Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Multumesc, articolul mi-a fost util .
DAAAA , Beau Nespresso de 2 ani si mi se pare cea mai buna cafea la ora actuala.
Cafeina nu are nici un efect negativ ca si cardiac (sau foarte mic) doar ca ascunde senzatia de oboseala. Nespresso, CocaCola/Pepsi light, ceai verde sau negru toate merg la fel de bine. Problema cafeinei in cantitati mari e ca e excitator nervos si ca reduce nivelul de calciu (ce poate duce la crampe musculare si orice alte lucruri ce sunt legate de caderea cantitatii de calciu).
Am fost dintotdeauna hipertensiv si am baut si 4 litri de Pepsi (Light) pe zi, si la analize am iesit bine.
aluminiul nu e recomandat in contact cu alimentele, bauturile…
cu cat un aliment sta mai mult in contact aluminiul cu atat va absorbi mai mult din el.
Cand locuiam in Italy am vizionat o emisiune care sustinea exact acest lucru. Pot de asemenea confirma din experienta faptul ca m-am simtit excelent de la expresso original italian. Merge foarte bine de asemenea si dupa un antrenament la sala de sport. M-am simtit excelent, fara nici un side efect.
In UK spre exemplu Nero este un brand care se pretinde a oferi cafea de aceiasi calitate cu cea din Italy. Din pacate este departe de aroma si efectul produse de cafeaua originala. E o adevarata suferinta sa nu ai cafeaua de calitate 🙂
In USA nu mai are rost sa povestim, apa negricioasa cu diferite arome este complet dezamagitoare, iar ca efect inafara de iritarea si plictisirea consumatorului nu ofera nimic 🙂 .
Bun articolul, dar si mai bine ar fi daca ne ati invata cum sa facem acest espresso
Pentru un espresso aveti nevoie de o masina espresso. Apoi, cafeaua trebuie sa fie macinata pentru espresso. Fiecare fel de cafea are un anume numar de măcinătură, deci trebuie sa fie între 4 şi 7, depinde de maşina espresso pe care o aveţi.
Apoi, cafeaua se pune în dispozitiv, se presează, dar nu foarte tare. Spuma de la espresso vă spune dacă a fost prea presată, sau prea puţin presată. Dacă este prea deschisă, ca la cappuccino, atunci nu a fost presată destul. Dacă e prea închisă la culoare (maro închis), este o cafea cu gust de ars, deci a fost prea presată. Apa contează enorm la un bun espresso. De aceea espresso de Napoli este mai bun decât cel din nordul Italiei sau alte zone, pentru că apa este diferită. Este perfectă pentru espresso. O apă bună, cu gust bun, aia să o folosiţi pentru un bun espresso. Sunt multe de spus cu privire la apă.
Apoi faceţi un bun espresso, nu foarte lung, pentru că este toxic ca şi o cafea la ibric şi vă bucuraţi de gustul unei bune cafele.
La fel savurez si eu cafeaua. Una dintre explicatii ca e buna si la cardiace e cea legata de lapte si fara zahar. Laptele, Ca din lapte fixeaza o parte din legaturile de cafeina, fapt ce mai scade din strongicitatea, betonitatea cafelei.
aducere aminete sau readucere aminte: Pe cand acea cafenea, fara fum de tigara, cu multe carti, masini de scris, etc. A NU SE UITA!
Sa cafeinizati bine! (:)
Va recomand cartea „Caffeine blues: wake-up to the hidden dangers of America’s # 1 drug”. Scrie acolo cat este de sanatoasa 🙂
Cea mai proasta cafea pe care am consumat-o a fost cea din USA. Pentru cineva adaptat la o cafea italiana, cafeaua americana chiar este nociva. Tocmai asta sustin si italienii ca o cafea in cantitati asa de mari ca cea din state, extrage o doza mare de toxine, in timp ce in cantitatile acelea mici de tip italian si facute cu expresso la o presiune ce depaseste 12-16 atmosfere lucrurile sunt diferite. In alte cuvinte cafeaua poate fi buna sau rea in functie de tehnologia si reteta de producere a ei.
Pe de alta parte o viata ultra-sedentara, alimentatie proasta, stress, contribuie la deteriorarea sanatatii. Pe un astfel de fundal si un pahar de apa poate fi nociv 🙂
Reblogged this on La Razvi'.
Va recomand sa faceti espresso cu ibric de cafea moka. Este excelenta. Mai jos o fotografie:
