”Francezii se vor trezi doar atunci cînd Notre Dame va deveni moschee” (Cioran) – Dan Botică

Celebrul pictor Goya a fost atât de dezamăgit de tirania de la curtea regală din Spania încât a spus: „Somnul rațiunii naște monștrii.” Adică, apatia oamenilor înțelepți este semnalul de care au nevoie monștrii ca să își rupă lanțurile și să își dezlănțuie turbarea. Sau în cuvintele lui Edmund Burke, ”singurul lucru de care răul are nevoie să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic.” Este posibil ca Europa să fi fost învăluită de somnul rațiunii și de indiferența oamenilor buni, iar atacul terorist împotriva revistei Charlie Hebdo un simptom care întărește diagnosticul pus de Goya și Burke?

Pericolul pe care mulți nu par să îl conștientizeze este că somnul rațiunii și indiferența oamenilor „buni” au ajutat fenomenul islamic să crească de la câteva zeci de mii de valuri răzlețe în Europa anilor 1900 la un Țunami de zeci de milioane în 2015. Neagu Djuvara, academicianul român care a trăit o bună parte din cei 96 de ani ai săi în Franța, a recunoscut că „suntem copleșiți de musulmani” și că „nu mai e nimic de făcut.” Este „un accident istoric pe care îl trăim.” Emil Cioran a prezis cu ani urmă că „francezii se vor trezi doar atunci când Notre Dame va deveni o moschee!” Este posibil ca în câteva decenii Uniunea Europeană să își înlocuiască verdictul Nitzcean „God is dead” cu recitarea crezului „Nu există alt Dumnezeu decât Alah”?

Unii îmi veți reproșa: „Ești un fanatic! Noi cunoaștem musulmani educați și pașnici, nu ca extremiștii cu care încerci tu să ne sperii! Și să nu ne aburești că nu știi de concertele cu crăciunițe sexy ale lui Ștefan Bănică Jr. în cinstea nașterii pruncului Isus? Sau de caricaturile catolicilor de la Charlie Hebdo în care Sfânta Treime apare în ipostaze pornografice? De tragedia cruciadelor și complicitatea bisericilor la Holocaust? Chiar te poți lăuda cu biserica de azi?

Cu biserica de azi poate că NU, dar cu Cel care și-a dat viața pt. biserică, DA! C.S. Lewis spunea că religiile lumii sunt pline de fanatici care sunt gata să își dea viața pt. dumnezeii lor, dar lumea nu cunoaște decât un singur Dumnezeu care și-a dat viața pt. copiii Săi! Cristos a spus: „Faceți bine celor ce vă urăsc!”; Mohamed: „ucideți-i pe cei care care nu cred în Alah!” Cristos a fost un Mare Preot „fără păcat.” Mohamed, profetul analfabet care a avut cel puțin 13 soții și multe sclave sexuale. Mohamed, despre care Coranul (4:24) și Hadith afirmă că și-a binecuvântat soldații din partea lui Alah cu libertatea de a avea sex cu captivele de război înainte de a le vinde pe piața de sclavi! Cât de cinic poți fi să acuzi Statul Islamic din Siria/Iraq că nu reprezintă adevăratul islam când decapitează bărbații și vând fetele creștine în sclavie, când soldații în robe negre nu fac altceva decât să îl imite pe Mohamed?

În răstimpul acesta, Goya, Burke și Europa de Vest au sperat că deșteptarea rațiunii și a oamenilor buni vor trimite monștrii la culcare; că inteligența și bunul simț secular pot de la sine să transforme un ocean agitat într-un lac feeric în munții Alpi – emigranți musulmani în cetățeni europeni postmoderni! Potrivit matematicii demonice, însă, mai multă inteligență și bunătate nu rezultă în mai puțini monștrii, ci în monștrii mutanți.

Concret, țările vest-europene cu cele mai permisive legi de emigrare sunt țările care se confruntă cu cel mai mare număr de crime din partea emigranților. În Suedia, etnicii musulmani ajung la 5% din populație, dar comit 77% din totatul de crime, în contextul în care bisericile protestante au înregistrat un declin de peste un milion de membrii în ultimul deceniu! În aceeași perioadă în Olanda s-au închis în medie 2 biserici pe săptămână, iar dintr-un total de 14,000 de biserici ridicate din secolul XIII au mai rămas azi 4000. Biserica Catolică a pierdut 70% din membralitate în ultimele decenii și 50% din populația Olandei se declară non-religioasă. Știți care este cultul cel mai practicat și cu cea mai vertiginoasă creștere în Olanda? Islamul! Cu o populație de 63 de milioane, britanicii au închis 10,000 de biserici în ultimii 55 de ani, pe care le vor urma alte 4000 până în anul 2020. Care religie adaugă, în loc să închidă, locașe de cult în Anglia? Islamul, cu 1700 de noi moschei până în 2020. Când viitorul președintelui atârnă de votul a 6 milioane de musulmani, ce altceva ar putea proclama Francois Hollande decât „L’islam est une religion de paix”? Între timp Țunami-ul islamic va fi decimat creștinii din Libia, Siria și Iraq în numele Pax Islamica.

Iată de ce afirm că ceea ce ar trebui să ne înfricoșeze nu este neapărat Islamul, care oricum nu face nimic altceva decât să îmbrățișeze etosul pe care i l-a insuflat Profetul acum 1500 de ani. Problema suntem NOI! Tabloul care oglindește cel mai colorat tragedia din Europa nu este „Adormirea rațiunii” de Goya. Țările în care a explodat religia islamică se găsesc în Europa și excelează în „rațiune!” Cine dacă nu Europa de Vest deține unele dintre cele mai prestigioase universități din lume? În care alt loc trăiesc cetățeni atât de „etici” și mai disciplinați decât un ceas elvețian? Nici Goya, nici Burke nu au diagnosticat corect boala, ci Isus atunci când a prevestit că „din cauza fărădelegii dragostea celor mai mulți se va răci.” Ceea ce a făcut posibilă revărsarea puhoaielor islamice a fost secătuirea de credință a albiei creștinismului european. Ce trist să vezi zeci de președinți cu brațele înlănțuite și milioane de francezi care strigă: „Liberte, Egalite, Fraternite!!!!” – exact evanghelia seculară pe care Franța ne-o predică de peste 160 de ani – în timp ce Evanghelia Celui care a spus „Eu sunt Pâinea vie!” nu mai atrage pe nimeni! Ne înșelăm amarnic crezând că un marș de solidaritate poate să împrăștie norii negrii care se strâng amenințător peste catedralele reci ale Europei. Sau că pot să consum evenimentul din Franța ca pe o știre de senzație, ca pe problema „lor,” fără să mă înfioreze sentimentul că poate amorțeala a cuprins și inima mea.

Dan Botică

 

 

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în guest post. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la ”Francezii se vor trezi doar atunci cînd Notre Dame va deveni moschee” (Cioran) – Dan Botică

 1. szromulus zice:

  Atat din punct de vedere al formei, cat si al continutului, un articol excelent, o analiza ampla, lucida, bine documentata. Felicitari Dan Botică!

 2. Oana Alphonso zice:

  Tragic este ca nu muaulmanii au navalit initial in Franta,ci invers. Franta a colonizat aproape toata Africa musulmana si s au dus acolo sa fure, nu sa duca Evanghelia. Acuma, totul se intoarce impotriva lor!

 3. FS zice:

  „Isus atunci când a prevestit că „din cauza fărădelegii dragostea celor mai mulți se va răci.” Ceea ce a făcut posibilă revărsarea puhoaielor islamice a fost secătuirea de credință a albiei creștinismului european.”

  cineva ar trebui sa-i traga de maneca pe responsabilii din conducerile diverselor denominatiuni crestine. de fapt asta e mana care trage de maneca, sper sa nu treaca neobservata. acele mii de biserici nu s-au golit fortat. nu musulmanii i-au impiedicat si-i impiedica pe europeni sa mearga la biserica.

 4. O analiza plină de erori grosolane. Unu’ autorul ii transforma pe musulmani intr-o Esența imputabila plutind undeva in eter, care nu se mai schimba de 1500 de ani.
  Doi afinitatea wahabismului / salafismului cu neoprotestantismul in domeniul exegeticii il face pe autor sa creadă cumva ca toți musulmanii Împărțiți in multe secte si scoli, au aceleași năravuri exegetice. Adică citesc in Coran ca Profetul lua in căsătorie fete de 7 ani si zic ia sa ‘l imitam si noi săptămana asta.
  De fapt majoritatea musulmanilor urmează scoli cu o exegeza la fel de încurcată ca tradiția exegezei iudaice sau creștine unde texte problema sint atenuate prin exegeza.
  Da am auzit io ca baptistii din sud citesc cartea lui Iisus Navi si ziua următoare il imita comitand genocid. Sau nu?

  • guitarschizofrenic zice:

   Io bro daca in hadith scrie ca avea 7 ani pai sapte ani avea ce exegeza mai trebuie. sa fim totusi corecti adevarata consumare (!) a casatoriei a avut loc la 9 (noua) sau chiar 10 (zece) ani era deja batrana Aisha… nu prea ai ce sa mai interpretezi aici, trebuie sa faci ce zice profetul. nu crezi?

  • szromulus zice:

   Chiar daca exista mai multe scoli exegetice, exista cateva care domina scena mondiala si sunt sonore. Lipsa opozitiei celorlante scoli „pacifiste”, poate indica un acord tacit, ofera, pe de alta parte un direct endorsment scolilor exegetice agresive. Lideri ca Anjem Choudary dau tonul global al miscarii islamice, celelalte voci nu au importanta, nu se fac auzite.

  • Stefan Traian zice:

   ” …. il face pe autor sa creadă cumva ca toți musulmanii Împărțiți in multe secte si scoli, au aceleași năravuri exegetice…” !!! ” erori grosolane „… !

 5. Dyo zice:

  În timp ce sunt de acord cu mesajul de fond al articolului, cred că finalul este utopic: lasă impresia că ar mai fi posibil ca tagma președinților europeni să defileze pe în zilele noastre pe străzi proclamând un mesaj religios. Sunt doar niște politicieni, nu uitați. N-ar fi rău să fie bine, să se întoarcă Europa la Dumnezeu, dar acesta este un vis fără nici o utilitate practică în contextul nostru. Orice soluție la ceea ce se conturează tot mai acut a fi ”problema musulmană” trebuie construită plecând de la realitățile momentului. Deocamdată, europenii încă nu au luat destulă apă în barcă ca să decreteze că li se scufundă corabia, iar asta este, după părerea mea, marea problemă a acestor triste zile …

  • Marius David zice:

   da, cu totul de acord cu ce spui, Dyo, sînt la fel de sceptic, continînd să mă rog și să îi agresez pe musulmani cu Evanghelia. Cînd nu pot direct, măcar prin foștii mei studenți. rugați-vă pentru cei care acum sînt și lucrează în lumea musulmană. viața le este în primejdie de moarte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.