Care este rolul unei școli în proiectarea viitorului tău?

sursa foto Edictum Dei

Anul viitor împlinesc 30 de ani de cînd lucrez într-o școală confesională ca profesor. Am lucrat și în liceu, ca profesor suplinitor, dar am sfîrșit predînd limbi clasice, hermeneutică și literatură patristică într-o școală de teologie. Am fost un alintat. Am făcut ce m-a pasionat din tinerețe și am făcut-o cu plăcere și bucurie. Dincolo de activitatea didactică, am văzut mii de tineri care au trecut prin viața noastră și pe care i-am învățat cîte ceva și, la rîndul nostru, am învățat de la ei, într-o relație de ucenicie, față către față.

De aceea acum aș vrea să mă îndrept spre liceeni, spre cei care încă nu au decis cum își vor petrece următorii 3 sau 4 ani din viața lor, viața de student. Este începutul anului și mai sînt cîteva luni pînă la admiteri.

Probabil nu veți alege școala în care eu lucrez, dar aș dori să vă pun cîteva întrebări care să vă dea de gîndit, înainte de a vă alege școala care vă va forma profesional și nu numai. O școală face mai mult decît să vă dea informații și să vă cioplească din punct de vedere epistemic. De aceea numim școala în care am terminat alma mater.

Iată așadar cîteva întrebări incomode:

Ce veți face cel puțin 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămînă, 40 de ore din 112 ore care vă rămîn, după ce dormiți aproximativ 56 din totalul de 168 de ore dintr-o săptămînă, pe care în mod „democratic” le-am primit cu toții? Este un calvar să faci ceva ce nu îți place. Ideal este să faci ce îți place și să mai fi și plătit pentru asta. Pentru a ajunge aici, trebuie să faci ce nu-ți place și să plătești. Asta se numește școală. Nu scăpați de școală. Este un drum pe care trebuie să treceți oricum. Ori faceți școală în bancă, ori faceți „școala vieții”, dar de învățătură nu scăpați.

Aveți acum ocazia să vă PROIECTAȚI VIITORUL ca să arate cam cum ați dori să fie. Nu există scurtături, nu există ocolișuri, nu există posibilitatea de a trișa. Viața este neiertătoare, piața este crudă, angajatorii sînt nemiloși. Să nu vă imaginați că emigrînd vă va fi mai ușor. În fiecare loc veți fi întrebați CE ȘTIȚI SĂ FACEȚI? Nu știți să faceți ceva, dacă nu învățați. Nu aveți talent care să fie util fără să fie cultivat mai întîi. Ce vă imaginați făcînd?

Dacă iubiți o anumită meserie și vă imaginați făcînd acel lucru, mergeți la fața locului și vedeți cum arată o zi din viața profesională pe care o doriți. Vă va fi foarte util. Visam în tinerețe să fiu tîmplar. M-am dus într-un atelier de tîmplărie. Mi-a trecut! Visam să fiu constructor. M-am dus pe șantier și mi-am dat seama că nu sînt „cablat” pentru acele tipuri de muncă. Am două mîini stîngi.

Ce ar trebui să facă pentru voi o școală în secolul XXI? Ce face o școală în general?

Ce face o școală de cînd s-au inventat școlile, asta ar trebui să facă o școală bună!

Ce ar trebui să așteptați de la o școală? Mediu bun? Cazare bună, mîncare decentă? Cămin cu liniște? Condiții de plată bune? Profesori buni?

Trăim într-o lume în care conceptul de școală s-a modificat fundamental, mai ales după pandemie. Puteți face școală on line. De ce mai vreți cazare și masă bună, cînd puteți sta acasă? Găsiți pe Youtube o grămadă de profesori buni, o grămadă de informație pe Google.

O școală este puțin altceva decît doar informație și atmosferă, sesiuni, party-uri studențești, discotecă, scăpat de acasă din preajma părinților; o școală ar trebui să facă următoarele lucruri pentru voi:

Citește întreg articolul pe Edictum Dei AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Articole publicate pe Edictum Dei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.