Chitara lui Django Reinhardt

Chitara lui Django este un Selmer. Mai apoi tipul acesta de chitară a fost denumit Selmer-Maccaferri.

Este o chitară cu o construcţie cu totul deosebită. Rozeta are formă ovală sau în D. Forma este mai mare, eclisa îngustă, mecanismele capsate, coardele de metal, cordarul seamănă cu cel de la cordofonele frecate.

Iată aici cîteva imagini via GS.

 

şi cum se face setarea

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Chitara, Schimb de iutuburi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Chitara lui Django Reinhardt

 1. guitarschizofrenic zice:

  Mario Maccaferri este lutierul care a facut designul chitarelor manouche/jazz. din cate imi aduc aminte – din ce am citit mai demult – a fost ucenicul lutierului italian Luigi Mozzani de cand era inca copil. apoi s a apucat de chitara clasica si a construit o chitara clasica cu extra-coarde un fel de harpguitar pe care canta. un accident (daca imi aduc aminte era ceva legat de inot) a pus capat carierei de chitarist dar a continuat sa construiasca instrumente. pentru o scurta vreme a avut un parteneriat cu selmer care a constat in deschiderea unei lini pentru productia chitarelor. au avut cateva modele. cel din plan este o grand bouche cu nylon, chitara clasica, aveau deasemena grand bouche steel string dar alt bracing inspirat din constructia mandolinelor italiene (cred ca si a spus asta intr un interviu Maccaferri) in esenta ladder bracing. au avut o incercare si cu round soundhole dar nu a fost multe produse. toate chitarele aveau aceeasi plantila si o cutie rezonator fixata in interior (inventia lui Maccaferri). colaborarea cu selmer a durat foarte putin, doi ani cred, in urma unei divergente cu Henri Selmer, lutierul italian a parasit compania. dupa plecarea lui, selmer a scos modelul oval hole/moustache aceeasi plantila dar fara rezonator, bracing ladder asemeni grandbouche dar cu un string length mai mare, de 670 mm in comparatie cu 648 cat aveau primele modele. Django a cantat pe toate modelele dupa cum se vede din poze si marturiile apropiatilor. chitara care a pastrato pana cand a murit a fost #503 din clip.

  • Marius David zice:

   multumim de informatii, cred ca va trebui sa ne traduci citiva termnei cum ar fi cutia rezonator, plantilla si altele..

   • guitarschizofrenic zice:

    cutia rezonator, Maccaferri a denumit o cutie care ajuta (in perceptia lui) la amplificarea sunetului si proiectie fiind fixata in interiorul chitarei. se poate vedea si in poza cu planul de mai sus de clasica. plantilla inseamna forma/plan.
    sting length – lungimea coardei intre cele doua puncte de „sustinere” gat si cordar – se mai zice si diapazon…
    bracing – constructia interioara a chitarei pe fata (soundboard) si spate. in planul de mai sus se observa un bracing de tip fan (evantai) sau kite (zmeu) deoarece are forma respectiva, mai mult sau mai putin. ladder bracing inseamna o constructie tip „scara” asa cum o spune si numele si consta in cazul chitarelor maccaferri in doua sau trei bare transversale in partea de jos a chitarei (lower bout sau prescurtat LB).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.