Noutăți despre concursul de eseuri și cîte ceva despre premiu: Topoarele ”Urnieta-Surcel” – UPDATE

10 trăsături ale unui bărbat adevărat – se poate face un asemenea portret? Iată unii au încercat AICI.

Se poate face un asemenea portret?

Aproape 30 de băieți-bărbați tineri au intrat în acest joc. Le mulțumesc pentru încredere! Am selectat 16 eseuri după trei criterii: conținut, corectitudine (formă), creativitate.

Totul a pornit de AICI.

Am invitat doamne și domnișoare să voteze. Prima dată 7, după care am lărgit baza de vot, cînd am văzut cîte eseuri am primit. S-a votat sub parolă. Unele votante mi-au cerut încă îngăduință (bunici, mămici, tinere studente, fiecare cu program încărcat) pînă mîine seara. Din păcate nu este posibil să prelungim votarea. Și așa am trecut cu peste 50 de votante peste ținta pe care mi-o propusesem (100). La ora actuală sînt 172 de votante și situația se prezintă cam așa:

Voi reveni la orele 24 cu ultima informație, înainte de ”închiderea urnelor”.

Mîine voi anunța cîștigătorul și voi publica eseul, în conformitate cu înțelegerea dintre mine și autori. Un autor insistă să rămînă anonim chiar și în cazul publicării eseului său. Vom negocia!

Mai multe persoane mi-au sugerat să public toată seria și să las experimental eseurile la vot deschis, fără parolă. Ar fi interesant să vedem cum se modifică ordinea, atunci cînd pot vota și băieții și bărbații.

Pentru aceasta ar trebui să le cer voie individual tuturor autorilor de eseuri. Eventual, pentru scutirea timpului meu, îi rog pe cei care nu doresc să își vadă publicat eseul să îmi scrie pe privat pînă mîine seară dacă NU doresc să își vadă eseul la vedere. Eseurile vor rămîne oricum numerotate (nu vreau să îi pun într-o situație delicată pe cei care au obținut cele mai puține voturi). Asocierea cu numele autorilor vor fi făcute numai la primele trei eseuri.

Și acum cîte ceva despre premiu. Am mai scris și vedeți imagini AICI.

Între timp, Ionel Surcel s-a dus la aterlierele Urnieta. Povestea oțelului și a atelierului spaniol este absolut fascinantă. Din această pricină am ales această pereche, ambele istorii (cozile Surcel) și oțelul Urnieta  (lama) sînt de povestit pe îndelete.

sursa Ionel Surcel

sursa Ionel Surcel

Foto folosite cu permisiune.

Ce va primi cîștigătorul? Un topor de meșteri mari, de panoplie sau de folosit sau de amîndouă: lemn românesc, oțel spaniol. Tradiție și frumusețe într-un simbol care ne-a călăuzit de-a lungul secolelor prin lupte și munci pe noi bărbații: toporul.

 

LATER UPDATE: ora 23.59 ȘI 00.00

în ultimele secunde, chiar înainte de ora 00.00 s-a schimbat situația dramatic. Eseul 4 a urcat extrem de rapid. A fost ca la un meci de fotbal demn de un atac de cord. Nu credeam că se mai poate schimba ceva, dar iată că s-a întîmplat.

Am anunțat un cîștigător, eseul numărul 6, după care am văzut egalitatea.

Eu nu votasem pînă în momentul acela, dar nici nu am folosit vreun drept de veto pentru a departaja cele două eseuri. Am aruncat votul undeva spre alt eseu pentru a nu afecat situația finală.

Iată deci, că avem doi cîștigători finalmente, deși eseul 6 a dominat toată cursa pînă în ultima secundă.

Bine că am fost destul de inspirat și am comandat două topoare.

Iată situația de la ora 00.00

188 de voturi

36 de voturi pentru eseul 6

36 de voturi pentru eseul 4 (eseul 6 a condus ultima sută, dar programul le-a aranjat automat pe cele două în ordine alfabetică)

32 de voturi pentru eseul 2

Mîine vor fi publicate eseurile 6 și 4 în această ordine.

Restul rămîn numerotate și probabil deschise spre public.

 

 

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Noutăți despre concursul de eseuri și cîte ceva despre premiu: Topoarele ”Urnieta-Surcel” – UPDATE

  1. Pingback: Primul eseu cîștigător: eseul 6 – Gabriel M. ”Cînd voi fi mare … îmi doresc să devin … bărbat!” | Marius Cruceru

  2. Pingback: Al doilea eseu cîștigător: John P. – ”Valoarea unui bărbat este dată de zâmbetul soției sale.” | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.