Bocet pentru Cristi Țepeș – update

Cînd am aflat am strigat: NUUUUUU, NUUUUUU, Doamne, nu pe Cristi! Aveam eu o listă pentru Tine, începînd cu mine, dar nu Cristi!!! Știu că știi ce faci, dar n-ai mai fi putut întîrzia cîteva clipe din acelea de veșnicie pentru a ne lăsa lumea un pic mai senină și mai frumoasă cu sufletul acesta de copil mare?

sursa facebook

sursa facebook

Am luat masa de Crăciun împreună. Anul trecut! A venit la Oradea și ne-am bucurat cîteva ore de discuții, glume moldovenești și cîntece. Ne-a cîntat, ne-a recitat! Ne-a umplut inima de cer senin în mijlocul iernii și de căldură în înfrigurare. Pe Cristi nu te poți supăra. Zîmbește larg și te cufundă în îmbrățișări la pieptul lui imens. Întotdeauna a fost un copil mare. N-am întîlnit bărbat mai sensibil! Niciodată!

Ci mai faci, dragule!

Zîmbea și mă acoperea ca o dună. Apoi vorbea de Domnul Isus. Mai înainte de orice.

Mi-a fost călăuză în lecturi în anii liceului. Cînd apărea cîte ceva ne spunea imediat la … tineret! Inginer citit, o raritate, lui îi datorez descoperirea lui Voiculescu, a Gîndurilor Albe, a lui Traian Dorz, a cîntărilor lui Moldoveanu, pe care le doinea așa de frumos cu vocea-i de tenor nescenit.

Cristi era o rază de lumină între noi toți ceilalți încruntați, era un zîmbet între grimasele noastre, era singurul bărbat dintre prietenii noștri care și-a păstrat zîmbetul de dinainte de 10 ani, deși avea o căruță de copii, așa cum singur îi plăcea să spună. Cristi vorbea în diminutive, și cel mai ticălos dintre coreligionarii noștri era sărăcuțu frățior. Erau surioare, floricele, lunișoară. Cristi era un dulce în expresie și generos față de toți oamenii. Cînd nu mai putea și nu mai putea, atunci strecura o ironie fină, dar îți trebuia cultură și inteligență să o amușini.

Iată:

sursa Octavian BAban

În trupul acela masiv locuia o inimă cît un castel, în care lăcăsuri aveam loc cu toții. Din banii lui de inginer stagiar ne dădea cîte un 10 lei sau 5 lei, bani de completare pentru cărțile la care nu ajungeam singuri. Ce a făcut înainte de a merge la Domnul? S-a dus în Norvegia să ajute cu darul lui familia Bodnariu! A filmat o singură frază în trei limbi. Nimeni n-ar fi făcut-o mai bine. Simplu și penetrant. Cît talent! Cît talant, rob credincios!

Îi era necaz că ajunsese inginer și mi-a urat drum bun cu o curată și arătată invidie, atunci cînd am decis să rup tradiția bisericii și să fiu singurul băiat care merge la filologie. Adesea m-am întrebat dacă cerurile au biblioteci. Acum sînt sigur că au. Pe Cristi îl voi găsi în bibliotecile cerului.

Acum??

Am ascultat din nou colinda lui de anul trecut! Ce bine îmi pare că l-am înregistrat!!! AICI ÎNREGISTRĂRILE  Și-am izbucnit, așa cum am izbucnit după Nelu, după Nenea Florea, după Tata Stefănescu, Valentin, fratele meu, Aurel, fratele meu, după toți morții care mi s-au perindat în ultimii doi ani pe dinainte.

Cristi este încă un motiv acum pentru care abia aștept să mor.

 

SursaProdocens Media

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

52 de răspunsuri la Bocet pentru Cristi Țepeș – update

  1. Elisei C. zice:

    Plîngem cu totii…

  2. Avem în noi nădejdea învierii…

  3. Gabriel zice:

    Ce s-a intamplat? Este aceeasi persoana care a vizitat familia Bodnariu?

  4. Gabriel zice:

    Tocmai ieri ce aflasem ca un frate din biserica din Romania de unde am plecat a murit in acelasi fel. 😦

  5. Lucrase toata noaptea la documentarul cu familia Bodnariu. Am vorbit cu el saptamana asta si avea intentia sa il termine repede sa il dea la televiziuni, sa il traduca in engleza cat de repede… Azi dimineata a plecat spre Iasi si a facut infarct la Urziceni. Familia stie ca nu a adormit la volan, probabil infarctul a fost de la oboseala. Acum mai este la Urziceni – maine va ajunge la Iasi unde vor avea loc priveghiul si inmormantarea, imediat ce va putea ajunge si fratele lui Cristi din America.

    Cristi a lasat o uriasa mostenire in urma. Suntem multi din Bucuresti interesati sa ne organizam sa mergem la Iasi – daca este si cineva de aici interesat, propun sa pastram legatura si sa mergem impreuna.

    Sora Lili este sub soc dar fata lor cea mare, Cristina, raspunde la numarul ei de telefon. O sa aflam cand vor avea vesti de comunicat.
    Pana atunci ar fi un act de slujire din partea noastra sa ne rugam pentru familia lor. Cristi era singurul intretinator al familiei, fetita lor cea mai mica are 10 ani… Si este greu sa pierzi un prieten ca Cristi, dar un tata / sot… Incredibil…

    • Marius David zice:

      draga Andrei, să ne mobilizăm acum pentru a strînge resursele materiale.
      În cîteva zile, după ce familia se va aduna, vor fi conturile indicate de familie în care putem dona.

    • Vladimir zice:

      Daca este posibil si nu deranjeaza pe nimeni, ne puteti spune mai multe despre imprejurarile in care a murit fratele nostru? Mi se pare tare suspecta moartea lui tocmai inainte de a da pe fata ce se intampla in Norvegia. Ceva nu e curat aici, probabil ca a fost cineva interesat sa nu se stie ce a stiut el. Si, oare, documentarul inceput de el, nu ar putea fi recuperat, finalizar si dat publicitatii?
      Multumesc
      PS Pentru cei interesati sa se implice in sustinerea unei petitii:
      http://www.petitieonline.com/romania-norvegia_impreuna_pentru_copiii_bodnariu

      • Marius David zice:

        Cred că este bine pentru familie să nu fie dezvăluite chiar toate detaliile. A fost un infarct miocardic la volan, așa cum a apărut și în presă. Nu cred că trebuie să cădem în teorii conspiraționiste. Domnul să fie slăvit pentru lucrarea lui Cristi și Domnul va avea grijă și de familia Lui (prin Biserica Sa!)

  6. Ovidiu Radulescu zice:

    L-am cunoscut și apreciat de pe vremea când împărțeam birourile unde lucram pentru „Vocea Evangheliei” (el) și „Vocea Speranței” (eu). Nu m-a tratat niciodată ca fiind „concurența- competitor”. Pasiunea lui Cristi pentru Evanghelia Christos era contagioasă.
    Om om deosebit, un creștin adevărat. Dumnezeu să mângâie familia îndurerată cu speranța învierii în Christos.

  7. Pingback: Bocet pentru Cristi Țepeș « tineridelanganoi

  8. eduard t. zice:

    Sunt ofticat ca moartea mai are inca un cuvant de spus, chiar si in cazul unor oameni alesi precum Cristi. Dar lasa ca ii vine si ei randul!…

  9. Pingback: Veste socanta: Cristi Tepes a plecat la Domnul azi !!! | agnus dei - english + romanian blog

  10. Pingback: In memoriam – Cristi Țepeș | B a r z i l a i - e n - D a n (Un Barzilai izvorât din Dan)

  11. Gabriel Tarniceriu zice:

    Mergeam in Romania la o biserica si pastorul de acolo facea cunostinta cu mine de fiecare data cand ma vedea. Ma intreba mereu cum ma cheama si de unde sunt. In ultima Duminica inainte sa plec din tara, am fost la biserica si era si Cristi. Nu ne vazusem de cel putin 8 ani. S-a ridicat, si-a facut loc si a venit si m-a acoperit cu totul cand m-a luat in brate si mi-a zis pe nume. A cantat apoi cea mai frumoasa cantare pe care am auzit-o si care mi-a ramas intiparita in minte. Gentle giant m-a facut sa plang. Ingerii se bucura de el acum. Le arata biblioteca probabil si ii face sa rada.

  12. Janeth zice:

    De asta tre sa pretuim azi clipele langa cei dragi, caci maine s-ar putea sa nu mai fie langa noi…
    Dumnezeu sa mangaie pe cei ce l-au cunoscut si iubit.

  13. DanutM zice:

    Reblogged this on Persona and commented:
    Un tribut de suflet al lui Marius Cruceru pentru prietenul comun, Cristi Tepes.
    Bucure-se vesnic cu sfintii!

  14. Janeth zice:

    De dragul Tau mi-e draga viata… canta Cristi Tepes

  15. Eimera zice:

    May God bless the family and the Church! Cristi is alright near by Jesus, he will celebrate the first Christmas together with Christ. I want to thank God for Cristi and his family, I never knew him too well, but being in Romania as a student, I heard him talking few times. Yes, was a man of God that was always ready to encourage or to hug you.

  16. Pingback: Bocet pentru Cristi Țepeș | agnus dei - english + romanian blog

  17. Ion Nica zice:

    Am vorbit cu Cristi acum o luna si ceva. Nu m-a scos din „dragule” Mi-a impartasit dragostea lui pentru evrei si mai ales cei mesianici. Ne-am despartit marturisind ca existam si muncim prin Domnul si pentru Domnul.

    Nu stiu ce sa cred despre disparitia lui. Ar fi usor sa zic ca asa a fost voia Domnului dar nu subscriu la aceasta idee pentru ca stiu ca voia Domnului este si permisiva adica lasa sa se intample lucruri care Lui personal nu ii plac.

    Stiu sigur ca familia inca are nevoie de el si lucrarea Domnului este pagubita de plecarea lui Cristi. Nu ma indurereaza plecarea lui dintre noi pentru ca a plecat acasa, dar ma indurereaza absenta lui din familie si lucrare. De asemenea ma doare si absenta crestinilor de teapa lui Petru care la cererea comunitatii din Ioppa a ridicat-o pe Dorca din sicriu.

    Asa ca in loc sa spun „Drum bun frate Cristi” as zice „Imi pare rau dragule ca nu te pot intoarce din drumul mortii pe drumul lucrarii unde avem nevoie de inima ta mare”

  18. Teo zice:

    Cata ipocrizie si cat teatru!

    Chiar asa? Aveai tu o lista pentru Dumnezeu cu cine sa moara? chipurile incepand cu tine?
    Acum abia astepti sa mori, ca sa il reintalnesti pe Cristi? A fost cumva cel mai apropiat om ca sa vrei sa mori ca sa il vezi?

    pacat. Esti un om inteligent, vorbesti dar anumite lucruri din inima se vad.
    Asa se intampla cand vorbesti pt oameni, pt ce aud ei, pt ei. E nevoie de teatru, caci tacerea si decenta nu au nici un rol in fata multimilor.

    • Marius David zice:

      Stimate Teo, și dvs. s-ar putea să aveți dreptate. Nu vă contrazic.
      Este important să ne vedem prin ochii celorlalți, iar perspectiva dvs. este importantă pentru mine.
      M-am rugat la acest început de an ca Dumnezeu să îmi țină prietenii, dar mai cu seamă pe cei care sînt împortivitori mie, aceia îmi fac cel mai mare bine cu putință.
      Dumneavostră sînteți unul dintre aceștia.
      Să vă țină Dumnezeu cu sănătate.
      vă mulțumesc pentru aprecierea în privința inteligenței. De aceasta nu m-am îndoit niciodată. de celelalte lucruri, tot timpul … 🙂

  19. Pingback: Marius Cruceru – Bocet pentru Cristi Țepeș | Life Mission

  20. Pingback: Suspinand | Trepte

  21. marinelblaj zice:

    Reblogged this on cetatea de piatră and commented:
    Eu n-am avut ocazia să-l cunosc pe fratele Cristi. Am urmărit, rar, câteva emisiuni realizate de dânsul şi am apreciat în special sinceritatea abordărilor sale. L-am cunoscut însă, cred, destul de bine pe fratele Cruceru şi pot să înţeleg exact ce a simţit scriind aceste rânduri… Nu am găsit nicăieri, în mulţimea de reacţii la aflarea zguduitoarei veşti, rânduri mai sensibile… Fratele Cristi e acum sus… gândul îmi este la copiii şi la soţia dânsului… O, Doamne…

  22. L-am intalnit pe Fratele Cristi Tepes pentru prima data la o ora de tineret ( semi-studentesc ) , la Iasi , in biserica baptista din Sararie . Parca era in vacanta sau in sesiune . Fratele Danut Manastireanu era plecat din localitate sau era retinut cu cateva probleme importante . Fratele Marius Cruceru era un adolescent care a cantat la chitara , urma sa plece in armata si ne-am rugat pentru el . Fratele Cristi Tepes modera ora de tineret avand tema : tanarul crestin si muzica . La un moment dat , Fratele Cristi Tepes a pornit un casetofon si a propus spre auditie o melodie rock-and-roll crestina . A tradus strofele si a insistat asupra refrenului care avea mesajul aproxmativ ,, avem nevoie de Domnul Isus Cristos mai mult decat de rock-and-roll ” si ca am ascultat ,, o melodie rock-and-roll anti-rock-and-roll ” sau ,, o muzica-anti-muzica ” sau un cantec care ne spune ca muzica din viata unui tanar trebuie sa ii lase locul de cinste Domnului Isus Cristos . La capitolul anunturi a spus iubitorilor de poezie ca a aparut in librarii o carte rara , o reeditare a lui Ion Barbu – Joc secund . Ziua urmatoare la amiaza am mers cam in aceasi grup in Copou si undeva inainte de lac s-au spus cateva rugaciuni , poezii , psalmi , versete si s-au cantat cateva cantari . Era o partasie discreta in natura . ( Trebuie sa mentionez ca era inainte de decembrie 1989 , cand nu prea exista muzica crestina straina , cand nu se prea invata limba engleza , cand nu erau permise intalnirile religioase in locuri publice , cand erau scriitori interzisi sau rar publicati . ) Atunci eu am avut sentimentul ca vad pe cineva ca Domnul Isus , un invatator cu ucenici , in templu si in gradina Ghetsimani …
    Dupa un timp am devenit rude si prieteni si as putea evoca multe secvente de viata traite cu Cristi Tepes , familia lui – sotia si copiii , in casa lor si in Casa Domnului , la ocazii de familie si de partasie crestina evanghelica in tara . Si mereu a fost cu noi si Fratele si Domnul Isus Cristos . ( Mai tineti minte … Dragostea ce ne-a dat-o Dumnezeu / Se arata prin tine dragul meu / Si privindu-te zaresc pe chipul tau / Dragostea ce ne-a dat-o Dumnezeu … Eu am vazut Daragostea ce ne-a dat-o Dumnezeu privind chipul si ascultand cuvintele Fratelui Cristi Tepes . ) Daca Fratele Marius a ales sa mentioneze ultima sa intalnire cu Fratele Cristi Tepes , eu am ales sa prezint prima mea intalnire cu Fratele Cristi Tepes . Il rog pe Domnul Isus Cristos care ne-a iubit si ne-a numit frati , sa-i mangaie pe toti cei din familie , mai ales pe sotie si pe copii … fratietatea crestina evanghelica din Romania sa se implice mai mult pentru glorificarea Domnului Isus Cristos intre romanii din Romania si de pretutindeni .

  23. Pingback: Parastas de 40 de ani – 17 decembrie 1975 – 17 decembrie 2015 (ieșirea din pustiu) | Marius Cruceru

  24. Pingback: Scrisoare de Crăciun pentru văduve (în loc de pastorală) – Deus Nobiscum! | Marius Cruceru

  25. Eduard Orasanu zice:

    Am si eu amintiri cu Cristi Tepes, ele sunt de demult, din alta epoca si din alt mileniu. Unele amintiri sunt doar ale mele. Lucram la CUG, si ma intalneam des pe holurile din UTCU (el lucra la IIRUC), ma saluta intodeauna cu pace, eram mereu fastacit… Urma sa plec in armata si ma incuraja spunandu-mi sa nu imi fie teama, spunea: „Eu in armata am primit peste 500 de scrisori, una pe zi. Toate de incurajare”, „da”, i-am raspuns, „tu esti Cristi Tepes”. El a suras…

  26. Pingback: SCRISOARE de CRACIUN pentru VADUVE | Pastor Ciprian Barsan

  27. Pingback: Scrisoare de Crăciun pentru văduve (în loc de pastorală) – Deus Nobiscum! – update PS | Biserica Penticostală Maranata

  28. Pingback: ”Dumnezeu repară, Dumnezeu este cu noi!” – Crăciun 2016 | Marius Cruceru

  29. Pingback: Scrisoare de Crăciun pentru văduve (în loc de pastorală) – Deus Nobiscum! | Biserica Penticostală Maranata

  30. simona milea zice:

    Marius…intr-adevar Dumnezeu te-a binecuvantat sa vezi cu ochii sufletului si sa pui in cuvinte cea mai frumoasa descriere a personalitatii lui Cristi Tepes. Nu se putea o descriere mai fidela. Dumnezeu l-a binecuvantat cu un prieten ca tine. El a graduat in vesnicie… noi am ramas inca in Scoala Domnului si vom pleca si noi …fiecare la randul cetei lui.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.