorii Today’s New International Version (TNIV) au făcut un efort mare şi inutil de a schimba pronumele personal masculin la plural pentru a nu ofensa reprezentantele sexului frumos prin lipsa de includere, la bune şi la rele.

Am simţit pe pielea mea problema cînd, urcînd într-un autobuz  spre Londra, dintr-un orăşel mic şi cochet în care este o universitate cunoscută o doamnă, care s-a dovedit mai pe urmă a fi o domnişoară revoluţionară marxistă,  s-a uitat urît la mine că nu ne înghesuim egal. Eu, cu proaste maniere de Răsărit, i-am dat prioritate, am lăsat-o să se aşeze pe scaun etc. Ar fi trebuit să ne dăm coate egal şi bărbăteşte ca să promovăm un egalitarism în numele căruia iată la ce prostioare se poate ajunge.

Cel puţin un lucru este încurajator: Obama este „conservator” din punct de vedere lingvistic, morfologic şi sintactic. Normal!

Iată AICI un articol pătrăţos de jucăuş pe tema asta.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în In-text-esant, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Obama şi pluralul

 1. Era o vorba tare, nu stiu exact cine a zis-o pentru prima data: „Femeile nu sunt nici superioare nici inferioare barbatilor. Cat despre egalitate nici nu poate fi vorba!” 🙂
  Asa se ajunge cand oamenii nu inteleg ca Dumnezeu ne-a facut diferiti si rolurile noastre difera.

 2. tineretlibertatii zice:

  Feministele urasc feminitatea. Ele vor sa fie exact ca şi barbatii. Asta nu e va realiza niciodata. Problema este ca se ajunge la denaturarea familiei bisericilor şi multe alte nazbatii.

  • Marius David zice:

   Nu, tineret, nu cred că feministele urăsc feminitatea. Înseamnă că nu cunoşti prea multe. Feministele înţeleg feminitatea diferit. Asta este cu totul altă problemă.
   Pentru ele nu este o denaturare, înţeleg altfel normalul, familia, libertatea, biserica. Totul pleacă de la hermenutică, de la înţelegeri diferite.

 3. Rodica Botan zice:

  In fata unui barbat adevarat orice femeie care se respecta isi va cunoaste locul…

  Nu totdeauna vina este acolo unde am vrea s-o gasim…se mai afla si unde n-ar trebui sa fie!!!

  • Marius David zice:

   Hm, Rodica, nu cred că sînt de acord, dar sună încurajator ce spui tu. Ideea este că în momentul în care oricare dintre membrii cuplului se face rob, celălalt îl face rege. Aşa ne-a învăţat Cristos!

 4. Rodica Botan zice:

  Cred ca un barbat adevarat si o femeie care se respecta ar putea sa se includa fara sa se sifoneze in fraza care a-i spus-o.

  Vroiam sa spun ca si barbatii au degenerat nu numai femeile au scrintit-o. S-au feminizat si si-au pierdut din atribute . in timp ce uneori din lipsa acestor atribute in barbatii de linga ele, unele femei care ar fi preferat sa fie un ajutor potrivit, se afla in pozitia nevestei nebunului Nabal…

 5. viorica zice:

  Eu cred ca femeile lui Dumnezeu au pareri propii ,protesteaza impreuna cu sotii lor,,dau sfaturi ,gindesc rapid ,actioneaza cu energie si hatarire,si prezinta numeroase calitati .Biblia trebuie perceputa ca intreg,iar noi -si sotii nostri -trebuie, sa actionam in limitile trasate de Scriptura .Este inevitabil sa nu se treaca prin perioade dificile ,dar daca dorinta crestinului este ca Dumnezeu sa fie glorificat in casnicie ,atunci relatiile lui de viata vor fi iluminate de dragostea si puterea lui Dumnezeu .
  „Femeia care se teme de Domnul va fi laudata”Proverebe 31.

 6. Marius David zice:

  Ce să zic, Rodica, probabil altă dată despre asta.
  Despre bărbăţie şi masculinitatea este o poveste lungă. Faorte lungă.
  Avem mulţi masculi, prea puţini bărbaţi. Avem mulţi băieţi, chiar şi de 60 de ani, prea puţini patriarhi.

  Viorica, da, ce intersant cu Proverbe 31. Nu-i aşa? Ce sfîrşit glorios pentru o carte de înţelepciune? Portretul unei casnice! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.