Români, vă ordon…treceţi Oltul, dar pe Valea Prahovei

Aseară m-am întors pe acelaşi drum, dar nu cu mai puţine aventuri. Însoţit de cel mai de încredere şofer-asistent, soţia mea, dar de această dată cu maşina plină de chitare şi tineri chitarişti entuziaşti, ne-am întors pe noapte, ca să păstrăm motorul mai rece şi să nu solicităm ventilatorul funcţional.

Cînd am ajuns în Călimăneşti … coadă, şir nesfîrşit. Zic.. Accident. Trece! Se uşurează traficul după ce scot maşinile din drum. Trec două salvări… Semn bun.

Nimic! Coadă! I-am trimis pe băieţi pe jos să vadă ce se întîmplă. Nici urmă de accident, dar am făcut 10 km în 3 ore. De ce?

„Se lucrează!!”

Nu-i adevărat! La Viaductul Cîrligu Mic zilele trecute erau nişte nea gicuţi care stăteau şi fumau pe utilaje şi se uitau la noi cu un zîmbet larg şi cam tîmp, lărgit de gura sticlei cu bere, cum trecem frustraţi prin bariere, pe un singur fir.

După bunele obiceiuri ale locului, trei munceau şi şapte se uitau şi fumau. Scule? O singură roabă, trei lopeţi şi utilajul acela numit „cîrtiţă”, pe care fumau alţi doi munţi de carne.

Acum este week-end şi în conformitate cu drepturile omului la muncă şi la stat degeaba, muncitorii din construcţiile de drumuri au şi ei dreptul la berile de vineri seara. Nimeni la muncă, dar aglomeraţie de sfîrşit de săptămînă pe Valea Oltului. Camioane, Tiruri care nu mai ajungeau la locurile de odihnă pe week-end, autocare cu programul de opriri dat peste cap, turişti nervoşi, manelişti beţi… pietoni, care înjurau de mama focului şarpele cu lumini albe şi roşii şi nişte poliţişti la fel de nervoşi ca noi pentru că trebuiau să diriguiască atîta amar de fier şi nervi.

Lîngă noi, se cînta live .. … „Foaie verde, măghiran, m-a făcut mama oltean… „. După ce m-am uitat în jur şi am ascultat înjurăturile stuchite printre dinţi cu generozitate, mi-am adus aminte cum cînta vărul meu ironic: „”

Da, aşa cum spuneau clasicii „Românul s-a născut poet, neamţul s-a născut harnic…. „. Dacă ar fi muncit nemţii la viaductul nostru, l-ar fi terminat într-o săptămînă. Tot ce au de făcut este să cureţe asfaltul vechi şi să toarne unul nou. Fac asta de şase săptămîni, fix exact.

Ce-i de făcut? Dacă vreţi să ajungeţi la Craiova, simplu, luaţi-o pe Valea Prahovei, mergeţi pînă la Sinaia, de la Sinaia coborîţi spre prima autostradă ceauşistă pe la Tîrgovişte, eventual, după care mergeţi via Piteşti spre Craiova. Treceţi Oltul, dar pe Valea Prahovei. Vă asigur că vă scutiţi de mulţi nervi şi de multă, multă frustrare.

sau… mergeţi cu trenul.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Români, vă ordon…treceţi Oltul, dar pe Valea Prahovei

 1. Marinel zice:

  Doamne! Nimic nu s-a schimbat din 1985, când am plecat, după 12 ani de lucru la tunelele de pe partea cealaltă a Oltului! Cârligul Mare, Cârligul Mic, Lotrişor, Turnu! Chiar nimic nu s-a schimbat! Poate doar acel „viel spregen deu…” şi mai cum? (că n-am prea reuşit să citesc anagrama aceea!). 😀 Păcat de aşa locuri frumoase!

  • Marius David zice:

   Nu, românu-i ca stejarul, ca piatra, tot acolo, tot la fel, numai berea curge prin el, ca Oltul prin Vale.

   • Marinel zice:

    12 ani pe Valea Oltului m-au convins! Iar cât priveşte Valea Prahovei… 5 ani am locuit în Sinaia (acolo „am făcut” liceul) şi alţi 5 în Braşov (unde am „absolvit” şi armata!) 😀 Deci, cam cunosc ambele variante, ambele in România, şi asta spune destul! Ni s-a dat o ţară minunată şi lăsăm impresia că am pus-o aşa de bine încât n-o mai găsim! 😀

 2. Alina C. zice:

  Sigur, ocoliţi…e mai comod şi mai uşor!! Fugiţi de locurile în care este aşa de mare nevoie de oameni ai lui Dumnezeu…!
  Sau…când mai treceţi pe aici răscumpăraţi vremea pierdută în trafic şi rugaţi-vă pentru „nea gicuţii” care îşi pierd vremea „lucrând”, rugaţi-vă pentru ei, pentru judeţul Vâlcea şi pentru puţinii oameni creştini care locuiesc aici – poate nu ştiaţi jud. Vâlcea are cel mai mic număr de creştini evanghelici!
  Şi, da…păcat de aşa locuri frumoase …că sunt ocolite de oamenii lui Dumnezeu şi populate de oameni vai s-amar!!

  • Marinel zice:

   Alina,
   12 ani am lucrat şi locuit în zonă! Lucram la tunelele de la Lotru până la Turnu. Trei ani am locuit în barăci în colonia Lotru, restul în cartierul Nord. Mai am încă prieteni pe acolo, din păcate oameni cu care poţi discuta multe, dar nu de pocăinţă!. Dar, când vezi indolenţa „gicuţilor” (şi nu doar de acolo… cam peste tot!), chiar nu poţi face altceva decât să te rogi! Am avut şi eu „drumuri” pe Valea Oltului, locuri de o frumuseţe rară, dar sunt total dezamăgit de schimbările puţine făcute. Au fost oameni care au încercat să schimbe ceva acolo, dar… nu spun mai mult! Dumnezeu să se îndure, dacă nici puţinii evanghelici de acolo nu reuşesc să schimbe ceva!

   • Alina C. zice:

    Cred…este un teren foarte arid în zona aceasta! Puținii evanghelici de aici nu pot schimba atitudinea și indiferența oamenilor față de Adevăr, tot ce putem face noi e să semănăm cuvântul și să trăim ca niște adevărați credincioși! Doar Dumnezeu poate face să crească sămânța semănată și să aducă rod! Domnul să de îndure de noi!

 3. ACIDUZZU zice:

  „Nici urmă de accident, dar am făcut 10 km în 3 ore. De ce?”

  E pur si muove…”Pe romaneste si in Romania, frate Marius !

 4. viorelmihai zice:

  Poate ca cineva acolo sus a vrut sa va dea o sansa in plus sa va bucurati de splendoarea Vaii Oltului. Dupa ce ca veniti rar, vreti sa mai si treceti repede…

  • Marius David zice:

   Nu, nu vin nici rar şi nu trec repede. Într-o singură vară misionară am făcut acest drum de 8 ori dus-întors.
   Acum sînt la al treilea, săptămîna viitoare vin din nou. şi mă întorc din nou.

 5. Shifu zice:

  Sfatul e bun cu conditia sa nu fie sfarsit de saptamana… Ca de-i sfarsit de saptamana, mai usor treci prin piatra decat prin Valea Prahovei.

 6. Am facut si eu acest drum in sens invers saptamana aceasta. Acelasi regim de lucru cu singura „scuza”: era o zi normala de marti 🙂 Cativa prieteni mai inspirati au ales Transfagarasanul! Si e ocol mai mic decat pana pe Valea Prahovei si salbaticie mai mare.

  Am auzit ca mai exista, dar nu am folosit niciodata, cel mai inalt drum din Romania: Transalpina (http://www.transalpina.biz/) o frumusete deosebita.

  • Marius David zice:

   Da, însă cu transfăgărăşanul sînt alte complicaţii în cazul meu… eram cu o maşină care nu se răcea la motor… gîndeşte-te ce înseamnă să urci pentru 46 de km,

 7. Frate Marius, tocmai m-am întors din Sibiu acum o săptămână şi bineînţeles am ales drumul acesta: Bucureşti – Piteşti – Râmnicu Vâlcea – Sibiu. Am traversat Valea Oltului de 4 ori dintre care de 2 ori noaptea. Este adevărat că am văzut şi eu organe poliţieneşti şi salvări pe Valea Oltului căci(precum spunea un poliţai de prin zonă) era în apă „o răcitură”, adică un om înecat. Însă drumul în sine este superb şi se circulă bine. Dacă însă vă abateţi spre Mânăstirea Turnu, drumul de 1km şi un pic este stricat, iar dacă de pe pod o luaţi la dreapta este asfaltat până la a doua sau a treia comună.
  Este drept că în unele locuri se lucrează sau că există un pod degradat unde trebuie să mergi cu 5km/h ( mă refer pe Valea Oltului), şi tot adevărat este că asfaltul nu are pic de aderenţă căci este sub formă de granule pe care poţi derapa lejer în curbe, însă este păcat sa nu faci acest drum. Este greu, dar şi frumos!
  Un sfat pentru cei care vor să facă Valea Oltului: TIR-iştii încep programul la 7 şi pe grafic la ora 10-11 au pauza de masă, după care se opresc din 4 în 4 ore. Atunci drumul este liber inclusiv noaptea, iar TIR-iştii toţi pe marginea drumului. Este bine să luaţi în considerare acest aspect! Drum uşor şi fără eroisme, Valea Oltului este înşelătoare!( cum desigur mai înşelător este Dealul Vărzaru sau Dealul Negru despre care am scris pe blogul meu)

  • Marius David zice:

   Da, ştiu zona, Alexandru, am fost şi la mănăstirea Turnu în anii 80. umblam destul de mult la mănăstiri pe atunci. Acolo am descoperit un călugăr, avea vreo 38 de ani pe vremea aceea.
   Da, ştiu aceste trucuri, dar se pare că acum n-a ajutat.
   Da, ştiu, pe Dealul Negru am văzut multe accidente şi dacii prăjite.

   • Şi eu am fost cu Dacia, dar însă nu am avut probleme 🙂 Consider daciile prea criticate. Şi un Opel dacă nu îl îngrijeşti poate ceva. Totul ţine de fiecare!

    • Marius David zice:

     Cu Dacia trebuie să ştii să urci, mai ales dealuri înşelătoare, cum spui, precuim Dealul Negru, deal lin şi lung, acolo se înfierbîntă motorul şi dacă nu ştii să intri în ritm, fie răcind prin viteză, fie dînd drumul la căldură în maşină, te pîrleşti rapid.

 8. Scuzaţi-mi greşeala. „Şi un Opel dacă nu îl îngrijeşti poate ceda!”

 9. Nicu Oros zice:

  Am trecut in 14 Iulie si am stat acolo vreo o ora si ceva. Degeaba. Am stat degeaba:-(
  Eram cu cineva care nu a mai fost niciodata pe Valea Oltului. Avem o tara frumoasa !!!

 10. Nicu Oros zice:

  Domnul sa fie cu dvs !!!

 11. Pingback: Miercuri – Lăuta | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.