„Doamne, unge cu prețiosul sînge al Domnului … acest carburator!”

Don Carson într-o predică relatează o întîmplare tristo-hazlie din studenția dînsului. Seminarist fiind, pleacă împreună cu un coleg, într-un junghi de mașină, în misiune.

Pe drum li se defectează mașina. Se chinuie ce se chinuie, ca doi teologi prea puțin pricepuți la mecanică, mai merg o milă, mașina vrea să meargă chiar două, fiind deja convinsă de insistențele celor doi predicatori în devenire… pînă la urmă cedează. Ea cedează.

Studenții, nu! Colegul lui Don se coboară din mașină, își pune mîinile pe capotă și începe să se roage: „Doamne, pune tu prețiosul sînge al Domnului Isus pe acest motor ca să pornim și să ajungem la destinație”.

Se înțelege că Domnul n-a risipit prețiosul (chiar așa) sînge și mașina a rămas defectă.

De cînd cu străjerii mi-a fost dat să aud tot felul de astfel de năzbîtii și tot felul de binecuvîntări risipite: coșuri, furuncule, chisturi, fracturi, lopeți, cauciucuri, ziduri (ale Berlinului sau nu), ciuperci, iritații, poduri, drumuri… peste toate se cere nici mai mult nici mai puțin decît PUTERE. DUH!

Simplu!

De ce nu?

Teologia ortodoxă are un model de raportare la materie și la sfințirea celor văzute. Există un model teologic prin care se explică legătura dintre Duh și lemnul icoanei, Duh și un femur sau o falangă. Că sînt eu de acord sau nu cu aceste modele asta contează mai puțin, dar cel puțin există un model coerent în sine.

Teologia evanghelică nu are un astfel de model de raportare la materie. Are ceva improvizații și explicații predicarde.

Poate că în lipsa acestor modele ar trebui să ne abținem pentru moment de la binecuvîntarea capotelor și bateriilor de mașină și de la rugăciunile pentru șuruburile înțepenite. Pentru acestea există spray WD-40. Se găsește la Obi, Praktiker sau Bricostore.

A propos

Mi-aș păstra rugăciunile pentru alte situații în care inima se strînge și se frînge înaintea lui Dumnezeu cu gîndul la sufletele pierdute ale celor dragi. Între timp cred că trebuie să articulăm o un model teologic coerent, consistent și cosecvent cu celelalte capitole din teologia protestantă privitor la relația dintre Duh și materie.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în inventarul stricaciunilor spirituale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la „Doamne, unge cu prețiosul sînge al Domnului … acest carburator!”

 1. Sorin Crisan zice:

  Articularea unui ” model teologic coerent, consistent și cosecvent cu celelalte capitole din teologia protestantă privitor la relația dintre Duh și materie ” este de urgenta maxima , avand in vedere derapajele unor ” inspirati ” de tip strajerii . Ma gandeam ca prin aderarea fr. Iosif Ton , miscarea Strajerii sa coboare cu picioarele pe pamant . Inca se mai tin de chestii vrednice de cartea fr . Lascau ” Intre zambet si suspin ” ? Am crezut ca fr . Ton a reusit sa-i mai domoleasca …

 2. SDM zice:

  Și eu care eram aproape să-i cred pe cei care spuneau că au mers prin credință mai mulți kilometri decât le permitea benzina din rezervor !!! Bine că nu mi-am pus cenușă (chiar aveam complexe de inferioritate spirituală) pe cap pentru că nu am reușit niciodată să merg mai mult decât aveam motorină !!!
  Înainte de a pleca la drum, dacă vrem să ajungem la destinație, doar rugăciunea nu ajută, trebuie să trecem și pe la ,,gas station”.
  Binevenită clarificare.
  SDM

 3. Ana O. zice:

  La ananghie, te rogi si ca motorul defect sa porneasca.
  Daca nu te rogi, cu sigurantra ca nu va porni.
  Daca te rogi, Domnul poate face si minuni daca alege sa faca.
  Domnul face minuni si fara sa te rogi citeodata.
  Apa din scaldatoarea Siloam vindeca. Hainele lui Hristos au vindecat (la atingere). Hainele si umbra lui Petru vindeca.
  OK, Duhul vindeca dar se foloseste de materie.

  Computerul meu (laptop), mort subit, si-a revenit dupa doua zile cu apa sfintita. Nu a ajutat nici eforturile sotului priceput intr-ale computerelor si nici ale celor de la centrul de reparat computere.

  • SDM zice:

   Minunile sunt intervenții ale lui Dunezeu în desfășurarea evenimentelor și sunt de două categorii principale, minunile care intervin în sensul desfășurării evenimentelor, prin amplificarea acestora. Un exemplu aici ar putea să fie pescuirea minunată. Până atunci s-a mai prin pește în lacul Genezaretului, dar la intervenția lui Isus Hristos cantitatea de pește pescuită a depășit orice așteptare. Aș putea să afirm că a fost un record de pescuit, prin metode tradiționale, record rămas nedoborât.
   A doua categorie de minuni, sunt minunile care intervin în sensul invers al desfășurării evenimentelor; un exemplu fiind învierile. Oamenii au un mers al lor de la care nu se pot abate: naștere, viață, moarte. Învierile schimbă acest sens și oamenii merg de la moarte spre viață.
   În general când auzim despre minuni ar trebui să ne punem cel puțin două întrebări:
   1. sunt suficiente dovezi că s-a petrecut, martorii sunt credibili, au maturitatea înțelegerii evenimentului (vezi românii care se închină la imaginea unei cruci apărută pe ruptura unui copac)?
   2. sunt motive compatibile caracterului lui Dumnezeu să intervină în legile pe care El le-a stabilit ?
   Dar fiecare aplică ce vrea și cum vrea. Eu prefer să fac două lucruri cînd plec la drum, unul este să trec pe la stația de benzină, celălat … este ușor de înțeles.
   SDM

  • dorin zice:

   apa sfintita? de unde ai luat-o ca eu n-am vazut pana acum. Apa potabila, distilata, apa tare, apa de tualeta, apa oxigenata, da, de astea am vazut, dar sfintita cum o fi?
   Doar in sensul ca „toate lucrurile sunt sfinte pentru cei sfinti iar pentru cei necurati si necredinciosi pana si mintea si cugetul le sunt spurcate”
   Pentru inchinatorii la idoli de profesie ce mare lucru este sa faca si din apa un talisman facator de minuni!

  • manu144x zice:

   Ca It-ist, am la birou vreo 3 calculatoare defecte, de unde pot lua apa respectivă?
   Sper că nu vorbeaţi serios.

   Nu că nu aş crede în apă sfinţită, aşa penticostal cum sunt, dar nu cred că vindecă calculatoare. Toată viaţa am ştiut că Dumnezeu face numai şi numai ce nu putem face noi, nu şi ceea ce putem face cu puţin efort.

   E ca şi cei care se roagă la Dumnezeu să primească loc de muncă, dar ei nu-şi pun cv-ul nicăieri, nu întreabă pe nimeni, nu fac nimic în privinţa asta. Minunile se întâmplă la marginea prăpastiei până la care te-ai târât tu, şi te uiţi în gol ştiind că doar Dumnezeu te-ar putea trece, orice efort ai face tu personal fiind în zadar. Acolo se întâmplă minunile, de aceea cred că sunt aşa puţine în ziua de azi, toţi vor minuni în laptopuri, carburatoare, şi alte nimicuri care n-au nici o treabă cu lucrurile care vor ţine veşnic.

  • Daniel Clipa zice:

   Părerea mea (tot ca IT-ist) despre „minunea” reparării laptopului cu apa sfinţită (este vorba despre apa peste care se rostesc tot felul de texte sau incantaţii, în anumite biserici sau lăcaşuri destinate relaţiilor cu lumea spiritelor) este că acel lichid care a pătruns în interiorul laptopului a făcut pur şi simplu un fel de curăţenie şi chiar – tot aşa ca în titlul articolului – o ungere a unor componente electronice, făcând prin asta condiţia tehnică necesară ca legile fizicii să-şi urmeze cursul firesc şi să aducă la „viaţă” cu ajutorul energiei electrice a laptopului bolnav.
   Nu că n-ar fi ajutat o dezasamblare eventual completă, curăţare şi apoi verificare componentă cu componentă, pentru a afla în final unde ar fi fost buba.
   În nici un caz nu ar fi ajutat acea „apă sfinţită” să repare un circuit integrat, sau chiar un banal tranzistor ars, readucându-le la starea iniţială, permiţând astfel electronilor care le străbat, să-şi urmeze drumul proiectat.
   Dacă stai şi te gândeşti la chestii din astea din perspectiva omului ceva mai primitiv sau total ignorant tehnic (să mergem numai vreo 200 ani înapoi), tot ceea ce se întâmplă astăzi într-un banal atelier de reparaţii a echipamentelor IT, ar reprezenta foarte mari minuni…

 4. sam zice:

  Bănuiesc că la rugăciunea cu Dă Doamne să meargă mașina cu rezervorul gol Dumnezeu nu ar sancționa credința în capacitatea Lui de a face minuni ci lenea și /sau neglijența șoferului.

  În ce privește minunile cred că ar fi lipsă de coerență în gândirea cuiva care poate să creadă că Dumnezeu a făcut dinozauri din nimic dar nu poate crea benzină din aerul din rezervor 🙂

 5. SDM zice:

  Ana O. ,, … Computerul meu (laptop), mort subit, si-a revenit după două zile cu apă sfintita …”
  Chiar nu văd de ce să fi intervenit Dumnezeu în computerul tău ?
  Te rog să mă ajuți să înțeleg asta.
  SDM

 6. vesteabună zice:

  ,, … Computerul meu (laptop), mort subit, si-a revenit după două zile cu apă sfintita …”

  ”Nu îți cred povestea dragă Ana Oară,
  Apa ta ”sfințită” e doar apă chioară.
  Zi-ne despre laptop, cum l-ai botezat?
  L-ai stropit cu apa? sau l-ai scufundat?”

  Prietenul tău de pe forumuri, Evanghelistul.
  O zi limpede.

  • michael zice:

   precis a fost prin scufundare, asa cum a inteles Ana O. la un moment dat ca trebuie facut botezul. uite coerenta dogmei ortodoxe! legatura dintre materie si minune!

   te salut D. 🙂

 7. Elisei zice:

  Cred ca titlul postari d-voastra este cel putin o lipsa de respect. Chiar daca respectatul D A Carson a spus aceasta întamplare nu era necesar sa o duceti mai departe.Înteleg ca încercati cumva sa attribuiti astfel de fraza practici strajerilor insa fiti mai atent.
  Cu respect Elisei.

 8. Darius zice:

  Foarte urat! Asa m-am saturat de expresiile astea neoprotestante…Parca suntem niste idioti cu doua clase. Avea dreptate Petre Tutea .

 9. Andrei C. zice:

  Reblogged this on Trezire Spirituală and commented:
  Poate că aici ar trebui să lămurim în ce fel este binecuvântată hrana de fiecare zi și este „sfințită prin rugăciune” așa cum spune apostolul „1 Timotei 4:3 „Ei opresc căsătoria şi întrebuinţarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulţumiri de către cei ce cred şi cunosc adevărul. Căci orice făptură a lui Dumnezeu este bună, şi nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulţumiri, pentru că este sfinţit prin Cuvântul lui Dumnezeu şi prin rugăciune.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.