#REZIST – Psalmul 1 de la Pravoslavnici – ziua 1

Disclaimer: #REZIST este o marcă transferabilă și confiscabilă precum Je suis. Vă mai amintiți de acum doi ani cu Je suis Copte? Marca #REZIST tocmai a fost confiscată și redefinită de mișcarea curcubeului. Lăsați-mă și pe mine să trag spuza pe turta mea. Am motive pe care le voi expune.

sursa digi tV Vlad ISpas - medicul care a mers în stradă după gardă

sursa digi tV Vlad ISpas – medicul care a mers în stradă după gardă

Așa cum am spus aseară în conferința de la Cluj pe tema Creștinul secolului XXI și Cetatea, eu am ales o altă formă de #REZIST. Pentru stradă este ziua 21. Pentru mine și alți cîțiva prieteni este ziua 1. Pînă la Paște este timp!

Psalmul 1

1 Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi, şi nu se aşează pe scaunul celor batjocoritori! 2 Ci îşi găseşte plăcerea în Legea Domnului, şi zi şi noapte cugetă la Legea Lui! 3 El este ca un pom sădit lîngă un izvor de apă, care îşi dă rodul la vremea lui, şi ale cărui frunze nu se veştejesc: tot ce începe duce la bun sfîrşit.

4 Nu tot aşa este cu cei răi: ci ei sînt ca pleava, pe care o spulberă vîntul. 5 Deaceea cei rău nu pot ţinea capul sus în judecăţii, nici păcătoşii în adunarea celor neprihăniţi. 6 Căci Domnul cunoaşte calea celor neprihăniţi, dar calea păcătoşilor duce la pieire

Pentru mine este clar cine sînt cei batjocoritori și cei care stau pe scaunul celor răi în această situație (deși aceste versete au fost citate în fața celor care au ieșit în stradă și au pus pancarte ironice! Nu sînt de acord cu această pantă hermeneutică. Am tot respectul pentru Vlad Ispas, medicul care s-a dus în piață după garda de 24 de ore – dar asta este altă discuție!). Alt lucru mă interesează astăzi.

Nu-mi plac proiectele cărora nu le văd capul-capăt. Întrebarea mea pentru mine, nu pentru alții, numai pentru mine: ce înseamnă ”bun sfîrșit”. Cînd făceam arte marțiale sensei mi-a spus: ”să nu începi niciodată o luptă, dacă nu prevezi cum se va termina”.

Nu întodeauna l-am ascultat, pentru că sînt lupte care merită duse și dacă nu știi cum se termină. Există un donquijotism creștinesc sau un creștinism donquijotesc: merită să te lupți cu morile de vînt, chiar dacă vei cădea penibil de pe cal și numai pentru ca Cervantes să scrie și Sancho Panza să fie martor. Merită să vezi crîșma, castel; bețivii, nobili; Rocinante, armăsar; ligheanul de ras, coif și Dulcineea, frumoasă, toate într-o cheie hermeneutică steinhardtiană. Există o ”nebunie” creștină a nobilării faptelor, dar nu a oricărei fapte și a oricărei persoane. Există și fapte care sînt destinate fîsîielii prin natura lor. Există meniți disprețului, după cum ne spune Psalmul 15. Vredinici de disprețuit și gata!

Ce-ar fi să ne imaginăm schimbarea neamului nostru în direcția în care am auzit aseară rugăciunile din Iris? Superbe rugăciunile tinerilor!

Să REZISTĂM făcînd lucrurile pînă la capăt, nu în dorul lelii? Să REZISTĂM să aruncăm hîrtii pe jos? Să REZISTĂM să abordăm orice acțiune între ceilalți cu civilitate? Să REZISTĂM în fața duhului de … ”lasă, tată, că merge și așa … ”. Să REZISTĂM pînă la capăt în acțiunile începute, că ne merge vorba ”că românii se apucă greu și se lasă repede” (C. R. Motru). Să imaginăm și lupte care pot fi duse pînă la capăt. Civilitatea, buna creștere, solidaritatea, perseverența, disciplina, etica muncii, respectul pentru viață, proprietatea celuilalt? Iată proiecte pentru care ar merita să ieșim în continuare în stradă.

Am primit un Psalm dintr-un alt spațiu. În întîlnirea cu Vasile Ernu mi-a spus despre o muzică redescoperită recentissime, o muzică ne-liturgică, dar din spațiul ortodox, o muzică a unui grup considerat dizident de Biserica Rusă Mamă și cu o istorie fascinantă. Psalmul 1 cîntat de țărani.

vedeți melodia orbilor de la 2.25 încolo! Este dintr-un serial despre Raskol.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la #REZIST – Psalmul 1 de la Pravoslavnici – ziua 1

  1. un psalm special pus in debutul cartii fiind unul foarte folosit in serviciul de cult ? asa cum era candva : Doamne mare , Te slavim / Ne-nchinam puterii Tale …

  2. Pingback: #REZIST – total 40 de zile | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.