Dacă sînteți descurajați cu privire la generația milenialilor … atunci … Dor de Elida Surducan

Dor-ul Elidei Surducan îmi dă speranțe. Se poate! Se poate muzică de calitate, versuri de calitate, se poate să avem și muzică compusă de cei care vin din mediul evanghelic și fără lozincăraie pseudo-spiritualizantă și fără pretexte forțat-biblicizante căutate cu insistență. De cîteva ori m-am întrebat dacă și evanghelicii pot compune muzică de dragoste, pur și simplu, dacă pot scrie poezie de dragoste și atît.

Lîngă ukulele, o voce plină, elastică și o personalitate artistică discretă, fără mofturi de vedetă, cu smerenie la fel de mare ca talentul.

Dacă sînteți descurajați din cînd în cînd de direcția în care pleacă muzical unii dintre copiii noștri, atunci dați-i un replay Dorului.

Proiectul Dor este parte a lucrării de licență a Elidei, fiica prietenului meu Dan.

„Nu ești singur” este ultimul meu proiect pe care l-am început în octombrie și în care mi-am vărsat gândurile, emoțiile, minutele.
Cântecul se numește Dor. Este întruchiparea trăirilor mele. Este răspunsul la întrebarea “Ce sunet ar avea emoțiile mele?”.

Textul melodiei l-am scris în urma unui studiu sociologic pe care l-am făcut, și acesta a constat într-o singură întrebare adresată unui cerc de prieteni, oameni a căror părere contează pentru mine, oameni care știu că au lucruri de spus: “Dacă ar fi să rezumi conceptul de iubire la un singur simbol sau obiect vizual, care ar fi acesta?”

Am primit o multitudine de răspunsuri încărcate cu povești de viață, simboluri alese în urma unor experiențe de viață plăcute sau mai puțin plăcute. Am fost fascinată de simbolurile și obiectele pe care niște oameni aparent simpli au reușit să le găsească, descoperind conotații filosofice în răspunsurile lor. Unii au reușit să atingă un nivel de sensibil la care nu mă așteptam, în timp ce alții au ieșit complet din sfera esteticului și al sentimentalismului prin răspunsuri dure. Mi-am dat seama că fiecare recepționăm iubirea altfel, ea lăsând un impact cu totul diferit în fiecare persoană, și ne face să o punem în cuvinte diferit. Am descoperit și că unii privesc iubirea la fel, oameni care nu s-au cunoscut niciodată dându-mi exact aceleași simboluri și explicații.

Cu această colecție de simboluri, am gândit o serie de compoziții muzicale, în fiecare cântec referindu-mă la unul sau mai multe simboluri, acestea oglindind în esență subiectul principal al căutării mele, iubirea. Pentru cântecul “Dor” am ales simbolul stelelor, al apusului și al ochilor.

Dețin piese ca de puzzle, încărcate cu mesaj, care pe cont propriu sunt fărâme ce doar alăturate altor fărâme își vor putea exprima valoarea. Iar așa cum o piesă de puzzle se potrivește doar cu un anumit număr de piese, tot așa și un individ va iubi și se va simți iubit doar de un număr restrâns de indivizi, și piesă alipită de piesă, va reda în cele din urmă imaginea de ansamblu.

Însă e esențial să iubim ca să vedem finalul.

sursa.

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Muzica, Schimb de iutuburi, Scoala de muzica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.