Am primit cu foarte multă bucurie vestea că două dintre bisericile baptiste care erau în „mila Domnului” (o milă pătrată în Florida, unde erau mai multe biserici baptiste) s-au unit.
Nu cred că există vreun creştin evanghelic român normal la spirit care să nu se bucure de unirea a două biserici, fragmentate din cu totul alte pricini decît prezenţa misionară, dar noile veşti care vin dinspre Chicago, prin intermediul preşedintelui Asociaţiei Bisericilor Creştine Baptiste din SUA şi Canada, pastorul Daniel Brânzei, sînt „mind-blowing”.
Care este vestea? Că două biserici „istorice” din oraşul Chicago contemplă posibilitatea unei uniri. Excelent!
Biserica Creştină Baptistă din Chicago, păstorită de pastorul Valentin Popovici este una dintre bisericile istorice din mişcarea evanghelică din diapora. Considerată o vreme un fel de „navă-amiral” a bisericilor creştine baptiste din Statele Unite, a reprezentat un punct important atît pe harta Asociaţiei cît şi pe harta Uniunii din România. Păstorită de pastorul Alexa Popovici, apoi de fiul acestuia, pastorul Valentin Popovici, predicatori de un talent oratoric inconstestabil, biserica s-a dezvoltat într-un mod în care a stîrnit şi admiraţie şi invidii. Am vizitat această comunitate aproape la fiecare vizită în Statele Unite începînd din anul 1995 încoace şi am prins mai multe etape ale evoluţiei acesteia din ultimii 16 ani, aşa cum s-a întîmplat şi cu biserica păstorită de pastorul Daniel Chiu.
Biserica păstorită de pastorul Daniel Chiu ca pastor senior vine cu o altă tradiţie, mai scurtă, dar cu o istorie la fel de fascinantă. Daniel Chiu, fiul unuia dintre cei mai respectaţi pastori din România, Chiu Pavel, nepot al pastorului Chiu Mihai, a dezvoltat una dintre cele mai conservatoare, dar … paradoxal, una dintre cele mai dinamice comunităţi de români evanghelici imigranţi în Statele Unite. Fără a fi parte din Asociaţie, s-a dezvoltat, de asemenea, într-un mod în care a stîrnit şi admiraţii şi invidii. Biserica şi-a dezvoltat un program propriu de Studiu Biblic, foarte bine pus la punct, un sistem de primire şi disciplinare a membrilor foarte strict pentru o bună perioadă de vreme, şi ceea ce a fost un succes de necrezut în urmă cu 15 ani de zile, o şcoală proprie, la care este coadă la înscrieri în fiecare an.
Am fost primit în ambele biserici cu mare dragoste şi generozitate. Ambii pastori seniori au colaborat cu Universitatea Emanuel din Oradea şi am slujit la amvoane în ţară împreună.
Acum nu este un secret pentru nimeni că stilul celor doi pastori şi ethos-ul celor două congregaţii este complet diferit, iar cînd vorbim despre admiraţii sau mai degrabă invidii, acestea s-au manifestat şi între cele două biserici, mai ales invidiile din păcate. Nu este un secret pentru nimeni, de asemenea, că cele două biserici sînt afectate şi de criza economică, dar şi de criza spirituală, crize care ne ispitesc şi pe noi aici în ţară.
Am respect şi admiraţie atît pentru pastori, Pastorul Valentin Popovici şi pastorul Daniel Chiu, cît şi pentru lucrările care s-au dezvoltat sub autoritatea lor în aceşti ani.
De o vreme încoace se discută, din cîte am înţeles, la propunerea bisericii pastorite de fratele Valentin Popovici, unirea celor două congregaţii. A pune problema în genul: „cei de la Popovici au cutare interes şi cei de la Chiu au cutare interes” este un mod vulgar de a pune problema şi departe de realitate, după părerea mea.
Iată vestea AICI, între ora 2.00 şi 2.07 (după cele două ore de slujbă)
Vestea s-a răspîndit ca fulgerul, dar nu naşte mai mult decît şoptiri şi dialoguri de facebook. Ne interesează ce se întîmplă la Chicago? Ar trebui să ne intereseze? După părerea mea, da! De ce?
Pentru că o astfel de unire ar da un semnal pozitiv, dacă ar fi bine făcută, în Asociaţie, dar şi în Uniune, iar dacă ar fi un eşec, ne-ar afecta şi pe noi deopotrivă cu bisericile din Statele Unite.
Daţi-mi voie să îmi mărturisesc nişte temeri şi, eventual, dacă fraţii ar găsi de bine să ia în considerare şi ce gîndesc alţii şi să analizeze cum se vede acest eveniment şi prin ochii românilor din ţară, atunci să ia în considerare şi temerile şi opiniile noastre. S-ar putea ca uneori înţelepciunea să vină şi din mulţimea sfătuitorilor.
Iată ce gîndesc:
1. O asemenea unire ar trebui să ia în considerare mai puţin aspectele administrative şi cele de locaţie, dar mai mult cele de practică pastorală şi mai ales cadrul teologic şi strategiile de dezvoltare spirituală ale fiecăreia dintre cele doă biserici.
2. O unire determinată de o criză îşi va sfîrşi energiile în momentul în care stimulul va fi dispărut. O unire din pricina faptului că nu mai putem plăti clădirile şi că nu mai putem administra bunurile fie dăruite de Dumnezeu, fie prost gîndite de noi, este sortită de la început eşecului.
3. O mişcare din aceasta, radicală, care trebuie să îngroape sub preş o grămadă de declaraţii făcute şi de unii şi de alţii despre … ceilalţi, fără a le fi rezolvat aceste declaraţii într-un spirit de iertare, dragoste, reconciliere, cu toate afirmaţiile pe masă, nu va face decît o sudură de suprafaţă, fractura lăuntrică va rămîne şi va lucra în continuare.
4. Există un plan asupra închinării publice? Există un plan referitor la predicare? Există un plan pentru linia 2 de pastorală? Fiecare dintre biserici are şi pastori asistenţi. Dacă da, slavă Domnului. Am încredere în experienţa şi înţelepciunea fraţilor.
5. Ce se va întîmpla cu şcoala? Logos Ministries face cadou o lucrare construită cu greu celeilalte biserici. Cealaltă biserică, o clădire construită cu mult efort şi realizată aproape impecabil, un campus care ar cuprinde ambele congregaţii unite… şi totuşi? Complicaţiile mutării şcolii, structura noului bord de conducere, administrarea comună, acestea nu sînt lucruri peste care fraţii să treacă uşor, doar pentru că acum avem … oportunitatea. O astfel de oportunitate sau mişcări din acestea de dragul unor oportunităţi de fază scurtă, care ne întunecă vederea pe lungă durată, pot fi ucigătoare pentru ambele biserici.
6. Dacă această mişcare de unire este o mişcare a Duhului lui Dumnezeu, şi aşa mă rog să fie, atunci Duhul se va preumbla de la bancă la bancă şi va lucra la inima fiecărui membru, fie aceştia enoriaşi într-o parte sau în cealaltă. Dacă este doar o mişcare administrativă…. unii tineri abia vor aştepta să plece la americani, alţii se vor pierde pe drum şi se vor face despărţi în grupuri minuscule. În loc de o singură biserică, vor rezulta 15 biserici şi adunarea la fiecare dintre locuri nu va mai fi posibilă niciodată. Economia şi banii n-au unit niciodată, Duhul … da.
7. Nu putem să nu ne întrebăm, mai ales cei care cunoaştem puţin din dinamica celor două biserici, cum vor fi rezolvate de acum înainte problemele de disciplină, la care cele două comunităţi au găsit soluţii cu totul diferite, cum oare va deveni acceptabil ceea ce altădată era inacceptabil pentru una sau pentru cealaltă dintre biserici? Oameni care nu s-ar califica într-o biserică pentru lucrare şi care sînt promovaţi în alta, îşi vor găsi locul din nou în slujire în biserica unită? Să nu uităm, de asemenea, că fiecare dintre comunităţi conţine familii mari, cu putere şi influenţă decizională.
Ne gîndim cu speranţă la evenimentul anunţat. Sperăm din toată inima, colegi şi prieteni, sperăm din toată inima ca cele două comitete numite pentru a discuta posibilitatea unirii să ajungă la discuţii de conţinut teologic şi de strategie spirituală a unor biserici care sînt chemate la bine, nu la analiza „oportunităţilor şi ocaziilor” oferite de o economie care va merge oricum mai rău. Aşteptăm cu toţii cu emoţie rezultatul deciziilor celor două biserici.
Mai bine o cale dreaptă separat, decît una împleticită împreună, mai bine o cale dureroasă pentru fiecare, decît o unire uşuratică, mai bine două strategii de criză umilitoare şi pentru una şi pentru alta, decît o unire triumfalistă precum o nuntă cu strigături şi lăutari, dar cu discuţii nesfîrşite după.
Unirea de la Chicago ar putea deveni un model excelent şi un caz de studiu pentru manualul de pastorală şi de eclesiologie practică sau… ar putea fi încă o poveste tristă cu … români, români care nu se pot înţelege între ei oriunde i-ai fugări prin lume…. chiar printre străini fiind.
Aşteptînd înfriguraţi, ne alăturăm prietenilor noştri în post şi rugăciune.
PS: îi rog pe comentatori să se abţină de la afirmaţii despre păstori, comitet, chestiuni de poitichie proprie şi personală. Poate că putem discuta totuşi idei, nu persoane.
Voi modera, avînd în vedere limita de timp disponibil, cu atenţie şi fără milă.
Bisericile din US îmi par mult mai așezate decât cele din Europa (cele românești) însă și acolo sunt numeroase clinciuri. Faptul că oamenii vin din toate părțile țării, fiecare cu propriile preferințe în ce privește cartea de cântări, închinarea, predicarea, studiul biblic, rugăciunea, amvoanele :D, etc, au născut discuții și tensiuni mari legate de probleme neesențiale. Domnul să le dea înțelepciune și să-i oprească dacă propunerea este doar o chestiune legată de strategie umană.
frate Marius,
ma bucur de postarea facuta! De asemenea apreciez sfaturile si mai ales indemnul la post si rugaciune! Sunt multe de spus si discutat pe aceasta tema, si comitetele celor 2 biserici au o agenda de lucru incarcata! Sugestiile facute, pe langa multe altele ( locul si spatiul nu ne permit o expunere totala) vor fi analizate si discutate. Dar chiar in ciuda tuturor planurilor si discutiilor suntem constienti ca avem nevoie de calauzirea Duhului Sfant. As fi dorit ca in situatia de acum Duhul Sfant sa strige nu sa sopteasca, pentru ca sa auzim ce ne spune El! Cea mai mare nevoie acum este sa fim calauziti, condusi, controlati de EL! Suntem la stadiul de discutii, analize, planificare si la fiecare pas avem nevoie de rugaciuni, de atentie de calauzure!Multumesc inca o data pentru rugaciuni si sfaturi!
Draga Mike, da, sînt multe de discutat şi de spus, dar nu aici.
Mă bucur că sînteţi atenţi la ce gîndesc şi alţii.
Abia aştept să văd cum rezolvaţi. Poate vom folosi exemplul vostru.
„Mai bine o cale dreapta separat decit una impleticita impreuna, mai bine o cale dureroasa pentru fiecare, decit o unire usuratica, mai binde doua strategii de criza umilitoare si pentru una si pentru alta, decit o nunta triumfalista cu strigate si lautari, dar cu discutii nesfirsite dupa”
Am fost uimita in mod placut , sa asist (TV) la serile de rugaciune din biserica unde pastoreste fr Daniel Chiu;
dupa vizita si prelegerile fr Pual Dan , la scoala crestina a Bisericii, urmarind in direct acele servicii,am fost interesata cum se desfasoara rugaciunea,
era ceva, vum nu am mai vazut, mi se parea ca fac parte acolo cu ei, atita caldura…
De la amvon, fratele Daniel ii numea pe nume pe fiecare, intrebind despre despre ce anume vrea sa se roage, stiindu-le numele si la tineri si la batrini;
nu am mai asistat la asa ceva, era o adevarat partasie.
Apoi atitea lucruri extraordinare ce se spun despre aceasta biserica , trebuie „pastrate”
„Pastreaza ce ai”; nu se stie daca se poate acset lucru in alte conditii.
Aceasta UNIRE poate fi de la un Stapin sau de la „celalat”.
Cred ca este nevoie de trei zile de post si rugaciune, sa se vada daca este VOIA Domnului.
De obicei bisericile nu trebuie sa se uneasca, dimpotriva, sa fie cit mai multe in teritoriu.
Iar daca intr-una se respecta atit de bine principiile biblice, Satana va vrea cu totul altceva.
Sa nu uitam, ca sunt RARE astfel de biserici.
stimate frate F.,
în primul rînd nu pot aproba comentariul din pricina tonului,
apoi este de vină şi conţinutul.
aduceţi în discuţie chestiuni care nu fac obiectul interesul ui general şi nici nu intră în obiectivul postării de faţă.
Vă răspund la o întrebare totuşi.
de ce „ne băgăm în viaţa biericilor din State cînd avem atît de mult de rezolvat acasă”?
1. nu ne băgăm.
2. tocmai asta este problema. Ne preocupă ce se întîmplă acolo… din egoism. Pur şi simplu. Pe mine cel puţin de asta mă interesează. Pentru că ştiu că ce se întîmplă la Chicago ne poate afecta şi pe noi.
Mă rog pentru succesul și binecuvântarea acestui demers.
Pastorii Valentin Popovici și Daniel Chiu sunt oameni înțelepți care, cred eu, și-au făcut temele și au analizat problemele temeinic înainte de a face pasul.
E adevărat, suntem într-o… grădină diferită, dar fiind în același oraș, nu suntem străini unii de alții. Privim și noi cu admirație și dorim de bine!
aşa să fie. Să ne rugăm.
Domnul sa se indure si de ei. Cred ca Domnul poate lucra in ciuda slabiciunilor si lipsurilor noastre.
Inca nu am ajuns sa gandesc ca un momemnt de unire (sau unitate – daca se confunda sensurile) ar putea fi tratat cu prudenta …
Un lucru stiu: cei ce sunt vii, alesi – asa vor ramanea indiferent de forma de organizare a adunarii lcoale.
Ne rugam pentru Chicago!
in sfarsit se vede unde duce modelul lui Charles Finney de biserica. unirea intre aceste 2 biserici nu adreseaza nici pe departe nevoia de reformare spirituala in amble biserici.
Cei liberi doar se pot unii,dar robi niciodata ,de vrem prin El vom dobindi Unire Adevarata!
Rugaciune Rugaciune Rugaciune
Si mai putine comentarii.
sigur! Am însă uncomentariu scurt pe care îl voi face mîine.
Anonim, rugaciune aici?
si comentarii acasa?
ori invers? deci amidoua. 🙂
Elisa daca tu iti pui intrebari unde sa te rogi ai o problema.
Ideea e sa te rogi sa te lasi calauzit/a nu sa comentezi daca esti membru.
Iar daca esti spectator sa te rogi si doresti ca voia Tatalui sa se faca. Amin
Pingback: Cronici mondene (50) Fătul Gheorghe şi Ileana fără Cosînzeana « Vindecătoru
O lamurire : Biserica pastorita de fr. Valentin Popovici , nu se confrunta cu o criza financiara.
şi de ce ar fi relevantă această informaţie în contextul discuţiei noastre?