„A căzut curentul!” (P)

Cea mai mare tragedie care ar putea lovi omenirea acum nu este o ciumă, nici SIDA, nici gripa aviară, nici încălzirea globală, nici epuizarea resurselor energetice, ci întreruperea curentului deodată, peste tot. Adică să cadă curentul.

Ar muri milioane de oameni! Vă gîndiţi la echipamentele electronice din spitale, nu?

Nu acolo ar fi cea mai gravă problemă: căderea reţelelor de comunicaţii (gîndiţi-vă la cele militare), faptul că toată economia este fundamentată pe transport şi electricitate, conservarea hranei depinde de curent, „capodoperele” noastre, ale celor care am renunţat la creion şi hîrtie, s-ar pierde toate…. 🙂
Dacă s-ar întîmpla să cadă curentul peste tot şi dintr-o dată şi ar sta jos, acolo căzut, vreo cinci sau şase luni, am fi aruncaţi în plină sălbăticie, am fugi unii după alţii pe stradă să ne luăm pîinea de sub braţ… Majoritatea oamenilor nu ar muri pentru că li s-ar opri monitorizarea medicală, ci pentru că s-ar ucide unii pe alţii… altele ar înnebuni fără telenovele, alţii ar intra în panică, fără ştiri, eurosport, filme etc. Ce-am face toată ziua fără curent?

Poate că totuşi nu este aşa de rău să cadă curentul din cînd în cînd!

Azi a căzut curentul!

De ce curentul cade? El nu se opreşte? Apa se opreşte, dar curentul cade! Iar cînd vin, amîndouă vin la loc. Apa nu se porneşte, curentul nu se ridică.

Nu, curentul nu se ridică, dacă a căzut. Curentul „vine„!

Pe vremea lui Ceauşescu, cînd se făcea economie la apă, curent, tinereţe şi viaţă, creativitate şi imaginaţie, cîte o vecină ieşea pe scară şi striga cît o ţineau rărunchii: „A venit curentul, apa, lumina etc.!” Toată suflarea sufla uşurată. Apa, curentul, veneau ca nişte musafiri dragi şi stăteau puţin.

Toate vin! Dar cînd se duc, nu se duc; curentul cade, apa se opreşte, lumina se întrerupe!

Dacă a căzut, atunci cineva trebuie să se ducă să îl ia de jos, să îl ridice să îl pună la loc.

Cît de mare este zgomotul cînd cade curentul, cum face el cînd cade? Tocmai asta este: cînd „cade curentul” se face linişte, o linişte foarte mare. O linişte nu numai mare, ci şi frumoasă!

Dar cînd cade curentul de sus? Cum face? Furtunile cu tunete şi fulgere sînt momentele mele preferate. Atunci, aşa cum spuneam zilele trecute, opresc Windows-ul şi mă uit pe ferestre.

fulger-ion-bezercheanu-sursa-bad-or-good.jpg

Cînd făceam compuneri prin clasa a II-a învăţătoarea ne spunea să scriem concluzia! Întotdeauna! Cînd făceam o compunere despre primăvară trebuia să spunem: „Ce bine este că a venit primăvara! Totul revine la viaţă! Totul revine la normal!”

Acum: Ce bine este cînd cade curentul! El cade fără zgomot! Nici pîs sau fîş nu face! Uneori scoate doar fum, dar apoi…Totul revine la linişte! Totul revine la normal, rămînem cu noi înşine şi se face o linişte mare şi frumoasă! Iar cînd cade curentul de sus, de la El, atunci se aude zgomotul celei mai spectaculoase rostogoliri care ne este dată spre auzire.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Ficţiune, Imagine-aţie, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la „A căzut curentul!” (P)

 1. Toate centrele sanitare si unitatile care depind de curent electric pentru anumite interventii sunt dotate cu aparatura secundara in caz de lipsa a curentului ,aparatura ce furnizeaza energie electrica prin candescenta(pe baza de combustibil), acele generatoare cu ardere interna. Pentru o perioada scurta ,datorita consumului ridicat de combustibil ,sunt foarte eficiente.

 2. Post-scriptum: De asemenea si eu prefer zilele innorate si ploioase, cu fulgere si tunete. Pentru unii este un moment de spaima, pentru mine un moment de liniste. Este natura dezlantuita. Stau linistit langa fereastra si ma uit ca la niste artificii mai ales noaptea. Ma odihnesc cat se poate de bine si dimineata, cand deschid geamul, imi place mirosul de ploaie care abia a stat, inmiresmat si primitor. Daca ma prinde in masina este acelasi lucru. Natura in treaba ei, eu in treaba mea. Dar ma mai opresc cateodata si, cu stergatoarele in functiune, admir frumusetea naturii si minunile pe care omul nu le-ar putea crea cu asemenea acuratete si atata grandoare.

 3. Marius David zice:

  Iată ultimul gadget, cea mai nouă descoperire…. n-are nevoie de baterii, mai ales dacă cade curentul..

 4. Porky Pine's son zice:

  un fapt(sau chiar fenomen) interesant,este ca Dumnezeu,”generatorul” SUPREM este si cel care ne ia curentul(atat la propriu,cat si la figurat)si tot El este si cel care ni-l ofera inapoi[de data acesata la propriu(sau ne poate spune Lazar in cer cum i-a revenit lui curentul)]!
  cand ni se ia curentul in locuinta sau in oras,ajungem intr-o stare de liniste pentru putin timp,dupa care revenim la activitatiile noastre cotidiene,dar cand Dumnzeu ne stinge lumina vietii noastre,atunci intram intr-o stare de liniste vesnica si vom ajunge mai apoi,la tinta alegarii noastre…: in cer,cu Dumnezeu!
  o paralela doar…

  • Marius David zice:

   draga Porky Pine’s Son,
   este foarte interesant ce invoci, starea de linişte-panică-nervi-neputinţă atunci cînd se opreşte cureentul, este una dintre celemai amestecate stări.
   Chiar mi-am adus aminte de un ceai excelent pe care l-am băut într-o chinezărie în Los Angeles.
   Era ceai verde, gros, făcut cu lapte de nucă de cocos şi cu ghimbir şi hrean, îndulcit cu miere. Era o combinaţie de gusturi extraordinară.
   aşa este şi starea de după oprirea curentului.

 5. Gabriel Băloi zice:

  Aşa cum vine curentul , îmi vin acum şi mie în minte , prin acest articol semnificativ , cîteva semnificaţii ale acestui blog şi nevoia rostirii măcar a unora dintre ele.
  – e o răsfoire a lumii reale prin imaginaţia puternică a autorului
  – e o carte imensă , cu file de parohie , de teologie , de literatură , muzică , ştiinţă…ş.a.
  – este eclipsă uneori , dar şi soare luminos , vifor învolburat dar şi boare caldă primăvăratică.
  – e tratament pentru egolatrie , aceasta fiind o boală a omului care se priveşte prea mult pe sine şi ajunge să nu mai ştie care îi este chipul şi care-i este masca ( definiţia aceasta a egolatriei nu-mi aparţine).
  – e şi tratament pentru ignoranţa de carte , fiindcă te trimite la carte.
  – e ZONĂ UNDE SE CONSTRUIEŞTE IDEEA , dar şi zona unde se reglează punctele pînă la care se pot ciocni ideile particulare luate de cîte un vîrtej al diverselor energii debordante.
  Deseori mă întrebam , ce e cu această „ZONĂ unde se construieşte ideea”? Zona aceasta specială se construieşte la rîndu-i SAU ea există pur şi simplu în mintea unor oameni cu înzestrare aparte care , atunci cînd ei voiesc , intră în ea , iar ideile vin singure şi de bunăvoie , cu supunere şi fără crîcnet , urmînd a fi culese pentru hrană după bunul lor gust ?!
  Să fie arie dumnezeiască zona de construcţie a ideii ? fiindcă simplul răspuns că din cataliza a două idei se naşte o a treia nu mă mulţumeşte ?
  Eu, unul, nu aş fi putut să leg două cuvinte dacă nu L-aş fi cunoscut pe Dumnezeu , dacă El nu Şi-ar fi construit o zonă specială în fiinţa mea.
  Oricum , dincolo de trăirea cu Dumnezeu , cel care cunoaşte drumul şi ştie cum să ajungă pînă în zona aceea trebuie că , deseori , în locul multelor micuri dejunuri , prînzuri sau cine , a mîncat cîte un sac de cuvinte şi a băut cîte un butoi plin cu litere.
  Aşadar , încă o filă răsfoită a lumii reale prin imaginaţia puternică şi diversă a autorului !
  Congratulations from an aplaudac !!!

  • Marius David zice:

   Draga GAbriel, I-ai construit o zonă specială în fiinţa ta lui Dumnezeu? Ah, spui că Şi-a construit o zonă specială… dar Dumnezeu este invaziv, ne confiscă cu totul.
   Eu cred că El ne ocupă cu totul, sau aşa ar trebui, nu putem să îi facem un acvariu în care să stea, să îi ornăm o cameră în care să-L odihnim pînă cînd îi cerem să ne vfie Asistentul medical sau Cîrja de care să ne sprijinim.
   Am înţeles ce ai vrut să spui, mulţumim pentru comentariu

   • Gabriel Băloi zice:

    Da , există un deficit de explicitare-completare în ideea mea cu „zona specială”. Mulţumesc pentru actul reparator !

 6. Agnusstick zice:

  Se pare că NASA pregăteşte lumea cu ideea că în 2013 vor fi nişte explozii solare atât de intense, încât chiar va cădea curentul cam peste tot… Tot ce se mişcă pe bază de electronică, băncile, avioanele, blogurile şi alte chestii mai puţin importante s-ar putea opri…
  http://www.romania-actualitati.ro/nasa_avertizeaza_asupra_posibilelor_explozii_solare_din_2013-15360

 7. Gabriel Băloi zice:

  Un paradox existenţial : e bine „să ţi se ia curentul” de Cel care ţi L-a dat , dar nu e bine „să ţi se stingă lampa” de către cel care nu ţi-a aprins-o !
  Cam aşa zicea un personaj întemniţat dintr-un roman al lui Marin Preda , care îi dădea sfaturi cum să-l elimine pe un gardian ce le făcea zile fripte , spunîndu-i : „pîndeşte-l în mină , stinge-i lampa !”
  Cel Care „îţi ia curentul” , o face pentru a te trimite în Lumina care nu se va mai stinge niciodată , dar cel ce vrea „să-ţi stingă lampa” , defapt , doreşte să te pierzi definitiv în întuneric.
  Deseori prin alegaţiile noastre ( în sens de citare , de evocare a unor păreri negative faţă de un semen sau frate) sau atitudinea de neevocare a faptelor şi meritelor unei persoane ÎNCARCEREAZĂ măreţia divină din omul respectiv.
  În fond , ideea este că ACTELE REVELATOARE pe care Dumnezeu le înfăptuieşte în/prin persoana unuia dintre noi trebuiesc SPUSE , DEFINITE , căci , altfel , am dispreţui Însăşi Măreţia Divină !
  Aşa se justifică „aplaudăceala” !

 8. Foarte dragut articol. Chiar ma gandeam la lucruri asemanatoare zilele trecute cand nu ne-am mers telefonul si prin urmare nici internetul pentru cateva ore. M-am simtit izolata de lume si pierduta intr-un sens in care nu ma simtisem pierduta pana inainte. O sa va spun si motivul: prin intermediul internetului am reusit sa leg niste legaturi de prietenie cu diversi oameni si imposibilitatea de a comunica cu ei mi s-a parut ciudat si nedrept. (Desi acum 10 ani nici nu as fi visat la posiblitatile acestea.)
  Cine a zis ca internetul a schimbat conceptia noastra despre lume, a avut MARE dreptate :).

 9. O anectoda pe tema asta:
  La reanimare. Pacienti pe aparate de respirat, de monitorizare, stimulatoare cardiace. Beep… beep…
  La un moment dat isi baga capul un mustacios cu salopeta:
  -Auziti, luati o gura mare de aer ca schimb sigurantele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.