Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Cântaţi Domnului o cântare nouă, cântaţi laudele Lui până la marginile pământului, voi care mergeţi pe mare şi cei ce locuiţi în ea, ostroave şi locuitorii lor!
Pustia şi cetăţile ei să înalţe glasul! Satele locuite de Chedar, să-şi înalţe glasul! Locuitorii stâncilor să sară de veselie: să strige de bucurie din vârful munţilor!
Să dea slavă Domnului, şi să vestească laudele Lui în ostroave!”
P.S. – daca nu uitati, atunci cand va intalniti cu fr. Zoli Gergely (din cate stiu frecventa biserica din Alesd) sa-i transmiteti multa pace si binecuvantare 🙂
Amin, să cîntăm o cîntare nouă din instrumente de suflat şi din instrumente cu coarde.
Da, sigur, îi voi spune fratelui Gergely salutari din partea ta. Dînsul merge la biserica maghiară.
Am crescut in Biserica Baptista din Moldova Noua si am admirat in fiecare duminica aceasta orga, desi nu am auzit-o nicidata cantand. Ma bucur mult sa aud ca acum functioneaza, dar si mai mult pentru ca ati ajuns in biserica in care (cuminte) duminica de duminica imi luam locul la corul copiilor, asteptand momentul potrivit pentru a spune versetul invatat pe dinafara (de multe ori fara sa-l inteleg). Dumnezeu sa binecuvanteze Moldova Noua!
Draga Emsal,
acum cîntă şi cîntă foarte frumos. Se cutremură biserica. Am cîteva fragmente.
Ţi le trimit pe adresa de email, dacă le găsesc.
Domnu să binecuvînteze Clisura Dunării!
Cand ne-am refugiat de la Chisinau,tata care a murit pe drum,in bombardament,,a luat cu el armoniu, se poate reconditiona..? Acest armoniu vechi a ramas la Bolvasnita,unde am stat 2 ani,mama l-a dat bisericii,in schimbul a doua carute cu lemne, avea sase copii si era vaduva,,,,
Credeti ca fiind o piesa veche e si buna..merita sa merg acolo,
fiind o amintire de la tata,pe care nu l-am cunoscut,sa insist la frati sa ni-l inapoieze…?
Elisa dragă, principiul este ca la biserică ducem, de la biserică nu luăm.
În cazul de faţă, dacă fraţii au aruncat armoniul pe cine ştie unde… şi şi-au luat orga electronică, puteţi să le cereţi armoniul ca amintire de familie şi să faceţi o donaţie bisericii, o donaţie simbolică. Oricum acel armoniu ar fi putrezit. Se poate recondiţiona.
Eu asta am făcut. Într-una dintre bisericile pe care le păstoream un armoniu era compromis, într-o stare jalnică. Am recuperat acest armoniu dispreţuit şi într-o stare în care nu se mai putea face nimic cu el, pentru o donaţie. L-am recondiţionat cu mîinile mele. Am scos cariile din el. A durat trei ani de zile de injectări aproape zilnice cu ulei de transformator în toate găurile de carii… A fost o muncă de chinez, dar a meritat. Acum este funcţional, două registre nu merg, dar este funcţional.
Vorbiţi cu fraţii şi vedeţi ce se poate face.
Ma rog Domnului sa gasiti acele fragmente…Poate le puneti pe blog.Cu multumiri,iubitorii muzicii cantate la o orga ca cea din poze!
Ma bucur mult pentru Sabin, prietenul si frate el meu in Domnul
Cornel, Sabin face bine ce face, să ne rugăm pentru toţi colegii voştri să îi ţină Dumnezeu curaţi şi aproape de El..
Teo, ţi le trimit că este complicat pînă le uploadez, mai uşor este să pui un video pe youtube decît un fişier audio, sau poate că n-am descoperit eu cea mai bună metodă….
DAcă aveţi idei…
Frumos, tare frumos !
Am putea s-o ascultam undava?… pe Youtube de exemplu?
Voi incerca sa pun ceva… greu. Cere timp.
va pot trimite cuiva fisierele ca sa le uploadati pentru a le pune pe vreun server audio sau video, si apoi facem link. Cum vreti!
Pingback: Reluări 02.01.2012 – (viitorul baptiştilor, pahare euharistice şi prostirea de sine) | Marius Cruceru