10 motive să renunţi la „tembelizor”, 6 soluţii pentru stăpînirea fiarei cu coada neagră în priză

Staţi, nu daţi. Articolele nu sînt scrise de mine şi nici de vreun alt „taliban”. Iată AICI 10 motive pentru care ar merita să faceţi ce am făcut şi eu în urmă cu ceva ani. Viaţa este prea scurtă oricum pentru a ne uita toţi la chestia aia şi oricum… acum avem altă chestie: computerele cu internet. Ajunge o fiară în casă, de ce ne-ar trebui două?

Iată şi cele şase sugestii pentru îmblînzirea şi stăpînirea fiarei, dacă nu vreţi să o fugăriţi cu totul:

1. Găseşte şi programează-ţi alte activităţi în timpul pe care l-ai petrece la televizor

2. Taie-ţi cablul (eu am folosit patentul 🙂 ). Atenţie, se referă la cablul de date. Se poate întrerupe temporar, mai faceţi un pic de economie la bani pe criza asta. 100 de roni pe lună stau bine în orice buzunar.

3. Limitează-ţi timpul de şezut pe canapeaua cu telecomandă (telecomende, telecomenzi? 🙂 ) Ştiu că după Ştiri urmează un alt talk-show important, doar ai de rezolvat problemeele arabilor şi cu revoltele lor cu tot. Se vor descurca şi fără tine. Şi apoi este un film bun, apoi jurnalul de seară, apoi filmul de noapte….

4. Care îţi sînt priorităţile. Priorităţile ar trebui să se desfăşoare în acelaşi sens şi direct proporţional cu timpul de investit. Panaramele acelea de la televizor se pot descurca şi fără retinele tale. Ai lucruri mai importante de făcut. Fă-ţi un blog 🙂

5. Tot timpul vor fi emisiuni noi la care „ar merita să te uiţi”. Urmăreşte-ţi emisiunile preferate şi limitează-te la ele. Nu mai adăuga nimic, chiar dacă prietenele de la servici insistă că „e trăznet”.

6. Bagă-l în beci … vreo 3 săptămîni. Să vezi cum e. Va fi ca o perioadă de sevraj, dar îţi trece. Fă ca şi cu ţigările. „Fumează” gumă de mestecat 🙂 . Uită-te în ochii soţiei, priveşte-ţi copiii, cresc aşa de repede, soţia pleacă aşa de curînd…

7. Da, există speranţă… (adaug asta de la mine), fiara se poate îmblînzi, ba chiar poate fi ucisă. Scoate-i coada neagră din priză … şi abia apoi tai-o 🙂

vezi contextul AICI.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati, zîmbetu din colţu gurii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

27 de răspunsuri la 10 motive să renunţi la „tembelizor”, 6 soluţii pentru stăpînirea fiarei cu coada neagră în priză

  1. naomi zice:

    Nu stiu daca in beci este bine sa fie pus, ispita este mare, dar nici la tomberon nu-i mai mica ispita. Sa va si spun de ce. Un frate a ajuns sa inteleaga ca TV-ul ii mineaza viata de credinta si ii subjuga pruncii si a hotarat sa-l desfinteze. Intr-o zi il lua pur si simplu si-l arunca la ghena de gunoi. Un alt frate care de mult isi dorea un TV si nu a reusit sa si-l cumpere, s-a intamplat sa se nimereasca imediat dupa primul incident sa mearga si el cu gunoiul. A vazut, i-a placut si l-a luat.
    Comedia a fost in ochii vecinilor care pandeau la ferestri.
    Pocaitul isi duce tv-ul la gunoi; celalat pocait il duce acasa. Interesant!

  2. roris zice:

    Nu am televizor de foarte multi ani. Probabil din 1996. Am trait cativa ani buni in jungla, timp in care nu am avut acces nici la internet, ci doar un telefon celular prin satelit si email poate odata pe saptamana si cu toate acesta iata ca nu am perit din lipsa de imagini proiectate pe ecranul argintiu. Nu imi imaginez acum ca as putea gazdui in casa un TV si asta in conditiile in care traiesc fara alta companie in casa.
    Va recomand tuturor sa lasati TV macar o luna deoparte. Ce ve-ti obtine? Mai mult somn, odihna, ochi fara pungulite, mai multe carti citite, mai mult sport si poate ve-ti descoperi frumusetea pe care Dumnezeul nostru a pus-o in natura. Vine primavara, prin urmare florile vor rasari si inflori, padurea v-a inverzi iarasi si e atat de frumoasa. Am descoperit ca oamenii de cele mai multe ori nu vad aceste detalii. E trist zic eu!
    Succes celor care vor incerca acest experiment!

  3. DARIUS zice:

    Aveti dreptate,eu stau in Oslo o mare parte din an ,nu am TV si ma simt mult mai bine,am timp pt citit,plimbari,vizionat filme de calitate,iar la stiri ma uit de pe net si citesc ziare onlinne

  4. Liviu zice:

    Bine si haios le mai zici 😀

  5. Dacă suntem ceea cu ce ne hrănim, putem ajunge ca ca televizorul să ne devină cutia de rezonanță a intelectului.

    După aprecierea lui Giovanni Sartori, homo sapiens este inlocuit de homo videns.
    Există cuvinte care pot fi traduse în imagini, dar multe dintre ele nu pot fi proiectate vizual (libertate, fericire, egalitate etc) și cred că televiziunea atrofiază in noi tocmai acea capacitate de a produce concepte abstracte, de a le înțelege.

    Odată cu dezvoltarea Internetului, personal nu mă mai atrage TV-ul. Stă în spatele meu bine-mersi scos din priză. Acum nu mă mai uit eu la el, se uită el la mine.

    Nu e vorba de elitism, ci, din cealaltă perspectivă, e vorba de compromisurile și de standardele mediocre pe care o televiziune, pentru a se susține comercial, trebuie să le promoveze în multe cazuri. Și noi le înfulecăm pe nemestecate.

    Părerea mea.

  6. vlad zice:

    Buna Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
    Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
    Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

    http://www.radiowhisper.com
    Multumesc,
    Cu stimă Vlad!

    • LaviniaM zice:

      spam in toata regula! 🙂

    • Marius David zice:

      Buna seara, Vlad!
      (acum la mine este seara)
      nu stiam de acest radio. ma voi interesa.
      Multumesc pentru felicitari.
      Nu stiu, dacă găsiţi ceva care vă foloseşte, puteţi să luaţi. Puneţi link-ul la original şi asta este, ca să ştiu şi eu ce şi unde s-a luat. În rest… scriu ca să se citească, aşa că puteţi să luaţi.
      Sînt la dispoziţie pentru interviu şi pentru a vă ajuta, dacă promovaţi bloggingul „curat”.
      Să mă gîndesc, nu prea fac schimb de link-uri.

  7. Dani zice:

    Daca vrei sa ai mai mult timp liber renunta la TV! Daca vrei sa fii liber de tot stapaneste’ti accesul la computer. Nu am indraznit sa zic taie internetul! Ma durea inima! Dar oare, nu am avea de castigat….? In minte imi vine doar cate as avea de pierdut!

  8. eLioR. zice:

    cred ca pt multi ar trebui schimbat tembelizor cu calculator. nu se uita la televizor decat foarte rar si putin, insa petrec foarte mult timp in fata calculatorului. acelasi lucru.

    • Marius David zice:

      nu, nu-i acelaşi lucru,
      la calculator de obicei lucrez, la tembelizor, nu
      calculatorul este controlabil, pot alege ce să accesez şi ce nu,
      la tembelizor ţi se întrerupe filmul şi ţi se dă o reclamă la kandia
      etc.

  9. adisteje zice:

    Facuiii un ,,post de 221 de zile fara fiara …………… a fost f bine

  10. Shifu zice:

    Si televizorul si calculatorul sunt o mare pierdere de vreme. O spun cu toate ca lucrez la calculator nu putine ore pe zi. Dar, daca e pana acolo, macar la calculator poti vedea ce vrea muschii tai (pe net, desigur), pe cand la TV te uiti la tampeniile pe care ti le furnizeaza altii.

  11. Mortu` zice:

    Nici eu nu sunt fan TV, ma uit foarte putin la el. Si aia o fac seara de tot cand ma pregatesc de culcare, il pun sa se stinga in 30 min / o ora si ceau. Mentionez ca la mine exista doar posturile din reteaua Discovery si cele de Muzica.

    recmand activitati out-door oricand si la orice ora. Nu promovez sedentarismul.

  12. Pingback: Ghiulele pentru familie. | Ambasadorul

  13. ballack zice:

    eu am facut asa cu facebook-ul. primele zile sunt mai grele, apoi e ok. chiar e fain fara facebook. Urmeaza messenger-ul si telefonul mobil. 🙂

  14. ACIDUZZU zice:

    Atat televizorul in sine cat si alte aparate electronice mai mult sau mai putin performante sunt „dotate” din fabrica, cu butoanele „pozate” in exterior. La fel si telecomanda si…steckerul. Ele, aparatele, fara contributia sau „partasia”noastra, raman la starea de simple obiecte statice, simple mobiliere… Noi le animam, noi le dam viata si le…transmitem dorintele noastre launtrice, una mai spirituala decat alta, sa ne teleporteze pe lungimi de unda nebanuite oriunde „vrea muschii nostri” spirituali…sau atrofiati de aceasta noua inchinare…
    „Un idol e totuna cu nimic…” sau cum spune Psalmul 115:4-8 despre ce sunt aparatele electronice devenite in secolul XXI idoli contemporani cu noi. Pentru noi insa se potrivesc, sau ar trebui sa se potriveasca versetele de la 1-3,9-17, ca o adevarata inchinare ce ar trebui s-o manifestam plenar singurului Dumnezeu adevarat „care este in cer si face tot ce vrea (EL, nu noi) !” (vers.3).
    Pentru aceasta ne trebuie insa o tarie de caracter, o prefacere in sensul de transformare, renastere, o innoire a mintii, o vointa supusa numai lui Hristos si o notiune bine cunoscuta a valorilor din viata noastra. Si atunci, nu ne vom inchina televizorului in timpul consacrat de drept si de fapt „singurului Dumnezeu adevarat !” Atunci nu vom mai fi doar…”coach- potatos” asezati ca legumele pe canapea, intepeniti ca si cretinii (nu ca si adevarati crestini !) cu telecomanda in mana sau butonand-o cu infrigurare nu de putine ori pe posturile…interzise minorilor…

  15. florian zice:

    Cablul nu-l poate taia fiecare, decat pt camera lui, dar si acolo s-ar putea sa fie anumite probleme: delegatie, chirie, sau sa nu poti sa dispui de tot spatiul, etc.

    O solutie la indemana pt toti cei ce vor sa scape de „presiunea televizorului”:

    1. post de abstinenta de la TV pe o perioada nelimitata, cu numararea zilelor,
    2. in caz de esec, se reia postul incepand cu ziua nr.1,
    3. nu te lauzi daca punctul 1) merge bine.

    Azi poate fi prima zi!

    Har tuturor!

  16. Pingback: www.e-credintadreapta.tk – Radio Credinta Dreapta – Resurse crestine , filme crestine online , predici mp3 , marturii audio , carti audio , biblia online , negative mp3 , radio crestin » Ghiulele pentru familie

  17. Pingback: Efecte (dăunătoare?) ale televizorului? (John Stott) « Trezire Spirituală

  18. Pingback: Ghiulele pentru familie « Biserica Penticostala Maranata Vulcan

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.