Psalm de citit în vremuri tulburi: Frunza să tacă! – UPDATE sonetul 66

Este a treia zi de post pentru țară. Am fost 12, am rămas 7. Ieri s-a mai adăugat cineva. Sîtem 8. 3 femei și 5 bărbați.

Astăzi la Capela Hospice am citit Psalmul 39.

sursa pexels.com

sursa pexels.com

1. (Catre mai marele cantaretilor: catre Iedutun. Un psalm al lui David.) Ziceam: „Voi veghea asupra cailor mele, ca sa nu pacatuiesc cu limba; imi voi pune frau gurii, cat va sta cel rau inaintea mea.”
2. Am stat mut, in tacere; am tacut, macar ca eram nenorocit; si totusi durerea mea nu era mai putin mare.
3. Imi ardea inima in mine, un foc launtric ma mistuia; si atunci mi-a venit cuvantul pe limba si am zis:
4. „Doamne, spune-mi care este sfarsitul vietii mele, care este masura zilelor mele, ca sa stiu cat de trecator sunt.”
5. Iata ca zilele mele sunt cat un lat de mana, si viata mea este ca o nimica inaintea Ta. Da, orice om este doar o suflare, oricat de bine s-ar tine. (Oprire)

Uneori tăcerea este cea mai bună opțiune atunci cînd în față îți stă cel rău. Și aceasta nu este o măsură  a lașității. Sigur, atunci cînd ești încă Împărat, atunci cînd ești Cristos, atunci cînd ești David și stai încă pe tron, nu fugărit de Șimei. Există însă o agresiune a tăcerii și atunci cînd cuvintele îți dau ghes și îți sînt la îndemînă și răul îți este egal sau superior economic, politic, fizic.

Nu m-aș putea plînge cu tolba cuvintelor mele a secat. Deseori sînt ispitit să o deschid. Am o listă întreagă de execuții posibile. Răspunzi nebunului după nebunia lui, răspunzi cu grimasă la spumele din colțul gurii? Răspunzi la injurie cu ironia fină. Ce greșeală? Să ieși în stradă, precum președintele să dialoghezi cu huiduiala! Apoi să le propui ceai. Greșeală strategică și de protocol. Nu întotdeauna propensiunea spre dialog poate reprezenta o manifestare a virtuții. În toți anii aceștia de lupte virtuale am învățat o lecție dură: dacă te lupți cu un hornar, chiar dacă vei fi cîștigat lupta, ești murdar de funingine din cap pînă în picioare. Alta: cel care aruncă cu noroi își sapă groapă sub el. Alta: dacă te bagi în troaca porcilor, aceștia te vor sfîșia.

Cînd m-a arde să răspund cu săgețile din tolbă, atunci îmi dă ghes o întrebare necesară, în înțelesul lui Eliade: cît de fragil sînt? Sînt o răsuflare, un abur care se arată puțintel și apoi trece. Contemplarea fragilității, a trecerii ne astupă gura spre a răspunde cu rău la răul făcut de gura altor semeni, la fel de trecători, la fel de fragili, la fel de dipuși morții precum noi.

6. Da, omul umbla ca o umbra, se framanta degeaba, strange la comori, si nu stie cine le va lua.
7. Acum, Doamne, ce mai pot nadajdui eu? In Tine imi este nadejdea.
8. Izbaveste-ma de toate faradelegile mele! Nu ma face de ocara celui nebun!
9. Stau mut, nu deschid gura, caci Tu lucrezi.
10. Abate-Ti loviturile de la mine! Imi iese sufletul sub loviturile mainii Tale.
11. Tu pedepsesti pe om si-l lovesti pentru faradelegea lui: ii prapadesti, ca molia, ce are el mai scump. Da, orice om este doar o suflare. (Oprire)

Sîntem umbre și frunze, trestii clătinate în vînt și noi și dușmanii noștri. Împăratul împăraților și Domnul domnilor este tot pe tron. În El să ne punem speranța. Să privim țintă la Tronul de la care pornesc toate frînghiile lumii. Mă uit la nemernicia unor contemporani, privesc la puroiul vieții politice și dintr-o dată îmi răsare înainte și vomit peste propriile mele fărădelegi. Cînd să mă uit la alții, tocmai atunci mă izbește în ochi vina mea. Așa cum sună liturghia catolică la un moment dat, așa mi-a sunat azi toată ziua în minte: din vina mea, din vina mea, din prea mare vina mea. Oare nu este acum potrivită rugăciunea lui Daniel? Un nevinovat tînăr care să își asume vina înaintașilor, făcînd mijlocire către Dumnezeu pentru poporul său?

Tema tăcerii și a fragilității umane este recurentă: Stau mut, nu deschid gura, căci TU LUCREZI! … orice om este doar o suflare. 

12. Asculta-mi rugaciunea, Doamne, si pleaca-Ti urechea la strigatele mele! Nu tacea in fata lacrimilor mele! Caci sunt un strain inaintea Ta, un pribeag, ca toti parintii mei.
13. Abate-Ti privirea de la mine si lasa-ma sa rasuflu, pana nu ma duc si sa nu mai fiu!

Există bătălii cu oameni și situații care se cîștigă prin tăceri înaintea oamenilor și prin strigăte înaintea lui Dumnezeu. Sînt lupte care trebuie purtate cu fața de piatră față de contemporani, cu lacrimi înaintea Celui Veșnic. Sînt lucruri care trebuie trecute cu vederea și lăsată biruința vrăjmașului, pentru că trecător este și el, și biruința sa, iar noi tot în trecere, pribegi, cum spune psalmistul, precum părinții noștri, care astăzi au ajuns la destinație.

Ultimul vers este unul dintre versurile mele preferate. …. lasă-mă să răsuflu…. pînă nu mă duc și să nu mai fiu. Este echivalent cu: tare sînt singur, Doamne, și pieziș… 

Așa! Strîmb! Pieziș în fața Dreptului! Cum așa? Și acum să pretind că am dreptate? În fața cui, a contemporanului, la fel de întunecat și fragil ca mine, prins în aceleași liane ale istoriei ca mine?

Frunza să tacă! Pribeagul să se odihnească! Furnica să se adăpostească în fața suflării Celui Viu! Umbra să se ascundă! Focul lăuntric să se stingă! Săgețile să intre în tolbă! Vorbărețul să stea mut!

Dumnezeu lucrează!

UPDATE.

Am primit un răspuns la Psalmul meu de la un prieten. Unul dintre puținii care mi-au mai rămas și pe care îmi permit să îl numesc unul dintre cei mai buni prieteni pe care îi voi fi avut:

La Psalmul tău, îți răspund cu Sonetul 66 a lui Shakespeare.
(poti sa-ti alegi ce traducere vrei, mie imi place mult varianta lui Pruteanu)
 
Lehămetit de tot, aş vrea să mor:

Să nu mai văd netrebnici îmbuibaţi,
Pe cei cinstiţi, în cerşetori schimbaţi,
Credinţa, marfă ieftină-n obor,
Fecioara pură – scoasă la mezat,
Onoarea – aur fals, înşelător,
Cel drept, de forţa strîmbă-nfrînt uşor
Desăvîrşirea luată drept păcat,
Frumosul – zugrumat de-un zbir mîrşav,
Cuminţii – bănuiţi de nebunie,
Curatul adevăr – numit prostie,
Şi Binele – dat Răului ca sclav…

De toate scap, de fac ultimul pas,
Dar, dacă mor – iubirea-mi cui o las?

 

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie, Gînduri, inventarul stricaciunilor spirituale, Perplexităţi, Scrisori către Dumnezeu, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Psalm de citit în vremuri tulburi: Frunza să tacă! – UPDATE sonetul 66

 1. Sunteti mai multi. La Brasov un grup de rugaciune in care activeaza numai barbati, s-a prins si el in hora. Am trimis vestea si mai departe. Cine stie cati v-om fi fost in realitate. Trebuie sa continuam, noi vrem sa continuam. Fiti bine-cuvantati.

 2. Dan zice:

  Lipsit de calități artistice, de poezie, de valoare stilistică; p. ext. banal, comun, obișnuit, vulgar. într-o societate unde toți aleargă după cîștig, după prozaicul ban, unde lupta pentru trai e atît de grea, desigur interesul pentru artă nu va fi așa de mare.
  Linsas mediatic al oricarei capodopere. Si totusi despre ce vorbim…

 3. Constantin din S. zice:

  Recunoașterea incapacității de a fi ascultat de Dumnezeu îndeamnă la practici zgomotoase. e mai mare încredere în ce pot face eu,OMUL, decât în ce face Dumnezeu. Și tare aș vrea eu, Omul, ca Dumnezeu să fie influențat de mine. Mă amăgesc eu ”creștinul” că sunt creștin și amăgesc și pe alții.

  • Marius David zice:

   Puteți reformula? Ce ați dorit să spuneți?

   • Constantin din S. zice:

    Omul firesc vrea să aibă succes prin propriile eforturi și inventează tot felul de metode.
    Metodele lui seamănă a manipulare, nu a mărturie. Ei aduc o veste bună, fără să mai arate puterea mâniei lui Dumnezeu, influența diavolului care îi stăpânește cu putere.El vrea să se laude cu capacitatea sa de a vesti sau de a învăța pe alții. Și ar vrea ca Domnul să-i dea victorie după victorie, deși lucrează după mintea lui. Victoriile lui, nu ale lui Dumnezeu pot să aducă membri în Biserică, dar nu oameni mântuiți, păcălindu-i că sunt mântuiți. Acești oameni deghizați în predicatori sunt ei înșiși păcăliți. Din cauza aceasta s-a ajuns în starea deplorabilă de azi.

 4. Dan zice:

  Exodul 33:19 Domnul a răspuns: „Voi face să treacă pe dinaintea ta toată frumuseţea Mea şi voi chema Numele Domnului înaintea ta; Eu Mă îndur de cine vreau să Mă îndur şi am milă de cine vreau să am milă!”
  Psalmii 27:4 Un lucru cer de la Domnul şi-l doresc fierbinte: aş vrea să locuiesc toată viaţa mea în Casa Domnului, ca să privesc frumuseţea Domnului şi să mă minunez de Templul Lui.
  Psalmii 45:11 Şi atunci, împăratul îţi va pofti frumuseţea. Şi fiindcă este Domnul tău, adu-i închinăciunile tale.
  Psalmii 50:2 Din Sion, care este întruparea frumuseţii desăvârşite, de acolo străluceşte Dumnezeu.
  Slava omului ? Proverbele 6:25 N-o pofti în inima ta pentru frumuseţea ei şi nu te lăsa ademenit de pleoapele ei.
  Te-am înmulţit cu zecile de mii, ca iarba de pe câmp. Şi ai crescut, te-ai făcut mare, ai ajuns de o frumuseţe desăvârşită, ţi s-au rotunjit ţâţele, ţi-a crescut părul. Dar erai tot goală, goală de tot.
  Ezechiel 16:13 Astfel, ai fost împodobită cu aur şi cu argint şi ai fost îmbrăcată cu in subţire, cu mătase şi cusături cu fir. Ai mâncat floarea făinii, miere şi untdelemn. Erai de o frumuseţe desăvârşită, ba ajunseseşi chiar împărăteasă.
  Ezechiel 16:14 Ţi s-a dus vestea printre neamuri pentru frumuseţea ta, căci era desăvârşită de tot datorită strălucirii cu care te împodobisem, zice Domnul, Dumnezeu.
  Ezechiel 16:15 Dar te-ai încrezut în frumuseţea ta şi ai curvit la adăpostul numelui tău celui mare; ţi-ai revărsat curviile înaintea tuturor trecătorilor şi te-ai dat lor.
  Proverbele 31:30 Dezmierdările sunt înşelătoare şi frumuseţea este deşartă, dar omul care se teme de Domnul va fi lăudată.
  Sunt duşi ca o turmă în Locuinţa morţilor, îi paşte moartea şi, în curând, oamenii fără prihană îi calcă în picioare: li se duce frumuseţea şi Locuinţa morţilor le este locaşul. Ezechiel 28:7 iată că voi aduce împotriva ta nişte străini, pe cele mai asupritoare dintre popoare, care vor scoate sabia împotriva înţelepciunii tale strălucitoare şi-ţi vor pângări frumuseţea.
  Ezechiel 28:12 „Fiul omului, fă un cântec de jale asupra împăratului Tirului şi spune-i: ‘Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeu: «Ajunseseşi la cea mai înaltă desăvârşire, erai plin de înţelepciune şi desăvârşit în frumuseţe.
  Ezechiel 28:17 Ţi s-a îngâmfat inima din pricina frumuseţii tale, ţi-ai stricat înţelepciunea cu strălucirea ta. De aceea, te arunc la pământ, te dau privelişte împăraţilor.
  Ezechiel 31:8 Cedrii din grădina lui Dumnezeu nu-l întreceau, chiparoşii nu erau de asemuit cu crengile lui şi platanii nu erau ca ramurile lui; niciun copac din grădina lui Dumnezeu nu era ca el în frumuseţe.
  Ezechiel 32:19 Pe cine întreci tu în frumuseţe? Coboară-te şi culcă-te lângă cei netăiaţi împrejur!

  În vremea aceea, odrasla Domnului va fi plină de măreţie şi slavă şi rodul ţării va fi plin de strălucire şi frumuseţe pentru cei mântuiţi ai lui Israel,Si neamurile vor nadajdui in EL!

  • Gabriel zice:

   La ce te referi? Acolo vorbeste despre Israel, in proverbe de om in general (posibil si de Israel prin figura de stil). Psalmii sunt diferiti de proverbe. Psalmii sunt mai mult folositi ca moment de inchinare, lauda, ca o conversatie intre om si Dumnezeu. Ca o „boceala” atunci cand nu ai raspuns, cand esti amarat, trist, etc. Si totusi sunt si profetici.

   • Dan zice:

    Vad ca nu esti strain de ce este scris insa da-mi voie sa-ti raspund:
    „Iată, îi aduc înapoi din ţara de la miazănoapte, îi adun de la marginile pământului: între ei este şi orbul şi şchiopul, femeia însărcinată şi cea în durerile naşterii; o mare mulţime se întoarce înapoi aici!
    9 Plângând vin şi îi duc în mijlocul rugăciunilor lor; îi duc la râuri de apă, pe un drum neted pe care nu se poticnesc. Căci Eu sunt Tatăl lui Israel, şi Efraim este întâiul Meu născut’.”
    10 „Ascultaţi Cuvântul Domnului, neamuri, şi vestiţi-l în ostroave depărtate! Spuneţi: ‘Cel ce a risipit pe Israel îl va aduna şi-l va păzi cum îşi păzeşte păstorul turma.
    11 Căci Domnul răscumpără pe Iacov şi-l izbăveşte din mâna unuia mai tare decât el” Oare numai de Israel este vorba/
    dACA dUMNEZEU ESTE NUMAI dUMNEZEUL LUI Israel, AR TREBUI DOI MIEII, DOUA… PLANURI DE RASCUMPARERE. Totusi nu este decat o fagadiunta si un Singur Legamant potrivit fagaduintei Aceluia ce face toatul dupa voia Sa, da Dumnezeul si al Neamurilor. Ramane numai ca unii sa priceapa Fagaduinta la care au fost chemati potrivit chemarii lor, lucru pe care eu nu pot invata caci nu sunt nici pastor nici invatator. Fie ca este vorba de om dintre neamuri ori Israel, personal eu nu ii cunosc, Mantuitorul Da si nadejdea tuturor.
    Una este slava omului firesc si sfarsitul ei, chiar si celor mai de seama ai veacului acestuia, si alta este Slava Odraslei Domnului.
    Ramane numai ca Duhul Domnului sa deschida ochii orbului, desigur dupa vorba Apostolului, cel dintai sunt eu mai degraba ma voi lauda cu slabiciunile mele si cu cat mai mult de Puterea si Slava Domnului Hristos, caci puterea Lui in sabiciune este de prisos si cu mult de ajuns! Slava lui Hristos Isus !
    Sonetul 66 a lui Shakespeare pare batjocora si vorba incalcita a celor ce s-au regasit placerea si dragostea in pacat. De aceea si spune la urma lamentat peste masura :”De toate scap, de fac ultimul pas, Dar, dacă mor – iubirea-mi cui o las?
    Raspunsul{ locuintei mortilor si focului geloziei si maniei Lui Dumnezeu ce arde pana in locuinta mortilor nadejdea si iubirea oricarui ce se inchina la idoli si se departeaza de Dumnezeu si nu vor sa-L cunoasca.

 5. Dan zice:

  Iov 20:23 Şi iată, ca să-i umple pântecele, Dumnezeu va trimite peste el focul mâniei Lui şi-l va sătura cu o ploaie de săgeţi.
  Ieremia 15:14 Te voi duce rob la vrăjmaşul tău, într-o ţară pe care n-o cunoşti, căci focul mâniei Mele s-a aprins şi arde peste voi!”
  Ieremia 17:4 Din vina ta vei pierde moştenirea pe care ţi-o dădusem; te voi face să slujeşti vrăjmaşului tău într-o ţară pe care n-o cunoşti, căci ai aprins focul mâniei Mele, care va arde totdeauna.”
  Ezechiel 22:21 Da, vă voi strânge şi voi sufla peste voi cu focul mâniei Mele şi vă veţi topi în el.
  Ezechiel 22:31 Îmi voi vărsa urgia peste ei, îi voi nimici cu focul mâniei Mele şi le voi întoarce faptele asupra capului lor, zice Domnul, Dumnezeu.”
  Ezechiel 38:19 O spun în gelozia şi în focul mâniei Mele: În ziua aceea, va fi un mare cutremur în ţara lui Israel.
  Naum 1:6 Cine poate sta înaintea urgiei Lui? Şi cine poate ţine piept mâniei Lui aprinse? Urgia Lui se varsă ca focul şi se prăbuşesc stâncile înaintea Lui.
  Tefania 1:18 Nici argintul, nici aurul lor nu va putea să-i izbăvească în ziua mâniei Domnului, ci toată ţara va fi mistuită de focul geloziei Lui, căci va nimici deodată pe toţi locuitorii ţării.
  Tefania 3:8 De aceea aşteptaţi numai, zice Domnul, până în ziua când Mă voi scula la pradă, căci am hotărât să strâng neamurile, să adun împărăţiile, ca să-Mi vărs urgia peste ele, toată aprinderea mâniei Mele, căci toată ţara va fi mistuită de focul geloziei Mele.
  Deuteronomul 32:22 Căci focul mâniei Mele s-a aprins Şi va arde până în fundul Locuinţei morţilor, Va nimici pământul şi roadele lui, Va arde temeliile munţilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.