Creştinii şi politica, Biserica şi Agora, Biblia şi Forumul

Zilele acestea sînt fierbinţi pentru România. Nu mă refer la temperaturile de afară, cum bine înţelegeţi, dragi prieteni.

Unii dintre cititorii mei au sugerat faptul că n-ar trebui să fim atît de implicaţi politic prin comentarii la situaţiile din ultima vreme din patrie. „Prea multă politică!” sau „Huo, susţinător băsist!”. V-aş putea reda mult mai multe astfel de exemple.

Este credinciosul un cetăţean netru? Ne plătim taxele şi impozitele şi nu trebuie să ne intereseze dezbaterea publică, acţiunea politică? Ne gîndim numai la cetăţenia noastră care este în ceruri? Cine este responsabil de acţiunea publică, atunci cînd libertatea este ameninţată, cînd tragediile sociale sînt pe cale să se întîmple? Să se lupte doar oamenii pămîntului cu oamenii pămîntului?

Ca pastor nu fac politică în mod activ. Nu sînt implicat în nicun partid politic, nici nu voi face parte din vreo structură politică atîta vreme cît voi sluji biserica în acest fel.

Photos de Roman Agora (Forum), Athènes
Cette photo de Roman Agora (Forum) est fournie gracieusement par TripAdvisor

Dar am opinie politică (pe care nu mi-o exprim niciodată de la amvon) şi cred că fiecare creştin are responsabilitatea de a fi lucid, de a trăi în adevăr şi de a nu se lăsa înşelat şi trebuie să lupte ca şi alţii să fie feriţi de înşelăciune şi pierderea libertăţii intelectuale şi fizice. Cum spunea cineva: „sînt gata să lupt pînă la ultima picătură de sînge pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine” (este atribuită lui Ion Raţiu, dar cred că paternitatea ideii încă trebuie căutată). Cred că aceste cuvinte pot sta bine şi în gura unui creştin.

De asemenea, cred că fiecare creştin are datoria de a apăra cîteva valori (aş dori să scăpăm de expresia demonetizată „valorile democraţiei”) întemeiate pe paradigma de gîndire iudeo-creştină.

Vă amintiţi de Ioan Alexandru, de felul în care s-a ridicat în Parlamentul de atunci, parlament care se întîlnea în Dealul Mitropoliei (ce ironie geografică) şi vîntura Biblia în acel forum? Prezenţa lui a avut vreun efect? Strigătul lui trebuie reluat?

Am citit aseară cîteva fraze scrise de un parlamentar creştin cu privire la ultimele evenimente. Vă mărturisesc cu jenă că mi-e ruşine de prezenţa evanghelicilor în viaţa politică în ultimul timp. Sînt jenat şi am fost scandalizat de trecerile de la un partid la altul, de trădările ideologice, de încercările de a găsi cele mai convenabile locuri de profit.

Mă rog să se ridice o nouă generaţie de politicieni evanghelici, dacă este posibil acest lucru, mă rog pentru oameni ca Iosif şi Daniel, oameni care au avut principii nenegociabile, valori de nezdruncinat, coerenţă în acte, consecvenţă în decizii, consistenţă în gîndire, reguli şi obiceiuri care nu i-au părăsit nici în cele mai grele circumstanţe.

Daniel şi Iosif au avut două adverbe de care s-au ţinut NICIODATĂ, niciodată nu-i voi face aşa ceva lui Dumnezeu, ÎNTOTDEAUNA mă voi închina lui Dumnezeu cu ferestrele deschise…. Problema generaţiei actuale de politicieni creştini este că unii dintre aceştia sînt cu totul lipsiţi de uzul acestor adverbe… NICIODATĂ şi ÎNTOTDEAUNA.

Scuzaţi paranteza, poate că voi reveni asupra acestui aspect…

Cum ar trebui să reacţionăm în aceste vremuri?

Iată cîteva sugestii AICI  şi un posibil punct de pornire pentru discuţia noastră:

1. Maintain your spiritual life.

2. Avoid endorsing any particular candidate.

3. Speak verifiable facts.

4. Provide practical and worthwhile information for action.

5. Work with passion, but do not let your passion surface in ugly or destructive behavior.

6. Keep your focus on God and the cross of Christ.

7. Pray.

If you wish to be politically involved, then please do; all Americans should at least vote intelligently. If you want to do more than this, remain faithful as a Christian as you do it. There are a lot of behaviors in the Christian community that have become acceptable to those who call themselves Christians. This does not mean that it is acceptable to God or compatible to the gospel message, so be careful. Paul tells us in Philippians 3:20 that we are citizens of heaven, so as Americans, we hold a dual citizenship. As we interact here, we have to remember we are still representing another kingdom that is not of this Earth.Honor God.

(textul este scris de un autor american şi se referă la situaţia din Statele Unite… a propos… La mulţi ani de 4 iulie)

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, Biserica Baptista, Dezbatere, dulce Românie, intrebările lui Naum, inventarul stricaciunilor spirituale, Perplexităţi, Pătrăţoşenii, Zidul rugăciunii și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

69 de răspunsuri la Creştinii şi politica, Biserica şi Agora, Biblia şi Forumul

 1. Bogdan Burghelea zice:

  2. Avoid endorsing any particular candidate – scuze, dar e un non-sens. Implicarea în politică înseamnă esenţialmente a îmbrăţişa o doctrină, a urma o viziune social-politică, a fi de partea unora, în detrimentul celorlalţi.

  • Dan B. zice:

   Articolul respectiv este scris pentru pastori. „Endorsing”, in context, nu se refera la o parere personala, ci la o pozitie luata de la amvon / in public.

   • Marius David zice:

    corect, multumim pentru precizari, iar pentru necunoscatorii de limb engleza la nuanta: ii rog sa caute sensurile cuvintelor in detaliu si variate inainte de a reactiona.

    • Bogdan Burghelea zice:

     Am să trec peste remarca acidă – ador nuanţele chiar şi în engleză. „To endorse” nu înseamnă exclusiv susţinerea de la amvon, ci orice susţinere publică şi explicită.
     Există totuşi momente în viaţa politică, chiar din perspectiva cetăţenească, care presupun susţinerea unui candidat. În fond, ideile politice nu umblă pe stradă, ci le rostesc oameni. William Wilberforce a fost un om care a primit voturi şi a fost susţinut chiar deschis de către unii creştini din epoca sa.

     • Dan B. zice:

      D-le Burghelea, repet ce am spus mai sus: „in context”.

      • Bogdan Burghelea zice:

       Domnule B., am recitit cu atenţie articolul în cauză şi recunosc că sînt bulversat. Fie autorul practică o hermeneutică care mă depăşeşte (conform căreia numai pastorii ar fi creştini), fie noi doi am citit fiecare alt text. [O notă marginală: noţiunea de „pastor” nu apare deloc în text.]
       Iar dacă consideraţi că simpla aşezare a unui text într-o anumită categorie (Articles for Pastors) îi modifică însuşi conţjnutul, atunci, recunosc, metoda dumneavoastră de interpretare mă depăşeşte cu totul. Dar, în fine … omul cît trăieşte învaţă … apoi ştie.

 2. Stefan zice:

  Ce cuvinte pretentioase utilizati: ” libertatea este amenintata”, foarte interesant, dar ce sa vezi, nu mai mult decat ieri, cand la putere era actuala opozitie portocalie toata lumea tacea malc la abuzurile si calcarea constitutie, ba mai mult oricine contesta comportamentul lor era bagatelizat si ridiculizat, normal ca astazi oricine utilizeaza o astfel de retorica nu face decat sa cada in ridicol.

  Vezi ce se intampla cand nu ai o atitudine cand trebuie, risti sa nu fii luat in serios, credibilitatea scade si miroase a dublu standard.

  Din partea mea, strict personala si „non-obiectiva”, sa avem lovitura dupa lovitura pana cand base se da lovit:)))

  Inevitabilul se va intampla, schimbarea si rotatia la putere este sanatoasa, chiar si base si-a dat seama.

  Ce comic este, cum bursc, PDL-isti sunt garantul constitutiei care lupta pentru institutiile statului, Dumnezeule mare!!!!

  • perseus zice:

   Cei mai multi nu vad decat o lupta politica in ceea ce se desfasoara acum in fata ochilor nostri. Haideti sa mutam discutia mai departe in sensul: Nu e important cum iei puterea ce e important ce faci cu ea. Ce credeti ca vor face acesti usl-isti cu puterea? Ne-au demonstrat-o deja de la inceput: Isi salveaza oamenii de la inchisoare (vezi cazul Voiculescu), stopeaza cercetari stiintifice (vezi cazul Puiu Hasotti), au in frunte plagiatori (vezi toate cazurile de analfabetism – Corina Dumitrescu, Liviu Pop si sfarsind cu Victor Ponta). Sa vorbim despre basism si pontism? Nu, vorbim despre obiectivitate.
   Stie cineva cati km de autostrada s-au mai construit in ultimile 2 luni?

   • marinelblaj zice:

    Perseus, eu sunt monarhist, cum am mai declarat aici, pe acest blog. Deci nu pot fi suspectat de a fi partinic în acest conflict PDL-USL. Întrebarea mea este: Nu e ipocrizie să ne întrebăm câţi km de autostradă s-au construit în ultimele 2 luni, înainte de a constata câţi s-au construit în ATÂŢIA ANI de guvernare PDL? Asta dacă tot vorbim de… obiectivitate… 😦

    • gh.iulian(l'exateo) zice:

     sau si mai bine :cati km . de autostrada s-au construit in ultimii23 de ani de guvernare post(?!)comunista?

    • calin zice:

     Avem cateva drumuri nationale foarte bune. Oradea -Satu Mare, Oradea-Arad. Drumurile pe care eu le strabat ba cu masina, ba pe jos, ba cu bicicleta sunt bune din ultimii 6 ani. Pentru mine sunt importante drumurile nationale, ca nu prea am bani pentru rovigneta (:)

     • marinelblaj zice:

      Parcă întrebarea era legată de autostradă! Sau n-am citit eu bine? Şi totuşi, din nou, fără a lua apărarea cuiva, nu e vorba despre ipocrizie a cere socoteală pentru ce s-a făcut în două luni (încă neîmplinite!) fără a ţine cont de ANI de guvernare? Într-adevăr, OBIECTIVITATE parcă era cuvântul cheie!

    • eLioR. zice:

     este. mai ales cu base ministru de transporturi si apoi pdl la guvernare.

    • perseus zice:

     Este un exercitiu de imaginatie. Bineintelesc ca in orice tara democratica este foarte important modul in care este preluata puterea.
     Au trecut 2 luni de la preluarea puterii.
     Spuneti-mi ce politici economice au fost introduse pentru stimularea cresterii locurilor de munca? Ce proiecte pe fonduri europene au fost initiate? Au bolnavii de cancer rezolvata problema medicamentelor? Siguranta cetateanului a crescut prin masuri de securitate? Siguranta investitorului este macar mentinuta printr-un climat legislativ si economc stabil? Ce ministri avem? Cat de analfabeti sunt acestia?
     Eu nu vreau sa mai compar nimic cu gurvernarea PDL, vreau sa avem o guvernare de tip vestic, bazata pe principii, respect si corectitudine.

     • marinelblaj zice:

      Perseus, după cum ţi-am scris, eu sunt monarhist şi cel mai sigur aşa voi sfârşi. Nu vreau să mă transform în apărător al unei alte clici ajunse la putere, după debarcarea unei alte clici. Dar, pentru că tu vorbeai despre obiectivitate, cred că doar dacă privim lucrurile „în oglindă” nu înclinăm balanţa incorect. Dar, doar ca un exerciţiu de logică, am să-ţi pun eu „în oglindă” răspunsurile la întrebările tale:
      1. N-au fost introduse niciun fel de politici economice în mai puţin de 2 luni versus politicile „economice” ale PDL-ului (şi a tuturor celor de dinainte) care au sărăcit to mai mult cetăţeanul (dovada: valul de nemulţumire care i-a adus pe uslaşii ăştia la putere!)
      2. Niciun proiect versus proiecte de terenuri de fotbal în pantă (eu ştiu două), săli de sport în sate fără tineri, bazine de înot la preţ de complex olimpic, telegondolă care să poată evita inundaţiile etc…
      3. Nu au rezolvată problema! Aici chiar m-ai „prins acasă”, ca unul care am trecut prin „moara” asta. Ca „oglindă”, chiar n-au rezolvat o problemă lăsatră de… precedenţii! Pot să-şi spun mult mai multe ce a însemnat aşteptarea de aprobări şi supraaprobări pt o doză de citostatice pentru fiul meu în vremea lui Boc!
      4. Nu. A rămas la acelaşi nivel ca înainte!
      5. Nu. Nici n-a prea existat decât sub o formă minimală şi parţial în vremea lui Tăriceanu (dar cu ce costuri!).
      6. Exact la fel ca şi cei dinainte (Videanu, Berceanu, Igaş, Funeriu). Toţi o apă şi-un pământ!
      Şi eu vreau acelaşi lucru! Doar că istoria modernă ne învaţă că românii n-au progresat decât când i-au condus alţii. Trist, dar acesta este adevărul. Noi nu ne putem conduce fiindcă suntem prea preocupaţi să ne mâncăm între noi!
      Păcat că în 1990 am fost atât de orbi încât să fim mai obsedaţi de papioane şi mai puţin preocupaţi de viitor. Ne-am temut de moşieri şi ne-am creeat baroni locali!
      N-are rost… La ora actuală se poartă un dialog al surzilor la toate nivelele!
      Îţi doresc o zi binecuvântată, chiar dacă alţii se străduiesc să o strice!

      • perseus zice:

       Dumneavoastra nu sunteti obiectiv. Daca sunteti monarhist si nu aveti nicio legatura cu nicio culoare politica, haideti sa facem abstractie de ce a fost ci de ce este si de ce ar trebui sa fie.
       Reprezinta USL-ul o solutie pentru Romania? Nu
       Reprezinta PDL o solutie pentru Romania? Nu
       Ce-i de facut? http://www.oxigen2.net/2010/12/anno-domini-08-ce-i-de-facut/
       Va recomand urmarirea prezentarii de mai sus.

       • marinelblaj zice:

        Mulţumesc. Am să încerc să-mi fac timp să vizionez! Ai dreptate în ce priveşte soluţia USL sau PDL. Nu ştiu dacă e bine să facem abstracţie. Cunoşti vorba aceea cu „cine nu cunoaşte istoria…” Cred că trebuie să ne uităm foarte obiectivi la ce a fost, la ce este ca să ştim foarte bine ce să nu facem în viitor! Nu ştiu ce vârstă ai, dar eu încerc să privesc cu oarece speranţă la generaţiile tinere, însă sunt foarte circumspect!
        Am să revin după vizionare…

       • marinelblaj zice:

        Perseus, am urmărit prezentarea. Am găsit-o suficient de interesantă pentru a o supune unei (eventuale) dezbateri aparte la mine „acasă” (http://cetateadepiatra.wordpress.com/2012/07/05/1014/). Să vedem ce părere au şi alţii,

      • Edgar zice:

       Fara a aduce niciun fel de valoarea dezbaterii…. dar poate va smulg un zambet, domnule Blaj

       eu sunt monarhist şi cel mai sigur aşa voi sfârşi

       Recunosc ca m-am gandit la ghilotina 🙂

       • marinelblaj zice:

        Ai reuşit, Edgarm să-mi smulgi mai mult decât un zâmbet! Am râs cu poftă! Mai ales că mi-am amintit o epigramă a lui Ionescu-Quintus:
        „Ghilotina de-ar putea
        Rostul să-şi recapete,
        Cred că, fără să mai stea,
        Ar tăia „pe capete”… 😀

      • adrian zice:

       Marinel, in campania pentru alegerile locale din Ploiesti am auzit cel mai amuzant slogan: „Regele la Primarie/ sa ne fie la toti bine!” Locul unde am auzit asta nu e departe de grupul statutar dedicat lui Caragiale. 🙂

       • marinelblaj zice:

        Adrian, bănuiesc că ţi-ai spus atunci în gând ceva de genul „Mare e grădina Ta, Doamne!” 😀
        Mă gândeam zilele acestea că dacă ar mai trăi nenea Iancu i-ar trebui vreo câteva secretare cărora să le dicteze ce să scrie, că el n-ar putea face faţă fluxului de subiecte! 😦

   • calin zice:

    ai dreptate cu salvarea oamenilor din inchisoare. Daca dl Antonescu ajunge presedinte interimar cnf. constitutiei il poate gratia pe A. Nastase, care nu mai cere contestatie la executare. Asteapta gratierea.

   • Bogdan Burghelea zice:

    „stopeaza cercetari stiintifice (vezi cazul Puiu Hasotti),”
    Asta-i buna sa o pun la panoplia de aberatii din ultimele doua saptamini.

 3. Danyella zice:

  Stimate frate Marius ,apreciez CURAJUL,atitudinii Domniei voastre,aveti perfecta dreptate,in ceea ce priveste starea natiunii si felul cum ne manifestam noi cetatenii,noi evanghelicii.Ati atins un punct foarte nevralgic,vorbind despre intelegerea pe care o au „unii evanghelici”privind implicarea lor ,in procesul democratiei,in care noi ca si crestini ar fi foarte benefic sa avem curaj ,si sa avem o atitudine demna de a nu ne lasa cumparati,amenintati,santajati,ci sa avem ca unic scop TRIUMFUL BINELUI,asupra RAULUI,iubind ADEVARUL,iubind DREPTATEA,iubind PACEA,iubind pe DUMNEZEU.

 4. calin zice:

  Crestinii ar trebui sa se implice in politica dar ca „partid” separat. A intra intr-un partid existent inseamna a te lupta cu morile de vant sau a deveni un lup al haitei. Va trebui sa fii deacord cu „sfintele drepturi al omului” care multe dintre ele nu sunt dupa voia lui Dumnezeu. Din pacate „buba” este printre noi, cei care ne numim crestini. In „lacomia noastra” s-ar putea sa spunem ca Domnul mi-a vorbit ca EU sa fiu presedinte, verisorul primar, nepoata director etc. In multe biserici protestante se merge pe linia aceasta „generationala”. Fratilor, e greu. Muntele e mare si bobul de mustar nu mai e. Succes …!

 5. elisa zice:

  Nu avem ochii deschisi ca sa vedem ca nici PDL nici alt guvern PDSR..nu a atacat institutiile Statului?
  Acum in politica se manifesta incalcarea tuturor legilor, pentru ca, vor sa subjuge Justitia;
  acesta e scopul;
  Voiculescu, Nastase etc.sa scape de aplicarea legii.;
  Voiculescu „are” sarmanul 60 mil E pt. care ar vrea sa primeasca Min Agriculturii pt ca de acolo vin banii europeni cei multi.
  Monitorul Oficial, CConst.TREBUIE subjugate total;
  de aceea isi permit:
  ordonante de urgenta in schimbarea legilor de baza a le democaratiei.
  Politica???
  mi-e scirba!
  Nu cred ca noi toti ne-am rugat destul pt cei care sunt la stapinire;
  oricum cei din zilele de azi ne sunt lasati tot de SUS,
  dar , ca si PEDEAPSA, pt ca nu mai suntem nici noi crestinii de altadata;
  care au un singur scop: dragostea de Adevar!

 6. Romana Popa zice:

  mi-am amintit istoria lui Absalom: a stat la portile cetatii si i-a ademenit pe cei ce veneau sa fie judecati! si multi oameni de nimic l-au urmat! si stim ce sfarsit a avut, desi si David , suspendat fiind a fugit! si mai stim si ca Dumnezeu sta pe tronul Sau si rade de imparatii pamantului. din fericire Dumnezeu este inca in controlul istoriei. dar si eu cred ca un crestin trebuie sa aiba disccernamant!

 7. Emanuel Gug zice:

  Gândindu-ne că peste 50% din ceea ce câştigăm ajunge la stat sub o formă sau alta, eu zic că ar trebui să ne intereseze politica pe fiecare.

 8. Timotei Dinică zice:

  Reblogged this on Timotei fără vioară.

 9. Marius zice:

  mai bine ne-am ingrijora si am ataca ,,prostitutia,, bisericilor neo-protestante in campaniile electorale care in schimbul banutilor primitii de la primarii si consiliul judetean fac politica pe fata, si mai mult trag directii clare de vot
  pastori cu fluturasi in mana la amvon, care nu fac politica dar ne anunta ca astia sunt ,,frati de-ai nostri,,
  ,,Crestini evanghelici in slujba cetatenilor,, – si mi s-a facut brusc greata. Adica nu realizari, nu caractere, nu CV, nu , nu , nu, … simpla aparteneta la o religie este factorul cheie pentru care aceiasi oameni trebuie votati sa mai stea degeaba 4 ani pe banii nostri.
  asa ca lasa-tii pe base,ponta si pe ai lui, ca nu suntem cu nimic mai buni,dimpotriva, pentru un pumn de banuti suntem incolonati si usor de manipulat, si votam ce ni se spune, doar sunt de-ai nostri nu?

 10. alterema zice:

  Spune autorul american citat de fr. Marius: „vote intelligently”. Cum s-ar traduce pentru Ghita si Leana conceptul de „intelligently”? Plus ca autorul vorbeste de mediul american….suporta oare comparatie exercitiul democratic american cu cel romanesc? Cati dintre cetatenii auto-declarati „ai cerului” discern cu bagare de seama mersul cetatii pamantesti?
  P.S. Frate Marius, m-ar ajuta mult raspunsul dvs. la intrebarea „la picioarele cui trebuie sa invetze cetatenii cerului despre mersul cetatii pamantesti”? La ale intelectualilor vremii, la ale antenelor radio-tv, la ale ziaristilor, la ale bloggerilor, la ale pastorilor, la ale politicienilor „care-s de-ai nostri”? Cine ne va invatza deci discernamantul pe noi, pe pocaiti? Cine? Multumesc anticipat de raspuns.

 11. Pingback: Ce-i de făcut? | cetatea de piatră

 12. Stefan zice:

  Marius nu inteleg de ce au fost respinse ultimele comentarii, cred ca am folosit un limbaj decent fara sa jignesc pe nimenea, cred ca aveam dreptul la replica si sa-mi expun parerea, dar desigur blogul este „dictatura” (ca tot este un cuvant la moda) ta personala, dar asta nu inseamna ca este si fair.

  • paul zice:

   Stefan nu doar tie ti-a respins comentariile …si eu am avut un comentariu la aceasta rubrica si mi-a fost respins …asa e si cu pastorii exact ca si cu politicienii , nu le place ce se vb aici te baneaza ….. si mai avem pretentii de la conducatorii lumesti cind cei spirituali sunt ….asa cum sunt …oricum ma bucur ca am vazut ca in aceasi directie, pe care am expus-o si eu, au adus si altii comentarii aici . Iar pt fratele Marius …. daca incepi o discutie ( de oricare tip ar fi ea ) lasa si pe altii sa aiba o opinie ca asa e corect ….din cite stiu eu asa face si D-zeu , da drept de replica la toti chiar daca nu toti sunt corecti .Ar fi cazul sa mai invete si cei de la amvoane ce inseamna pocainta nu doar sa o predice …..

   • Stefan zice:

    Paul nu cred ca este nevoiei sa dramatizam este dreptul lui, cum, cand si pe cine sa modereze, dar dupa cum am mai spus, si ma repet, asta nu inseamna ca este si fair.

    De regula la mine in bucatarie nici eu nu stau de vorba cu oricine, oricand despre orice subiect, de regula faultez si dau la greu lovituri sub centura, indiferent de interlocutor, cum ar spune americanul „if you can’t stand the heat get out of the kitchen” 🙂

    Nu ma intereseaza catusi de putin faptul ca Marius ar fi pastor sau orice titluri academice si stiintifice ar avea, dar sa fiu sincer cu tine nu vad ce legatura ar avea asta cu dreptul lui da a modera. Si implicare lui Dumnezeu in toata ecuatia asta ma zgarie pe creier.

    • Marius David zice:

     Stimabile, este ultimul avertisment.
     1. Vă readuc aminte că sînteți în spațiul MEU. Nu la dvs. acasă!
     2. Glumele proaste, autorii glumelor proaste vor fi moderați, în măsura în care timpul îmi permite.
     3. Nu fac caz de funcție și de titluri, de obicei mă scobor la nivelul oricui, dar îi scutur urgent tocmai pe aceia care mi se urcă în cîrcă fără să le dau permisiunea și care încearcă să mă tragă la nivelul lor.
     Dacă nu vă puteți acomoda cu atmosfera, vă rog să părăsiți spațiul, dacă nu puteți singur, vă voi ajuta cu plăcere prin moderare continuă, adică LA SPAM!

     cu îngăduință …. deocamdată.

    • paul zice:

     Stefan am inteles ce zici prin faptul ca fiecare e liber sa faca ce vrea la el „acasa” si e corect sa fie asa dar intrebarea mea este : Daca nu-mi convine ca altii sa gindeasca altfel decit gindesc eu, atunci de ce mai deschid o discutie ? Ce rost are sa incepem o convorbire daca nu suntem in stare sa acceptam ce zic si altii ? … e mai mult de 1 intrebare…sunt 2 ;)….iar cit priveste implicarea lui D-zeu …. eu cred ca El treb implicat in tot ce facem inclusiv comportamentul nostru pe un blog , site etc …oricum ma bucur ca mai sunt si altii care vad lucrurile in felul meu …desi sunt destui care nu vor sa „vada” dar asa cum am mai zis …fiecare cu parerea lui …sa aveti o zi si un weekend binecuvintat
     Parca ma vad si eu „trimis ” la SPAM :))
     Dar daca numa atita ii duce pe unii mintea fie si asa ……

  • Marius David zice:

   tocmai m-am explicat,
   nu limbajul, ci atitudinea.

 13. perseus zice:

  Ai facut doar un mic rezultat, tendentios ce-i drept. Ai dreptate insa. Democratia a sosit din inima idolatriei, nu? Sa-i acordam Romei acest merit?

 14. marinelblaj zice:

  Aberaţie este să te exprimi în halul ăsta! Nu e nevoie de absenţa credulităţii ca să lipsească raţiunea, după cum se vede! Şi nu doar raţiunea!

 15. elisa zice:

  Ce porcarie poate cineva sa aiba in minte!

 16. marinelblaj zice:

  Cred că ar trebui făcută o precizare: comentariile de mai sus (Perseus, marinelblaj si elisa) se adresau unui comentariu anterior al unui oarecare… bine că nu i-am reţinut numele, care a fost şters din cauză de… nesimţire! Asta ca să nu „ne încăierăm” între noi, cei trei! 😀

 17. gh.iulian(l'exateo) zice:

  urrraaaaaaaaaaaaaaa!…amu avem un presedinte ca o floare!

 18. elisa zice:

  N-avem motive sa ridem;
  nu e vorba de o persoana, ci de inmormintarea Statului de drept;
  Crin nu are nici macar figura de presedinte, dar nu asta e problema;
  poate dormi linistit la Cotroceni in patul presedintelui doua saptamini, sau maximum doua -trei luni.
  ca de mai mult nici vorba;
  s-au modificat legile Statului, s-au desfiintat atributiile CC;
  s-au desfiintat comisii din care faceau parte academicieni;
  nici macar Elena Ceausescu nu si-a permis asta,
  „academiciana cu renume”
  care pe acea vreme putea face orice.
  Daca si Lucia Hossu Longin a indraznit sa exprime dorinta de a-l incadra pe inculpatul
  Nastase la Memorialul Durerii, cred ca este o DURERE dincolo de orice limita.
  Auzi MANIU..bietul si chinuitul domn Nastase…
  Vai ce tara..bine ca nu suntem de pe pamint,
  avind o alta TARA.
  Il voi alege pe Basescu pt ca noi nu avem voia s aluptam impotriva stapinirii pamnitesti.
  Nu suspendam ceea ce Domnul ne da.
  Il voi alege pentru ca ma simt frustrata sa am asa un prim ministru si asa un guvern;
  asa o majoritate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.