Wallpapers 1.0 – eyesaver

„Hîrtii de perete” pentru sticla din faţa ochilor tăi. Asta este! Mi-a venit o nouă idee. Să postez wallpapers! Tapete-tapeturi pentru sticlele în faţa cărora petrecem cel mai mult timp sau… mult timp.

Nu prea agreez postările cu o poză şi gata, mai ales poze făcute de alţii. Şi aşa avem destule poze. Am privit destul. Alta este ideea!

Am mai scris despre generaţia noastră. Sîntem generaţia care a văzut prea mult frumos. Sîntem intoxicaţi de frumos, de prea multe imagini în mii de pixeli.

Noi am văzut şi Grand Canyon şi Yosemite Park şi Turnul Parisului, Londra, ape, tsunami, maci în lan de grîu, zebre şi girafe, lei şi elefanţi, umbrele şi oameni frumoşi, am văzut case superbe şi păduri penumbrate… ba şi picturile celebrilor, fotografiile celor mai cunoscuţi artişti, portrete…toate pe un ecran de computer în screensaverele noastre. Extraordinarul se află la jumătate de metru distanţă de noi prea des. Noi vedem căprioara mîncată de leu din fotoliu. Este … animalic de inuman. Frica nu ne încearcă din pricina prezenţei în scenă. Putem privi cele ma mari cruzimi fără înfiorare, cele mai superbe cîmpii fără mirosul de fîn. Sîntem prea prezenţi în absenţă.

Alb-negru şi în milioane de culori retina ne-a înghiţit sute de mii de imagini de aceea nu ne mai minunăm de frumuseţe.

De asta face şi poze proaste. Tone de poze, zeci de giga de poze prin care nu se va mai uita nimeni niciodată. Facem poze la orice pentru că şi cele mai frumoase lucruri devin „orice” în timp ce inaccesibilele cascade ne vin la rînd pe ecrane.

Azi a murit un tînăr care dorea să facă o poză, o poză care, în cel mai bun caz, ar fi intrat în utilitarul lui de Screensaver, dacă nu ar fi înţepenit pe undeva pe vreun hard … A vrut să înmărmurească cascada pentru a o privi din fotoliu, dar cascada l-a trădat şi l-a băgat sub marmură.

Pentru că ne-a inundat prea multă frumuseţe prin Screensaverurile noastre, nu mai vedem bine. Ni s-a stricat ochiul. Oh şi ce mare este întunericul acela!

Matei 6:22 Luminătorul trupului este ochiul; deci de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat.
23 Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat; deci dacă lumina care este întru tine, este întunerec, dar întunerecul cu cât mai mult?

Ochii noştri trebuie dezintoxicaţi de prea multe culori ori… mai avem o alternativă, să încercăm să vedem altfel.

Oare se poate?

Mi-a venit ideea de a pune pe blog un altfel de wallpapers pentru un altfel de screensavers. Nişte wallpapers cu text.

Fotografiind aceste cornuleţe într-o zi de primăvară m-am gîndit la lucrurile simple pe care le trecem cu vederea, m-am gîndit la munca pe care au depus-o cele fete pentru a le roti, umple, la ce este în spatele acestor vîrtiri de aluat scăldat în foc şi zahăr pudră.

screensaver1

M-am gîndit ca acum cu Învierea să încercăm un fel de Eye-saver, dacă se poate. Să ne salvăm ochii şi să îi înseninăm, dacă va fi cu putinţă prin imagini noi, dar privite într-un fel vechi sau prin imagini vechi privite într-un mod nou.

Să vedem, poate că ne reuşeşte  … privirea piezişă spre lume.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Eyesavers, Imagine-aţie, Meditaţii, Visătorul de vise. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Wallpapers 1.0 – eyesaver

  1. O postare foarte interesantă!
    Demonstrează existenţa acelor relaţii procesuale, graduale în contextul cărora se pot întîlni şi coexista simultan, dar în armonie, fineţea cu brutalitatea!
    Scriitura de nota 10, cu distincţii fine, subtile şi ingenioase este pregătitoare tocmai de o poftă brută după cornuleţe cu coca-cola, o poftă ce succede lectura. E ca un fel de asasinat subtil al înfrînării! 🙂
    Nota 10!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.