„Dictatura lui Băsescu” sau despre abuzul lingvistic

Domnul Andrei Pleşu scrie un articol care ar trebui să ne dea de gîndit mai ales la capitolul vorbire exactă şi „raportez cu onor pierdut proprietatea termenilor”, chestiune despre care am discutat recent pe acest blog. Problema importantă este nu aceea a dictaturii lui Băsescu, mai importantă mi se pare dezordinea lexicală şi semantică din capul CMB-ului (licenţă ce aparţine Monicăi Broşteanu, „cititorul mediu binevoitor”) şi CMB-ului (comentatorul mediu binevoitor)

….abuz lingvistic. A numi „dictatură“ situaţia din România de azi e a ignora sensul propriu al cuvîntului „dictatură“, sau a adăuga „democraţiei originale“ trufandaua unei „dictaturi originale“. O dictatură în care „dictatorul“ nu dispune de unanimitate nici în propriul partid, în care şi el, şi cei din jurul lui sînt înjuraţi public, seară de seară, în lungi emisiuni de televiziune şi în ample articole de ziar, în care poliţia naţională îi strigă, romantic, sub balcon „javră ordinară“, în care populaţia îl huiduie, de Ziua Naţională, pe acordurile imnului de stat, o asemenea „dictatură“ e, categoric, unică în lume. Dacă ce trăim azi, în ţară, se poate numi dictatură, atunci a face cu ochiul unei domnişoare se numeşte viol, a călca un pieton pe bombeu se numeşte crimă, iar a evacua de pe forum-ul unei gazete obscenităţile şi agramatismele se numeşte cenzură. Mi-e greu să-mi închipui o dictatură în care sindicaliştii, după ce înjură, în mitinguri vînjoase, Guvernul şi Preşedinţia, se duc frumuşel acasă şi dorm liniştiţi.

Citeşte mai departe AICI.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Dezbatere, dulce Românie, In-text-esant, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la „Dictatura lui Băsescu” sau despre abuzul lingvistic

 1. dinu zice:

  Wikipedia: „Prin dictatură se înţelege un regim politic în care societatea nu mai dispune de mecanisme capabile să controleze puterea politică şi, prin urmare, un popor este condus forţat de către o persoană, un partid, sau un grup de oameni.
  Dictaturile de regulă nu ţin cont de drepturile omului, scopul lor fiind menţinerea puterii.
  Spre deosebire de democraţie, în dictaturi nu există alegeri libere, nici opoziţie recunoscută de către putere.”

  În România, societatea nu mai dispune astăzi de mecanisme capabile să controleze puterea politică, drepturile omului (pensie, indemnizaţie de creştere a copilului, salariu etc) sunt ignorate şi anulate prin lege. Alegerile sunt libere, dar se fură voturi cu lopata. Teoretic, opoziţia este recunoscută de putere. Practic, atunci când Johannes a fost propus premier de partidele din opoziţie, Băsescu a ignorat această propunere – deci nu a recunoscut existenţa opoziţiei – venind cu variantele Negoiţă şi Lucian Croitoru (!!!).

  Dictatură să zicem că nu este. Dar sunt sigur că la asta visează cu ochii deschişi.

 2. Agnusstick zice:

  Dar „siluirea repetată a democraţiei ca s-o faci prostituată din femeie cinstită dar uşoară” merge mai bine? Dacă domnul T.B. şi partidul care nu-l ascultă deloc fac cu ochiul, atunci sigur că domnişoara e o intelectuală de înalt nivel (băieţii au gusturi fine, se vede pe Taraf TV). Nu ştiu ce poate să urmeze, probabil o lectură comună în deplină castitate la bibliotecă, sala de ştiinţe social-politice.

 3. adrian zice:

  de acord, nu e dictatura.
  Ar trebui cautat un alt termen pentru „incalcarea zilnica a Constituiei de catre presedintele tarii”.
  Cand Iliescu o facea, unii intelectuali nu mai erau asa de preocupati de „proprietatea termenilor”.
  Tot despre abuz lingvistic s-ar putea vorbi si atunci cand se foloseste termenul „comunist” pentru a califica orice alta grupare „nedreapta”. Sau a folosirii termenului „imbecil”, „prost” pentru (prea) multe categorii de oameni (domnul Plesu are un text in care clasifica tipurile de imbecili). Alt exemplu: domnnul Plesu se vaita intr-un alt text mai vechi de brambureala competentelor din Romania (din momentul scrierii textului) cu ceva de genul – ministrul agriculturii este geolog, la sanatate este un agronom, la mediu un TCM-ist s.a. Iarasi are dreptate. Uita insa sa spuna ca in aceeasi Romanie poti sa fii absolvent de istoria si teoria artei si sa ajungi ministru de externe (teoria artei te poate face, nu-i asa?, un excelent ministru de externe!). In fond, in aceeasi Romanie, nu trebuie sa fii teolog sau istoric al religiilor ca sa scrii despre ingeri!
  Cand era la carma Iliescu, multi dintre cei care-l gireaza azi pe actualul presedinte foloseau cu dezinvoltura termenul „dictatura”. Intre timp, acribia si detaliul au pus stapanire pe respectivii.
  Proprietatea termenilor se aplica discrimnatoriu, cand sunt in cauza „ai nostri”. Cand vine vorba de „ai lor”, rafinamentele lingvistice si „puseurile” metafizice dispar ca avioanele in triunghiul Bermudelor.

 4. sam zice:

  Ca să respect direcția trasată de Marius nu discut persoana TB (care este întâmplător importantă) ci ideea păstrării proprietății termenilor.

  Cred că CMB-ul este puțin mai inteligent decât apare în tușa groasă a domnului Pleșu care nu e imun la ispite omenești printre care și cea a abuzului de profesionalism (adică pe limba CMB-ului folosirea meseriei și talentului în toate direcțiile dar mai ales cu direcție). Respectivul CMB citește printre rânduri, nuanțează definiții, contextualizează. Ca și domnul Pleșu. Poate că nu are armamentul lingvistic sofisticat al acestuia dar mărimea creierului e pe undeva aceeași. Așa poate să facă de exemplu diferenșa dintre wiki-dictatură și diktat-ura neaoș-OTVistă

  • Agnusstick zice:

   Da, dar cemebeul nu e cel mai fericit când nu e dictatură, ci când ai lui sunt la putere, şi când puterea lor e suficient de cinică pentru ca cemebeii opozanţi să fie umiliţi şi reduşi (eventual prin mituire de conjunctură). Se cheamă sindromul „Ciocu’ Mic, Băieţi!”.

 5. ACIDUZZU zice:

  Pentru cei carora le place pictura si compozitia de culori, ei stiu ca din amestecul a doua culori de baza, respectiv rosu (PSD), si galben (PNL), rezulta o culoare corcita, portocaliu (PDL) care ne face (impreuna cu culorile de baza din care provine) viata si mai amara dar nu mai roza…,in ultima vreme…

  Tot asa si din alianta…impotriva naturii, stanga (rosu), centru (probabil un maro cu un iz pestilentiat de criptocomunism invechit pe care (sau in care) se aseaza mustele de pisoar „din esalonul doi” si care tinde spre travestism, adica PC), si dreapta (PNL) de un galben pandemic de ciuma liberala (liberala, de ce ?), nu poate rezulta decat cea mai noua…black- holl romaneasca. Dreptul de autor ii apartine guvernului in exercitiu care a preluat o monstruoasa mostenire de la inaintasii din celelalte mandate executate democratic si in cel mai pur stil mioritic, de la Lovilutie incoace…

  Deci,
  Primul presedinte a fost cismar si…ne-a batut cuie-n talpi;
  De la al doilea pana la al…cincilea presedinte, l-am avut pe…Sfantul Ion Gura de Lemn care ne-a adus la…sapa de lemn;
  Al saselea presedinte a fost tap si de-atunci umblam (cu) capra pe la portile Europei dupa un…”firman” avantajos; adica, ultimii la imbarcare si primii la debarcare din UE…
  Al saptelea si al…optulea (!?!) presedinte se da in barci de nu stii cu care ochi se uita la tine, iar pe noi, romanii…ne-a bagat la apa…
  Speram in candidatura lui Vanghelie, „vestea cea agramata” care ne va consemna in…”almanahe” si pe „goagal” ! Daca nu, in Guines Book…pentru prostie…si lipsa de maturitate si orientare politica !
  Doamne, nu mai ai un colac de salvare si pentru noi ?
  Sigur ca ai !
  Dar de doua mii si ceva de ani noi inca nu L-am apucat cu adevarat !

 6. Virgil zice:

  Sunt uimit de comentarii si de comentatori, ca sa nu zic postaci.
  As spune ca diktatura inseamna si sa iti dai cu parerea. Unii vor sa o scoata de acolo de unde nu e. Oare nu avem in Romanika alternanta la putere ??? Oare nu domnul TB ne-a scos din mainile priceputului Nastase ? Sau pe unii ii sperie faptul ca unele institutii ale statului, asa cum sunt ele, incep sa miste ceva: bineinteles, neconvingator, dar suficient ca sa iti dea o umbra de speranta. Probabil ca trebuie sa ne uitam mai bine la ce se intampla zilele acestea in lumea araba ca sa cadem odata de acord cu privire la ceea ce inseamna diktatura. Nu sunt fan TB, dar nici nu pot sa accept ca un P, A sau alte ziare sa ma invete ca albul e negru si invers. Saracul domn Plesu, sigur bate campii sau nu citesc eu bine ce citesc? Altii vad ca s-ar pricepe mi bine decat dansul. Nu inteleg ce ii cu isteria aceasta impotriva lui Plesu si Liicceanu de parca ei au tras sforile din 89 pana astazi.
  Iar daca unii vor sa arate cu degetul spre incoerentele unui presedinte sau spre culoarea unui partid, atunci cred ca opiniiile trebuiesc scrise in dreptul unui alt subiect. Cat despre dictatura se vede ca unii nu au auzit de Ceausescu. Hmmmmmm

  • Agnusstick zice:

   Oare nu e posibil să voteze fiecare cu cine crede de cuviinţă, fără să-i considere pe cei de altă părere idioţi sau malefici? Şi chiar credeţi că toată lumea care are altă părere, şi-o formează papagaliceşte din ziarele şi televiziunile opoziţiei? Este cu desăvârşire imposibil ca domnul Pleşu să bată câmpii, din diverse motive, şi numai pe anumite subiecte? Şi oare este atât de greu de imaginat ca o dictatură de facto să folosească pervers legile extrem de democratice? Nu aţi fost membru al Frontului Democraţiei şi Unităţii Socialiste? Teoretic, era o democraţie…

  • Agnusstick zice:

   Şi democraţia şi dictatura presupun un contract social. La noi s-a frânt şi se frânge spiritul democraţiei mult mai neruşinat decât la alţii, şi în socialism şi acum, transformând-o în ceva mai odios decât o dictatură cu acte în regulă. Se poate rămâne în starea asta la infinit, pentru că mămăliga nu explodează decât foarte greu sub dictatură, ce să mai vorbim de democraţie… Domnul Pleşu indignează cu astfel de panseuri, pentru că situaţia la firul ierbii e atât de oribilă, încât cuvintele şi ideile dânsului, confruntate cu viaţa reală, sună din coadă. Dânsul poate că nu va ajunge vreodată în stradă să înjure ceea ce acum susţine din cafenele literare, dar alţii au cuţitul la os, şi sunt „reprezentaţi” de lideri de sindicat milionari în euro.

   • Camix zice:

    Ar fi interesant de imaginat (că asta ne-a mai rămas) cum ar numi Pleşu democraţia de astăzi (oficial-corect-recunoscută) dacă ar chiar fi nevoit să iasă în stradă pentru că-l dă sărăcia (de exemplu) afară din casă.

   • Agnusstick zice:

    Sunt perfect de acord că guvernul nu trebuie să tot dea fără discernământ unei „societăţi de asistaţi” în care tot mai puţini muncesc, iar dacă sărăceşti nu este neapărat el de vină, şi nici nu e obligat să te ducă de mână să găseşti o rezolvare. Dar asta e mult mai valabil în restul Europei decât la noi, din cauza incompetenţei şi cinismului tuturor guvernărilor de până acum. Probabil că domnul Pleşu nu ar manifesta niciodată pentru anumite cauze prea egoiste şi prea pedestre, dar viziunea sa asupra „mizerabililor” e cam aristocratică şi politizată, după părerea mea. Deşi nu orice om disperat sau indignat are în spate un partid dezagreabil care-l manevrează. Şi chiar nu m-ar mira ca ultima frază din extras să fie complet falsă şi să fie destui sinficalişti care nu mai dorm din cauza grijilor, deşi s-au răcorit cu înjurături zdravene la mitinguri anemice.

    • Camix zice:

     Este falsă, cel puţin în cazul „alor noştri”, în educaţie (că de asta pot vorbi). Ei ştiu cât de mult şi cât de tare li se permite să înjure ca să poată dormi liniştiţi noaptea şi, în ultimii mulţi ani, nu prea am văzut sindicalişti care să rişte să.. creadă ceea ce spun şi să protesteze pentru că doresc o schimbare. Vâlva se face, de obicei, la început, scurt. Ca un ceas deşteptător care mai mult îi deşteaptă pe cei aşa-zis-reprezentaţi, iar, după prima întrunire la nivel înalt unde din x% cerere guvernanţii propun x/10, deşteptaţii la revoltă sunt sfătuiţi în mod suspect de calm şi suspect de curând de către sindicalişti că… nu e vremea de proteste acum, că într-adevăr nu sunt fonduri, altfel să ne dăm şi noi seama că am primi. Şi, din Spartacus, rămâne doar vocea unor avocaţi cumpăraţi pe ascuns, concluzie nedemonstrabilă în tribunale, dar de neconstestat în faţa Invizibilului care vede tot…

     Iar dacă Pleşu se preface că realitatea e cu totul alta („dacă” pus doar de efect), înseamnă că pentru el, realitatea e într-adevăr cu totul alta şi nu trăieşte în aceeaşi Românie în care trăim şi noi, aşa că devine simplu a ne da seama dacă el însuşi e dintre cei care doarme liniştiţi sau nu.

 7. dinu zice:

  Vorbind despre dictatură as opposed to democraţie, diferenţa este făcută în primul rând de respectarea constituţiei şi legilor ţării.
  Bună, proastă, dată de Iliescu, Iorgovan, Năstase şamd Constituţia trebuie respectată. La fel şi toate celelalte legi aflat în vigoare. Dacă guvernanţii, în înţelepciunea lor, consideră că o lege sau un articol din Constituţie nu este corect, să-l modifice. La noi preşedintele şi guvernul întâi încalcă grosolan orice lege şi orice normă de bun simţ şi apoi îi acuză pe foştii că au dat legi proaste.
  Aici se termină democraţia şi începe dictatura. În momentul în care cei care trebuie să garanteze respectarea legii sunt primii care o încalcă deja nu mai putem vorbi de democraţie.
  Sunt nenumărate exemplele de dictatori contemporani care au pus mâna pe putere democratic şi au ajuns la regim autoritar mai întâi prin neglijarea respectării legilor, apoi prin manipularea maselor spre ai considera salvatori ai naţiei.
  Hoardele de intelectuali care susţin un om însetat de putere ar trebui să conştientizeze mai bine care este efectul pervers al unui astfel de demers.

  • Agnusstick zice:

   Ca să evităm confuzia dictaturii cu anarhia cauzată de o guvernare prea permisivă, la noi nerespectarea legilor este un adevărat sistem cu baza în conivenţa „legiuitorilor” care fac legi contradictorii şi imposibil de aplicat, a „autorităţilor” care persecută sau protejează după liste, şi a subiecţilor din toate categoriile interesaţi să se descurce, până la absurdul care face viaţa imposibilă la aproape orice nivel dacă respecţi legile sau dacă nu aparţii găştilor proteice conducătoare. Contractul social e menţinut la foc mic prin alternanţa şpăgii cu şantajul şi pedeapsa la nivel de întregi categorii sociale, prin învrăjbire şi atomizare, prin compromitarea oricăror forme oneste de organizare, prin cultivarea migraţiei elementelor active ş.a.m.d.

 8. lau zice:

  Eu cred că înainte să ne avântăm așa ,ar trebui să citim ce spune Pavel in 1 Timotei capitolul 2.Dacă nu ne rugăm pentru România(inclusiv pt guvernul actual) atunci nu există nicio diferență între noi(care ar trebui să fim altfel) și ceilalți care ,înafară de a vorbi, nu fac nimic.A-ți plânge de milă nu este o soluție.Roagă-te și FĂ CEVA pentru România-aceasta este soluția!

  1. Va indemn, dar,inainte de toate, sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri, multumiri pentru toti oamenii,

  2. pentru ÎMPĂRAȚIsi PENTRU TOȚI CEI CE SUNT ÎNĂLȚAȚI ÎN DREGĂTORII, ca sa putem duce astfel o viata pasnica si linistita, cu toata evlavia si cu toata cinstea.

  3. Lucrul acesta este bun si bine primit inaintea lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru,

  4. care voieste ca toti oamenii sa fie mantuiti si sa vina la cunostinta adevarului.
  Domnul să ne dea înțelepciune! Fiți binecuvântați!

  • Mihai-Sorin zice:

   lau..

   se pare ca sunt doua opinii contradictorii sustinute de doua tabere

   1. pe de oparte Agnus %co au dreptate (adica realitatea invocata)
   2. pe de alta parte tu ai dreptate..adica Scriptura pe care o invoci
   3..unde e cheia..? stii?

   e vorba de o situatie aparent contradictorie, cu caracter paradoxal.
   iti reamintesc, daca e nevoie, caracterul paradoxului,
   paradoxul presupune manifestarea concomitenta a doua realitati (aparent) opuse, contradictorii, sau care se exclud reciproc dar care se armonizeaza ulterior printr-o explicatie surprinzatoare.

 9. Pingback: Botezul adulţilor, Hopky, “dictatura” lui Băsescu?, sfîrşit de sesiune, global dimming, prostituţie şi incest la liber? « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.