Tehnici de manipulare: „luaţi ca din partea Domnului ce vă spun”

Let’s have some new cliches.

– Samuel Goldwyn

Există un set de formule şi clişee specifice mediului evanghelic. Mă voi referi la cîteva dintre ele în următoarea perioadă. Sînt formule care sînt destinate să paralizeze raţiunea, buna rînduire a gîndurilor şi să ne absolve de dreapta cumpănire.

Iată cum voi exemplifica:

Primesc un telefon.

– Alo, da!

– Sînt sora cutare!

– Pace, soră…

– Frate pastor, vreau să vă spun ceva, dar să nu vă supăraţi pe mine…

şi urmează descrierea unei situaţii în care dînsa fusese nedreptăţită, îmi dădea soluţii în favoarea dînsei şi încheie…(cum aş putea să mă supăr pe dînsa, dacă apare un scut impenetrabil şi un adăpost menit să mă înţepenească)

– Să luaţi din partea Domnului tot ce vă spun..

I-am răspuns rapid şi fără anestezie, ceea ce a adus tăcere încremenită pentru momente grele la celălalt capăt al firului:

– Nu, soră dragă, iau ca din partea dumneavoastră ce mi-aţi spus, nu ca din partea Domnului. Pricep ce spuneţi, promit că mă voi gîndi la ce mi-aţi spus, dar nu iau ca din partea Domnului absolut orice îmi spuneţi. Să spunem că iau ca din partea unei mame sau ca din partea unei mătuşi dragi, ca din partea unei surori mai în vîrstă, dar „din partea Domnului” mi se pare prea mult.

Nu v-aţi surprins cu ispita între dinţi: „Nu te supăra, ia ca din partea Domnului ce îţi spun”? Mi se pare numai mie sau acesta este un mod de a ne deresponsabiliza, de a ne ascunde în spatele lui Dumnezeu cînd Acesta nici n-a lucrat şi nici nu intenţionează să se amestece în micile noastre mînării. Oare nu-i această apucătură învecinată cu luarea în deşert a Numelui? Aşa îmi pare!

Ce-ar fi ca bărbăteşte sau suroreşte şi frăţeşte să ne ducem la aproapele şi fără mieroşag în glas, fără priviri arcuite cu sprîncenele în colţ interior-sus, modul „evlavie temporară”, să ne confruntăm coreligionarii simplu şi natural:

– Aş vrea să îţi spun ceva… din partea mea. S-ar pute să greşesc, om sînt, s-ar putea să fiu subiectiv, mărturisesc: simpatiile mele sînt concentrate în altă parte, dar cred că s-ar corecta ceva în comunitatea noastră dacă ţi-aş spune…

Sinceritatea, transparenţa, onestitatea… sînt virtuţi care au existat şi înainte de întruparea Domnului. Să le cultivăm şi pe acelea, pe ale noastre nelăsîndu-le nefăcute!

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

38 de răspunsuri la Tehnici de manipulare: „luaţi ca din partea Domnului ce vă spun”

 1. naomi zice:

  Nu stiu cat v-a intristat pe dv acest caz, dar eu m-am distrat de numa, mai ales la replica fara anestezie. A propos, nu as vrea sa fiu in pielea celui care primeste o replica, fara anestezie, din partea dv. 🙂

 2. Luca zice:

  Foarte buna precizare in ce priveste genul acesta de manipulare, multumim. Dar manipulare pozitiva ce spuneti, exista?

  • Paul Pantea zice:

   Manipularea, prin definitie, nu e pozitiva. II ataci omului libertatea: lucrul fara de care toate celelalte lucruri nu au valoare.

   • Marius David zice:

    şi cînd îl evanghelizezi, draga Paul, ce faci?
    nu-.i ataci libertatea?
    ba da, îl manipulezi precum un pescar manipulează peştele care nu ştie căva ajunge în cratiţă..
    va muri…
    precum necredinciosul, nu ştie că va muri ca să renască în biserică.

    • Luca zice:

     Necredinciosul nu e constient de „binele” final al manipularii . Si putem vorbi ca e o manipulare pozitiva ca tu il conduci spre acel bine pe care el nu il realizeaza, in momentul in care il conduci spre un „rau” e manipulare negativa.

     • Marius David zice:

      şi manipularea este legitimă dacă tu ştii mai binele celui căruia îi răpeşti libertatea?
      Ce-i mai important în raportul dintre libertate şi epistemic? Copiilor le răpim libertatea de a se juca cu nişte cuţite ascuţite? De ce? pentru că nu cunosc cît cunoaştem noi!
      SE pune aceeaşi problemă şi în dreptul adulţillor.

    • Paul Pantea zice:

     Cand il evanghelizezi, ii propui o alta solutie la viata lui. Nu il Faci sa creada in Isus Hristos. II dai doar Sansa sa o faca. In fiecare moment, trebuie sa fie liber sa aleaga sa creada sau sa nu creada.

     Si mai am cateva argumente, dar nu-i blogul locul potrivit pentru ele. 🙂

     • Marius David zice:

      Şi are el şansa să vadă dacă este orb, să meargă dacă este şchiop?
      Cînd se petrece iluminarea?
      înainte de a lua decizia, în timp, după?
      Cînd este omul liber de întunecimea păcatului pentru a alege.
      Grudem face o descompunere a convertirii aproape chirurgicală (nelegitimă, după părerea mea),. dar problema rămîne.
      Cum poate alege lumina un orb?

    • ACIDUZZU zice:

     @ Marius David:
     Este o mare deosebire intre „om cu suflet si ratiune” si „peste” !

     Primului ii propovaduiesti adevarul, pentruca „adevarul il va face slobod; pentruca extista O CALE, UN ADEVAR, O VIATA pentru el, si aceasta se cheama MANTUIRE !

     Daca iti place pescuitul ca sport, ca hobby:
     Pe cel de-al doilea, il nadesti, il amagesti cu momeli, fiindca acesta din urma are numai mainfestari instinctuale si un puternic instinct de conservare !
     Pentru a-i „pescui” pe amandoi, pescarul trebuie sa fie (1) „dotat” mai intai cu o viata de liniste, (2) apoi cu rabdare, (3) apoi cu o cunoastere temeinica in „arta pescuitului”, (4) cu sculele necesare dar nu neaparat performante, (5) mai multa indemanare, (6) o cunoastere buna si uneori tainica despre locurile de perscuit.
     (7) Nu in ultimul rand, este buna recomandarea: „Niciodata sa nu pescuiesti acolo unde se scalda gastele…caci nu vei prinde nimic.”
     (8) Apoi, ai grija cu cine te insotesti.
     S-ar putea ca individul sa nu-l cunosti prea bine si sa practice braconajul de tip:PESCUITUL IN LIGHEAN !
     (9) Adu-ti aminte de:”…Un prooroc al Domnului vorbeste impotriva altarului !” Mancat de leu. Numai el. Nu si magarul. Trista constatare, trist renume. Oasele lui, mormantul lui, tot un trist renume. Punct.

     • Marius David zice:

      Nu, nu îmi place pescuitul, dar îmi place evanghelizarea. Este unul dintre „hobby-urile” mele.
      Am scris o postare despre Evanghelizarea ca manipulare. Cred că pe patratosu, daca imi aduc bine aminte.

    • Mihai-Sorin zice:

     @ „ba da, îl manipulezi precum un pescar manipulează peştele care nu ştie căva ajunge în cratiţă..
     va muri…”

     la mantuire procesul e invers..din iazul de foc spre râul vieţii
     iar efectul e contrar si el
     va trai..

  • Marius David zice:

   există un fel de manipulare pozitivă… a pescarilor cu peştele.
   niciun pescar nu îi spune peştelui că va ajunge în cratiţă.
   iar Dumnezeu ne-a făcut pescari de oameni. curată manipulare, coane Luca.

 3. Pomisor zice:

  „Mi se pare numai mie sau acesta este un mod de a ne deresponsabiliza, de a ne ascunde în spatele lui Dumnezeu cînd Acesta nici n-a lucrat şi nici nu intenţionează să se amestece în micile noastre mînării. Oare nu-i această apucătură învecinată cu luarea în deşert a Numelui? Aşa îmi pare!”

  Nu sunteti singur! Si mie mi se pare la fel!

 4. sia zice:

  Foarte buna si folositoare explicatia. O alta manipulare ce o vad eu intre crestini, este intrebarea: ” Vrei sa faci o fapta buna ?”sau „fa si tu o fapta buna”. Ca parca numai rau faci si ti se da ocazia sa faci bine si cumva sa nu pierzi ocazia.

  • Marius David zice:

   Corect, mi-ai dat o idee 🙂

  • Sebastian zice:

   Faza mentionata de tine am patit-o si eu…ma suna si imi zice: „vrei tu sa faci o fapta buna?” … te da peste cap , daca zici nu, ehh ce pocait esti, daca zici da , te-a prins….prefer sa raspund”:depinde, descrie fapta si vad daca pot sa o fac , nu pot sa promit ceva daca nu cunosc ce presupune aceea fapta”.

 5. gigi l zice:

  …nu cred ca sora a incercat sa te manipuleze…nu am mai auzit ca pastorii sa se lase manipulati de oitele lor… nici macar de caprite 🙂
  cat despre ,,luati ca din partea Domnului…,, e asa cum spui , lipsa de responsabilitate…dar si un mod de a spune , des folosit in mod gresit .
  tocmai gindeam si la alte moduri de a spune …ami vine sa cred ca ai dreptate ca …sint tehnici de manipulare , folosite oare in mod inconstient ? sau oare manipulati la rindul lor cei ce le folosesc ?

  • ACIDUZZU zice:

   Oare expresia „luati ca din partea Domnului” nu ar fi o posibila sinonima cu „veniti de luati lumina ?”

   O sora clar-ganditoare se infiinta in biroul fratelui pastor:
   „Frate pastor, Duhul Domnului m-a trimis sa-ti vestesc…”
   Nu-si termina bine fraza inceputa ca replica nu se lasa asteptata:
   „Duhul Domnului pe mine inca nu m-a instiintat de venirea Dumneavoastra….”
   Sora se retrase tacuta…
   Duhul domnului se simtise intimidat……

 6. Bunica mea mai folosea cateodata expresia. Cand incerca sa ne induplece sa nu facem dupa gandurile noastre rele de copii. Crescuseram si ne credeam priceputi. Cred ca folosea expresia incercand sa ne arate cat de mult ii pasa de noi si cum crede ea ca ar fi biblic sa ne purtam.

  In alt fel, expresia este biblica daca atunci cand spunem ceva din partea Domnului, chiar spunem ceea ce spune Biblia, ceea ce este, evident, din partea Domnului. Daca-i spunem unui om manios ca blandetea este roada potrivita pentru un om duhovnicesc, ii spunem din partea Domnului. Domnul ne cheama sa-i spunem.

 7. Mircea Mitrofan zice:

  Adevarat. Si in cartea profetului Ieremia gasim destule avertismente impotriva celor care isi dau propriile cuvinte drept cuvintele Domnului.
  Asa e, asta inseamna sa luam in desert numele Domnului.
  Numai ca, atentie!, ni se aplica si noua, predicatorilor! Iar pentru noi judacata va fi mai aspra, caci, „cui i s-a dat mult i se va cere mult”.
  De aceea ma rog sa ne ajute Domnul sa folosim cuvintele cu multa responsabilitate.
  Fie ca Domnul sa ne dea tuturor intelepciunea Lui!

 8. ACIDUZZU zice:

  Postarea de fata mi-a amintit de nevasta lui Ieroboam…

 9. Vasilis zice:

  era aproape de ora 13 intr-o duminica oarecare, si fratele care incepuse mesajul in jurul orei 11 ne spune: „va rog sa mai aveti putina rabdare. de fapt nu pentru mine ci pentru Domnul”
  ha ha, de tacea filozof era. am iesit imediat… fratele n-a mai trecut sa ne viziteze… sa ne aduca mesaje „inspirate” dupa parerea lui.

 10. BenO zice:

  O alta situatie este cand muncim de dimineata pana seara, si reusim sa facem o gramada de bani si apoi venim si spunem ce ne-a mai binecuvantat Dumnezeu, un fel de a face din Dumnezeu un idol. Il bagam pe Dumnezeu acolo unde este absent, ca sa ne mintim singuri.

 11. Ice zice:

  „fără priviri arcuite cu sprîncenele în colţ interior-sus” – cred ca fiecare ar trebui sa mearga in fata oglinzii si sa incerce „arcuirea”. M-a amuzat expresia, asa ca a trebuit sa o testez, sa vad daca asa e:)

 12. Daniel Cojita zice:

  Suport „crestinesc” pentru minciuni: „Frate, inaintea Domnului iti spun….” sau „spun cu mana pe Biblie!”

 13. carmen zice:

  Si daca acest :luati ca din partea Domnului ce va spun, intra si prin predici sau alte lucrari publice? Mi s-a intamplat de prea multe ori sa aud expresia: asta e adevarul!! si sa nu ma pot abtine sa gandesc cat de imbibat de sine e acest adevar…

  • Luca zice:

   Poate chiar era adevarul. Daca in timpul predicarii ar exista o doza mare de ambiguitate, nu ar fi un risc in intelegerea corecta a adevarului? Cum ar suna si cum ar recepta ascultatorii cand un predicator ar spune: Ceea ce va spun poate nu e adevarat sau Ceea ce va spun poate este adevarat. Ca si mesager trebuie sa transmiti adevarul si sa-i constientizezi pe cei ce te asculta ca acesta este adevarul si sa-si doreasca sa-l inteleaga si sa si-l asume. Predicatorul doar le pune in fata alternativa pe care el o considera cu tarie ca fiind viabila.

  • Marius David zice:

   este acelaşi lucru,
   duminică am predicat despre luarea în deşert a Numelui Domnului, poate că pun schiţa.

 14. Teodor zice:

  Acele formule si clisee eu le numesc „limba de lemn” evanghelica…, pseudospiritualitate, ambalaj fara continut, prafuit de conformismul lenei in gandire.

  Sinceritatea, transparenta, onestitatea, simplitatea adevarului, sunt nestemate, si prin urmare rarisime, in posesia discreta a vreunei firi nobile.

 15. Pingback: Tehnici de manipulare: “luati ca din partea Domnului ce va spun” | Neclintit.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.