Din nou despre relaţia dintre Biserică şi Stat cu Andrei Cornea

Într-o recentă dispută s-au scris cîteva rînduri remarcabile, rînduri care ne interesează în următoarea perioadă şi pe noi, baptiştii, avînd în vedere recentele şi următoarele probleme pe care le avem de discutat în cadrul cultului:

… creștinismul a fost dintru început obligat să conviețuiască cu un stat și cu o cultură majoră preexistente (cele greco-romane): a trebuit să le „tolereze”, fiindcă nu avea încotro. De aici, originea separării dintre stat și biserică, separare care, în epoca modernă, va crea secularismul permițînd dezvoltarea democrației liberale.

….

În general, nu („Să nu judeci!”, „întoarce și obrazul celălalt!” ar nimici pur și simplu orice stat de drept.)!  Dar tocmai în asta constă și măreția lor: că nu sunt compatibile cu vreun stat, fie și de drept și democratic.

Pe de altă parte, străduința de a deduce din scrierile Noului Testament ideea toleranței religioase, a libertății de opinie și a valorii benefice a secularismului … mi se pare fie un ancronism, fie o naivitate: acestea sunt valori moderne și seculare,  pur și simplu incompatibile cu felul de a gândi al acelor evrei radicali și apocaliptici care au format cele dintâi comunități creștine.

….

Dar atenție: e vorba, chiar în acest caz optim, despre o „coabitare”, niciodată despre o căsătorie legitimă, care, abia ea, ar reprezenta marea tragedie!

Citeşte mai departe AICI.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Biserica Baptista, Dezbatere, In-text-esant. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Din nou despre relaţia dintre Biserică şi Stat cu Andrei Cornea

 1. Ciprian Simut zice:

  exercitarea dreptului la opinie este o utopie si, practic, impracticabila. daca spui ce ai pe limba imediat esti taxat ca superi pe cutare, ca jignesti pe cutare.

  este in aceiasi categorie cu utopia de a fi sau a pretinde ca poti fi obiectiv. este imposibil. omul prin definitie este influentat de anumite criterii, idei pe care si le formeaza si pe baza carora isi zideste un sistem de gandire. omul nu poate fi obiectiv. cine pretinde ca este capabil sa fie obiectiv, mie imi pare ca minte. in cel mai bun caz, ar trebui sa ne exprimam parerea subiectiva si sa ne asumam responsabilitatea.

  iar in societate, biserica nu are cum sa tolereze statul, pentru ca biserica a fost creata in sisteme politice. e drept, teocratia este sistemul ideal, dar ma intreb cum transformam functiile care acum nu mai exista: mare preot, preot, profet, si altele. sustinem preotia universala? sustinem ca pastorii ii inlocuiesc pe preoti? atunci se anuleaza prima intrebare si instauram o ierarhie. Bine. ne alegem un rege, dar pe cine? ca toti care sunt acum au proprietati, mai mari mai mici, si nici unul nu se indeletniceste cu Scriptura cum ar trebui.

  deci? ce urmeaza?

  noi de stat nu ne putem desparti, nici ca indivizi, nici ca biserica. in el traim, in el cotizam, in el suntem nedreptatiti.

 2. Andrei zice:

  Și totuși nu sunt, în sine, virtuțile evanghelice compatibile cu democrația liberală? În general, nu („Să nu judeci!”, „întoarce și obrazul celălalt!” ar nimici pur și simplu orice stat de drept.)!

  1. Ioan 7:24 (Romanian)
  Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi după dreptate.

  2. Democratie = Tirania majoritatii.

  • Ciprian Simut zice:

   din pacate, guvernele nu sunt conduse pe baza de dreptate si bunastare a celor care i-au ales, ci dupa interese.

   minciunile si incercarile de pastrare a puterii pentru fura si mai mult sunt cat se poate de clare in prezenta guvernare.

   • Andrei zice:

    Nu ma refeream specific la noi… dar se aplica. De asta SUA nu este o democratie si o republica. Statele pot respinge anumite legi, sunt diferente intre legi intre state, etc. Si puterea, prin constitutie ajunge la individ in cele din urma. Dar e complicat si la ei, si nici la ei nu se respecta constitutia (asa ca fapt divers).

    Dar e deja pe langa subiect, doar vroiam sa subliniez ca ideea pe care o avem noi cand ne gandim la democratie nu exista. E o iluzie. Nu zic ca nu se aplica, ci pur si simplu nu exista, si e acea imagine frumoasa: „doi lupi si o oaie voteaza ce se mananca la cina”.

    Plus acea referinta la judecata… in Biblia mea nu scrie sa nu judeci „punct”, e o virgula dupa.

 3. necula zice:

  Pace
  Biserica Domnului nu are nici o legatura cu statul,asa cum nu are cel credincios cu necredinciosul,absolut nici una.
  Ea e supusa Capului[Hristos]
  Pace

 4. Pingback: Jonathan Edwards la Yale, nostalgii cu albine, patrimoniu românesc « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.