Atenţie la furtul „teologilor”

Se apropie timpul pentru predarea lucrărilor de diplomă. Cîţiva oameni cu iniţiativă au pus la cale o afacere prosperă care să vină şi în ajutorul teologilor care sînt împuţinaţi la creativitate.

Îi avertizez pe colegii şi confraţii care predau în seminariile evanghelice că s-ar putea să citim texte asemănătoare.

Vă rog să vă salvaţi lista de AICI şi să comparaţi cu lucrările care vă sînt arătate. Se presupune că titlul a fost ales împreună cu domniile şi frăţiile voastre, se presupune că i-aţi urmărit în toţi paşii cercetării. Şi totuşi…!
Mărturisesc cu stupoare că nu mi-ar fi trecu prin cap că există aşa ceva!
Dar… dacă n-ar fi … nu s-ar povesti şi n-ar exista, dacă nu ar fi cerere.

S-ar putea ca totuşi să aveţi surprize. Atenţie deci la furtul oului dogmatic. Dacă zice că nu fură şi l-am prins cu textu-n gură… să-l cercetăm cu duhul blîndeţii şi cu o exmatriculare.

De asemenea, îi rog pe absolvenţi şi se uite pe această listă şi să vadă dacă nu cumva îşi recunosc titlul propriei lucrări.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Anunturi, Pt. studenţii mei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Atenţie la furtul „teologilor”

  1. Vaisamar zice:

    Ultima dată când am depistat un plagiat la licenţă nu mi-au trebuit mai mult de câteva minute să-mi dau seama că studentul nu avea cum să fi scris el teza. 🙂
    Cred că lucrul îndeaproape cu studentul (prin întâlniri regulate) face imposibil plagiatul „cu toptanul”. Poate se strecoară un paragraf plagiat (insuficient sintetizat), dar nu un capitol întreg sau o teză întreagă. Din păcate, cadrele didactice cu mai mult de 5 „coordonaţi” nu reuşesc să urmărească atent procesul de cercetare şi de aici încep problemele. Paza academică bună păzeşte bostănăria de plagiatori.

    • Marius David zice:

      Da, Vaisamar, si mie mi se intimpla la fel, pentru ca de obicei eu propun titlurile temelor de licenta si mi recunosc imediat ideile.
      Am patit o singura data cu o teza careia i se modificase titlul, preluata din trecut, in urma cu vreo 10 ani (cind ai 17 ani de predare ca mine, memoria te mai lasa) , teza fusese condusa de un alt coleg, dar fusesem in comisia de licenta,
      am recunoscut-o imediat.
      eu acest an am doi la licenţă şi unul la master. Odihna si tratament.
      De obicei resping la greu teme care nu au relevanta sau nu sint in legatura cu specializarea sau cu interesele mele directe.

  2. ACIDUZZU zice:

    Desi intr-un mod impropriu textului, totusi imi „vine” sa afirm ca si fiii lui Sceva au incercat sa-l copieze pe apostolul Pavel in stilul:”Va jur pe Isus, pe care-L propovaduieste Pavel…!” (Fapte 19:13-14).
    Oricum, cei sapte fii ai preotului Sceva (care stiau cate ceva…), nu s-au „integrat” in scoala profetilor…

  3. Daniel zice:

    Ma bucur de exigenta de care se da dovada. Omul lui Dumnezeu trebuie sa fie responsabil.

  4. exxordium zice:

    macar titlul sa il schimbe

  5. Andrei C. zice:

    Chiar nu face sens pentru mine plagiatul de acest gen. Care sunt motivațiile pentru care cineva ar plagia? Pentru diplomă? (e așa importantă?) De ce mai face școală dacă nu vrea să învețe și să studieze?

  6. Ciprian Simut zice:

    Studentii nu te cred pe cuvant cand le spui: scrisul putin dar constant te poate scoate din incurcatura.

  7. David G zice:

    Cred ca cea mai mare implinire e sa termini o lucrare proprie, pe un domeniu care te fascineaza. A fost o placere pentru mine sa scriu licenta aplicand pe un text paulin, reguli de hermeneutica, exegeza si lingvistica. Nu pot sa concep ca Dumnezeu va incredinta unui „teo-hot” supravegherea comorilor mai valoroase decat intreaga lume, si pentru care nu poti da nimic in schimb!

  8. Eu propun ca scoala de teologie sa fie de cel putin 10 ani pentru pastori. Patru ani e destul pentru cei care vor sa studieze teologia, dar insuficient pentru altele.

    • Marius David zice:

      Pai se poate prelungi, nicio problema, dar de ce numai 10 ani?
      incep cu licenta, 4 ani, masterul, 2 ani, apoi o perioada de ucenicie-stagiatura pe linga un pastor mai in virsta, inca vreo 5 ani, 11 ani, apoi 1 an de practica pastorala supravegheata, dar mai liber, dupa o eventuala ordinare… deci 12 ani, minim.

      • Ionel Mircea zice:

        Cu primii 6-7 ani sunt de acord…si-i cred suficienti, DACA incepem sa-i numaram dupa vreo 12 ani (de activitate spirituala confirmata) de la Bac. S-ar numi maturizare (admit, negarantata!). Da’ nu ne-or muri bisericile fara „ei” ?!

  9. Ionel Mircea zice:

    Goagal stie software ce depisteaza plagiatul….chiar Ministerul Educatiei cica vrea sa doteze (nu cred ca gratuit) toti rectorii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.