Caius Hera şi instrumentele lui

Caius îmi este profesor de lăută. Ne întîlnim rar, dar tot mai trebuie să aprofundez ultima lecţie. Aşa cum i-am prezis, cred că va avea un viitor strălucit în muzică. Începe să apară din ce în ce mai des în presă, are evenimente, concerte.

Acum a apărut un articol despre instrumentele lui.

Lăutele lui Caius Hera sunt unicate absolute, fiind făcute la comandă, după specificaţiile sale, fie de lutieri din Istanbul, fie de singurul meşter lutier din România, profesorul de chitară Lorinczi Gyorgy din Tg. Mureş. Indiferent dacă se numesc “Al oud” din Arabia, lăuta renascentistă, chitara spaniolă “vijuela” cu şase coarde, “teorba” sau “chitarrone” (o lăută imensă, de aprope doi metri lungime şi cu 14 coarde), ori lăuta barocă, cea cu numărul imposibil de 18 coarde, toate aceste instrumente sunt adevărate opere de artă. Coardele sunt confecţionate, ca pe vremuri, din intestine de miel răsucite. Doar o coardă de bas de la “chitarrone” foloseşte un intestin întreg de miel, aşa că întregul ansamblu de “basso continuo” necesită intestinele de la şapte miei. Din această cauză, lăutiştii din vechime se plângeau că e mai uşor să ţii un cal decât un “chitarrone”!

Caius nu este doar colecţionar de instrumente. Cred că este cel mai titrat lutenist din România la ora actuală, pe lîngă Deak Endre, Miki Szekely şi Cristi Lazăr.

Caius este un fenomen şi din alt punct de vedere. Are un autentic dar de lutier, nu numai de lutenist. El a construit harfa Neriei.

Asemenea persoane ne fac cinste şi poartă cu mîndrie numele în afara ţării.
S-a spus despre mine că nu sînt prea patriot. Pentru mine patriotism înseamnă susţinerea unor astfel de români, chiar dacă nu li se termină numele în -escu.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Lauta, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Caius Hera şi instrumentele lui

  1. naomi zice:

    Acum un an si ceva Caius Hera era un anonim pentru mine, dar azi imi face o placere enorma sa-l ascult si sa citesc despre colectia domniei sale.

  2. dora zice:

    Felicitari pentru asemenea oameni; dar, atentie, o mica greseala s-a strecurat in text, dar care schimba complet intelesul propozitiei: „Asemenea persoane nu fac cinste şi poartă cu mîndrie numele în afara ţării.” … cred ca ati dorit sa scrieti „ne fac cinste …”.

  3. Pingback: Oblivion, Scrisori din exil, cea mai…. cel mai, Psalmul 150 « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.