Pămîntul este totuși …. un glob sau o farfurie?

Zilele acestea descopăr cu perplexitate că încă există adepți ai concepției Pămîntului plat. Am văzut multe, am auzit multe în 51 de ani de viață, dar trebuie să admit că această descoperire a fost neașteptată, șocantă.

Iată aici cîteva articole interesante recomandate chiar de unii dintre ei.

O demonstrație ”biblică” despre pămîntul plat. Sau despre Jean Calvin și teoria pămîntului plat. Sau acesta despre R. C. Sproul.

Și cel mai interesant pentru mine: despre părinții Bisericii și concepția lor cosmică.

Încă nu mi-am revenit, dar mi-am început documentarea.

Așa cum sînt gata să ascult ORICE ARGUMENT despre ORICE TEORIE, am zis … de ce nu?

Iată cum arată un posibil model al celor care cred că pămîntul este plat!

Flat-Earth8 wide
sursa

Ca pasionat de aviație și acum, mai nou, de spațiu, din pricina lui Noah, fiul nostru mai mic, sînt sceptic la ideea pămîntului plat (care mi se pare basm, fantezie) și rămîn la convingerea că stăm pe ”rotocolul pămîntului”.

Dar, de ce să nu ascultăm și alte argumente? (Mai ales că noi sîntem în carantină și avem timp! 🙂 ) Narațiunea în care sînt prinși adepții pămîntului plat mi se pare absolut fascinantă ca fenomen. Așa cum arată un video mai jos: ”wrong, but not stupid”. Modelul pămîntului plat are o coerență internă stupefiantă și adepții acestei concepții o energie și o determinare în a-și susține convingerile, de invidiat.

Dezbaterea poate fi fascinantă din perspectiva epistemologiei științifice. Newton a avut dreptate? Thomas Kuhn a avut dreptate?

Dacă vreodată cineva va reuși să îmi demonstreze că pămîntul este plat, voi retrage această postare, cu scuzele de rigoare.

Mi se pare fascinant! Nu ideea în sine, ci modul în care oamenii ajung la asemenea idei: procesele de gîndire, dovezile!


Pe mine mă interesează cel mai mult hermeneutica din spate care produce asemenea modele. Acest fenomen este caz de studiu pentru orice manual de hermeneutică.


Mi se pare că documentarul celor de la Living Waters este echilibrat, fără să ridiculizeze, fără să jignească, gata să asculte și pune, într-adevăr, și problema hermeneuticii.

Din 2017 încoace numărul celor care cred că pămîntul este plat a crescut exponențial. Credeți-mă: puneți întrebarea în stînga și în dreapta și veți fi surprinși!

Discuția este lungă și sper să o putem purta fără etichete, jigniri și ironii gratuite (deși vă mărturisesc ispita extrem de mare!)

Vă mărturisesc, de asemenea, că sînt în continuare în stare de perplexitate,descoperind aceste lucruri și faptul că oameni care au o inteligență evidentă și studii de nivel universitar pot ajunge la asemenea concluzii.

Noah ne-a auzit discutînd și atunci ne-a arătat o portocală și a făcut o observație simplă, de copil. ”De ce face Dumnezeu majoritatea fructelor în formă de sferă sau apropiat cu asta? Chiar și capul nostru are formă de rotund și alte părți ale corpului?”

Și ne-a arătat portocala. I-am răspuns ” Poate pentru că Dumnezeu vrea să ne transmită un mesaj! Numai florile au formă platiformă, fructele, în marea lor majoritate au forme ovoidale, sferice et c. de la pepeni pînă la afine.” Poate că asta ne dă de gîndit puțin.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Dezbatere, inventarul stricaciunilor spirituale, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Pămîntul este totuși …. un glob sau o farfurie?

 1. Pingback: Pămîntul este totuși …. un glob sau o farfurie? | elvyce's Blog

 2. Constantin din S. zice:

  Noi, cei nespecialiști, căutăm să dăm crezare unor ipoteze, care să ne împartă în tabere diferite. Nu putem verifica ceea ce ne spun alții cu propriile mijloace „științifice”, dar putem vedea ce ne spune Biblia.
  O întrebare: În jurul la ce se învârtea Pământul înainte de apariția Soarelui?
  Rotocol nu înseamnă sferă, ci mai degrabă cuvântul ne duce la forma de pară, de geoid, de disc ceva mai bombat.
  În Biblie e vorba de cercul Pământului: cercul nu-i sferă.
  Nicăieri în Biblie nu ni se spune ceva despre mișcarea de rotație sau de revoluție, ci despre mișcarea soarelui, a cărui umbră s-a dat cu patru trepte înapoi. sau care s-a oprit aproape o zi din mersul său.
  Noi, cei care nu suntem savanți, ne putem întreba cum se rotește Pământul cu o viteză așa de mare, fără ca să ne arunce în văzduh împreună cu tot ce este pe el.

 3. Constantin din S. zice:

  Vezi și Filipeni 2.10; Apocalipsa 5.3, 13.

 4. tabyta22 zice:

  Bună ziua fr. Marius,

  Uitați și un video făcut de niște tineri evrei, cred că știu ce spun.

  • Marius David zice:

   și de ce ar trebui să dăm mai mult credit acestor tineri evrei? pentru că sînt tineri? pentru că sînt evrei? pentru ambele cauze? De ce am da mai mult credit epistemic acestora și nu astrofizicienilor, astronauților et c.? Cînd vă doare măseaua căutați neapărat un tînăr român sau maghiar sau slovac, de parcă etnia ar avea legătură cu autoritatea epistemică în vreun fel sau vă duceți la un stomatolog, fie acesta tînăr sau bătrîn, român sau neamț?

  • Marius David zice:

   Oh, și mai este ceva. Impresioantă prezentarea pe barcă, în hamac, relaxat. Sigur! M-a convins! exact așa ceva căutam.

 5. tabyta22 zice:

  Sunt de acord cu dvs, si nu am postat videoclipul cu gândul sa vă contrazic.Când am scris ca sunt niște tineri evrei, am facut-o cu gândul la Biblie care menționează ceva despre rotocolul pământului, cercul etc…Concluzia videoclipului ( că și la ei a ajuns teoria pământului plat) este: pământul este rotund.

 6. Dan gog zice:

  http://www.testingtheglobe.com/
  Pace frate Marius.sunt adept al conceptiei “flat earth” din 2015/2016.
  Mi-au trebuit vreo 3 luni de “research” pana am inteles cum sta treaba😊.
  Garantat pamantul nu este un glob care se invarte.
  Rob Skiba merita ascultat pe tema aceasta.
  Biblia este o carte flat earth cover to cover.

  • Marius David zice:

   Stimate Dan Gog, și eu mă uit de vreo trei săptămîni în stînga și în dreapta și la site-urile pe care le-ați indicat dvs. Voi mai cerceta cu atenție. Cu cît mai mult citesc, cu atît mă conving tot mai mult că mult mai multe probleme se ridică cu flat-earth decît cu globul. Da, am văzut ore întregi de dovezi, manipulările foto ale NAsa și alte chestiuni invocate de flat-earthers, și totuși exemplele pe care cei de la living waters sînt convingătoare și logice. Vă asigur că iau în serios problema, ca orice chestiune care este legată de opoziția fals-adevărat.

 7. Dan gog zice:

  http://www.testingtheglobe.com/
  Pace frate Marius.sunt adept al conceptiei “flat earth” din 2015/2016.
  Mi-au trebuit vreo 3 luni de “research” pana am inteles cum sta treaba😊.
  Garantat pamantul nu este un glob care se invarte.
  Rob Skiba merita ascultat pe tema aceasta.
  Biblia este o carte flat earth cover to cover.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.