Unde-i ţara rromilor? …(P)

Italienii spun că la ei nu este deşi capitala ţării este Rroma! Ieri au încercat să le dea foc! Napoletanii, destul de bruneţi şi dînşii, trimişi de „Naşi” au aruncat nişte sticle incendiare în taberele rromilor din jurul oraşului.

Papa a încercat să spună cîte ceva împotriva xenofobiei. Nimic. A fost ridiculizat de presa oficială şi de bloggeri deopotrivă.

Cu evreii aproape că s-a terminat, la ţigani mai durează. Şi pe ei voia să îi omoare Hitler.

Aşa cum comenta BBC-ul dimineaţa: „prima epurare etnică a noului regim italian a decurs fără probleme”. Cinic, ironic?

………………………………

Unde-i patria rromilor? De unde au plecat? Putem aproxima? Care-i destinaţia lor? Unde merge acest neam neliniştit tot timpul, spre ce ţintă călătoresc?

După părerea mea cel mai bine se asortează în Rromînika. Aici sînt cel mai bine primiţi. Ne-am obişnuit cu ei.

Nu vedeţi că un român cîntă foarte bine Reihardt?

Veniţi înapoi acasă, dragi rromi şi poate, cu Evanghelia, ca în unele sate din Oltenia, poate cu Evanghelia ne schimbăm şi noi şi voi.

…………………………….

Unde-i cel mai potrivit loc al rromilor? Care-i destinaţia lor finală? Părerea mea este că acolo unde se spune, în Apocalipsa cap. 7 despre toate neamurile şi seminţiile…vom auzi şi ceva în genul lacrimilor care trebuie şterse în stilul lui Django Reinhardt. Nu ştiu dacă îl vom auzi pe el şi Minor Swing-ul lui, dar ceva în genul acela va fi la marea adunare a seminţiilor.

Cineva a decis că muzica „ţigănească” nu-i duhovnicească, că numai Bach este duhovnicesc. Nu discut acestă decizie, deşi am impresia vagă, destul de vagă că unele sounds and feelings vor fi prezente la Marele Tron de slavă împreună cu lacrimile adunate de-alungul istoriei. A lui Django? Jimmy, chitaristul de 13 ani? Nu ştiu, dar ceva asemănător sigur va fi acolo.

Apocalipsa 7:9 După acestea am văzut, şi iată, gloată mare, din tot neamul, şi seminţiile, şi noroadele, şi limbile, stând înaintea Scaunului, şi înaintea Mielului, îmbrăcaţi în Veşminte albe şi finici în mâinile lor.
10 Şi strigau cu glas mare, zicând: Mântuirea Dumnezeului nostru celui ce şade pre Scaun, şi Mielului.
11 Şi toţi Îngerii stau împrejurul Scaunului, şi a Bătrânilor, şi a celor patru Vieţuitori, şi au căzut înaintea Scaunului pre feţele sale, şi s-au închinat lui Dumnezeu.
12 Zicând: Amin. Bună cuvântarea, şi slava, şi înţelepciunea, şi mulţămita, şi cinstea, şi puterea, şi tăria Dumnezeului nostru, în vecii vecilor Amin.
13 Şi a răspuns unul din cei Bătrâni, zicându-mi mie: Aceştia care sunt îmbrăcaţi cu Veşmintele cele albe, cine sunt şi de unde au venit?
14 Şi am zis lui: Doamne, tu ştii. Şi mi-a zis mie: Aceştia sunt cei ce vin din necazul cel mare, şi şi-au spălat Veşmintele sale, şi şi-au albit Veşmintele sale cu Sângele Mielului.
15 Pentru aceasta sunt înaintea Scaunului lui Dumnezeu, şi slujesc lui ziua şi noaptea în Biserica lui; şi cel ce şade pre Scaun, se va sălăşlui preste ei.
16 Nu vor flămânzi mai mult, nici vor însetoşa mai mult, nici va mai cădea preste ei Soarele, nici tot zăduful.
17 Că Mielul cel din mijlocul Scaunului va paşte pre ei, şi îi va povăţui pre ei la izvoară de ape vii, şi va şterge Dumnezeu toată lacrăma de la ochii lor.

Ce loc! Ce promisiune! Iată ţara rromilor, iată ţara rromînilor. Bruneţi în haine albe. negrii în haine albe, albi în haine albe.

Ah, un gînd care face exerciţii la paralele, missing the point, vorba cuiva (părerea mea este că tocmai aia-i fain la interpretarea Evangheliei tu mis ză point, pointul bine format al altora, point-ul bine înţepenit al interpreţilor de ocazie sau profesionişti, să ratezi punctul de vedere tradiţional şi să schimbi punctul de vedere cu un altul.)

Iată gîndul paralel: aţi observat că starea edenică şi prebabeliană nu este recuperabilă. Adam şi Evan, chiar Cristos, ba chiar Dumnezeu Însuşi, toată lumea este îmbrăcată? Michelangelo l-a pictat pe Dumnezeu dezbrăcat. Cu Adam a avut dreptate…. dar Dumnezeu este îmbrăcat.

Al doilea Adam, Cristos, a fost dezbrăcat la cruce…. la final toţi vom fi îmbrăcaţi. Toţi, în haine albe, de nuntă, după modelul Mirelui, toţi vom fi la uniformă. Dezbrăcarea edenică… salut, irecuperabilă! Limba unică, salut, irecuperabilă…

Dumnezeu este îmbrăcat în măreţie şi slavă. Domnul în Apocalipsa 1 este încins şi îmbrăcat în haină albă strălucitoare.

Dumnezeu se va bucura de diversitatea limbilor, cîntărilor, manifestărilor etnice. Uniformul şi diversul se vor fi adunat acolo.

De aceea cred că este loc pentru ţigani. Este loc în sufletul meu, este loc în Rai pentru ei, de ce n-ar fi loc în ţara mea?

Şi aşa sîntem o salată de neamuri la care au participat şi ei. Punem pariu că un sfert de români au cel puţin un sfert de sînge de ţigan prin ei?

………………………………..

Tiganii au următoarea legendă legată de etnogeneză:

Dumnezeu a făcut un om din lut şi l-a pus în cuptor: Nu l-a lăsat destul acolo şi a ieşit cam necopt şi alb. Aşa au ieşit albii.

Apoi a mai făcut un om, l-a prăjit prea tare. Aşa au ieşit negrii.

A mai încercat o dată. L-a rotisat numai bine. Aşa au ieşit ţiganii.

……………………………………..

Care-i cel mai potrivit loc pentru ţigani? La Bug? Nu, la picioarele crucii! Care-i destinaţia lor finală, spre ce aleargă…. Păi, părerea mea este să alergăm împreună spre Canaanul ceresc. Nu?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, dulce Românie, Gînduri, Meditaţii, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Unde-i ţara rromilor? …(P)

 1. dorin zice:

  Domnul sa-i binecuvante pe tigani. Am fost anul trecut la Toflea si am vazut ce minune se petrece acolo. Am ramas uimit nu numai de pocainta lor, de ravna lor dar si de politetea lor. Cand am intrat Biserica era deja supra aglomerata si am crezut ca va trebui sa ne facem „loc” in picioare pe langa pereti, dar nu a fost asa. Tinerii lor deja erau in picioare si acum se ridicau cei mai in varsta ca noi ca sa ne faca loc. La insistenta lor ne-am asezat, dar mi-a fost cam rusine gandindu-ma daca situatia s-ar fi petrecut in Biserica noastra. Tara lor si-a noastra-i sus. Probabil dansii inteleg mai bine ca oricine altcineva ce inseamna sa fii strain si calator pe pamant.

 2. elisa zice:

  Romii au suflet a si noi….deci oameni suntem cu totii…ceea ce ne face putin diferiti cred ca este caracterul lor….
  Am intrebat un pastor care avea peste 87ani la vremea aceea, ce parere are de tigani, aveam intrebari in legatura cu sinceritatea lor, daca a intalnit un tigan macar, intre frati fiind, sincer…..a dat usor din cap…nuuuuu….niciunul…..
  Poate voi ati intalnit…..pocainta nu se vede in adunare….acolo toti suntem pocaiti. 🙂

 3. Dan H. zice:

  Marius, ai locuit vreodata intr-un cartier de tigani?
  Ai avut vecini tigani?
  Ai fost vreodata furat, batut, etc. de apartinatori ai numitei specii?

  • ana zice:

   pentru a putea lucra ai nevoie de minim 10 clase, iar pentru a merge la scoala ai nevoie de bani pentru fondul clasei, caiete, pixuri, caiete speciale, imbracaminte decenta, certificat de nastere etc.

  • coco zice:

   Te rog sa ma scuzi ca intervin aici. Ce spuneti dvs. aici sunt clisee. Eu personal am locuit in casa parinteasca, intr-un oras respectabil, intr-un cartier respectabil cu niste vecini curati romani respectabili care de ani de zile ne fura din gradina legume si fructe intr-un mod foarte respectabil. Imi amintesc ca acum vreo 25 de ani ne-a fost furata o gaina care a fost gasita intr-un cartier marginas, gaina furata de un tigan… Batuta nu am fost de tigani dar lovita, imbrancita si injurata am fost de-a lungul vietii, de oameni din specia romani respectabili…

  • Marius David zice:

   Glad you ask!
   da, Dane!
   Am locuit într-un cartier plin de ei.
   I-am avut în clasă.
   În clasa VI-a eram şi cinci dintre noi au plecat la şcoala de corecţie.
   Spărgeau magazine noaptea ungînd geamul cu gem şi lipind ziare pe geam. Cînd dădeai cu pumnul cădea şi nu se auzea nimic.
   Acolo am învăţat să mă apăr, să mă bat 🙂
   La 10 ani a trebuit să mă bat în curtea şcolii ca să nu mi se ia ceasul. L-am păstrat, dar era să ajung şi eu în şcoala de corecţie. Dumnezeu să-i dea sănătate doamnei Durnea, diriginta mea, că mare milă şi-a făcut cu mine.
   Am crescut între clanuri, fraţii Gangal. Piaţa Dacia? Nu trecea o săptămînă fără bătăi.
   Alea erau bătăi, nu astea pe bloguri 🙂
   Da, Dane, ştiu exact despre ce vorbesc.
   Nu sînt o specie diferită. Facem parte din aceeaşi omenitate.
   Am scris în cunoştinţă de cauză.

 4. michael zice:

  indiferent ce cred unii despre ethosul lor, sunt un neam greu de strunit, greu de educat.
  e si vina autoritatilor care nu misca un deget pentru civilizarea lor. ce am putea noi, crestinii, sa facem ca sa`i ajutam? Evanghelie?

 5. Marius, mi-a plăcut postarea ta şi-am să-ţi spun de ce: pentru că aştept să continui ce-ai început aici.
  Ţiganii sunt de nicăieri şi se duc niciunde.
  Aş vrea să comentezi ceva despre relaţia tatălui tău cu ţiganii. Îmi amintesc că spuneai, cîndva, că le înţelegea limba, dar poate mă înşel.
  Sunt fraze la tine în postare care sună enervant de corect politic ( „De aceea cred că este loc pentru ţigani. Este loc în sufletul meu, este loc în Rai pentru ei, de ce n-ar fi loc în ţara mea?”), pentru că, de o bună bucată de vreme, mă întreb dacă noi vom mai avea loc de ei în „ţara ta”.
  Oricine doreşte, poate citi istoria ţiganilor sau se poate amuza cu cartea lui Budai Deleanu. Numele meu este de ţigan, Răzvan fiind un personaj al „Ţiganiadei”, dar afirmaţia ta „Punem pariu că un sfert de români au cel puţin un sfert de sînge de ţigan prin ei?” sună exact la fel de corect ca şi cea ale lui Băsescu, după care tot un sfert dintre români ar fi homosexuali. Statistica după ureche este tematică, ca muzica lăutărească: sună frumos chiar şi cînd are note false.
  Îi cunosc bine pe ţigani, pe unii îi am pacienţi, pe alţii îi văd la biserică. Carmen ştie cîntări în limba ţigănească, deşi nu e „de-a lor”.
  Cei din lume sunt extrem de agresivi, cei din biserică parcă sunt de altă etnie. Dan H vorbea despre mai sus „specie”… Politic incorect, Dane! 🙂
  Dacă vreun ţigan ar citi postarea ta, sau i s-ar citi, mare lucru n-ar înţelege, dar ar spune, cu vocea specific cîntată, ceva de genul:
  „Da, frate, da, bine spui, foarte bine. Dumnezeu să te ajute frate, că eşti om cu carte. Da’ mai spune cu muzica, da, cu muzica. Noi nu avem carte, dar ne place să cîntăm.”
  Şi tot aşa, n-ai scăpa de ei pînă seara tîrziu.
  Să presupunem că ai veni la Tîrgu Neamţ şi le-ai cînta dintr-unul din cele 22 de instrumente pe care ţi le număra un domn că ştii să cănţi la ele, poate chiar din două să te audă „cum le zici”: i-ai planta direct în al nouălea cer, n-ar mai conta ce le-ai fi predicat înainte sau după. Ei cu Augustin nu le prea au… 🙂
  Acum, după cît de bine cînţi şi-ţi place, să cred că procentul ăla te afectează cumva? 🙂

  • Marius David zice:

   Tatăl meu a păstorit o biserică de ţigani. Da, învăţase ţigăneşte de dragul lor. Era visul lui să se creştineze cît mai mulţi.
   Statistic vorbind în 2025 se pare că vom fi 16 mil de români dintre care 9 milioane vor fi rromîni.
   Noi nu vom avea loc din pricina celor 22 mil de avorturi făcute deja pînă acum.
   Da, tind să cred chestiunea cu sfertul de sînge, un litru şi ceva… mai ales după cum îmi vine să cînt cîteodată 🙂

   Le-am cîntat ţiganilor şi am cîntat cu ei. Discul meu s-a dat cel mai bine între ţigani. Pe unii, lăutari de meserie din Potcoava i-am învăţat să cînte Psalmul 135 şi 137. Nu m-am mai distrat niciodată aşa.
   A fost o istorie pe care merită să o spun într-o postare separată.

 6. florian zice:

  noi tigani ,aici pe pamint nu avem tara noastra.Dar stiu ca sînt un calator spre TARA DE SUS,voi de pe pamînt nu ne iubiti ,dar sîntem IUBITI DE CINE TREBUIE .
  nicio data un om nu este mai presus de altu ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU,decît în fata oamenilor.Asa ca sîntem egali tu romîn si eu TIGAN

  • Da ai dreptate si tiganul e om dar trebuie sa recunosti ca este nevoie de multa convingere ca un tigan este civilizat, asa cum este nevoie la un om care s-a intors la Domnul sa demonstreze prin fapte si cuvant ca s-a schimbat.
   Nimeni nu va injoseste dar este nevoie de timp sa se vada schimbare in voi.
   Cred ca imi dai dreptate?

  • Marius David zice:

   Slava Domnului, Florian!

 7. ana zice:

  din pacate nr. rromilor in romania este in continua crestere, fara ca nimeni sa se alarmeze! ba mai mult, politicienii romani fac afaceri si se inrudesc cu cei mari infractori din randurile lor (bercea mondialul, universalul), fara a observa ca marea majoritate dintrei ei nu merg la scoala, iar nr. lor atinge cifra de 3 milioane. ce modele pot avea rromii daca fratele primului om in stat se inrudeste cu o persoana ca bercea mondialul? si biserica trebuie sa aiba un rol aici, dar parca si autoritatile statului ar trebui sa fie mai responsabile, ca si noi atunci cand mergem la vot. cum va arata tara noastra peste 30 ani? cati rromi nescolarizati si neintegrati vor fi?

 8. Romul este si el om numai sa nu fie tigan!

 9. elisa zice:

  Da…ma gandesc cum m-as fi simtit daca mama mea ar fi fost maritata cu un tigan, cum as fi suportat ceea ce spun eu acum despre ei?

 10. mihu zice:

  „Limba unică, salut, irecuperabilă” …
  Explicati-mi si mie, frate Marius, cu argumente afirmatia asta. Cum am putea avea limbi diferite in cer?

  • Marius David zice:

   Apocalipsa cap. 7.
   cîteva lucruri nu se recuperează în cer… starea dinaintea cădere şi starea prebabelică.
   vom rămîne îmbrăcaţi şi cu marca etnică. cu cele bune din etnia noastră.

   • mihu zice:

    Pai si cum am sa vorbesc cu fratii mei chinezi in cer daca avem limbi diferite? Intreb din curiozitate. Iar textul din Apocalipsa 7 nu ma lamureste definitiv.

    • Marius David zice:

     el va vorbi şi tu îl vei înţelege. ce crezi că vom face în primii 10.000 de ani ai veşniciei? Învăţăm maghiara, japoneza, chineza, araba şi copta.

     • mihu zice:

      Ar fi amuzant. E interesanta perspectiva dumneavoastra frate! Realizez ca aveti imaginatie bogata, si tare multa nevoie avem de imaginatie ca sa intelegem unele texte din biblie mai profund. Multumesc de raspuns, am sa ma gandesc la el.

 11. martzian zice:

  @Marius: de acord! Locul tiganilor, ca si al fiecarui om, este la picioarele crucii…

  Lucrez cu romii: sunt oameni. Nu mai rai, nu mai buni. Doar defavorizati, de viata, de trecut, de mediu, de pacat. Dam vina pe sange, ori pe cultura, asociind, in mod nedrept, romul cu raul. Vax: fara Dumnezeu, suntem la fel de romi… pardon, de rai. Doar diferiti.

  Fiti binecuvantati!

 12. coco zice:

  Nu-mi vine sa cred cu cata usurinta ii judecam pe tigani!! Aruncam cu cuvinte slabe si ne mai consideram crestini, pocaiti! Ne uitam de sus la ei si ii judecam aspru pentru felul lor de a fi si de a gresi, avem tolba plina de clisee. Cand e sa ne judecam pe noi ca romani in raport cu altii ne gasim tot felul de scuze, ba ca suntem balcanici ba ca suntem latini si alte bazaconii. Din cate stiu eu sunt o multime de romani care nu sunt chiar civilizati, isi bat nevestele si copiii de le suna apa in cap, fura de cate ori au ocazia ( nu din buzunare, doamne fereste!!), injura „ca la usa cortului, ce ironie”, ba se mai distreaza cand isi aud copiii injurand….
  Acum catva timp s-a intamplat sa merg cu tramvaiul undeva. La o statie urca in tramvai doua tiganci tinere cu un copil de mana, imbracate curat in fustele ale inflorate cu parul impletit cu ate rosii. La statia urmatoare urca alti doi- trei barbati tigani la costum negru si un ditamai contrabasul. „Pace frate Gica, spune una dintre fete”. Vreti sa va spun ceva? It made my day. M-am simtit fericita ca fac parte si eu alaturi de ei din trupul lui Cristos atat de divers inchegat. Mi-a venit sa ma duc si dau mana cu ei, n-am facut-o din timiditate… Acum stiu ce o sa spuna unii, sentimentalism ieftin. Poate. Dar prefer sa fiu sentimetala si cu o inima de de carne decat uscata in moarta in prejudecati. Nu sunt idealista, am avut experiente negative, ma deranjeaza profund imaginea proiectata asupra mea din cauza unora dintre ei si nu cred ca mi-ar placea sa fac parte dintr-o biserica tiganeasca, nu-i felul meu (mai degraba cerebral decat emotional), dar in egala masura ma deranjeaza si atitudinea dispretuitoare, condescenta a romanilor si ma mai gandesc oare cum ne vede Dumnezeu pe noi care ne autoindreptatim si ne minimalizam greselile dar nu avem nicio problema sa dam cu parul in altii doar pentru ca ne deranjeaza, si ne fac sa ne simtim inconfortabil. Dam cu parul in copiii Lui si s-ar putea sa nu-I prea placa si sa-l intoarca pe spinarea noastra…

  • @ nu cred ca mi-ar placea sa fac parte dintr-o biserica tiganeasca, nu-i felul meu…
   @ Nu-mi vine sa cred cu cata usurinta ii judecam pe tigani!! Aruncam cu cuvinte slabe si ne mai consideram crestini, pocaiti! Ne uitam de sus la ei si ii judecam aspru…

   Coco, primul citat arată că i-ai judecat- nu în sens rău, evident- şi ai găsit că sunt diferiţi de noi. Ai acceptat că te desparte ceva de ei. Al doilea citat este prea general. Spune-mi cu ce am greşit ca să intru în categoria „pocăitului” cu „jedecata aspră”? Frecventez o adunare cu mulţi membrii care sunt ţigani, după cum am spus-o deja. Spuneai că îi cunoşti: povesteşte întîmplări cu ei şi cu tine. Împreună. Dacă vrei…

   • coco zice:

    Judecata in felul in care il inteleg eu inseamna sa ma uit la cineva si sa ma consider superior, mai bun, mai acceptabil. Faptul ca am spus ca nu mi-ar placea sa fac parte dintr-o biserica tiganeasca nu are de-a face cu asta. In egala masura cred ca unii dintre ei nu s-ar simti bine in biserica in care merg eu. Asta nu conteaza. Sunt si alte biserici romane in care nu m-as simti bine. Dar vrei sa-ti spun ceva? In cer cred ca mi-ar placea sa stau mai mult prin preajma lor. Sa invat ceva de la ei, sa ma bucur ca ei… Poate, cine stie, la urma urmei chiar am ceva procentulet tiganesc in sangele meu, dupa cum spunea si Marius
    🙂
    Legat de al doilea comentariu, nu te-am judecat pe tine personal si argumentul meu cred ca am fost clar. Inca un lucru, in general am grija cu judecatile pe care le exprim pentru ca exista (cel putin) un verset foarte clar pe care nu doresc sa mi se aplice. Da, am avut experiente negative, in general ma feresc sa fac afaceri cu ei, ce sa-i faci sunt foarte buni la negocieri, dar din nou asta nu este important atata timp cat am fost dezamagita si de romani, inclusiv de frati. Am si ceva povesti faine cu si despre ei dar nu prea am chef acum sa scriu…

 13. paul chis zice:

  Din cate stiu rromii(desi cred ca mai corect e tigani Treaba asta cu rromi e o chestie ,,politicaly corect”) sunt originari din India , urmasii unor indieni din castele de jos care au plecat din tara lor din motive inca necunoscute. S-au raspandit in Europa via Persia si Imperiul Otoman. Au ajuns cum sunt azi si datorita faptului ca autoritatile statelor pe unde au trecut i-au maltratat , haituit sau inrobit(in Tarile romane au fost facuti robi pe mosiile boierilor si manastirilor). In Franta(atat de admirata pt. civilizatia ei) Regele Ludovic al XIV i-a trimis la galere.
  E normal ca in urma in unor astfel de tratamente au ajuns sa dispretuiasca autoritatea statului, sa fie mai galagiosi si impulsivi si atrasi mai mult catre activitatile artistice sau comerciale decat pt. munca fizica grea.
  Sigur asta nu inseamna ca unele excese de ale lor trebuie tolerate , ei insisi trebuie sa invete sa se adapteze la lumea moderna sa lepede sistemul de organizare tribal(bulibasesc) si sa scape de anumite tendinte antisociale. Iar noi romanii trebuie sa invatam sa nu mai generalizam si sa le aplicam etichete negative ca si cum noi nu am avea uscaturi , si sa nu ii dispretuim. Exista si la ei oameni OK care nu fac prostii.
  Si nu trebuie sa uitam ca si dintre ei vor fi in aceea mare multime in Imparatia cerurilor.

 14. Pingback: Colaboratori, Tupeul curvarului, BAch 1007, Ţara rromilor, Cîinele pionier, Gyuri Baci « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.