Apelul la specialist și știința de youtube și wikipedia

Nu a existat generație cu mai mult acces la informație decît generația noastră. Sîntem cea mai informată generație care va fi trăit pe pămînt. Nu putem spune același lucru despre formarea noastră epistemică, despre modul de prelucrare a datelor la care avem acces, despre discernămînt. Avem cunoștințe multe, nu multă cunoaștere.

sursa foto alaskasafetyalliance.org

Zilele trecute am asistat la o dezbatere, ca multe în această perioadă, legată de pandemie, viruși, gripe, răceli, alfa, delta, omicron, deltacron. Era o egalitate îngrijorătoare în atmosferă, deși erau prezenți și medici, unii cu doctorat în științe medicale. Economiști și profesori de geografie își exprimau părerile cu la fel de multă încredere despre subiecte precum medicii.

Ba chiar mai mult. În ciuda evidențelor că cel care făcuse 9 ani de medicină, plus alți 38 de practică în cabinet, stăpînea foarte bine aparatul conceptual, limbajul tehnic și metodologia specifică științei pe care a studiat-o, părerile avizate i-au fost considerate ”păreri personale”, ”opinii”. În virtutea cărui fapt?

Citește mai departe pe Edictum Dei AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Articole publicate pe Edictum Dei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Apelul la specialist și știința de youtube și wikipedia

 1. Silviu zice:

  stiinta vs pareri
  Exista o diferenta intre stiintele exacte si celelalte stiinte. In matematica poti dovedi ca o teorema este corecta. Medicina nu e in aceeasi categorie.
  Specialistii isi au rolul lor benefic si e bine sa le acordam o pondere sporita de incredere, dar asta strict in zona lor de specialitate. La fel cum un Hawking se poate insela in privinta aparitiei vietii, tot asa doctorul poate fi gresit cand ne spune ca trebuie sa ne vaccinam toti.
  Ce nu mai vedem la specialistul de azi e umilinta si recunoasterea limitelor. Eu zic ca ingrijorator nu e ca economistul sau profesorul au curajul sa se puna la acelasi nivel cu doctorul (ca lor le stim limitele), ci faptul ca unii doctori in contextul pandemiei nu mai isi cunosc limitele, acest tip de doctor pare a fi avand raspunsurile corecte la toate intrebarile grele pe care le avem in fata. Si aceste raspunsuri ni se impun tuturor prin forta legii, nu a ratiunii.

  • Marius David zice:

   da, și totuși am întîlnit cîțiva medici în Romania care au început să practice peer review și să nu se mai supere și să te dea afară din cabinet dacă ai cerut o altă opinie altei autorități medicale. Eu zic că avem speranțe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.