Astăzi, ziua rememorării Holocaustului – Auschwitz-ul, același și totuși … diferit!

Acum două săptămîni am fost din nou la Auschwitz. De această dată cu o parte din Biserica din Aleșd, biserică pe care am păstorit-o ceva ani. A fost un timp atît de binecuvîntat pe drum, la dus. La întors am fost toți … întorși pe dos. Așa cum trebuie să se întîmple în astfel de călătorii. Am fost mîndru de grupul meu. S-au comportat impecabil. A fost o experiența didactică și spirituală extraordinară.

via Adrian Samoilă (de urmărit filmul, deși este foarte lung!)

DAR … Auschwitz-ul este același și totuși … diferit.

De această dată ne-au întîmpinat două fetișcane inculte (ghizi wanna be!), răutăcioase și fără chef. Aproape că ne-am simțit fugăriți de nepolitețea lor evidentă. Două, deși am plătit trei ghizi (din păcate Auschwitz-ul devine și el o afacere rîioasă, ne-am simțit păcăliți, trași pe sfoară!). Am fost extrem de dezamăgit de comunicarea biroului de vînzări bilete și de atitudinea ghizilor, dar nu vreau să insist aici. Poate că voi face o recenzie pe google și direct pe pagina lagărului.

Una dintre ele a început să ne vorbească despre Trump și încălzirea globală … care-i legătura? Cealaltă ne-a vorbit mai ales despre suferința homosexualilor din lagăr, fără a mai aminti de țigani, martorii lui Iehova, ce să mai spunem de cei cu mult peste un milion de evrei. Da, sigur, Hitler a avut pată ȘI pe homosexuali, dar să păstrăm proporțiile. Sigur, și acela a fost un act nedrept, dar de ce să dăm uitării celelalte categorii, celelalte istorii numai pentru a aduce în prim plan o categorie care acum este în trend?

Același sentiment l-am avut și la Mauthausen și la Flossenburg. Istoria este îndulcită cu alte ape, este updatată, este rescrisă în cheie mai cool, privită cu alți ochelari hermeneutici.

Dar dincolo de aceste incidente, pietrele, barăcile, expozițiile rămîn penetrante pentru cine are ochi să vadă, urechi să audă.

Da, sînt de acord cu una dintre fetișcanele acelea: ”Auschwitz-ul se poate repeta”, numai că sîntem în dezacord cu cine anume va fi de partea cealaltă a gardului electric.

Și, iată, și noi ne-am schimbat …

Nesimțirea nu are pașaport, nici granițe de țară

 

Să ne amintim!

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în inventarul stricaciunilor spirituale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Astăzi, ziua rememorării Holocaustului – Auschwitz-ul, același și totuși … diferit!

 1. Gabi zice:

  Piele de gaina… 😦

  • Vasile Zarnescu zice:

   Despre acest film, Shoah, chiar Claude Lanzmann a spus: „„Trebuia făcut acest film din nimic, fără documente din arhive, inventând totul!” Deci, nu se bazează pe nici un document, nici o dovadă materială, așadar este o pură scorneală! Dar, ca film „artistic”, e bine făcut și, de aceea, impresionează oamenii, spălați pe creier, în prealabil, de insidioasa propagandă holocaustică. Așa a scris și Madeleine Malraux, după vizionarea unui alt film propagandistic, la fel fals, „Nuit et Brouillard”, în care se spune că la Auschwitz ar fi fost uciși 9 (nouă!) milioane de jidani! Vedeți amănunte în cartea mea, HOLOCAUSTUL – GOGORIȚA DIABOLICĂ. Extorcarea de „bani de holocaust”, vol. 1, București, 2015, pag. 270, 273-274.

 2. Trasca - Chirita Nicolae zice:

  Cred ca acest material putea fi dat pe un post TV – ex. TVR3, caci e f. interesant si util, mai ales pt. cei tineri care nu cunosc multe aspecte din cele prezentate aici. TOATE CELE BUNE! T.T.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.