Despre „onorariile” pastorilor

Îi plătim sau nu-i plătim pe „vorbitori”, evanghelişti, invitaţi, predicatori? Dacă da, că „vrednic este lucrătorul de plata lui”, cît şi cum? Bani la negru? Îngrămădiţi în buzunarul de la cămaşa de la piept sau pe sub mînă ca la chelneri?

John Stackhouse pune o problemă foarte delicată şi greu de rezolvat în context românesc, dar poate că vom putea găsi soluţii împreună.

The way some Christian churches and other organizations pay their speakers, it makes me embarrassed to be a member of the same faith.

A friend of mine is a gifted staff worker with a well-known Christian organization on a university campus. He is married, with three young children, and works hard and long at his job. Frequently, he is asked to speak at churches’ youth retreats or special events sponsored by other groups. Rarely is he paid well for what is, in fact, overtime work–for audiences other than the one that pays his regular salary.

One weekend, he left his family to speak at a retreat for more than 100 young people, each of whom paid to go away to a well-furnished camp for three days. My friend gave four talks and participated in a question-and-answer session—a typical, and demanding, schedule. But his work didn’t end there, of course. Retreat speakers are “on call” all weekend: for impromptu counseling, offering advice over mealtimes, and modeling what they preach on the volleyball court or around the campfire. Make no mistake: There is very little relaxing in that role, however restful the retreat might be for everyone else.

So at the end of this tiring weekend, at the close of the Sunday luncheon, the leader of the group thanked him profusely at the front of the dining hall (he had gone over very well). Then he tossed the speaker a T-shirt emblazoned with the group’s logo while everyone clapped. It took my friend several minutes to realize that this shirt was his total payment for the weekend’s work. He got in his car, without even a check for gasoline, and headed back to his waiting family.

Citeşte întreg articolul AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

43 de răspunsuri la Despre „onorariile” pastorilor

 1. marcel s zice:

  …,,nu lega gura boului care treiera”…unii predicatori au gura legata dar buzunarele larg deschise…

 2. ilie sutu zice:

  Insasi faptul de „a importa ” vorbitori ,mi se pare o anomalie. Oare chiar nu putem alege „dintre noi ” oameni in stare sa invete pe altii calea Domnului? Frati care stiu cu acuratete strarea adunarii locale si carora sa le pese mult mai mult de turma decit unuia venit de altundeva? Stiu o adunare de vreo 130 de membrii unde daca pastorul este plecat, trebuie neaparat sa aduca pe cineva sa „vorbeasca”. Cind este in concediu in fiecare duminica vine altcineva.Ce ziceti de asta , sa fie oare unicat , exceptie? Cunosc in schimb adunari unde desi nu au lucrator platit , iar numarul nu este mai mare ,au frati care sunt in stare sa dea o invatatura buna si coerenta si atentie , nu s cu scoli teologice.Nu exclud necesitatea si beneficiile unor conferinte tematice sustinute de anumiti invatatori (gen fr. Beni Faragau) ,dar acestea trebuiesc sa fie situatii cu totul speciale si sa aiba de a face cu un cadru in care mai multe adunari locale sunt implicate .Regula ar trebui sa fie repet , „dintre voi”.

  • gh.iulian(l'exateo) zice:

   un frate din adunarea noastra, profitand de faptul ca se afla „intre joburi” 🙂 , a petrecut vara trecuta, 2 luni in america la rude;una din preocupari a fost sa viziteze cat mai multe biserioci di zona, intr-o duminica dimineata s-a petrecut urmatorul episod:o biserica americana(-de americani),incepe cultul,adunarea canta cateva cantari-f.frumos,apoi un frate urca la amvon si comunica:”fratilor,pastorul lipseste astazi,fiind in vizita la o alta adunare,drept urmare in continuare vom viziona un FILM CRESTIN .de-arasuplansu.(evident fratele si-a suit familia in masina si s-a intors acasa unde putea sa-si aleaga singur filmele 🙂 ) .

 3. Parera mea: daca am pretentia de la pastorul tau sa fie disponibil la nunta, inmormantare, predica in fiecare duminica, vizite familiale, nu mie greu (si nu ar trebui sa le fie nici altora) sa dea o mica suma (impartita per membru) ca si plata (daca nu suna bine plata spuneti-i ajutor) pentru familia dansului.

  Cred ca e mult mai „usor” a pregati o predica pentru duminica avand saptamana ocupata cu activitati spirituale (vezi cele de mai sus plus timp personal de partasie cu Tatal) decat sa-i ceri pastorului sa se prezinte excelent la toate punctele de mai sus dupa ce mai are si job de 8 ore ca tine.

 4. Corectare: „de la pastorul meu”

 5. adrian zice:

  nu-i platim, nu avem criterii de evaluare financiara a ceea ce fac (daca nu cumva a aparut vreo grila de salarizare a slujbelor spirituale). Ii ajutam, le dam un dar, nu o plata a unui serviciu prestat. Nicio lege nu ma poate impiedica sa dau daruri. Daca meditatiile (zic „experti” guvernametali) nu sunt bani la negru, daca nici „darurile”pentru medic nu sunt, atunci de ce ar fi un cadou pentru un pastor?! Stiu ca lumea neoprotestanta are destui de-alde Morales Pazitorescu care vor spune ca, de fapt, stai asa!, in mintea ta stii ca e o plata, asa ca ar trebui sa pui tva, cas, somaj iar el sa dea impozit, cas s.a.m.d. Stiu eu unul care zbiera ca predicatorii primesc bani „negri” si el avea impozitul la casa neplatit de ani de zile.
  Pentru ca nu ne ajutam lucratorii, unii dintre ei ajung sa cerseasca pe la tot felul de sponsori dubiosi. O biserica puternica este o biserica in care crestinii nu uita sa dea o parte din ceea ce au celor ce lucreaza.
  Asadar, eu nu sunt pentru „sa-i platim”, ci pentru „sa-i ajutam”. Asta daca nu vrem sa cadem in retorica demagogica a unor „finantisti” care vad „bani negri” la babuta care vinde un ou la colt de strada, dar stiu sa „albeasca” banii din licitatii masluite si „comisioane de intermediere”.

 6. ALINA zice:

  Am o intrebare: pastorii au carti de munca sau nu?!?…intreb pentru ca chiar nu stiu asta…in cazul in care au,normal mi s-ar parea sa fie platiti,sa primeasca salariu,ca pentru orice slujba.
  Daca nu…sincera sa fiu,mi-e cam mila de ei…tinand cont de faptul ca daca se lasa la atitudinea noastra sa daruim…e cam vai si-amar 🙂

  • marinelblaj zice:

   Da, Alina, cei care au acceptat, au! Ma refer la cei care au un salariu plătit de biserică, fără a avea un alt servici, şi care sunt plătiţi din banii bisericii pe care o păstoresc, prin comunităţile de care aparţin (cel puţin în cazul baptiştilor), cu plata tuturor taxelor şi impozitelor prin această comunitate. Există şi păstori aflaţi în alte situaţii. Angajaţi în alte instituţii şi remuneraţi doar de acolo. Situaţii particulare sunt multiple, dar ideea că pastorul unei biserici ar trebui să trăiască doar cu… aer mi se par o batjocură la adresa felului în care priveşte Dumnezeu munca!
   Este la fel de adevărat că sunt, din păcate, şi dintre cei care văd veniturile din slujirea aceasta ca singur obiectiv, care cred că slujirea înseamnă doar predicarea, uită de menirea lor de a fi şi consilieri spirituali, uită că membrii bisericii pe care o păstoresc mai trebuie şi vizitaţi, uită multe, dar lor cred că li se aplică versetul acela cu „şi-au luat răsplata”! Iar nouă, celor care ne grăbim să judecăm fără să cunoştem exact situaţia, acela cu „bârna”!

   • daciangoicovici zice:

    Frate Marius, sunt curios daca aveti si raspunsuri la intrebarile cu care ati inceput postarea. Adica in ce fel trebuie dati banii? Care sunt criteriile dupa care se hotaraste suma…etc.

  • Sandu zice:

   Pastorii baptisti au carti de munca , si in plus platesc si impozite la stat . 1100 lei ia pastorul si 900 lei merg la tot felul de taxe .

 7. ALINA zice:

  Atunci mi se pare cat se poate de normal sa fie platiti,”sa dea cezarului ce-i al cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”.
  Cred ca aici e problema nu-i asa? 🙂

 8. Oare se aplica si pentru pastori si alti slijitori crestini lucrurile care le-a cerut Ioan Botezatorul ca dovada a pocaintei pentru ostasi „…Sa nu stoarceti nimic de la nimeni prin amenintari,nici sa nu invinuiti pe nimeni pe nedrept ci sa va multumiti cu lefurile voastre”(Luca 3 14)

 9. elisa zice:

  Am inteles ca nu este vorba de salariul pe care pastorii baptisti il au;
  scrie aici despre sumele care se dau ficarui pastor musafir;
  deci biserica plateste pastorul ei, acesta cind pleaca mai primeste si de la bisericile unde predica;
  iar biserica care il plateste pe el, da si sume consistente la cei care vin , pentruca sunt prevazute in
  bugetul bisercii sume pentru protocol.
  Ai nsotrii au 2000 minus 16%, deci cam 1700×2..3400, pe linga care, in loc sa se plateasca doar benzina, se dau alti bani;
  daca pastorul ar sta acasa la el, biserica nu ar mai palti sume in plus; si cum
  cheama si cintareti, desi avem frati care cinta foarte bine, frumos .
  gindesc ca deja este multa risipa; nebiblic!
  dar cind unei surori care are 400/luna ii dai Pasti si de Craciun cite 50 lei…
  cred ca isi vor lua toti o „mare plata in cer”( vorbesc din date exacte)
  Sa nu mai spunem de ne-vizitele facute celor care au nevoie.
  Lista postului la pocaiti nu exista, spunea odata fr Marius , desi ar trebui!

 10. dorin zice:

  este drept ca trebuie platit. Dar n-am inteles de ce numai el, de ce nu si ceilalti predicatori, de ce nu si dirijorul de cor, de ce nu si coristii, dar de ce nu si cei ce se roaga, si cei ce recita poezii sau canta cantari ca doar toti lucreaza pentru Domnul si de la toti se cere dedicare. Ei acum preamultgenerosilor sa vad de unde scoateti plata

  • Livius zice:

   Dorin, tu esti unul care nu dai, dar iti place sa pui petrol pe foc. Pocaieste-te si apucaca-te sa inveti scriptura, si apoi sa vorbesti, nu de alta, dar te faci de rusine singur, si este rusine, pentru tine nu pentru altul.

 11. Silviu Carlescu zice:

  Dar ce facem cu acei pastori care nu sunt deloc platiti pentru munca ce o fac?
  Pentru cei care au postat ii invit sa traisca un an de zile din salariul de pastor! Sa traiasca ei sotiile lor si copii lor!
  Ma tem ca pentru cei mai multi pastori „onorariile” lipsesc cu desavarsire!
  Eu vorbesc in cunostinta de cauza!

 12. cris zice:

  …daca pastorul in cauza…sau altii lucreaza cel putin 8 ore in fiecare zi, poate atunci weeken-urile ar putea fi considerate over time.. si ar putea beneficia de plata suplimentara fata de salariul anual de pastor pe care il primeste, cu toate ca,multe slujbe din America, poate si Romania, solicita angajatul sa lucreze mult mai mult de 8 ore pe zi (fara a fi platiti suplimentar) si mai sint solicitati sa mearga la traininguri sau conferinte in weekenduri nici in acest caz, neacordindu-li-se plata suplimentara.

 13. daniel zice:

  Programul saptamanal a unui pastor este diferit de a unui alt slujbas oarecare, fie partricular fie bugetar. Ziua de luni a acestuia este de obicei, sau ar trebui sa fie, ziua de odihna. Pe timpul zilei, acesta este ocupat mai mult seara cand ceilalti frati sunt acasa, si pot fi intalniti mai usor fie la casele lor, fie in cadrul servicilor din biserica. In 8 ore pe zi cred ca poate acoperii toate nevoile spirituale, obisnuite sau exceptionale ale enoriasilor, Media salarilor fratilor pe care ii pastoreste ar trebui sa o aibe si el. Cheltuielile de deplasare pe care le face cu ocazia unor invitatii trebuiesc acoperite de catre cel care ia facut chemarea. Cand predica in alta biserica nu slujeste acasa, asa ca nu face munca suplimentara; Daca primeste din alta parte bani, poate ar fi bine sa-i verse in caseria bisericii pentru care este angajat, ca venit suplimentar al acestei biserici in urma unei prestatii de servici facute catre o terta persoana, in speta alta biserica, organizatie…Altfel face concurenta neloiala (daca vorbim in termeni economici)

  • Laurentiu zice:

   Foarte pertinent comentariul. Ravi Zacharias spunea ca daca pastorul e platit, ar trebui platit cu valoarea celui mai mic salariu din biserica, potrivit cu ce zicea Isus: „Cine vrea sa fie cel mai mare, sa fie sluga tuturor”. Ai fost generos spunand salariul mediu, si probabil e mai realist.

   • ilie zice:

    Esti cel putin interesant. Adica un pastor care poate ca a petrecut nopti intregi studiind, scriind lucrari, citind, in alte cuvinte a facut o scoala, poate mai multe, sa fie acum platit cu salarul pe care il primeste un om care poate ca are un salar mic fiindca a fost un pierd de vara. Ce criteriu interesant si ce interpretare a Bibliei. De ce nu aplici tu acelasi principiu la slujba pe care o ai domnule Laurentiu. Daca cumva esti director intr-o companie mare pentru ca ai muncit si ai buchisit propun sa ai acelasi salar ca si domnul paznic ca sa aplicam principiul tau peste tot. Vai si-amar!!!

    • daniel zice:

     te referi la pastori care ca au carisma de la Dumnezeu sa se apropie de oameni si care nu este obligat, pentru a-si indeplini cu cinste slujba, sa faca tot felul de studii, lucrari, doctorate, nopti pierdute s.a.m.d. ; sau la teologi, filozofi, conferentiari, etc, a caror menire este mai ocazionala intr-o biserica dar le sta bine in alte ocazii de prelegeri.?? Cred ca tema era despre onorarile pastorilor care are slujba sa pastoreasca si nu a altor categorii de vorbitori care are meseria sa vorbeasca.

 14. cris zice:

  Silviu,
  comentariul era legat de pastorii din America, despre care era vorba in postare…despre care stiu ca sint foarte bine renumerati, cu salariu anual, de catre Biserica din care fac parte.

 15. STEFAN T. zice:

  Eu cred ca cine face lucrarea Domnului nu ar trebui sa o faca pt un castig monetar sau sa se astepte la asa ceva.Asta presupune sacrificii si sunt convins ca daca se merge prin credinta si SACRIFICII asa cum au mers apostolii si alti crestini adevarati, nu vor duce lipsa de nimic in lucrarea lor.In Biblie ni se spune clar ca Domnul are grija de noi,numai noi sa il punem la incercare.Eu personal cunosc un evanghelist care merge numai prin credinta in lucrarea pe care Domnul o face prin el.Romania,Ucraina, si alte tari din toata lumea(anul acesta este India).Si lucrul aceasta nu il face de ieri ,ci de ani buni si fiecare an fiind o incercare din partea Domnului de a gasi resursele financiare pt ce face.Merge numai prin credinta,nu luam auzit sa ceara nimica din partea nimanui dar de nenumarate ori a avut oamenii care nici nu ia stiut personal sa ii dea banii,ajutor sau chiar mile de zburat pt biletul de avion de pe credit cardurile lor.Deci se poate daca este CREDINTA!!

  Inteleg doar ca lucrurile costa,totul implica si o parte financiara.Daca chiar cineva are nevoie de ajutor,as fi de acord sa se anunte in biserica pt o colecta in scopul acesta.Am participat la cateva ocazii in care unii predicatori au venit sa predice ,pur si simplu aveau nevoie de ajutor financiar si au cerut bisericii ajutor in mod public.Perfect de acord cu asa ceva.

  Total impotriva celor care vin cu lista de preturi gata facuta pt servicile Domnului contra cost.Daca se tine in felul asta nu cred ca ne-am deosebi de popi ortodocsi ,sau de cei calificati ca „honorary speakers” care vin cu tarifele gata facute.

  PS:imi cer scuze pt orice greaseala gramaticala sau de exprimare.Cam greu cand nu prea scrii in limba romana,dar incerc 🙂

 16. Daniela zice:

  Pastorii trebuie platiti la fel ca orice alt profesionist. Pentru simplul motiv ca Dumnezeu le poarta de grija copiilor Lui, nu trebuie ca biserica sa isi bata joc de slujitorii ei. Un pastor care ia 1.100 de lei pe luna mi se pare cam oropsit. Pentru ca munca si pregatirea lui sunt mult mai valoroase, daca este „nascut, nu facut”. Pentru ca sta langa turma, pentru ca nimeni nu ii respecta programul, pentru ca munca de pastorala nu inseamna doar predicile de luni si de joi sau vineri sau cand mai este slujba de peste saptamana.
  Din pacate constat ca dintre cele mai proaste salarii in Romania le au multi pastori si slujitori ai lui Dumnezeu din organizatii crestine.
  Doamne, ai mila de ei, dar si de noi cei slujiti de oamenii astia!

 17. HEC zice:

  Eu unul sunt de acord cu „onorariile” pastorilor…..le-am practicat si le voi practica si mai departe in biserica in care slujesc. In general am platit cheltuielile de transport si poate o mica suma peste ceea ce reprezenta transportul. Inainte de vemirea mea in Biserica aceasta, fratii procedau mai cam peste tot, adica, la sfarsitul serii casierul ii dadea invitatului banii de drum, mai „pe sub mana” fara a vedea prea multa lume, de parca ar fi facut un lucru gresit. Eu am adus un chitantie, pe care se trece numele celui ce primeste banii, seria de buletin si semnatura lui, cu mentiunea :cheltuieli de transport sau ajutor financiar.

  Nu vad nici un lucru gresit in a plati si a primi un astfel de „onorariu”. Ca unul care slujeste in biserica fara a lua salar (mai lucrez ceva pe langa), pot sa spun ca am fost neplacut surprins cand de doua ori in aceeasi biserica, am fost invitat sa predic si nimeni nu mi-a platit cheltuielile de transport.
  De asemenea cred ca este bine sa avem oameni pregatiti, in bisericile noastre care sa poata sluji in lipsa pastorului, dar daca nu-i avem (din diverse motive: biserici mici, frati prea batrani ca sa mai fie in stare sa lege cateva cuvinte coerent, lipsa investitiei pastorului in membrii bis etc.) si trebuie sa-i invitam pe altii, sau ne place sa-i avem pe altii in mijlocul nostru, trebuie sa fim gata sa sacrificam si sa platim MACAR drumul si uzura masinii 🙂

 18. cris zice:

  scuze pentru greseala draga dorin…va rog sa ma corectati de cite ori este nevoie. chiar apreciez, nemaiavind contact cu lb.romana de ff mult timp asa cum aveti d-voastra.
  …si draga marinel, in America nimeni nu ar avea nepolitetea sa comenteze o astfel de greseala, o corectie politicoasa fiind oricind acceptata.

 19. cris zice:

  Silviu,
  cred ca ar trebui sa aveti salariu ca pastor, nu ar trebui sa aveti un alt job pentru a va putea intretine familia, dar pentru ca faceti totusi lucrarea de pastor chiar si in acete conditii,meritati cu atit mai mult respect.

 20. He.z zice:

  As avea si eu o intrebare:Daca pastorul este antreprenor avind un salariul mare,sotia pastorului deasemenea angajata in alta parte,poate pastorul sa mai ceara sa fie platit si de biserica?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.