Bernard Shaw, Jean Paul Sartre şi „dubla măsură” – Andrei Pleşu

Nu vreau să spun că, date fiind asemenea enormităţi comportamentale, Bernard Shaw şi Jean Paul Sartre trebuie trecuţi la index. Constat doar că nimic nu este prea grav, dacă eşti „bine situat” ideologic. Greşelile – evident condamnabile – ale celor din tabăra opusă (de-alde Heidegger, de-alde Mircea Eliade, Cioran & Co) trec mereu înaintea meritelor lor. În ce mă priveşte, sunt în mod decis pentru dezbaterea publică a tuturor demisiilor morale, a tuturor asocierilor cu universul crimei şi al minciunii. Cer doar ca deraierile stângii extreme şi cele ale dreptei extreme să capete un tratament simetric. Să nu mi se mai spună că unii, chiar dacă au făcut rele, rămân „băieţi buni”, iar alţii, chiar dacă au făcut şi lucruri bune, rămân, în eternitate, „băieţi răi”. Nu mai vreau să privesc chiorâş într-o singură direcţie. Vreau să mă supăr la fel şi pe unii, şi pe alţii şi să găsesc argumente plauzibile pentru a ierta ce e de iertat, indiferent de unghiul din care privesc.

Citeşte tot articolul AICI.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în In-text-esant. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Bernard Shaw, Jean Paul Sartre şi „dubla măsură” – Andrei Pleşu

  1. octi zice:

    Multumim pentru postare si multumim A. Plesu.
    Tocmai am terminat de citit „Intelectualii” (The Intellectuals) a lui Paul Johnson in care autorul examineaza viata si caracterele celor care au influentat cultura vestica din ultimii 200 de ani. Conteaza oare ca ei au fost niste caractere execrabile? Se pare ca nu pentru ca ei au avut multa „compasiune” pentru oamenu. Si se pare ca in cercurile de stinga „COMPASIUNEA” este cea mai importanta calitate. In numele „compasiunii si egalitatii” ce conteaza daca mor zeci de milioane de oameni. Acestor „corifei” ai gindirii umane (dupa parerea mea pur si simplu posedati de demoni) nu numai ca li se iarta totul…… mai primesc si premii Nobel. Asta poate ca nu e un lucru rau. In felul acest putem sa ii identificam mai usor. Cind ma gidesc la ultimii laureati Nobel (ma refer la categoriile umaniste, pentru pace etc) mi se intareste si mai mult aceasta convingere. Arafat, Jimmy Carter, Gore, B. Hussein Obama (peace be upon him).

    • Bogdan Burghelea zice:

      Şi în numele libertăţii pieţei au suferit şi au murit milioane de oameni. Nu ideologiile sînt vinovate de moartea oamenilor, ci natura păcătoasă a fiinţelor umane. Ideologiile sînt scuza facilă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.