Resurse utile pentru limba greacă

A început școala în forță. Studenții îmi cer materiale. Acum avem destule. Internetul este plin. Cred că deja s-au făcut teze de doctorat pentru care studenții nu au mai intrat în bibliotecă. Aceasta va deveni regula, din cîte se pare.

Astăzi cineva mi-a cerut un interliniar bun. Nu există așa ceva. Urăsc interliniarele. Sînt modalitatea cea mai sigură de a ne învăța leneși. Sînt o capcană. Studentul la teologie nu va mai căuta în dicționar. Aceasta înseamnă că nu va mai descoperi formele de bază, forma de nominativ și genitiv la substantive, cele trei terminații la adjective, formele pronominale de bază, nu vor descoperi radicalele în mod corect la verb.

Apoi… ce să mai spun la traducere, vor traduce după ureche și fără interliniar vor fi rupți la examene. Interiliniarele reprezintă unul dintre motivele pentru care studenții mei cad la limba greacă.

La examen vor avea de tradus un text făcut deja în clasă, dar nu pot traduce după Cornilescu sau după ureche, pentru că uneori modific textul. Dacă nu știu lexicul, cuvintele de bază, dacă nu știu formele la morfologie și minimum de sintaxă, atunci nu au nicio șansă la atît de mult rîvnita notă de trecere.

Iată totuși două site-uri (sînt mii) destul de utile, pe lîngă E-sword și alte downloadabile. Sînt atît de multe programe încît realmente nu merită să își încarce nimeni conștiința cu piratarea Logosului sau a Bible Works-ului.

Blue Letter Bible necesită un pic de efort de acomodare, dar este ideal pentru pastorii care doresc să recurgă la limba greacă doar pentru a-și pregăti mai bine predica de duminică. Pentru cei mai harnici recomand cartea lui Perschbacher, Refresh your Greek.

Cea mai interesantă resursă apărută în ultima vreme, foarte user friendly, cu minimum minimorum de materiale pentru o exegeză decentă, dacă cineva dorește să folosească textul grecesc și nu numai, este net.bible.org.

Nepotul meu, Beniamin Cruceru, tocmai mi-a readus aminte un alt link, pe care l-am văzut ceva timp în urmă, și pe care doream să mi-l reamintesc. Iată că s-a rezolvat. AICI

Este extrem de comod. Doar printr-o deplasare de mouse cuvîntul se îngălbenește și este dată forma gramaticală plus sensul cuvîntului. Asta îl scutește pe tînărul învățăcel la greacă de o grămadă de efort.

Cu toate acestea … nu scapă nimeni de teste, de învățat articolele, formele de bază, conjugările și declinările. Asta este!

Și nu pentru că vreun profesor vrea să devină coșmarul vostru, dragi studenți, ci pentru că aceasta este calea spre călirea caracterului și gimnastica minții, de care veți avea nevoie toată cariera și nu numai.

Greacă nu învață de la mine nu cei care sînt proști, ci aceia care nu au caracter!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, Comentarii, Cărţi de citit, Greaca, Iacov, Meşteşugăreşti, Periegeza, Predica de pe Munte, Predici, Pt. studenţii mei, theologia in nuce, utile și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Resurse utile pentru limba greacă

  1. Cristian zice:

    as adauga si greattreasures.org pentru laicii care vor sa isi suflece manecile putin cu koine

  2. foolfield zice:

    Laicul interesat in astfel de chestiuni, are avantajul de a gandi in afara teologiei cultului. Scurt spus, are avantajul de a… gandi. Incorsetari dogmatice, restrictii doctrinare, ori altele de felul acesta, ii sunt cu totul straine si de neanteles, in sine acestea frizand uneori absurdul…

  3. olD zice:

    Tot predicatorul este un student, asa ca multumim pentru resurse. Foarte utile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.