Despre sărbătoare 3

3.    Sărbătoarea este un eveniment îm-bărbătat, masculin. În seria de sărbători ale poporului Israel erau trei sărbători legate de pămînt, numărate de la Paște, sărbători în care toată partea bărbătească trebuia să fie înaintea Domnului. Totul începea la Paște cînd tatăl și fiul trebuiau să aleagă mielul. Cel mai bun, mai drăgălaș, perfectul, prietenosul, nu cel ciung sau pătat. Întîiul născut privea cu lacrimi în ochi cum sîngele păta blănița pe care pînă mai ieri o mîngîia. Întristare și frustrare. TAtă și fiu trebuiau să pășească în locul ales de Domnul ca să locuiască acolo, în fața preotului și … era timpul în care nu preotul spunea, nici levitul cînta, ci bărbat după bărbat, într-o repetiție extrem de apăsătoare, tatăl vorbea în fața preotului, nu preotul în fața taților. Totul în auzul fiilor. Bucuria intrării în țară, bucuria mîntuirii. Unde ne sînt bărbații care să conducă sărbătorile? Strigă din sufragerii, din fața televizoarelor către femeile care au preluat conducerea ritualurilor mesei? Strigă din mijlocul leneviei și din neputința nepriceperii: E gata masa? Mi-e foame!!! Bărbații sînt cei care conduc sărbătoarea și care oferă bucuria întregii familiii, nu mamele și surorile. Să te duci la preotul care va fi în zilele acelea, şi să -i spui: ,,Mărturisesc astăzi înaintea Domnului, Dumnezeului tău, că am intrat în ţara pe care Domnul a jurat părinţilor noştri că ne -o va da.”

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Meditaţii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Despre sărbătoare 3

 1. Alex Androne zice:

  „Unde ne sunt bărbaţii care să conducă sărbătorile?”
  Foarte bună întrebare! Foarte bună şi relatarea acestor aspecte biblice asupra a ceea ce însemna rolul spiritual al unui bărbat în tradiţia ebraică. Chiar şi strămoşii noştri aveau concepţii asemănătoare în ceea ce-i privea pe bărbaţi – capi de familie.
  Bărbatul ca „preot” al casei. Femeia – „preoteasă” a căminului.

 2. Marius David zice:

  dragule Alex,

  noi avem cam patru generații de adolescenți,
  cea de 12,
  cea de 20,
  cea de 40 și cea de 60,
  după care începe … iar copilăria…

 3. Alex Androne zice:

  Ha, ha! Faină clasificare. Apropo de a 2-a copilărie, am cunoscut pe cineva, un părinte de pe-aici, care are 95 de ani. M-a dat gata cu vigoarea pe care o are şi bucuria de a trăi. Mi-a zis că îi pare rău că nu mai vede bine, pentru că îi plăcea să meargă cu bicicleta! 🙂
  Mă gândeam dacă noi, agitaţii de azi, mai avem şanse să ajungem la vârste „matusalemice” şi să mai fim şi bine! Domnul ştie!

 4. Marius David zice:

  am auzit o vorba: scirtii deja, dar nu vreau sa ruginesc,
  unii batrini au o vigoare foarte sanatoasa si potrivita cu vista,
  Andrei Plesu are un text, cineva mi l-a recomandat pe patratosu, despre penibilul in care se scalda batrinii care incearca sa se comporte ca niste tineri, batrinii nelinistiti si care vor sa pozeze in adolescenti plini de viaţa, îmbrăcaţi sport şi puşi pe şotii.

  tinereţea spiritului este cu totul altceva decît această trepidaţie în care ne aflăm uneori, înseamnă mai multă meditaţie şi înţelepciune, claritate la minte, nu gesturi de grozavi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.