Cîteva lecții despre simplificare (după Postul lui Daniel)

Duminică m-am ocupat de Simplificare – disciplina spirituală centrală, aflată în mijlocul Menorah, este o disciplină balama, care leagă disciplinele ipostatice, ale lăuntrului, de cele extatice, ale comunității și exteriorului.

Disciplina simplificării ne ajută să operăm ultimele ajustări în privința sinelui pentru a trece spre ceilalți prin supunere, slujire și sărbătorire.

Iată cîteva gînduri după această perioadă!

1. MORI!. Mori în fiecare zi! NU AVEM TIMP! Ni se pare că avem timp. Modalitatea corectă în care ar trebui să ne numărăm bine zilele este 1, 1, 1, niciodată trecînd la 2. După moartea unor prieteni dragi, unii mai tineri decît mine, mă întreb zilnic: oare nu este aceasta ultima zi, ultimul ceas? Inspirat de Jonathan Edwards mă întreb: dacă aceasta ar fi ultima oră din viața mea, mi-ar fi rușine că o voi fi petrecut astfel? Scrieți-vă testamentul! L-am scris și rescris de cîteva ori mental, l-am și pus pe hîrtie. Părinții deșertului dormeau în sicriu, numai pentru a-și aminti că se apropie repede de somnul de veac. Stați de vorbă cu un muribund mai aproape de graniță. Cu toții sîntem muribunzi, dar stați de vorbă cu cineva pentru care moartea este iminentă. Întrebați-l ce-ar schimba, ce-l preocupă, ce ar face diferit, ce-ar mai cumpăra, pentru ce s-ar mai judeca?
2. TRĂIEȘTE VIAȚA din plin! Da, poți exista, poți funcționa, poți trăi, chemarea noastră este la a VIEȚUI cu VIAȚA Celui care este Viața. Căci nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine este una dintre tînjirile mele preferate din Scripturi. Redu totul la ESSEnțial, ca să poți VIEȚUI. Vă amintiți cîntecul? Bare necessities. Viața simplă. Ca păsările cerului, care nu strîng, precum crinii de pe cîmp. Imaginați-vă viața în universul concentraționar, în celulă. În armată. Cît de puține lucruri sînt necesare pentru a viețui adevărata viață! Bucură-te de clipa prezentă. Tineri, nu tînjiți după achizițiile bătrînilor! Bătrîni, nu tînjiți după puterile tinereții. Carpe diem!  Culege clipa! Bucură-te de schimbatul pamperșilor și de făcutul laptelui în biberon, dacă acesta este stadiul vieții în care ești acum, de golirea cuibului, dacă acolo ești…


3. IMAGINEAZĂ! Trăim mai prost, pentru că nu avem imaginație. Faceți un exercițiu de imaginație, vi se sparge casa. Care anume ar fi lucrul după care v-ar părea cel mai mult rău, dacă ar fi luat? Faceți un alt exercițiu de imaginație – vă ia foc casa. Dacă ar fi să inventariați din minte ce s-a pierdut, ați putea face acest lucru. Lucrurile de care nu vă aduceți aminte în prima oră nu vă erau necesare. Așa mi s-a întîmplat cînd Noah mi-a șters cîteva aplicații de pe telefon. De două mi-am adus aminte în prima jumătate de zi. De alte două nu-mi aduc aminte nici acum. Nu-mi trebuiau!
Faceți un alt exercițiu de imaginație, sînteți în Siria sau în Fiddler on the Roof. Trebuie să părăsiți locuința într-o singură zi și puteți duce doar ce încape într-o remorcă cu două roți de tras după mașina sau într-un microbuz. Ce anume ați lua cu voi? Ca să nu duceți lipsă de NIMIC. Am făcut acest exercițiu cu un grup de creștini. La 8 din 10 biblia nu a fost prima opțiune pentru bagajul final. Din această pricină plecările, pelerinajele ne pregătesc pentru simplificare. Fă un alt exercițiu de imaginație. Rămîi fără curent cîteva luni. Cît de mult s-ar modifica viața ta de acum! Din acestaă pricină uneori mă retrag în natură, în solitudine cu puțin sau plec în călătorii cărînd puține după mine. Este un bun exercițiu de reducere la esențial. Cîteodată scriu de mînă cele mai importante lucruri în locuri și pe suporturi care s-ar pierde mai greu, dacă nu aș mai avea resursele de astăzi.
4. DĂRUIEȘTE! Luați cîțiva saci negri, dați afară tot ce nu ați îmbrăcat în ultimul an. Crezi că vei slăbi? Va dura cîțiva ani! Pînă atunci nu mai este în trend. Dați cărțile de care sigur nu vă veți mai atinge pînă la finalul vieții. Faceți același lucru pentru orice alt obiect.
Dăruiți ceva la care țineți mult, orice, dar pe care l-ați îndepărta cuiva drag, dacă ați ști că în trei luni veți muri. Eliberați-vă de colecții fără valoare, de lucrurile care se deteriorează prin nefolosință, dar care nu sînt gunoi și încă foarte folositoare altora. Elimină din mintea ta și din vorbirea ta spusa: las … că poate îmi va trebui cîndva! Acel cîndva este NICIODATĂ!
5. DOMESTICEȘTE-TE! Simte-te bine ACASĂ! Fă-ți un cuib în care să te simți ACASĂ! Care sînt motivele pentru care vă simțiți bine în spațiul în care locuiți? Ce ar mai lipsi ca să vă simțiți mai bine? O lampă nouă, un alt fotoliu de lectură? Dacă ar lipsi anume lucruri, care ar fi acelea care v-ar face să vă simțiți străin, ne-acasă? Sînt lucruri vechi, fotolii care au luat forma trupului tău și care, dacă ar lipsi, acasa ta ar deveni mai puțin acasă. Le vei arunca și vei fi frustrat că nu te mai simți CA ACASĂ. Păstrează lucrurile care îți aduc amintiri dulci, care te leagă sănătos de trecut, alungă lucrurile fără semnificație, adunăturile, cadourile care nu ți-au plăcut, primite de la oameni abai cunoscuți, chestiile chicioase, florile de plastic, peștele de sticlă et c. Și apoi întreabă-te: care este acel prim lucru pe care îl faceți imediat ce pășiți pragul casei. În care cameră vă duceți, unde este cel mai bine?
6. ELIBEREAZĂ-TE! Scapă de datorii, de orice fel de datorii. Vinde mașina pe leasing, ia una second hand la un preț mic. Are aceleași capabilități. Spun asta ca unul care conduc 50.000 de km pe an. Dacă ai două lucruri și unul este folosit doar din cînd în cînd, vinde sau dăruiește unul. Dacă ai datorii în bancă, caută să îți restrîngi viața în așa fel încît să plătești cît mai curînd.
7. LINIȘTEȘ-TE! Scapă de ÎNGRIJORĂRI. Nu vă îngrijorați de nimic, aruncați asupra lui toate îngrijorările voastre! Cine se roagă nu se îngrijorează, cine se îngrijorează nu se roagă. Aruncă asupra lui toate îngrijorările viitorului. Fă o listă, multiplic-o și fă avioane cu ea. Avioane de hîrtie. Am făcut asta cîndva. Mi-am scris toate îngrjijorările pe avioane de hîrtie. Le-am privit plutirea, apoi le-am adunat și le-am dat foc. Este un exercițiu terapeutic extrem, dar merită încercat măcar o dată.
8. ÎNFRÎNEAZĂ-TE! Fă o listă cu DORINȚELE tale ȘI o alta cu NEVOILE TALE. Care dintre acestea se suprapun? Așează-le pe toate în rugăciune înaintea Domnului. Uneori confundăm dorințele și poftele noastre cu nevoile și invers. De cele mai multe ori amînarea ne vindecă de pofte și dorințe nelegitime. Glorific pe Domnul că nu am bani la vremea nepotrivită. Dacă i-aș avea, atunci aș cumpăra în risipă tot felul de nimicuri. Înfrînarea, pînă la urmă, este o roadă a Duhului, nu-i așa?

9. IUBEȘTE! Iubește-ți aproapele! Începi din casă! Dragostea este una dintre cele mai bune unelte de simlificare a vieții. Elimină multele truse de machiaj, spre exemplu, acoperă totul, crede totul, nădăjduiește totul, suferă totul. 🙂 Nu ai nevoie de toate acele truse de reconstrucție zilnică a unei imagini pe care nu o poți păstra și pentru cine îți este mai drag. Iubirea este cel mai puternic instrument de simplificare a vieții, pentru că iubirea nu se bucură de ticăloșie, spune adevărul, este transparentă, onestă, fără fățării, nu invidiază, nu se tulbură. Iubirea ne ajută să vedem ce este mai important în celălalt, sculptînd afară din cale neesențialul.

10. ÎNCHINĂ-TE! Închină-te ȘI cu bunurile tale! Inventariază totul. Fă-ți liste detaliate. Vei fi șocat de cîte lucruri ți-ai adunat asupra capului. După ce ai inventariat totul, vino înaintea lui Dumnezeu și spune-I: Doamne, Stăpîne, Împărate, Creatorule, Susținătorule, ia toate acestea! Sînt ale Tale! Îți închin tot avutul! Este al Tău! Sînt copilul Tău și atunci… dacă este al Tău, este și al meu!  Tot ce este al meu este al Tău, ce-i al Tău e și al meu! Îți mulțumesc pentru că îmi îngădui să împrumut, să închiriez o vreme lucrurile Tale! 

Știi ce mi-a răspuns mie după această rugăciune?

Dragul meu, deși am TOTUL, îți mulțumesc de ofertă! Bun! Atunci vreau să facem DIN NOU ordine în LUCRURILE MELE, ale NOASTRE! Știi bine că în ultimele 21 de zile nu te-ai atins de cîteva lucruri. Le știi foarte bine și știu că ai emoții acum cînd fac aluzie la ele! Vreau să le dăm! Ai două luni de zile … și la treabă! Caută cutii mai departe. N-am terminat! Vreau ca paharul tău să fie plin de să dea peste el, dar de ceva timp te tot încăpățînezi să îl ții ras la gură să nu se verse. Eu cum să ți-l umplu cu apă proaspătă din nou și din nou? Varsă peste buza pocalului și ….

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în disciplinele spirituale, serile Iris. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Cîteva lecții despre simplificare (după Postul lui Daniel)

  1. Simeona zice:

    Pfff, minunat!…
    Simt nevoia să fac o completare: da, murim în fiecare zi şi asta ne dă fiori pe şira spinării dar… ce bine ar fi să murim înainte de a muri şi să înviem cu învierea cea sfântă!

  2. STEFAN T. zice:

    EXTRAORDINAR!!!!
    Unul din motivele meritate pentru care vizitez acest blog.
    Multumesc frate Marius

  3. Pingback: Săptămîna Patimilor – prima zi | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.