Cea mai mare posibilitate (irosită) a creștinilor

Dacă ar crede cu adevărat creștinii ceea ce pretind a crede…

Zilele acestea, călătorind multe ore, am avut o străfulgerare, ca o descoperire demult așteptată.

Am instrumente decente de ascultat muzică pe mașină. Uneori ascult cărți, dar, după ce am redescoperit tăcerea, practicînd disciplina solitudinii, am început să prețuiesc liniștea. Nu mai pun muzică în timpul condusului. Nici în timpul lecturii sau scrisului.

Am învățat să prețuiesc ”plictiseala” și “singurătatea”. Cînd nu mai fugi de acestea, ele se transformă în meditație și soliloquia, apoi în rugăciune și vorbire cu Dumnezeu.

Creștinii cred că se pot ruga. Creștinii evanghelici cred că se pot adresa liber, în mod privat, fără intermediari, fără să fie nevoie de temple și catedrale, fără să fie nevoie de preparative speciale direct lui Dumnezeu Însuși.

În anii 80-90, pe cînd Navigatorii au venit în România, ne-au învățat cu ideea de timp de părtășie, quiet time. Fiecare dintre învățăcei trebuia să prezinte un carnețel în care își nota cu perseverență textul citit în fiecare zi, tema de rugăciune și cîteva gînduri rezultate în urma … vorbirii cu Dumnezeu.

Au fost perioade din viața mea în care am practicat foarte intens astfel de obicei, dar au fost și perioade în care am ieșit din casă la 6.00 sau 5,30 ca să ajung la birou, să pregătesc întîlnirile care începeau la ora 8.00. Săream din pat în costum, apoi în mașină, apoi în birou, apoi …. o fugă toată ziua, pînă seara cînd săream înapoi în pat. Au fost perioade în care am alergat fără să mai încep ziua cu oprirea necesară.

Dacă aș dori să stau de vorbă cu vreunul dintre puternicii acestor zile, Elon Musk, Papa de la Roma, Patriarhul Daniel sau Președintele României, poate chiar cu primarul orașului în care locuiesc, ar trebui să mă înscriu într-o lungă listă de audiențe și cine știe dacă voi obține cîteva minute … Dar există posibilitatea reală, dacă sîntem cu adevărat credincioși, de a sta de vorbă cu Cel Care L-a creat pe Elon Musk, cu Cel pe Care Îl slujesc conducătorii religioși, cu Cel Care este Regele Regilor, Împăratul Împăraților, deasupra oricărei puteri și autorități, cu Cel Care ne-a țesut într-un chip atît de minunat pe fiecare dintre noi încă din pîntecele maicilor noastre, cu Cel Care a creat galaxii, cu Cel Care este Stăpîn al tuturor lucrurilor văzute și nevăzute, al Lui este Pămîntul cu tot ce este pe El și încă ce mai poate descoperi telescopul James Webb și încă tot ce este dincolo și va fi pentru eternitate dincolo de limitele cunoașterii noastre.

Citește tot articolul AICI, pe Edictum Dei

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Articole publicate pe Edictum Dei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cea mai mare posibilitate (irosită) a creștinilor

  1. Pingback: Dacă ar crede cu adevărat … | elvyce's Blog

  2. Vuiet zice:

    vuiet este o comunitate online, un forum, un agregator de stiri sau un loc unde putem primi un raspuns la o intrebare sau putem urmari diferite teme de discutii. Tot aici avem posibilitatea sa publicam propriile articole de blog cu o scurta descriere fara o limita minima de caractere si putem face trimitere la linkul blogului dvs. Putem publica o poza, un link cu o stire, o intrebare, un raspuns sau pur si simplu putem doar comenta alte articole.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.