Hon Kasumi – estetica ascuţirii

Cred că mă îndrept rapid spre următorul hobby! 🙂 Lăutele au rămas, bicicletele nu vor pleca, sosesc metalele și lemnele.

Cătălin Sorescu

Atunci când vine vorba de ascutirea uneltelor sau armelor, maeştrii japonezi sunt unanim recunoscuţi ca făcând parte dintr-o altă clasă, una a lor şi numai a lor! Ei au trecut de acum sute de ani de nivelul utilitar al ascuţimii şi chiar au depăşit esteticul simplist al lamei perfect ascuţite şi strălucitoare! În cele ce urmează o să aduc vorba despre Hon Kasumi –  finisajul rafinat al săbiilor de samurai, dar şi al cuţitelor de bucătarie din clasa de top (forjate şi ascuţite manual).

Ca să înţelegem arta neegalată a făurarilor din Ţara Soarelui-Răsare trebuie să apelăm la cuvinte cu sensuri profunde: onoare, dedicaţie, sacrificiu, altruism, tradiţie, mândrie, cale, încredere  etc. Vom vedea astfel că, între mineralele din sol şi rezultatul perfect la acţiunilor bucătarului, dulgherului sau samuraiului, se afla un lanţ uman fără verigi slabe! De la cel care prepară oţelul perfect (de ex. tradiţionalul tamahagane – oţelul bijuterie)…

Vezi articolul original 830 de cuvinte mai mult

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Hon Kasumi – estetica ascuţirii

  1. Elisei zice:

    Japonezii sunt o rasă aparte în tot ce fac.Îmi place tot ce ține de metal,lemn,în special sculele de prelucrat lemnul.Posed cîteva dălți japoneze și ceva rindele,cutite colecționez din adolescență.Am descoperit acum 10 ani amplificatoarele pe lămpi japoneze,hi-end.Impresionantă dedicarea celor care le fabrică.https://www.youtube.com/watch?v=PkYZOqWAh24&list=PLHpM8IsnhDeYmkf-t8x1OBJoycUQ0BJ6a&index=2

    • Gabriel zice:

      Cineva care a lucrat intre ei, imi spunea ca nu sunt deloc eficienti. La ei se pastreaza ierarhia intr-o institutie ceea ce face ca productivitatea sa fie stagnata. Fac lucruri de calitate dar deciziile sunt foarte lente. Asa imi spunea un fost lucrator de la Boeing. Imi spunea ca nu-i place stilul de viata de acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.