Vaisamar

Dumitru Cornilescu nu are încă o biografie decentă în limba română. Nu se poate lăuda nici măcar cu o pagină pe Wikipedia.* De vreun monument sau ceva similar nu mai vorbim. Dar are, iată, primul proces judiciar în onoarea numelui său și a versiunilor pe care le-a realizat.

Pe dl. avocat Daniel Cuculea l-am întâlnit cu vreo 5-6 ani în urmă. Profesorul Teodor Pandrea, cunoscând interesul meu pentru Dumitru Cornilescu și pentru activitatea lui de traducător, m-a pus în legătură cu dl Cuculea, care scrisese câteva studii despre Cornilescu și despre Teodor Popescu. La vremea respectivă prof. Pandrea m-a și însoțit pe strada Berzei, acolo unde (dacă memoria nu mă trădează) era chiar sediul  Societății Evanghelice Române.

Cred că ulterior am mai vorbit cu dl Cuculea de vreo două ori la telefon, dar nu mai pot fixa cu precizie în timp data acestor convorbiri. De curând (să fi fost pe…

Vezi articolul original 553 de cuvinte mai mult

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la

 1. szromulus zice:

  Nu am inteles concret cine pe cine da in judecata, care este obiectul litigiului, care sunt partile citate, etc. poate cautam detaliile dupa un tipar anume in care sunt editate documentele de acest fel de avocati 🙂 .

 2. Vaisamar zice:

  Trebuie aplicată deviza: lego ut intelligam.

 3. Agnusstick zice:

  Este genial Articolul 5 al Scrisorii de reglementare nr. 1 (adică păzea, că mai urmează şi altele!). Zice: „editorii altor traduceri ale Bibliei vor folosi particularităţi editoriale distincte de cele ale traducerii Cornilescu (alt caracter de literă, altă aşezare în pagină, etc), pentru a preîntîmpina o posibilă confuzie din partea cumpărătorilor neavizaţi”. Sunt curios când au patentat societarii respectivele elemente după ce au reuşit să le identifice cu exactitate. Tot ce rămâne de sperat pentru alţi editori ai Bibliei ar fi ca, de-a lungul timpului, Traducerea D. Cornilescu (na, că sunt pasibil de amendă!) să nu fi epuizat majoritatea combinaţiilor atractive de litere şi paginări.

 4. Ana O. zice:

  Deci se vrea o biorgafie a lui Cornilescu.
  Acu, la j’demii de ani dupa trecerea lui la cele vesnice?!
  Se poate fara inventii?

  • Marius David zice:

   care jdemii? Tatăl meu l-a vizitat în elveția și eu nu-s fiul lui Vasile cel Mare! Îi trăiesc rudenii, are nepoți în satul natal, verișori etc.
   Se poate reconstrui destl de ușor.

   • szromulus zice:

    „și eu nu-s fiul lui Vasile cel Mare” – ce bine am putut rade draga Marius, gandindu-ma la faptul ca Vasile cel Mare a trait in sec al IV-lea. Deci daca era sa fie, ar fi fost 17 secole de viata si la final un regim bazat pe sport si alimentatie 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.